Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΝΑ ΞΥΠΝΑΣ, όπως πάντα, πρωί! Πριν ακόμα κάνει την εμφάνισή του ο ήλιος απ’ την ανατολή. Και να ’ρχεται στον νου σου ο στίχος του Μιχάλη Γρηγοράκη, του αξέχαστου 'μίγρη'. 'Ω σ’ είδα Γη στην πιο γλυκιά και πιο καλή σου ώρα!'. Και να συνειδητοποιείς ότι συμπληρώθηκαν τον φετινό Μάη τέσσερα κιόλας χρόνια απ’ το φευγιό του!
ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ Ημέρα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων, γιορτάζει απόψε το Μουσείο Τυπογραφίας. Σίγουρα θα μας βλέπεις από κει που βρίσκεσαι απόψε, Μιχάλη! Και βέβαια θα χαμογελάς ευχαριστημένος, μ’ εκείνο το 'σγουρό' γελάκι σου. Και εδώ είναι τα κόπια σου, τα κόπια μιας ζωής!
ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ αυτού... Πικραμμένος. Για να γελάσει και λιγάκι το χειλάκι κάθε πικραμένου. Και για να μας κεράσει τον πικρό καφέ της παρηγοριάς.
Η ΟΠΟΙΑ κυβέρνηση, όσο κακή κι αν είναι, είναι καλύτερη από τη μη κυβέρνηση; Ο Ιωάννης Χρυσόστομος έχει πει, πάντως, ότι από έναν κακό άρχοντα είναι προτιμότερη η αναρχία. Δεν εννοούσε μια εκλεγμένη απ’ τον λαό κυβέρνηση όμως.
«ΤΟ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ την Ελλάδα να καταρρεύσει και ακόμα χειρότερα να την ωθήσεις προς την κατάρρευση δεν λύνει το πρόβλημα. [...]. Το πρόβλημα είναι συστημικό και δεν περιορίζεται σε μια μόνο χώρα ή ακόμα σε μερικές χώρες. Οι συνέπειες από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα θα μπορούσαν να είναι ισοπεδωτικές». Αυτά (www.Sofokleous.gr) απ’ τον Ντάνι Γκάμπεϊ, διευθυντή της λονδρέζικης εταιρείας συμβούλων Fathom Finiacial Consulting. Για ενημέρωση.
ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ! Γρήγορα στο μαντρί για να κυνηγήσουμε όλοι μαζί τον λύκο που κόβει βόλτες απ’ έξω! Βουλωμένο γράμμα διαβάζετε. Καταλαβαίνετε...
ΕΠΙΔΗΜΙΑ κλοπών στο Λιμανάκι της Νέας Χώρας διαβάζω στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας. Να ’ταν μόνο στο Λιμανάκι καημός δεν ήτανε! Εδώ μέχρι και τους χάλκινους σταυρωμένους βγάζουν και παίρνουν απ’ το νεκροταφείο των Τσικαλαριών, για παράδειγμα! Ο κλέψας του κλέψαντος...
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ διατροφή για να τα... εκατοστίσετε, μας λέει μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα (βλ. 'Χ.Ν.', 16.5.2012). Φάβα, λαδόξιδο, κρασί, ελιές και παξιμάδι/ της κρητικής διατροφής δεν θα της βρεις ψεγάδι. Η σχετική μαντινάδα από τον Ηλία τον Σταματάκη.
ΧΑΡΑΣ (;) ευαγγέλια! Βρήκε δουλειά, λέει. Σερβιτόρος σ’ ένα μαγαζί στο Λιμάνι, λέει. Δυο μέρες την εβδομάδα, λέει. Θα παίρνει 30 ευρώ μεροκάματο, λέει. Υγεία να ’χουμε, λέει. Να κάνει απόσβεση τα που ξόδεψαν οι γονείς του για να τον σπουδάσουν, λέει!
«ΕΙΔΕ πρώτη ντου βολά το γιαλό ο Τρουλαύτης ν’ απλώνεται ομπρός του, τονε ρέχτηκε και μια και δυο τ’ αποφασίζει να κολυμπήσει. Γδύνεται, βουτά, μα όντιμως δεν εκάτεχε να κολυμπά κι ετσά αρχίνηξε να βουλιάζει. Κάνει να βαστηχτεί στον αφρό μα δώρος. Μανίζει τοτεσάς, βγαίνει όξω, ξανοίγει τη θάλασσα και κάνει: 'Δαιμόνοι μέσα τζη για θάρασσα· κοτζάμου καράβια σηκώνει κι ένα Σφακιανό δεν μπορεί να σηκώσει'». Από τις 'Εύθυμες Κρητικές Ιστορίες' του Μιχάλη Γρηγοράκη.
«Ω σ’ είδα Γη στην πιο γλυκιά και πιο καλή σου ώρα/ και σ’ είδα τόσο όμορφη, που άλλου θνητού τα μάτια/ φοβάμαι πως δεν σ’ είδανε τόσο όμορφη ως τώρα./ Είχες θαρώ στην όψη σου μια τέτοια λαμπεράδα/ που λες πως μιαν απόκοσμη σε στόλιζε ομορφάδα».
Από την ποιητική συλλογή 'Ρίμες νοσταλγικές' του Μιχάλη Γρηγοράκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (18.05.2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου