Η οπλοκατοχή και οι θάνατοι από αλόγιστη χρήση όπλων είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα που αποτυπώνεται εκτός άλλων με 10 νεκρούς ετησίως. Λύση στο πρόβλημα είναι κυρίως η... "Παιδεία αλλά και η καλλιέργεια άλλης νοοτροπίας"
Δείτε περισσότερα... ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ
Η "συνενοχή" μας
Αλόγιστη χρήση όπλων στην Κρήτη
Λύση στο πρόβλημα είναι κυρίως η... "Παιδεία αλλά και η καλλιέργεια άλλης νοοτροπίας"
Τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα ειδησεογραφικά σάιτ, “παίζει” ένα «συγκλονιστικό βίντεο», μια ταινία σε σκηνοθεσία του Αριστοτέλη Δασκαλάκη που σκοπός της είναι να αφυπνίσει όλους μας καθιστώντας μας συνυπεύθυνους -εφόσον αδιαφορούμε- για το γεγονός των θανάτων από αλόγιστη χρήση όπλων στο νησί μας. Η οπλοκατοχή και οι θάνατοι από αλόγιστη χρήση όπλων είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα που αποτυπώνεται εκτός άλλων με 10 νεκρούς ετησίως. Πριν από 10 χρόνια, με αφορμή τον τραυματισμό ενός 9χρονου παιδιού από τη Βιάννο στο Ηράκλειο είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια «ευαισθητοποίησης γύρω από το “έθιμο” της οπλοχρησίας στην Κρήτη». Συγκεκριμένα την 1η Οκτωβρίου του 2004 ο μικρός Βασίλης Κοκοτάκης έπαιζε με το ποδήλατό του στην αυλή του σπιτιού του και από την εκπυρσοκρότηση καραμπίνας ενός γείτονά του «τα σκάγια της καρφώθηκαν στο στήθος του», διαβάζουμε σε ειδικό θέμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” (βλ. 25-11-2004). «Το μικρό αγόρι υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις και έμεινε πάνω από 40 μέρες στο νοσοκομείο[...].
Οταν βγήκε από το νοσοκομείο κάθησε και έγραψε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης για τη μάστιγα της οπλοφορίας στην Κρήτη», διαβάζουμε στο ίδιο θέμα! Ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης μετά από τη συνάντησή του με τον μικρό Βασίλη, ζήτησε από τον «Μίκη Θεοδωράκη να ηγηθεί μιας προσπάθειας Κρητών που θα πλαισιωθεί από φωτεινές προσωπικότητες της Κρήτης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τη συλλογική συνείδηση των Κρητικών, να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο αντίληψης, το οποίο θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από αυτή τη μάστιγα». Ο Μ. Θεοδωράκης ανταποκρίθηκε αμέσως και με δήλωσή του αποδέχθηκε τη συγκεκριμένη πρόταση του υπουργού. Αμεση ήταν εξάλλου και η “αντίδραση” του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Γραμματικάκη ο οποίος δήλωνε τότε ότι θα βρίσκεται στη διάθεση τού Μίκη Θεοδωράκη εφόσον του ζητηθεί, κάνοντας ο ίδιος μνεία και στην προσπάθειά του «στις αρχές της δεκαετίας του ’90» όταν είχε ξεκινήσει «εκστρατεί βλημα» κινητοποιώντας τότε «τον πνευματικό και πολιτικό κόσμο». Ετσι στις αρχές του 2005 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στην Αθήνα -στο Ζάππειο- όπου παρέστησαν εκτός των Γ. Βουλγαράκη, Μ. Θεοδωράκη και οι Γ. Γραμματικάκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα (διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης), Ν. Κούνδουρος (σκηνοθέτης), Χρ. Λεοντής (συνθέτης), Γιάννης Φίλης (τότε πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης), όπως πληροφορούμαστε από την εφημερίδα “Πατρίς” του Ηρακλείου στο φύλλο της 18ης Ιανουαρίου 2005. Στη συγκεκριμένη πρώτη συνάντηση, εξάλλου καθορίστηκε το πλαίσιο στο οποίο θα κινούνταν η επιτροπή Πρωτοβουλίας για την εξάλειψη του προβλήματος.
Η επόμενη σύσκεψη της επιτροπής θα πραγματοποιούνταν στην πόλη μας κάτι που ανακοινώθηκε από τον Μ. Θεοδωράκη μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης. Τότε ο ίδιος είχε επισημάνει τον σπουδαίο ρόλο που θα πρέπει να παίξει ο πνευματικός κόσμος της Κρήτης. «Ανάλογα με την απήχηση που θα έχει αυτή η νέα μας πρωτοβουλία θα πρέπει να εμπλουτιστεί με τη συμμετοχή και άλλων προσωπικοτήτων και άλλων παραγόντων του πνευματικού κόσμου της Κρήτης. Οταν λέμε πνευματικό κόσμο συμπεριλαμβάνουμε το καθηγητικό προσωπικό, τους καθηγητές, τους δασκάλους αλλά ακόμη και τους ιερωμένους που βρίσκονται κοντά στην καθημερινή ζωή του κρητικού λαού» είχε πει μεταξύ άλλων ο Μ. Θεοδωράκης ενώ και ο Γ. Φίλης στις δηλώσεις του είχε κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο: «Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας, θα φανούν σε μερικά χρόνια, καθώς όλη η προσπάθεια θα εστιαστεί στην παιδεία και στην καλλιέργεια άλλης νοοτροπίας κάτι που θα χρειαστεί χρόνο». Δέκα χρόνια μετά, δυστυχώς μετρούμε ακόμη νεκρούς, τραυματίες κ.λπ. από το συγκεκριμένο “έθιμο”.
Εξάλλου η έλλειψη παιδείας παράλληλα με μια σειρά άλλων “κακώς εννοούμενων εθίμων” που δεν συνάδουν καθόλου με το νησί μας, είναι παράγοντες που… συντηρούν – διατηρούν την κατάσταση με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα! …Ομως -από κει και πέρα- καιρός είναι, ο καθένας μας να αναλογιστεί τις ευθύνες που του αναλογούν και ας πράττει προς την κατεύθυνση που θεωρεί ότι θα συντελέσει ώστε να πάψουμε να θρηνούμε επιτέλους θύματα, στην πλειονότητά τους αθώα… Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται εξάλλου και η ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη Αριστοτέλη Δασκαλάκη, με τίτλο “Η συνενοχή”, την οποία μπορεί να βρει στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.youtube.com/watch?v=4UsPYIMw1Ug …Τον Αύγουστο του 1996 η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνης είχε ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης «για τον περιορισμό της παράνομης και αντικοινωνικής συνήθειας της οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής». Ανάμεσα σε άλλες δράσεις της καμπάνιας είχε τυπώσει και δύο αφίσες με στόχο να «φθάσουν σε κάθε Ρεθεμνιώτικη, σε κάθε σχολείο, σε κάθε καφενείο και σύλλογο της επαρχίας», όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της εφ. “Ρεθεμνιώτικη Νέα” (βλ. Σάββατο 10 – Κυριακή 11 Αυγούστου 1996). Παραθέτουμε σήμερα φωτ. της μίας εξ αυτών που ήταν δημιουργήματα του γνωστού σκιτσογράφου των “Νέων” Δημήτρη Χαρισοπούλου και του γραφίστα Βαγγέλη Παπιομύτογλου.
Χανιώτικα νέα (08.10.2014)
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/alogisti-chrisi-oplon-stin-kriti/#ixzz3FY1jexFA
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου