Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΝΑΟΣ ΑΚΡΙΒΟΣ ΜΕ ΚΡΗ(Ι)ΤΙΚΕΣ ΚΟΛΩΝΕΣ....
«Ναός σου πρέπει, Εσέ, αυστηρός με δωρικές κολώνες,/ που πάνω στην μετώπη του βαθιά να σκαλιστεί για τους μελλούμενους καιρούς και τους πολλούς αιώνες/ – Ελευθερίω τω Ελευθερωτή!» Ο,τι καλύτερο το τετράστιχο αυτό του Μιλτιάδη Μαλακάση για να το χρησιμοποιήσω αντί προλόγου, ως συντονιστής της παρουσίασης της βιογραφίας που έγραψε ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης και η οποία έγινε την περασμένη Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου. Το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη! Ναός το Ιδρυμα που δημιούργησε πριν από 18 χρόνια το πανελλήνιο βενιζελικό “εμείς” με πρωτοστάτη τον μακαριστό μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη για να λειτουργεί και να λειτουργείται σαν Μουσείο Ιστορικής Μνήμης και σαν Σχολείο Εθνικής Διδαχής. Ναός, ωστόσο, και μάλιστα “ακριβός”, για να χρησιμοποιήσω το επίθετο που βρήκα σε μια άλλη έκδοση του ποιήματος του Μαλακάση, με “δωρικές” ή αν θέλετε “κρη(ι)τικές” κολώνες η περί ης ο λόγος 1200 περίπου δίτομη βιογραφία, έκδοση του Ιδρύματος και του βιβλιοπωλείου της “ΕΣΤΙΑΣ”. Ναός που προσφέρεται, όχι τόσο για προσευχή, αλλά κυρίως για περισυλλογή. Ιδιαίτερα στις μέρες μας που έχουν παραδυσκολέψει για την πατρίδα μας τα πράγματα…

Συγγραφικός άθλος που μόνο ο Νίκος Παπαδάκης μπορούσε να κάνει, η βιογραφία με τίτλο “Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο άνθρωπος, ο ηγέτης”. Σημείο αναφοράς που ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό, τη χαρακτήρισε μιλώντας εκ μέρους του εκδοτικού οίκου ο ιστορικός Σωτήρης Μετεβελής. Για την “κορωνίδα” των εκδοτικών έργων του Ιδρύματος που έχει πραγματοποιήσει από την έναρξη της λειτουργίας του, μίλησε ο και εκ των επιμελητών της έκδοσης επιστημονικός συνεργάτης του Γιώργος Κουκουράκης. «Πρόκειται για ένα βιβλίο που δίνει αφορμή για σκέψη» επεσήμανε, ο πρώτος απ’ τους τέσσερις “παρουσιαστές” του βιβλίου, ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος. «Είναι ένα βιβλίο που θεωρώ απαραίτητο να εισαχθεί στα σχολεία, ένα μοναδικό έργο μεγάλης αξίας που θα πρέπει να διαβαστεί όχι μόνο από τους ιστορικούς, αλλά από κάθε πολίτη για να δει πώς δημιουργήθηκε η σύγχρονη Ελλάδα και από ποιον», υπογράμμισε ο δεύτερος ομιλητής, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης. «Πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο με ντοκουμέντα που μας επιτρέπει να αντιληφθούμε το βάθος της ελληνικής ιστορίας», είπε, μεταξύ των άλλων, ο τρίτος, ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης. Για «ένα βιβλίο πιο σύγχρονο και πιο ενδιαφέρον από ποτέ, γιατί μελετά και παρουσιάζει τον ιδρυτή ουσιαστικά του ελληνικού κράτους, ως άνθρωπο και ως ηγέτη», έκανε λόγο ο τελευταίος ομιλητής (με αλφαβητική σειρά οι ομιλίες τους) βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης…

«Με λογισμό και μ’ όνειρο», για να χρησιμοποιήσω μια φράση του Διονυσίου Σολωμού, πορεύτηκε στον δημόσιο βίο του, όπως και στην ιδιωτική του οδό, κατά που αποφάνθηκε η ιστορία ο Ελευθέριος Βενιζέλος. «Με λογισμό και μ’ όνειρο »“έκτισε τον ναό” του, ωστόσο, γράφοντας τη βιογραφία του και ο Νίκος Παπαδάκης: Τον ναό, στα “εγκαίνια” του οποίου, παραήταν πολλοί εκείνοι που προσήλθαν και γέμισαν ασφυκτικά όχι μόνο την κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος, αλλά και όλους τους χώρους του. Και όπου, μεταξύ των άλλων βρίσκονται οι βενιζελικές παρακαταθήκες. «Δίδω προς τους νέους πολιτικούς άνδρας το παράδειγμα ότι η οδός διά της οποίας ημπορεί να αποκτήσει κανείς την λαϊκήν εμπιστοσύνην δεν είναι η οδός της κολακείας, των παθών ή των πλανών του λαού, αλλ’ η οδός της διηνεκούς αυτού διαπαιδαγωγήσεως διά της αληθείας, την οποία πρέπει πάντοτε να του λέγη ο πολιτικός, οσονδήποτε πικρά και αν είναι», μια απ’ αυτές, με την οποία και έκλεισε την ανάγνωση κειμένων από το βιβλίο ο γνωστός “ιστορικός” καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ε.Κ. Μιχάλης Αεράκης…
Χανιώτικα νέα (06.02.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου