Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

ΠΟΙΗΣΗ

ΠΟΛΛΑ ΒΡΑΔΙΑ





Πολλά βράδια,

Λίγο πριν κλείσω τα μάτια,
πιάνω την ψυχή μου απ’ το χεράκι
-«στράτα, στρατούλα» της λέω
Και τη βγάζω βόλτα
Στα παιδικά λημέρια:
Στην αυλή των βασιλικών και του ασβέστη,
Στη τζανεριά του Αγίου Πνεύματος,
Στα φτερά ενός μικρού σπουργίτη,
Στο βολβό ενός κρίνου…

Κάπου εκεί με βρίσκει
Το κουδούνισμα της άλλης μέρας.
Πρέπει να ξαναγίνω μεγάλος…

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης ("Όταν γίνεις ποίημα", 2013} 

https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/pfbid0j5gaBVHHHJxAy6Q2nCqGAdHJ5bydy9qNGCxrwVdvhGKVrXiPaXTtGsqNKJ9V3xJel?comment_id=1126272415265692&notif_id=1719737009388395&notif_t=feed_comment&ref=notif

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Βαγγέλης Κακατσάκης: Ένας μελλοντικός δάσκαλος που συγκέντρωσε μέσο όρο 18,2.

https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/pfbid02DFaJtNENnHuw5bV1JTNTyJmjM2BC3WXN9Rx7XnWGvxkM5vJAkpaEHuKchi91sVMVl?comment_id=499855152468198&notif_id=1719728181630110&notif_t=feed_comment&ref=notif










Ένας μελλοντικός δάσκαλος με μεγάλη αγάπη στα πολιτιστικά!

Ο Χανιώτης μαθητής έγραψε 16.2 στην Έκθεση, 17.9 στη Φυσική, 19.1 στη Χημεία και 19,6 στα Μαθηματικά και θέλει να σπουδάσει Παιδαγωγικά στη Θεσσαλονίκη!  Όπως μας είπε, ήταν μία δύσκολη χρονιά γιατί έπρεπε να αφιερώσεις πολύ χρόνο.

«Δεν υπήρχαν Σαββατοκύριακα! Κάθε μέρα χρειάζονταν να διαβάζω. Σχολείο, φροντιστήριο, διαγωνίσματα. Προσπαθούσα να κάνω πράγματα που μου αρέσει. Να βγαίνω με τους φίλους μου, να πηγαίνω κινηματογράφο να ακούω μουσική»

Η συμβουλή του: «Όσο πίεση και να υπάρχει, να βρίσκουν στιγμές για κάτι πιο χαλαρωτικό. Να αφιερώνουν χρόνο στο διάβασμα αλλά και στον εαυτό τους»


https://www.zarpanews.gr/chaniotakia-me-vathmologies-poy-zalizoyn-etoimazontai-gia-nomikes-iatrikes-polytechneia-kai-alles-perizitites-scholes-photos/?dicbo=v2-ckIfz9Z


Να κάνεις τη διαφορά κι έτσι να συνεχίζεις

σαν τον Βαγγέλη τον παππού κάστρα πρωτιές ν΄ανοίγεις! 

Γιάννης Τερεζάκης


https://www.haniotika-nea.gr/panelladikes-polles-epitychies-apo-chaniotes-ypopsifioys-fotografies/




file:///C:/Users/Vagelis/Downloads/12-14%20SELIDES.indd.%20D.pdf

https://www.zarpanews.gr/iatriki-nomiki-architektoniki-chaniotakia-poy-aristeysan-anoigoyn-ta-ftera-toys-photos/

ΔΙΑΦΟΡΑ



 Μεγάλη η χαρά μου-μας για το πρώτο βήμα που έκαμε ο συνονόματος εγγονός μου. γιος του Θεοκλή και της Αγγελικής Κοκολογιάννη, να γίνει δάσκαλος. Σίγουρη η εισαγωγή του στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πρώτη του επιλογή), αφόύ συγκέντρωσε 18.200 μόρια. Καλές σπουδές και καλή φοιτητική ζωή, σύνομε! Πάντα ΩΡΑΙΟΣ και πάντα να ξεπερνάς τον εαυτό σου! 



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παραμονή του Αγίου Πνεύματος , εφέτος(23. 6, 24) στις Πάνω Κατούνες του Νίππους. Γι άλλη μια χρονιά κάναμε μαζί το στεφάνι με τις δάφνες στη Χάρη του... 


https://www.facebook.com/nektarios.kakatsakis/posts/pfbid02XkM2BAzY9u9dTHgocmQyi9m1Vngi1H486RbRKYb4qd4hJnU1F4ESZ1tNLrmnBCGGl?comment_id=805709941540128&notif_id=1719663744253326&notif_t=comment_mention&ref=notif

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Γ1 ΤΑΞΗ 4ου ΓΥΜΝ. ΧΑΝΙΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟ




Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Για ένα ξεχωριστό, για ένα βιωµατικό µάθηµα ιστορίας µας “µιλούν” στον σηµερινό Παιδότοπο κάποια απ’ τα παιδιά που τέλειωσαν τη Γ΄ τάξη του 4ου Γυµνασίου Χανίων και µπήκαν στο Λύκειο και η φιλόλογος καθηγήτρια τους Κατερίνα Κλωθάκη. “Αξέχαστη” τους έµεινε, µας λένε, η επίσκεψή τους στο Μουσείο - Οικία του Ελευθέριου Βενιζέλου τη σχολική χρονιά που πέρασε… Για “τύχη” κάνει λόγο ένα από τα παιδιά που το εντυπωσίασαν περισσότερο απ’ όλα, όπως γράφει, το αµάξι του Βενιζέλου που έχει ακόµα πάνω του τα σηµάδια απ’ τις σφαίρες απ’ τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του, και η χρυσή πένα µε την οποία υπέγραψε τη συνθήκη της Λωζάνης… Συγχαρητήρια στην και καλή µου φίλη, καθηγήτριά τους, που ήταν αναπληρώτρια. Και βέβαια στο Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και ειδικά στον κινούντα τα νήµατά του γενικό διευθυντή του Νίκο Παπαδάκη - Παπαδή...

Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος - λογοτέχνης



ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ “BENIZΕΛΟΣ”

Η διδασκαλία της Ιστορίας γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και κατανοητή για τα παιδιά όταν συνδυάζεται με βιωματικές δράσεις, με ερευνητικές εργασίες, με ομαδικές παρουσιάσεις και αξιοποίηση των σύγχρονων εποπτικών μέσων .Αυτή η σχολική χρονιά αφήνει μια πλούσια παρακαταθήκη για τους μαθητές μου κι εμένα, καθώς με τη στήριξη της Διευθύντριας του 4ου Γυμνασίου κυρίας Ελένης Ζερβού επισκεφτήκαμε μαζί με τους μαθητές της Γ1 τάξης το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΈΛΟΣ’ τον περασμένο Απρίλιο.

Με την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση από την άψογα καταρτισμένη ξεναγό κυρία Σοφία Πιτίδου οι μαθητές μας γνώρισαν τον Ελ.Βενιζέλο ως ‘Επαναστάτη’ ως “Πολιτικό’,ως ‘Διπλωμάτη’ και ως Άνθρωπο’. Μέσα από αυτή την ιστορική βιωματική σύνδεση τα παιδιά κατανόησαν μια πολύ σημαντική ιστορική περίοδο και μια ισχυρή προσωπικότητα που τη διαμόρφωσε.

Κατερίνα Κλωθάκη

Καθηγήτρια -Φιλόλογος





ΕΝΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μέσα στο πλαίσιο του μαθήματος της νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας η καθηγήτριά μας κυρία Κατερίνα Κλωθάκη οργάνωσε ένα βιωματικό μάθημα και μας έδωσε την ευκαιρία να ζήσουμε και να καταλάβουμε καλύτερα την προσωπικότητα ενός σημαντικού ηγέτη της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας.

Είχα την τύχη εγώ και το τμήμα μου ,το Γ1 4ου Γυμνασίου Χανίων, να επισκεφτούμε το Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου στις 8 Απριλίου 2024. Μόλις φτάσαμε εκεί μας υποδέχτηκε εγκάρδια η ξεναγός και μας ξενάγησε στα δέκα εφτά (17) δωμάτια του Μουσείου, εξηγώντας μας τη λειτουργική και τη μουσειακή τους χρήση . Μέσα από ιστορικά πλέον κειμήλια μας παρουσίασε την ζωή και το έργο του Ελ. Βενιζέλου .Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μια έντυπη ιστορική χρονογραμμή που μας χάρισε κιόλας, και από τότε στολίζει την τάξη μας. Μόλις ολοκληρώθηκε η ξενάγηση μας περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! Στον επάνω όροφο [σοφίτα] υπήρχαν διαδραστικές εργασίες, παιχνίδια ,παζλ, και μια γκαρνταρόμπα για παιχνίδια ρόλων, που όλοι – όλες αξιοποιήσαμε.

Από όλα όσα είδαμε και μάθαμε, αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το αμάξι του Βενιζέλου που είχε ακόμα πάνω του τα σημάδια από τις σφαίρες από την 2η απόπειρα δολοφονίας που είχε δεχθεί [Ιούνιος 1933]. Ιδιαίτερα με εντυπωσίασε και η χρυσή του πένα με την οποία είχε  υπογράψει την συνθήκη της Λωζάνης [24-71923]

Παναγιώτης - Ιωσήφ Βανδουλάκης







H EΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

      Η επίσκεψη μας στην Οικία  του Ελευθερίου Βενιζέλου ήταν από τις καλύτερες εκδρομές που είχαμε αυτή την χρονιά! Αρχικά , η ευγενέστατη ξεναγός κυρία Σοφία  μας παρουσίασε  όλους τους χώρους του τριώροφου αρχοντικού κτηρίου του 19ου αιώνα και μας εξήγησε την χρήση τους. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η άριστη συντήρηση όλων των προσωπικών ειδών του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού ,σχεδόν 110 χρόνια μετά !  

Στη συνέχεια μας είπε αρκετά ιστορικά γεγονότα  σχετικά με το σπίτι, την αρχιτεκτονική του, τη διακόσμηση του που επιμελήθηκε η σύζυγος του Έλενα , τη χρήση κάθε δωματίου  και γενικότερα νιώσαμε να μεταφερόμαστε  σε εκείνη την  εποχή.  Τέλος ανεβήκαμε στον τελευταίο όροφο, στη σοφίτα,όπου εκεί ντυθήκαμε με "ρούχα εποχής" και παίξαμε  τα διαδραστικά παιχνίδια, ενώ βγάλαμε και πάρα πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες. Κατά την  επιστροφή  μας στο σχολείο ακούσαμε και τραγούδια στο λεωφορείο αφιερωμένα στον Βενιζέλο συνειδητοποιώντας την επιρροή και την επίδραση που είχε αυτός ο ηγέτης.

       Αυτή η εμπειρία-διδακτική επίσκεψη θα μου μείνει αξέχαστη, όπως άλλωστε και σε όλα τα παιδιά!                   

                                                                                                         Ηρώ Αβραμέα







ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

α. Κωστής Παλαμάς: Μεγάλος είσαι


(Αφιερωμένο στην Κυρία Πηνελόπη Σ. Δέλτα)

Μεγάλος είσαι.
Κι αν περιμένεις,
γύρω ο λαός σου γνωρίζοντάς σε,
βάγια να στρώνει για να διαβαίνεις,
παιδί που θα ’σαι!

Μεγάλος είσαι.
Κι αν το πιστεύεις.
το μίσος που έρπει γυρεύοντάς σε,
πως δε θεριεύει κι όσο θεριεύεις,
παιδί που θα ’σαι.

Μεγάλος είσαι.
Και θα πεθάνεις.
Και θα σε θάψουν. Και θα σου φτύνει
κι ο τιποτένιος κι ο μπεχλιβάνης
την τρανοσύνη.

Και θα πεθάνεις. Κι άλλο, το αστέρι
της τρανοσύνης σου, δε θα γίνει
παρά κεράκι σε παιδιού χέρι
να τρεμοσβήνει.

Μόνο το ανάθεμα που θα στήσει

μια οργή στον ίσκιο, στα κόκαλά σου,
θα πάει σε ψήλος που θα θυμίσει
το ανάστημά σου.


β. Μαντινάδες


Κι ο Βενιζέλος έφτασε απ΄ την Λεβεντογέννα

και όπου κι αν ψάξεις δε θα βρεις ωσάν κι αυτόν κανένα

Στο Ακρωτήρι καθ΄ αργά φωτίζει μια λαμπάδα

για τον Εθνάρχη που ‘καμε μεγάλη την Ελλάδα.


Έρευνα- Επιμέλεια:Κωνσταντίνος Γκιομάκης






ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Το φωτογραφικό υλικό επιμελήθηκαν οι μαθήτριες Ηρώ Αβραμέα και Εύα Αποστολάκη


Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 29 Ιουνίου , 2024) 


https://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-episkepsi-stin-oikia-moyseio-toy-el-venizeloy-g1-taxi-4oy-gy-nasioy-chanion/















Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
[∆εν ήταν Κίρκη, µα τον είχε µαγέψει!… Ούτε όµως κι εκείνος ήταν ένας Οδυσσέας, αλλά είχε µαγευτεί].
Το ελληνικό καλοκαίρι είχε απλωθεί µπροστά στα µάτια του!
Γαλάζιο σαν τα µάτια της και φωτεινό όπως το χαµόγελό της!
Πήρε να παρακολουθεί κάθε κίνησή της καθώς έφτιαχνε τα µαλλιά της και όπως άπλωνε την πετσέτα της πάνω στην «άµµο την ξανθή»!
Κόσµος πολύς αλλά αυτό που εκτυλισσόταν µπροστά του έµοιαζε βγαλµένο από ταινία µας άλλης δεκαετίας, του προηγούµενου αιώνα!
Προσπαθούσε να κρατήσει διακριτικό το βλέµµα του πίσω από το βιβλίο που διάβαζε!
Το βιβλίο…
Είδε το βλέµµα της να πέφτει πάνω σ’ αυτό, κι έπειτα από λίγο, έβγαλε µέσα από την τσάντα της το δικό της βιβλίο!
Έστρωσε καλύτερα την πετσέτα της, και έδεσε ένα µαντήλι πάνω στο κεφάλι της! Μετά ξάπλωσε µπρούµυτα και άνοιξε το βιβλίο της!
∆εν το διάβαζε, ήταν ξεκάθαρο αυτό! Μήπως να είχε καταλάβει ότι ούτε κι εκείνος µορούσε πια να διαβάσει το δικό του...!
…Στην αµήχανη στιγµή που συναντήθηκαν τα βλέµµατά τους, εκείνη παρέµεινε λίγο παραπάνω να τον κοιτάζει!  Εκείνος κάπως άγαρµπα έστρεψε το βλέµµα του µέσα στις ανοιγµένες σελίδες!
Το κορίτσι άφησε το βιβλίο πάνω στην πετσέτα και σηκώθηκε!
Άρχισε να περπατά προς τη θάλασσα κι αίφνης έγινε το δελφινοκόριτσο που λένε τα τραγούδια!
Αυτός τώρα πια την παρακολουθούσε να κολυµπά, την παρατηρούσε µια να χάνεται από την επιφάνεια της θάλασσας και µια να αναδύεται… µεσα από αυτήν, κι όλο  ξεµάκραινε προς το βαθύ γαλάζιο!
Μια κουκίδα πια το κεφάλι της! Γλαροπούλια από πάνω της, µάχονταν να έχουν µια καλύτερη θέα σε αυτό το πρωτόγνωρο µυθικό πλάσµα που πρωτοαντίκριζαν!
Το κορίτσι όλο και ξεµάκραινε, είχε περάσει και τις τελευταίες σηµαδούρες και τα γλαροπούλια τώρα είχαν κατέβει χαµηλά να τη συνόδευουν στη ρότα της! Εκείνος ακούµπησε στην άκρη το βιβλίο, άνοιξε το σηµειωµατάριό του, έκλεισε τα µάτια κι άρχισε να... γράφει!

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 26.7.24) 


Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

ΠΟΙΗΣΗ

ΣΤ' ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΥ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ 


Εις τσι Κατούνες ήμουνα, στσ' αυλές τ' Αγιού Πνευμάτου
και τα πουλιά ερώτουνα που γύρω μου πετούσαν,
αν βλέπουν τσοι φευγάτους μας στου ουρανού το δώμα.
Κανένα δεν απάντουνε, κανένα δεν εμίλιε.
Μόνο ένα μικρό πουλί, μια γλυκοποταμίδα,
είπε πως τσοι αντάμωνε, μόλις η νύχτα πέσει. 
Γι' αυτό και ομορφοτραγουδεί.

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης "Όπως το ψωμί" (2018)

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

ΠΑΔΙΑ ΧΤΕΣ, ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ




Καλοί μου φίλοι. καλ

ό Σαββατοκύριακο! 

Για την καινοτόμο εκπαιδευτική δράση "Παιδιά χτες, παππούδες σήμερα"που υλοποιήθηκε την τελςυταία σχολική χρονιά(2023- 24) από το "Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο"  σε σχολεία των Νομών Χανίων και Αττικής, ο λόγος στον σημερινό, πρώτο καλοκαιρινό Παιδότοπο. Να 'ναι καλά η γνωστή και στους αναγνώστες της στήλης δημιουργός της ωραίας αυτής προσπάθειας, σκηνοθέτις, ραδιοφωνική παραγωγός και ηθοποιός Βαλεντίνα Παπαδημητράκη για το σχετικό υλικό (κείμενα και εικόνες) που μου έστειλε. Θερμά συγχαρητήρια και σ΄αυτήν και σε όλους τους συντελεστές του προγράμματος και βέβαια συος διευθυντές-ντριες, όπως και στους στις εκπαιδευτικούς των Σχολείων που συμμετείχαν. Καλή συνέχεια, Βαλεντίνα σε όλα τα ωραία που κάνεις. 

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους! 

Βαγγάλης Θ. Κακαυσάκης 

δάσκαλος - λογοτέχνης 

Σημείωση: Να θυμίσω ότι μια καλή γεύση της εν λόγω ςκπαιδευτικής δράσης, κατά την υλοποίησή της, πήραν οι αναγνώστες της στήλης στον Παιδότοπο της 6ης Απριλιου, όπου κάτω από τον τίτλο _Παιδιά σήμερα παππούδε αύριο" είχαν φιλοξενηθεί κείμενα της Βαλεντίνας και δασκάλων μαθητών της Ε΄τάξης του 1ου Δημ. Σχ. Μουρνιών Χανίων.  


ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΔΡΑΣΗ...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων η καινοτόμος δράση διαγενεακής επικοινωνίας “Παιδιά χτες, παππούδες σήμερα”, την οποία υλοποίησε το “Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο” υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η δράση, εμπνευσμένη από το λογοτεχνικό έργο της Άλκης Ζέη, είχε ως στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με ανθρώπους τρίτης ηλικίας με τρόπο απρόσμενο και δημιουργικό. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, εργαλεία προφορικής Ιστορίας, εκπαιδευτικού δράματος και εικαστικές δραστηριότητες, το πρόγραμμα έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να ακούσουν προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων τρίτης ηλικίας σχετικά με τα παιδικά τους χρόνια, το σχολείο, την οικογένειά τους και στη συνέχεια να γίνουν οι ίδιοι ερευνητές, να καταγράψουν και να επεξεργαστούν ευτράπελες διηγήσεις των γιαγιάδων και των παππούδων τους και να μοιραστούν το υλικό που συνέλεξαν με τους συμμαθητές τους. Ακόμα, να έρθουν σε επαφή με το λογοτεχνικό έργο της Άλκης Ζέη εστιάζοντας στο δίπολο παππούς/γιαγιά και εγγονός/εγγονή.

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν κατά την σχολική χρονιά 2023-24 μαθητές Ε’ και Στ’ τάξεων σε Δημοτικά Σχολεία του Νομού Χανίων και του Νομού Αττικής παράλληλα. Συγκεκριμένα, η δράση ταξίδεψε στα Δημοτικά Σχολεία: 15ο Χανίων, 8ο Χανίων, 2ο Χανίων, 16ο Διαπολιτισμικό Χανίων, 1ο Μουρνιών, Δημοτικό Σχολείο Φρε, 9ο Αθηνών, 4ο Αμαρουσίου, 11ο Αμαρουσίου, 3ο Αμαρουσίου, 3ο Υμηττού και 12ο Ηρακλείου (Αττικής).



Επιστέγασμα της δράσης αποτέλεσε η δημιουργία του ομότιτλου ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Η πρώτη προβολή της ταινίας υλοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, όπου παρευρέθηκαν μαθητές που είχαν παρακολουθήσει το πρόγραμμα συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, πολλοί γονείς καθώς και παππούδες και γιαγιάδες από τα ΚΑΠΗ του Δήμου Χανίων, οι διηγήσεις των οποίων αποτέλεσαν το βασικό υλικό δημιουργίας του προγράμματος. Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία μικροί και μεγάλοι μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα που γεννήθηκαν από το ντοκιμαντέρ, αλλά και το σύνολο της δράσης.

Η εκπαιδευτική δράση “Παιδιά χτες, παππούδες σήμερα” αποτελεί την τρίτη κατά σειρά καλλιτεχνική και παιδαγωγική πρόταση την οποία υλοποίησε το “Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο” υπό την Αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ “Παιδιά χτες, παππούδες σήμερα” θα γίνει στα πλαίσια του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων το προσεχές φθινόπωρο.


H ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


Σχεδιασμός δράσης: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Τάσος Καρακύκλας

Εφαρμογή του προγράμματος στα Χανιά: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Σοφία Σαμαρά

Εφαρμογή του προγράμματος στην Αθήνα: Τάσος Καρακύκλας, Κωσταντής Ντίσιος


Σημείωση: Συμμετείχαν με βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις άνθρωποι τρίτης ηλικίας από τα ΚΑΠΗ Ν. Χώρας.


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


Κινηματογράφηση στα Χανιά: Κώστας Κοσμαδάκης

Κινηματογράφηση στην Αθήνα: Φίλιππος Βοκοτόπουλος

Μουσική: Αλέξανδρος Παπαδημητράκης

Οργάνωση παραγωγής: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη

Σκηνοθεσία – μοντάζ: Κώστας Κοσμαδάκης, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη

Παραγωγή: Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο ©, Chania Film FestivalΠολιτιστική Εταιρεία Κρήτης ©

Υπό την Αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Νοέμβριος 2023 – Μάιος 2024


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Ήταν μια νοσταλγική και συγκινητική εμπειρία. Μεταφερθήκαμε για λίγο στο χθες μέσα από τα μάτια των παππούδων μας, ζήσαμε την παιδική τους ηλικία και ήρθαμε ακόμα ένα βήμα πιο κοντά τους. Ευχαριστούμε πολύ τις δύο θεατροπαιδαγωγούς που μας μύησαν σε αυτό το όμορφο ταξίδι. Μαρία Ντουρουντάκη, Νικόλ-Σιμόν Κανταρτζή
ΣΤ’ 1 και ΣΤ’ 2, 16ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Χανίων




Μια ιδέα για βιωματική μάθηση που κέντρισε το ενδιαφέρον όλων των μαθητών. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, την εποχή που οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους ήταν παιδιά. Δημιουργήθηκε ένα πολύ συγκινητικό κλίμα μέσα στην τάξη μας και σίγουρα στα παιδιά θα μείνει αξέχαστη η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αυτό. Τάσος Μπεζυρτζής
Ε’ 2, 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων



Μάθαμε πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της μνήμης και των αναμνήσεών μας και οι δεσμοί μεταξύ των γενεών. Μάθαμε για τις δύσκολες συνθήκες ζωής των παππούδων και των γιαγιάδων μας, για τις ασχολίες τους και για τη διαφορετική καθημερινότητά τους σε σχέση με το σήμερα. Μάθαμε, συγκινηθήκαμε, παίξαμε και εντρυφήσαμε στις ανθρώπινες σχέσεις. Μαρία Καλπακίδου (δασκάλα) και οι μαθητές του ΣΤ’2
15ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων


Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσω καλλιτεχνικών δράσεων (ζωγραφική) καθώς και δράσεων σε πιο παιγνιώδη μορφή (το παιχνίδι του ηλεκτρισμού και των λογοτεχνικών βιβλίων) αναπτύσσοντας έτσι τόσο τις κινητικές όσο και τις συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες!! Τέτοιες δράσεις αξίζουν πολλών συγχαρητηρίων!!!

Ειρήνη Χοντρού (δασκάλα) και οι ΣΤ’, 2ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων

Χανιώτικα νέα (22.6.24) 

https://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-paidia-chtes-pappoydes-simera/



Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΣ ΑΝΤΙ... ΛΥΤΡΑ



Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Μεταξύ Λύτρα και Παπαστάµου, προτιµώ να γράψω για τον δεύτερο!
Τον πρώτο τον έχει καταδικάσει ήδη η κοινή γνώµη, όχι άδικα!
Αυτό που µένει, είναι να δούµε και ποιο το… ανάστηµα της ∆ικαιοσύνης στη χώρα µας!
Και βέβαια όχι µόνο στην περίπτωση του Απόστολου Λύτρα αλλά και σε άλλες περιπτώσεις!
Ωστόσο, σήµερα και µε αφορµή την κατάκτηση της 1ης θέσης στα 400µ. µεικτή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Κολύµβησης του Βελιγραδίου, από τον Χανιώτη Απόστολο Παπαστάµο, η αναφορά δικαιωµατικά τόσο στον ίδιο όσο και σε όλους τους νέους που µας κάνουν να νιώθουµε ψυχική ανάταση, που µας κάνουν να τα θαυµάζουµε, να δακρύζουµε µε τις επιτυχίες τους, να ‘‘ψηλώνουµε’’ βλέποντας την ωραιότητα των κατορθωµάτων τους και της προσωπικότητάς τους!
Αυτά τα πρότυπα οφείλουµε να προβάλουµε αντί όλων εκείνων των “διάφορων” celebrities και influencer που κυριαρχούν στις οθόνες και τις οθονίτσες και που λανσάρουν -οι πλείστοι αυτών- το “ανύπαρκτο” ‘‘εγώ’’ τους! Τι έχει πάει λάθος, αναρωτιέµαι!
Όπως και να ‘χει, οφείλουµε να επαινούµε νέους όπως τον Απ. Παπαστάµο που µε σκληρή προσπάθεια και πολλή δουλειά έχοντας στόχους στη ζωή τους, επιλέγουν τον δύσκολο δρόµο της αρετής και καταφέρνουν να δρέψουν τους καλούς καρπούς των κόπων τους! Η δήλωσή του εξάλλου, µετά τη νίκη του, πως «ο λόγος που κέρδισα σήµερα είναι η υποµονή. Νούµερο 1 υποµονή, νούµερο 2 δουλειά!», αξίζει της προσοχής µας.

Χανιώτικα νέα , 19.6.2024

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

ΠΟΙΗΣΗ

 Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΘΥΜΙΑ*






«Άνοιγε τους λάκκους εσύ,

τις ελιές εγώ θα τις φυτεύω».

Διαταγή πάντα ο λόγος του πατέρα.

Ίσα ίσα που ανέπνεε,

όπως έστρωνε το χώμα στα δεντράκια.



«Και την καρυδιά εγώ θα τη φυτέψω»,

μου ’πε την άλλη μέρα,

όταν τελειώσαμε με τις ελιές.

«Λένε πως όποιος φυτέψει καρυδιά,

τη βγάζει δεν τη βγάζει τη χρονιά»,

σκεφτόμουν, ενώ άνοιγα το λάκκο.



Μάζευα τα καρύδια εφέτος,

δεκαοχτώ χρόνια μετά το φευγιό του,

και τα θυμήθηκα.

Κοντά σ’ αυτά και πως

στο χρόνο απάνω,

όταν κατάλαβε πως έφτανε το τέλος του,

μια ήταν η χάρη που μου ζήτησε

-με ανάσα από φιάλη οξυγόνου.

Να βρω τον τρόπο,

να τον πάω μέχρι το χωράφι,

για ν’ αποχαιρετήσει τα δέντρα.

τα τελευταία απ’ τα πολλά που φύτεψε.

* Στον πατέρα μου

ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
("ΌΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ", Πυξίδα της Πόλης, Χανιά 2013)

https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/pfbid0GftohQDT22nRDuoYMoBoY43vKo94kvEo9QcgzX2pXhr2t6Yk6KFiQ14sQwdmzspVl?notif_id=1718512937352793&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif