Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΝ"

ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΑΛΑΝΑΚΗ

Προσθήκη λεζάνταςΦΩΤΟ: Αντώνης Θυμάκης 

Γράφει η Ελένη  Φουντουλάκη 
Πτυχές της φιλοσοφικής σκέψης του μεγάλου Ιεράρχη της Κρήτης αλλά και διορατικού στοχαστή Ειρηναίου Γαλανάκη αναδείχθηκαν χθες μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου “ Η Επανάσταση των συνειδήσεων” που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Η  εκδήλωση περιλάμβανε χαιρετισμό του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού ο οποίος αναφέρθηκε στην επιρροή που είχε ο μακαριστός γέροντας Ειρηναίος στην τοπική κοινωνία, σε μικρούς και μεγάλους. « Ήμουν 3 χρονών παιδί όταν τον είχα δει να λειτουργεί σε μια εκκλησία στο Σφακοπηγάδι, στα Περβολάκια Κισσάμου. Μου είχε κάνει τόσο πολύ εντύπωση, που έλεγα ότι θα γίνω  Επίσκοπος όταν μεγαλώσω, ότι θα γίνω Δεσπότης» ανέφερε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο οποίος σημείωσε ότι ο Ειρηναίος « ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος πάντοτε προσπαθούσε να επέμβει σε κάθε δύσκολη στιγμή και ηρεμούσε τα πνεύματα. Υπήρξε ένας σπουδαίος, διορατικός Επίσκοπος και τα έργα του είναι ακόμη παρόντα».
Εκ μέρους της οικογένειας Γαλανάκη, χαιρέτησε την εκδήλωση η ανιψιά του Ειρηναίου Γαλανάκη, Αθηνά Γαλανάκη, κόρη του μικρότερου αδερφού του, η οποία επεσήμανε ότι « η οικογένεια του θα συνεχίσει να δηλώνει αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία διάδοσης του λόγου και του έργου του αοίδιμου Ιεράρχη μας. Πιστεύουμε ότι τέτοιες προσπάθειες, αποτελούν σπορά ενός λόγου αυθεντικού, που θα φυτρώσει στη χέρσα γη της εποχής μας, και θα καρποφορήσει στις επερχόμενες γενιές». ​
Από την πλευρά του ο Χρήστος Τσαντής εκ μέρους των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, επεσήμανε ότι ο τίτλος των ομιλιών που ο Ειρηναίος είχε δώσει το ’82 και το ’84, συμπυκνώνει την κεντρική του φιλοσοφία, το ανθρωπιστικό του μήνυμα να γίνει ο άνθρωπος καλύτερος μέσα του αλλά και για την κοινωνία.
Ακολούθησαν ομιλίες από τον δάσκαλο – λαογράφο Σταμάτη Α. Αποστολάκη και από τον αντιπροέδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Σήφη Μιχελογιάννη.
Ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι η “επανάσταση των συνειδήσεων” ήταν ουσιαστικά ένα κήρυγμα του Ειρηναίου την ημέρα της Πεντηκοστής του 1982, το οποίο είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο. «Ήταν μια πραγματική επανάσταση συνειδήσεων. Τι θα πει όμως αυτό; Να ξεσηκωθούμε κατά του αφοπλισμού, κατά των πυρηνικών όπλων, κατά των πολέμων, κατά της ανισότητας. Να ξεσηκωθούμε για το δίκαιο, για μια προσπάθεια η οποία θα βοηθήσει και να ανυψώσει τον άνθρωπο» σημείωσε ο κ. Αποστολάκης και πρόσθεσε ότι: «ο Ειρηναίος έπεισε τον κόσμο ότι είναι δυνατή μια επανάσταση συνειδήσεων, ένα κίνημα να ξαναβρούμε το σωστό Χριστιανικό δρόμο».
Ο κ. Μιχελογιάννης, επεσήμανε ότι ο Ειρηναίος με την θεωρία του η επανάσταση των συνειδήσεων πρότεινε μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία που προέρχονταν από την θητεία του στην εκκλησία αλλά και από τον αγώνα του στην εθνική Αντίσταση. « Ο Ειρηναίος είχε επίσης μια εκλεκτική συγγένεια με τον Καζαντζάκη ενώ δίδασκε τους μαθητές του να διαβάζουν τον Κρητικό συγγραφέα λέγοντας πως “είναι ο καλύτερος Χριστιανός με τον δικό του τρόπο”» ανέφερε.
«Πίστευε ότι δεν έφτανε η αναγέννηση και ο διαφωτισμός για να αναγεννηθεί ο κόσμος. Χρειαζόταν κάτι παραπάνω. Η ηθική τελείωση» τόνισε ο κ. Μιχελογιάννης.

ΦΩΤΟ: Αθηνά Γαλανάκη

Την εκδήλωση συντόνισε ο δάσκαλος Βαγγέλης Κακατσάκης ο οποίος ανέφερε ότι η γνωριμία με τον Ειρηναίο Γαλανάκη υπήρξε καθοριστική για τον ίδιο. «Ο Ειρηναίος Γαλανάκης με σημάδεψε. Τον γνώρισα όταν ήμουν 22 χρονών σε μια ηλικία καθοριστική για την παραπέρα πορεία μου. Μιλούσε για μια διαρκή επανάσταση, επανάσταση όλων των ανθρώπων, για τον αγώνα που δίνει κάθε μέρα το καλό εναντίον του κακού. Αυτό ήταν η επανάσταση των συνειδήσεων και για αυτήν πάλεψε σε όλη του την ζωή, κάνοντας τη θεωρία πράξη» σημείωσε ο κ. Κακατσάκης.
Στο προφητικό χάρισμα που είχε ο Ειρηναίος Γαλανάκης, να επικαιροποιεί  τον χριστιανικό λόγο στην εποχή του, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, Κωνσταντίνος Ζορμπάς. «Μας έδειξε ότι καμία κοινωνική επανάσταση δεν μπορεί να δημιουργήσει την κοινωνική συνοχή, παρά μόνο ξεκινώντας από την συνείδηση του κάθε πολίτη, του κάθε πιστού» σημείωσε.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε video για τον Ειρηναίο Γαλανάκη, έγινε θεατρική ανάγνωση από τους ηθοποιούς: Έλενα Αθανασοπούλου, Γιώργο Βορνιοτάκη, Ντένια Καραβασιλειάδη, Ευτύχιο Κανδανολέων, ποίημα για τον Ειρηναίο ανέγνωσε η ποιήτρια Ανδρομάχη Χουρδάκη, η Χορωδία μαθητών του 11ου Δ.Σ. Χανίων τραγούδησε ποιήματα του Ειρηναίου Γαλανάκη ενώ συμμείχε και ο Παραδοσιακός Μουσικός Σύλλογος Αποκορώνου «Ο Χαρίλαος». Τέλος οι μαθητές του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων (Κατάστημα Κράτησης Αγιάς) δημιούργησαν, ειδικά για το βιβλίο, σακούλες από ανακυκλώσιμο χαρτί και σελιδοδείκτες
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Χριστίνα Βεριβάκη και ο Χρήστος Τσαντής.
Χανιώτικα νέα (12.2.2019)



http://www.haniotika-nea.gr/ptiches-tis-filosofikis-skepsis-tou-irineou-galanaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου