Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΜΟΝΑΧΗ ΕΓΝΟΙΑ ΤΟΥ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ


 «Ο δάσκαλος, ο αληθινός δάσκαλος δεν διδάσκει μ’ αυτά που λέει ούτε μ’ αυτά που κάνει διδάσκει, διδάσκει αυτό που είναι. Ε, λοιπόν αληθινός δάσκαλος, ακριβώς γιατί έχει αναπτυγμένο σε ύψιστο βαθμό το αίσθημα της ευθύνης, είναι ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης». Τα που είχα γράψει, μεταξύ των άλλων, πριν από 10,5 χρόνια στη στήλη «Εύφημες μνείες» (βλ. «Χανιώτικα νέα», 20.6.2011) στον απόηχο των μαθημάτων ευθύνης που είχε «παραδώσει» λίγες μέρες πριν στο πλαίσιο μιας ημερίδας για τη Γλώσσα που είχε οργανώσει το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στις εγκαταστάσεις του για δημοσιογράφους και εκπαιδευτικούς. Κι αυτά στο νου μου τις προάλλες, προπαραμονή Χριστουγέννων, όταν συνάντησα στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στη σελίδα του στο Βιβλίο των Προσώπων μια ανάρτησή του, στην οποία έκανε λόγο για τα «9 γλωσσικά παιδιά του», τα 9 δηλαδή Λεξικά του για την Ελληνική Γλώσσα.


«Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων)», «Λεξικό για το Σχολείο και το Γραφείο (με εύχρηστη συνοπτική Γραμματική και κανόνες ορθογραφίας)», «Μικρό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (άμεση ενημέρωση για κάθε σημαντική λέξη)», «Ορθογραφικό λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (εξηγεί και διδάσκει την Ορθογραφία)», «Ετυμολογικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Ιστορία των λέξεων (με ετυμολογία και όλων των αρχαίων και μεσαιωνικών λέξεων της Ελληνικής)», «Λεξικό Συνωνύμων – Αντωνύμων της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Λεξιλογικός θησαυρός (με 250.000 συνώνυμα - αντώνυμα και 500 σχόλια)», «Λεξικό των δυσκολιών και των λαθών της Ελληνικής. Γλωσσικός Σύμβουλος (5.000 λήμματα – σχόλια που λύνουν γλωσσικές απορίες για την αποφυγή λαθών)», «Λεξικό των πιο απαιτητικών λέξεων της Νέας Ελληνικής. 4.000 δύσκολες λέξεις» και «Λεξικό των Παραγώγων και Συνθέτων της Νέας Ελληνικής. “Τα παιδιά και τα εγγόνια” των λέξεων της γλώσσας μας» (ο παραγωγικός πλούτος της Ελληνικής). Οι τίτλοι των… Μπαμπινιωτακιών -όλα εκδόσεις του “Κέντρου Λεξικολογίας”, όπως και άλλα βιβλία άλλωστε- που καλύπτουν 12.697 σελίδες! Θαυμασμός… «Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου με τα πρώτα λόγια του Ύμνου!» Κι αν υπηρετεί με άκρα συνέπεια αυτόν τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, ο Ωραίος ως Έλληνας Δάσκαλος Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Η γλώσσα μας!


«Τη γλώσσα μας και τα μάτια μας», (δική του η φράση) επιμένει να μας παραγγέλνει ο και επίτιμος δημότης Χανίων και θαυμαστής του Ελευθερίου Βενιζέλου, κατά δήλωσή του, καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Και μέσω της εκπομπής «Σε προσκυνώ γλώσσα» (για στίχο της Κικής Δημουλά, πρόκειται), που παρουσιάζει κάθε Σάββατο στις 7.00 μ.μ. και σε επανάληψη κάθε Τρίτη στις 10.00 μ.μ. στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής με τη δημοσιογράφο – κλασική φιλόλογο Βίκυ Φλέσσα. Τη γλώσσα μας έδωσαν ελληνική και οφείλουμε να την κρατήσουμε. Για να μείνουμε Έλληνες! Η έγνοια του…

ΚΑΙ ΣΤΑ … ΠΕΤΑΧΤΑ

"Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΝΤΩΝ" ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΨΙΛΑΚΗ - Η ΔΙΠΛΗ ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ ΠΏΣ ΝΑ ΦΙΛΗΘΟΥΜΕ - Ο ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ


 

 

 

«Όπως και σε προηγούμενα βιβλία του Νίκου Ψιλάκη, ο μύθος διαλέγεται με την Ιστορία και στο επίκεντρο βρίσκονται εκείνοι που υφίστανται τις συνέπειες των αποφάσεων τις οποίες λαμβάνουν οι ισχυροί. Ο συγγραφέας ιχνηλατεί τα μικρά και τα μεγάλα γεγονότα ενός ολόκληρου αιώνα, ξεδιπλώνει την ιστορία ενός απροσδόκητου έρωτα, αλλά και την ιστορία μιας χώρας, μιας ηπείρου, την ιστορία του 20ού αιώνα, από τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Πρώτο Παγκόσμιο, μέχρι το οικονομικό κραχ, την άνοδο του Ναζισμού και τον Δεύτερο Παγκόσμιο, με ιδιαίτερη αναφορά στη ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα». Δεν το συζητώ ότι «Η κραυγή των απόντων», το νέο 464 σελίδων (!) μυθιστόρημα του «Ψηλορείτη» των σύγχρονων κρητικών γραμμάτων, θα ‘ναι το πρώτο που θα διαβάσω, μόλις το τελειώσει η Ευδοκία που… πρόλαβε με το που ήρθε προπαραμονή Χριστουγέννων. Καλοτάξιδο, καλέ μας φίλε! Κατάπολλα ευχαριστούμε για το Χριστουγεννιάτικο δώρο σου!

«Διπλή τη μάσκα λένε πια πως πρέπει να φορούμε,/ η μια δεν είναι αρκετή για να προστατευτούμε», μας λέει στην πρώτη σημερινή μετα-Χριστουγεννιάτικη και προ-Πρωτοχρονιάτικη μαντινάδα της η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. Για να εκφράσει το παράπονό της στη δεύτερη: «Ο κορωνιός ευθύνεται άμα συναντηθούμε/ φορούμε μάσκες και οι δυο και πως θα φιληθούμε!»

«Από την πρώτη στιγμή ο Ιησούς Χριστός αρνήθηκε τη χλιδή και την πολυτέλεια αυτού του κόσμου. Δεν άργησε να εμφανιστεί η μανιακή έκρηξη του Ηρώδη που προκάλεσε τη φυγή στα ξένα, στην Αίγυπτο». Από το Χριστουγεννιάτικο άρθρο του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου στην εφημ. “ΤΑ ΝΕΑ” (23 - 26 Δεκεμβρίου 2021)…


Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 28.12.2021)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου