“Το Σέλινο στη Μάχη της Κρήτης/ Κατοχή – Αντίσταση”, (Έκδοση Ευτυχίου Ι. Λαμπουσάκη, Χανιά 2021)… Ένα ακόμα βιβλίο για το Σέλινο, τη γενέθλια επαρχία του, από τον γνωστό σε όλους τους Χανιώτες και όχι μόνο, για την ξεχωριστή κοινωνική του παρουσία και δράση, ως ενεργό πολίτη, τον διακεκριμένο γιατρό Ευτύχη Λαμπουσάκη. Ένα ακόμα δώρο της “δωρεάς” που έλαβε. Στη συνέχεια των προηγούμενων, επίσης ιδιαίτερα επιμελημένων, βιβλίων του “Η ιατρική Περίθαλψη στην επαρχία Σελίνου – Τα πρώτα πενήντα χρόνια από την τουρκική απελευθέρωση (1900-1950)”, “Επαρχία Σελίνου (Γεωγραφία- Ιστορία- Οικονομία)”, “Τα Ασκληπιεία της Κρήτης”, “Η οικογένεια Λαμπουσάκηδων”, οι τίτλοι τους, το 2013 η έκδοση του πρώτου. Ένας ακόμα ανθός και καρπός της αγάπης του λαμπερού συμπολίτη μας για την πατρώα του γη.
«Η προέλαση των Γερμανών από τον Ταυρωνίτη στην Παλαιόχωρα», «Η μάχη σε Αγριμοκεφάλα- Μεσαύλια», «Η μάχη στα Φλώρια», «Η μάχη στο φαράγγι της Καντάνου», «Κατάληψη της Καντάνου και της Παλαιόχωρας», «Το ολοκαύτωμα της Καντάνου», «Εκτελέσεις στην Παλαιόχωρα», «Οχυρωματικά έργα», «Αγγαρείες», «Κατοχή- Κατοχικά γεγονότα», «Η εθνική αντίσταση στο Σέλινο», «Η μάχη του Κουστογέρακου και το ολοκαύτωμα των Τριών Χωριών», «Η μάχη της Αχλάδας», «Η μάχη του Καλόγερου και άλλες μικρότερες συγκρούσεις», «Η εκτέλεση του Χανς Βάχτερ», «Η μάχη στον Άναβο», «Σελινιώτες όμηροι σε ναζιστικά στρατόπεδα», «Θύματα της Γερμανικής Κατοχής 1941-1945», «Συνοπτικό χρονολόγιο των κατοχικών γεγονότων στο Σέλινο (1941-1945)», «Αριθμητικά στοιχεία και χρονολόγιο της Μάχης της Κρήτης (1941-1945)», «Γερμανοί στρατιωτικοί διοικητές Κρήτης 1941-1945», οι τίτλοι των κεφαλαίων του, στηριγμένου σε πλούσια βιβλιογραφία και πολλές μαρτυρίες, διανθισμένου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αφιερωμένου «στη μνήμη των Σελινιωτών θυμάτων της χιτλερικής θηριωδίας» βιβλίου. Ενός βιβλίου που διαβάζεται απνευστί και σαν ιστορικό μυθιστόρημα.
«Μπορεί οι Γερμανοί να μη στάθηκαν ικανοί να σκοτώσουν έστω και έναν ελεύθερο σκοπευτή στο φαράγγι, κατάφεραν όμως να επιτεθούν και να σκοτώσουν γυναικόπαιδα και άοπλους πολίτες την ώρα που έφευγαν από το σπήλαιο στο οποίο κρύβονταν στην τοποθεσία Μαζίδια του φαραγγιού». «Ο λαός του Σελίνου, αλλά και όλης της Κρήτης, παρόλα τα παραπάνω δεινά και τα βάσανα που υπέστη τα χρόνια της σκλαβιάς από τον βάρβαρο εισβολέα, άντεξε, δεν λύγισε ούτε μία στιγμή, δεν υποτάχτηκε στον φοβερό δυνάστη. Απεναντίας, τον πολέμησε με όλα τα μέσα που διέθετε, με γενναιότητα και αυταπάρνηση, από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα που παρέμεινε στο νησί μας». Δύο αποσπάσματα απ’ το περί ου ο λόγος βιβλίο, δείγματα της “λαμπουσάκειας” γραφής. Εν είδει επιλόγου.
ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
«Μαρία λεν την Παναγιά, Μαρία λεν κι εσένα,/ κι αν αρνηθώ την Παναγιά θα αρνηθώ κι εσένα». Με αφορμή τη μεθαυριανή μεγάλη γιορτή των Εισοδίων της Παναγίας η μαντινάδα στον νου μου. Μαζί με μία άλλη. «Δυο Παναγίες αγαπώ η μια ‘σαι συ κυρά μου/ στην πρώτη τάσσω ένα κερί σ’ εσένα την καρδιά μου». Χρόνια πολλά στις Μαρίες και τις Δέσποινες που γιορτάζουν, όπως και σε όλους τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες. «Της πόλης μας προστάτιδα είναι η Παναγία,/ ευχή να δίνει πάντοτε σε όλους μας υγεία», μας λέει στην πρώτη της μαντινάδα η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. Για να συνεχίσει στη δεύτερη: «Σε κάθε δύσκολη στιγμή παράκληση σ’ εκείνη./ Η Παναγιά υπομονή και θάρρος να μας δίνει».
Δίχως την καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της πόλης μας μεθαύριο, μετά τη θεία λειτουργία στην Τριμάρτυρη. Ας… όψεται ο κορωνοϊός που επιμένει να μας παιδεύει. Η δοξολογία για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων μετά το πέρας της θείας λειτουργίας θα γίνει, πάντως, κανονικά. Όπως και η επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της Πόλης. Τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων, βέβαια.
«[…] Μα ήρθαν καιροί αλλοπρόσαλλοι κι αλλοπαρμένοι/ που η μάνα σήκωνε το χέρι της γροθιά/ πάλευε να ορθώσει το κυρτό κορμί της/ στους δρόμους της φωτιάς ακολουθώντας/ την κοινή πορεία του οργισμένου ποταμού/ στην οδό Σταδίου και Πανεπιστημίου/ αντίθετη στη βία των βασανιστών/ αντιστεκόμενη στην εξουσία των εξουσιαστών/ σκέπη και κραταίωμα του παιδιού της». Από το αφιερωμένο στη μάνα του, Ειρήνη, ποίημα “Σκέπη και κραταίωμα” του Αντώνη Σανουδάκη – Σανούδου.
Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 19.11.2021)
https://www.haniotika-nea.gr/to-perasma-ton-germanon-apo-to-selino/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου