"ΘΟΥΚΙΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ - ΚΤΗΜΑ ΕΣ ΑΕΙ"
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τις εκλογές του 1920, στις οποίες, ως γνωστό ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν βγήκε ούτε βουλευτής, η κυκλοφορία από τις13 Δεκεμβρίου στο Διαδίκτυο μιας σειράς τριών ηχογραφημένων επεισοδίων με αποσπάσματα της ιστορίας του Πελοποννησιακού πολέμου του Θουκυδίδη σε μετάφραση του Εθνάρχη, από το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του, σε σκηνοθεσία της Έμμυς Παπαβασιλείου, με τον γενικό τίτλο “Θουκυδίδου Ιστορίαι -Κτήμα ες αεί”. “Ο ιστορικός Θουκυδίδης”, “Ο πολιτικός Περικλής” και “Μεταφραστής και πολιτικός”, οι τίτλοι των επεισοδίων, που είναι διαθέσιμα για δωρεάν ακρόαση μέσω της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Ιδρύματος. Για ένα έργο ενταγμένο στη σειρά των διαδικτυακών δράσεών του, που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να συνεχιστεί η επικοινωνία στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω κορωνοϊού, πρόκειται.
Έργο του “εμείς”, όπως «με λογισμό και μ’ όνειρο» το λειτουργεί, εδώ και 20 χρόνια ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης και η περί ης ο λόγος σειρά που αναδεικνύει την πνευματική συνεισφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου στην κατανόηση του πάντα επίκαιρου Θουκυδίδη. Ανοίγω παρένθεση. Ο Εθνάρχης, όπως γράφει ο Ν. Παπαδάκης στο έργο του “Ελευθέριος Βενιζέλος: ο άνθρωπος, ο ηγέτης”, «είχε την ακλόνητη πεποίθηση ότι ο Θουκυδίδης ήταν το κλειδί για την κατανόηση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ιδίως της δραματικής περιόδου στην οποία πρωταγωνιστούσε και ο ίδιος». Κλείνω την παρένθεση.
Χάρμα ακούειν τους ηθοποιούς Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Κωστή Καπελώνη, Αλέξανδρο Λογοθέτη και Ανθούλα Μαρινάκη να ζωντανεύουν τους ρόλους (φιλική συμμετοχή Άννα Μακράκη Καρέλα, μουσική Λεωνίδα Μαριδάκη, μίξη ήχου Μανόλη Παπαδάκη, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθετική επιμέλεια Έμμυς Παπαβασιλείου) ξανά και ξανά. Και σ’ αυτούς τα αναλογούντα εύσημα, όπως βέβαια και στους επιστημονικούς συμβούλους της σειράς: Την αν. καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπ. Κρήτης Μελίνα Ταμιωλάκη, τον φιλόλογο προϊστάμενο Ιστορ. και Παλαιογραφικού Αρχείου του ΜΙΕΤ Αγαμέμνονα Τσελίκα και την υπεύθυνη Αρχείου και Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Χαρά Αποστολάκη.
«Εφ’ όσον χρόνον εκυβέρνησε τα δημόσια πράγματα εν καιρώ ειρήνης, ηκολούθει πολιτικήν σώφρονα και διετήρει την ασφάλειαν της πόλεως, η οποία υπ’ αυτόν ανήλθεν εις μεγίστην ακμήν και όταν ο πόλεμος επήλθεν, αυτός απέδειξεν ότι υπήρξεν ο ορθός εκτιμητής της δυνάμεώς της». Τα που έχει γράψει, μεταξύ των άλλων στο δεύτερο βιβλίο της Ιστορίας του για τον Περικλή ο Θουκυδίδης, που το έχει μεταφράσει ο Ελ. Βενιζέλος. «Η προσωπογραφία του Περικλέους […] θα ηδύνατο επιτυχώς να εφαρμοσθή και επί της ζωής και του χαρακτήρος του Βενιζέλου», γράφει στο “προοίμιον” του στην πρώτη έκδοση του έργου ο Δημ. Κακλαμάνος.
ΚΟΡΩΝΟΪΚΑ ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
«Εμβόλια θα φέρουνε οι μάγοι αντί δώρα/ ετούτα τα Χριστούγεννα στου Κοβητά τη μπόρα», μας λέει στην πρώτη σημερινή του μαντινάδα ο φίλος ιερωμένος. Σε ακόμα πιο αισιόδοξο κλίμα η δεύτερη, σαν συνέχεια της πρώτης: «Κι ο Άγιος Βασίλειος ελπίδες θα μοιράσει,/ πως μες στη νέα τη χρονιά η μπόρα θα περάσει». Από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί, πάτερ!
«Αλλ’ την εκ της νόσου ταλαιπωρίαν επηύξησεν η συγκέντρωσις του πληθυσμού της υπαίθρου χώρας εντός της πόλεως. Οι νεωστί ιδίως εισελθόντες υπέφεραν περισσότερον. Διότι διά την έλλειψιν οικιών ηναγκάζοντο να ζουν εντός παραπηγμάτων πνιγηρών ως εκ του θέρους, και οι θάνατοι επήρχοντο εν τω μέσω μεγάλης αταξίας». “Θουκυδίδου Ιστορίαι” (βιβλίο Β’) σε μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου. Περί συνωστισμού την περίοδο του λοιμού που έπληξε την Αθήνα στην αρχή του πελοποννησιακού πολέμου, ο λόγος. Δίχως σχόλια.
«Ο φόβος και η ελπίδα/ παίζουν τραμπάλα./ Ψηλά ο φόβος, χαμηλά η ελπίδα,/ ψηλά η ελπίδα, χαμηλά ο φόβος./ Άνθρωπος αδύναμος δηλώνω./ Τη μια με τον φόβο, την άλλη με την ελπίδα τραμπαλίζομαι./ Ο κορωνοϊός παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το παιχνίδι/ γνωρίζοντας/ το δικό του τέλος/ και το μη τέλος του παιχνιδιού». Το ποίημά μου “Τραμπάλα” απ’ την ανέκδοτη ποιητική συλλογή “Ιχνηλατώντας” που προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει διαδικτυακά σε ένα μήνα.
"Χανιώτικα νέα", Τρίτη, 22.12. 2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου