Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...

Το γνήσιο όταν έρθει μπρος στα μάτια σου, το νιώθει η ψυχή σου, το αντιλαμβάνεται όλο σου το “είναι”, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το προσπεράσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσεις… απλά να το νιώσεις!
Δείτε περισσότερα... ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...
Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Ακαταλαβίστικα τα... λόγια των ποιητών

Θυμάμαι μία από αυτές τις… χαρακτηριστικές συνεντεύξεις του Στέλιου Καζαντζίδη (σ.σ. στον Νάσο Αθανασίου) που μέσα στη δεκαετία του ’90 μιλούσε για το λαϊκό τραγούδι… Tην είχα πρωτοδεί-παρακολουθήσει από μια βιντεοκασέτα αντιγραμμένη. Ηταν μια συνέντευξη που έμελε να την παρακολουθήσαμε ξανά και ξανά σ’ ένα παλιάς τεχνολογίας βίντεο ενός φίλου που μαζί βρισκόμασταν στη Βορειανατολική Αγγλία για σπουδές.
Εκεί λοιπόν στο Νιούκασλ, εκτός άλλων “γνώρισα” αρκετά καλά τον Καζαντζίδη! Μέσα από τα τραγούδια του φυσικά αλλά και μέσα από ιστορίες Καζαντζιδικών που δεν ήταν και λίγοι! Κι επειδή κάποιοι από αυτούς ασχολούνταν και με τη μουσική, επειδή το μπουζούκι τους ήταν μια προέκταση του εαυτού τους που έφτανε από τη μακρινή πατρίδα έως τη νέα γη που τους φιλοξενούσε ως μετανάστες, επειδή εκείνοι λοιπόν δικαιωματικά μπορούσαν -μουσικοί και μη- να τραγουδούν για το “ψωμί της ξενιτιάς”, επειδή με άλλα λόγια ήταν περισσότερο βιωματική η προσέγγιση με τα ελληνικά τραγούδια κυρίως τα λαϊκά -κι όχι σε καμιά περίπτωση λαϊκοπόπ που τότε εξάλλου βρίσκονταν στην απαρχή τους- για όλα τα παραπάνω, η αλήθεια τους -είτε σ’ αρέσει είτε όχι- ήταν γνήσια κι όχι γιαλαντζί!
Από τότε κυρίως -κι όχι βέβαια μόνο εξαιτίας της παραπάνω περίπτωσης- σιγά-σιγά αντιλαμβανόμουν τις λογής-λογής “αλήθειες” τριγύρω μου… αληθινές ή ψεύτικες.
Εξάλλου το γνήσιο όταν έρθει μπρος στα μάτια σου, το νιώθει κι η ψυχή σου, το αντιλαμβάνεται όλο σου το “είναι”, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το προσπεράσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσεις… απλά να το νιώσεις!
Ολα αυτά έφερα στον νου πρόσφατα με αφορμή τον ντόρο για την συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη στην οποία βασικός ερμηνευτής ήταν ο Σάκης Ρουβάς ο οποίος ερμήνευσε το “Αξιον Εστί”, (ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και σύνθεση του μεγάλου μας συνθέτη).
Κυρίως θυμήθηκα τη ρήση του Καζαντζίδη από την εν λόγω συνέντευξη ο οποίος είπε “όλος αλήθεια” πως όταν τον έστειλαν σε κάποιο στούντιο να ηχογραφήσει κάποια τραγούδια -δεκαετία του ’90- ο ηχολήπτης ήταν ένα νεαρό παιδί που όταν το είδε κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε να «κάνει λαϊκό τραγούδι».
Η συγκεκριμένη του μάλιστα πρόγνωση «βγήκε αληθινή» σημείωσε ο ίδιος στην ίδια συνέντευξη.
Υπάρχουν λοιπόν ηθοποιοί και ηθοποιοί, ερμηνευτές κι ερμηνευτές, showmen και showmen, όπως επίσης υπάρχει κοινό και κοινό.
Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα αναφερθώ παρόλο που έχω άποψη και για το αποτέλεσμα της ερμηνείας του Σάκη.
Θα πω λοιπόν πως ίσως κι οι πλείστοι από εμάς -καθώς επίσης και οι όποιοι κριτικοί, βγήκαν πριν και μετά τη συναυλία- δεν γνωρίζουμε καν τι είναι το “Αξιον Εστί” ως έργο ενός μεγάλου ποιητή μας κι ενός μέγιστου συνθέτη τούτου του τόπου.
Είναι η παιδεία μας λειψή και δυστυχώς, ακαταλαβίστικα τα λόγια κι η μουσική των δύο αυτών Ποιητών στ’ αυτιά μας! Ισως λοιπόν αυτή η έλειψη γνώσεων θα έπρεπε να μας απασχολήσει πολύ περισσότερο… από οτιδήποτε άλλο σχόλιο. Οσον αφορά το… marketing, αυτό δεν γνωρίζει από ποίηση· αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Και η αλήθεια είναι ότι και κείνοι που καταπιάνονται με αυτά, επίσης δεν τα λογαριάζουν έτσι.

Χανιώτικα νέα (06.05.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/akatalavistika-ta-logia-ton-piiton/#ixzz3ZMaLpeSq 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου