Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

 ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ:  ΤΟ 1821 ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

(ΦΩΤΟ: M. MεΪμάρης, Π.Περάκης, Β, Κακατσάκης, Χ. Στρατιδάκης)


Το μέγα του 1821 ελληνικό δημιούργημα, στο μέγα της τυπογραφίας εφεύρημα. Για το σπουδαίο συνέδριο με τίτλο: “Η συμβολή του Τύπου στην εθνικoαπελευθερωτική επανάσταση του 1821” που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, 9 και 10 Οκτωβρίου, στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου Τυπογραφίας, Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, στο Μουσείο Τυπογραφίας των “Χ.Ν”, που εκτός όλων των άλλων μας “διδάσκει” να προτιμούμε τον ρόλο του δημιουργού κι όχι αυτόν του προπέτη, ο λόγος. Ένα απόλυτα επιτυχημένο, απ’ όλες τις απόψεις, παρά τις δυσκολίες λόγω του κορωνοϊού, συνέδριο. Ευλογία για μένα, ο ρόλος του συντονιστή τη 2η ημέρα (την 1η ημέρα τον ρόλο τον είχε ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Φίλης) που μου ανατέθηκε.

«Μυρίζουν οι βασιλικοί, μυρίζουν κι οι βαρσάμοι,/ μα σα μυρίζει ο τόπος πα βαρσάμια δε μυρίζουν./ Μυρίζει το μελάνι του, μυρίζει η γραφή του./ Χαίρετ’ ο Γουτεμβέργιος ο πρώτος τυπογράφος,/ χαίρονται και οι Κρητικοί στης Βενετιάς τη στράτα,/ μα πιο πολύ οι ιδρυτές, ο Γιάννης και η Ελένη/ για το Σχολειό που έφτιαξαν…». Εξ αδιανεμήτου πλούτος για τον τόπο μας το Μουσείο Τυπογραφίας (όπως και το Ινστιτούτο Τύπου αλλά και τα “Χανιώτικα νέα”, άλλωστε) πως να μη χαίρονται λοιπόν, οι ιδρυτές του ο Γιάννης και η Ελένη Γαρεδάκη, ιδιαίτερα όταν διοργανώνει τέτοιες σημαντικές εκδηλώσεις, όπως αυτή που διοργάνωσε.

“Η Κρήτη και η τυπογραφία κατά την Επανάσταση του 1821: το αυτοσχέδιο πιεστήριο του Τομπάζη”, “Ελληνικά Τυπογραφεία στην Επανάσταση: εκδόσεις από τις συλλογές της Γεναδείου Βιβλιοθήκης” και “Προεπαναστατικός και Επαναστατικός Τύπος – Ελευθερία του Τύπου και Λογοκρισία πριν και κατά τη διάρκεια της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης”, οι τίτλοι των ομιλιών που έγιναν την 1η ημέρα από τη βιβλιογράφο, ιστορικό του βιβλίου Λεονώρα Ναβάρη, την επικεφαλής βιλιοθηκάριο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Ειρήνης Σολωμονίδη και τον αν. καθηγητή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ. Αντώνη Σκαμνάκη, αντίστοιχα δύο παρουσιάσεις βιβλίων, δυο ξεχωριστών νέων, λίαν επιμελημένων εκδόσεων του Μουσείου και η παρουσίαση μιας έρευνας που αναζητά τον αντίκτυπο της Επανάστασης του 1821 σήμερα, τη δεύτερη ημέρα. Για τη μελέτη του τυπογράφου – γραφίστα Αντώνη Παπαντωνόπουλου με τίτλο “Η τυπογραφία στα χρόνια της Εθνεγερσίας 1821-1828” (από τον διευθυντή των “Χανιώτικων νέων”, Περάκη Παρασκευά), το βιβλίο του δασκάλου – λαογράφου Σταμάτη Αποστολάκη με τίτλο: “Το ιστορικό δημοτικό τραγούδι της Κρήτης για το 1821” (από τον δρ Παιδαγωγικής, ιστορικό ερευνητή, συγγραφέα Χάρη Στρατιδάκη) και την ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Τεχνολογιών της Πληροφορίας στην Εκπαίδευση Ουνέσκο, Μιχάλη Μεϊμάρη, με τίτλο: “Το δικό μου 1821: Ανιχνεύοντας τη βιωματική σχέση του Έλληνα με τον Αγώνα – 200 χρόνια μετά”, πρόκειται. Και μόνο οι τίτλοι και τα ονόματα αυτών που τους “στήριξαν” λένε πολλά.

Τυπογράφος παλιάς κοπής, αλλά ωστόσο διαρκώς ανανεούμενης έκδοσης ο Πατρινός Αντώνης Παπαντωνόπουλος: Μια απ’ τις πιο δυνατές κολώνες του Μουσείου Τυπογραφίας. Χρόνια έψαχνε να βρει αγκαλιά, όπως κάθε ερωτευμένος με τη δουλειά του, κατά δήλωσή του, μετά τα εγκαίνια της πτέρυγας του Μουσείου με την Ιστορία Γραφής το 2012. Σταμάτης Αποστολάκης: Ευάγγελου Παπανούτσου και Νικολάου Πολίτη, γωνία, πλατεία του Αγίου Ειρηναίου Γαλανάκη του Χριστιανού. Και κάτω από το κιόσκι των “Χ.Ν” της εφημερίδας μας, που είναι ο πιο παλιός συνεργάτης. «Δεν θα παύσω, ενόσω ζω και αναπνέω να σωφρωνώ» για να χρησιμοποιήσω λόγια του Παπαδιαμάντη, να δουλεύω στο περβόλι της λαϊκής παράδοσης επαναλαμβάνει διαρκώς με τα γραφτά του ο εκ Καμπανού Σελίνου ορμώμενος δάσκαλος λαογράφος. «Και τώρα του καθηγητή Μιχάλη Μεϊμάρη,/ είν’ η σειρά χαιρόμαστε, μεγάλη μας η χάρη! Χαρά μας που είστε γι’ άλλη μια φορά κοντά μας, κύριε καθηγητά που παλαμίσαμε πάλι τα χέρια μας και τις καρδιές μας»! Απ’ τα που είπα παρουσιάζοντας τους “πρωταγωνιστές” της βραδιάς.

Και στις 30 Οκτωβρίου στην απονομή των βραβείων του 6ου Διεθνούς Διαγωνισμού Αφίσας με διοργανωτή το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, με το καλό.

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 15.Οκτωβρίου 2021) 

https://www.haniotika-nea.gr/moyseio-typografias-to-1821-ston-typo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου