Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

 Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥ 1821  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΡΗΤΙΚΑ




«Είναι Κρητικός. Νέος με τοπική φορεσιά και το γιαταγάνι στο χέρι. Το βλέμμα του οξύ, αποφασιστικό, τα μαλλιά ξεχύνονται από το υφαντό κεφαλομάντηλο. Ανεμίζουν, φανερώνουν κι αυτά ετοιμότητα, κίνηση. Όπως ακριβώς και το βλέμμα. Το δεξί πόδι ανασηκωμένο. Ο πολεμιστής πατά στ’ ακροδάχτυλα. Λίγες στιγμές μετά θα βρίσκεται στη φούρια της μάχης». Τα που γράφει, εν είδει εισαγωγής, στο κείμενό του «Ο Κρητικός του 1821 -Με αφορμή τη Μεγάλη Έκθεση των Χανίων», η κορυφαία σήμερα για μένα Κρητική Πένα του Νίκου Ψιλάκη, στο πρώτο απ’ τα πολλά κείμενά του, που βρίσκονται στο τελευταίο, με αριθμό 97 τεύχος του περιοδικού των Super Market ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ που διανέμεται δωρεάν. Για ένα έργο του Alexander Marie Colin (1795 -1875) φίλου και συνεργάτη του Delacroix, ο λόγος. Για ένα απ’ τα πολλά έργα που προέρχονται από τη συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη, που μαζί με άλλα τεκμήρια θα εκτεθούν σύντομα στην Πινακοθήκη Χανίων – «κορυφαία εκδήλωση για το νησί των αγώνων», η έκθεση, μας λέει στο ίδιο κείμενο ο Νίκος ψιλάκης.

«Η Κρήτη του Νίκου Ψιλάκη… Η Κρήτη του πιο σημαντικού σήμερα συγγραφέα της. Όπως την έχει απαθανατίσει στις δεκάδες των βιβλίων του, στις εκατοντάδες των άρθρων του, στις χιλιάδες των σελίδων που γέμισε γι’ αυτήν. […] Η Κρήτη της καρδιάς του. Η Κρήτη που σηκώνει σαν άλλος Ανταίος στους ώμους του, την “κρητική ματιά”, υπηρετώντας και ατενίζοντας το μέλλον της. Και όπως επιμένει να την παρουσιάζει χρόνια τώρα στο περιοδικό “ΥΠΕΡΧ”, που διανέμεται δωρεάν -και αν είναι άξια εύφημης μνείας τα Σούπερ Μάρκετ “Χαλκιαδάκη” γι’ αυτό!» Τα που είχα γράψει στη στήλη πριν από 6 μήνες (19.2.2021) παρουσιάζοντας το προ-προηγούμενο (96), επίσης 80 ιδιαίτερα επιμελημένων έγχρωμων σελίδων τεύχος του περί ου ο λόγος περιοδικού. Τα ξαναγράφω και σήμερα προσθέτοντας μια και μόνη λέξη με το σημείο στίξης του στο τέλος. Θαυμασμός!

«Ο Κρητικός του 1821», «Μαθήματα πλεκτικής στην Κρήτη του 20ου αιώνα», «Φωτογραφήματα» («Είναι το φως!»- «Το ξαναγεννημένο μοναστήρι»- «Η σοφία της λαϊκής αρχιτεκτονικής»- «Το απέριττο μεγαλείο της κρεβατίνας»- «Αύγουστε, καλέ μου μήνα…», «Ανασκαλεύω τη μνήμη και βρίσκω πάλι τον Αύγουστο», «Ιστορία γραμμένη επί του εδάφους!» «Γδυμνολαίμης!»), «Είναι μαγεία να ανακαλύπτεις τον τόπο σου», «Η γεύση του κρητικού καλοκαιριού», «Οι κόφες της Κρήτης», «Η γαλατσίδα, το γάλα της νεράιδας και το γάλα της βασιλοπούλας», «Τότε που γιορτάζαμε τα 100 χρόνια της Παλιγγενεσίας», «Ένας ύμνος στη χαρά της ζωής!», «Το λησμονημένο Ιερό της Μεγάλη Θεάς στο Γάζι», «Οι πρώτοι εμβολιασμοί για ευλογιά στην Κρήτη του 1817 και η οικογένεια Μελιδόνη», οι τίτλοι των κειμένων -τα περισσότερα τα υπογράφει ο Ν. Ψιλάκης. Αναζητήστε το τεύχος και αφεθείτε στη μαγεία της “ψιλάκειας” πένας, αλλά και της “ψιλάκειας” φωτογραφίας.

«Οσοι πιστοί της κρη(ι)τικής λογοτεχνίας, έτσι όπως και μεσώ των Σούπερ Μάρκετ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ο Νίκος Ψιλάκης την υπηρετεί, αναζητήστε την. Να τη διαβάζω σπουδάζοντας την η καλύτερη μου, στο Νίππος, στην αυλή του πατρικού μου σπιτιού, κάτω απ’ την κρεβατίνα, σκέφτομαι.

ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«Ο Αύγουστος μας χαιρετά και ο Σεπτέμβρης μπαίνει/ κι ο τζίτζικας να τραγουδεί ακόμη επιμένει», μας λέει στην πρώτη σημερινή της μαντινάδα η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. «Έρχεται ο Σεπτέμβριος, ο μήνας για τ’ αμπέλια, ο τρύγος είναι αφορμή και νιώθουμε κοπέλια», μας λέει στη δεύτερη. Στο καλό, Αύγουστε, με το καλό να μας έρθεις, Σεπτέμβριε. Δίχως πυρκαγιές, και όσο γίνεται λιγότερο κορωνοϊό, ε;

Η κατάθεση της Αγίας Ζώνης, της Ζώνης της Παναγίας, στον Βουβά Σφακίων και στον Βατουδιάρη Αποκορώνου δυο απ’ τα πανηγύρια της. Με τη γέννηση των παιδιών είναι συσχετισμένη η Χάρη της. Σ’ αυτόν τον Βατουδιάρη, ενός χωριού πάνω απ’ το Μπρόσνερο που βιγλίζει όλον τον Αποκόρωνα, μ’ είχε τάξει η μάνα μου, εκτός από τη Φρεδιανή Βαγγελίστρα και τον Άγιο Στυλιανό, για να μ’ αποκτήσει… Τι θυμάμαι τώρα!

Απού ζει μεταζώνεται… κι απού μεταζώνεται ζει… Ισχύουν και τα δυο… Σταθεροποίηση στους δείκτες του κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες στην περιφερειακή ενότητα Χανίων. Τίποτα, ωστόσο, δεν τέλειωσε…

Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 31.8.2021) 

https://www.haniotika-nea.gr/o-kritikos-toy-1821-kai-alla-kritika/

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

ΔΙΑΦΟΡΑ

 ΧΡΙΣΤΙΝΗ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΜΝΗΜΗ



" Την μεν ζωγραφίαν ποίησιν σιωπώσαν, την δε ποίησιν ζωγραφίαν λαλούσαν"... Και η φράση αυτή του Σιμωνίδη του Κείου (Η ζωγραφική είναι ποίηση που σωπαίνει και η ποίηση είναι ζωγραφική που μιλά) στον νου μου, ενώ περιδιάβαζα το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 27 Αυγούστου στην έκθεση Ζωγραφικής της Χανιώτισσας Χριστίνας Κανιτσάκη, κόρης της γνωστής συγγραφέα Αθηνάς Κανιτσάκη, με τον γενικό τίτλο " Παιχνιδιών Μνήμη", στο Χαμάμ της οδού Κατρέ της Παλιάς Πόλης των Χανιών.  "Ποιήματα" και τα 34 έργα της . Ποιήματα νοσταλγίας σ΄ένα πρώτο επίπεδο, σ' ένα πρώτο κοίταγμα. Ένα τρενάκι, ένα καραβάκι, ένα κουρδιστό ανθρωπάκι... Μια μεταξωτή κλωστή που συνδέει το όποιο χθες με το όποιο αύριο... Ποιήματα ελπίδας σ' ένα δεύτερο- αχ αυτή η παδική αθωότητα! Ναι, η ομορφιά, έτσι όπως την υπηρετεί η Χριστίνα,  μπορεί να  σώσει τον κόσμο, για να θυμηθώ τον Ντοστογιέφσκι... Για μια "όαση εν μέσω πανδημίας"  έκανε λόγο μια φίλη μου, που " εντυπωσιάστηκε" και από τα έργα της ζωγράφου και από τα σχόλια στο Βιβλίο των Εντυπώσεων... 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πολλοί, πάμπολλοι, οι επισκέπτες της Έκθεσης που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 21 Αυγούστου και κλείνει σήμερα, Δευτέρα 30 Αυγούστου  (ώρες λειτουργίας 6.30 - 10 μ. μ.) . 


H Χριστίνα με τη μητέρα της και την επίσης συγγραφέα αδελφή της Γιούλα 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ,,, 

ΠΟΙΗΣΗ

ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ*


 
(Φ. Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ)

Κωδωνοκρουσίες  
από τον έχοντα το διακόνημα. 
Ο ηγούμενος, οι μοναχοί και οι δόκιμοι, 
στις θέσεις των.  
Στο να εγερθούν ή να μην εγερθούν 
οι προσκυνητές.  

 Αρχή της Ινδίκτου…  
Ορθρίσωμεν,  
επιμένουν να ψάλλουν τα πουλιά. 

* Ίνδικτος , η αρχή του εκκλησιαστικού έτους, την 1η Σεπτεμβρίου) 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ (" Τα χελιδόνια του μοναχού", Β' Έκδοση. Κοινωφελές Ίδρυμα Αγία Σοφία" και " Πυξίδα της Πόλης"  Χανιά 2-20)

https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/10220070669013194

https://www.facebook.com/groups/809327862899479/posts/1165345190631076/?comment_id=1165514793947449&notif_id=1630252529602935&notif_t=group_comment&ref=notif

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Στον πλανήτη της φύσης, στον πλανήτη της Αγάπης, στον πλανήτη της Ενέργειας και στον… Φαγώσιμο πλανήτη “ταξίδεψαν”, εκτός απ’ όλα τ’ άλλα, τα πολλά και όμορφα που έκαναν, το φετινό καλοκαίρι τα παιδιά που παρακολούθησαν τα θερινά προγράμματα των Εκπαιδευτηρίων Μαυροματάκη – ΜΗΤΕΡΑ. Γι’ αυτά τα ταξίδια ο λόγος στον σημερινό Παιδότοπο από τα παιδιά, ύστερα από ένα εισαγωγικό σημείωμα του διευθυντή του σχολείου, Κώστα Μανωλάκη. Ας “ταξιδέψουμε” λοιπόν κι εμείς νοερά μαζί τους, τώρα που το καλοκαίρι κοντεύει να τελειώσει, για να θυμηθώ τον ποιητή παραφράζοντας τον ελάχιστα, και περιμένει την πρώτη σταγόνα της βροχής… Συγχαρητήρια και στον Διευθυντή και στους δασκάλους!
Σας χαιρετώ με αγάπη!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

Σημείωση: Ο Παιδότοπος θα μείνει κλειστός τα δύο επόμενα Σάββατα στις 4 και στις 11 Σεπτεμβρίου. Καλή αντάμωση το Σάββαττο 18 Σεπτεμβρίου, με ανοιχτά, Θεού θέλοντος τα σχολεία!





Φανταστικοί Πλανήτες  : Καλοκαιρινό Εργαστήρι Μάθησης και Δημιουργίας των Εκπαιδευτηρίων Μαυροματάκη-Μητέρα 

Στη φετινή μας καλοκαιρινή απασχόληση (Ιούλιος 2021) ασχοληθήμακε με Φανταστικούς Πλανήτες, τους οποίους δημιούργησε η φαντασία των παιδιών, διαμορφώνοντας έτσι ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον παιχνιδιού, μάθησης, έμπνευσης και ανακάλυψης. Παράλληλα τα παιδιά έκαναν μαθήματα κολύμβησης, γυμναστική και ρομποτική- πληροφορική. Το πρόγραμμά μας ήταν δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά). Ευχαριστούμε θερμά τις εκπαιδευτικούς Ρία Θωμαδάκη, Ειρήνη Αγγελάκη, Βερονίκη Ντουσάκη και τον Αρίσταρχο Τζατζό για την αμέριστη συνεισφορά τους στην επιτυχία του προγράμματος.  

1η εβδομάδα: ο πλανήτης της Φύσης. Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, ψεύτικα αλλά και αληθινά λουλούδια και φυτά τα παιδιά στόλισαν εντυπωσιακά τον ατομικό τους πλανήτη!




2η εβδομάδα: ο πλανήτης της Αγάπης. Για τα παιδιά ήταν μια εβδομάδα γεμάτη αγαπητικά συναισθήματα φιλίας και ενσυναίσθησης που βοήθησαν να δεθεί η ομάδα. Διερεύνησαν την  «αγάπη» σε διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς.

3η εβδομάδα: ο πλανήτης της Ενέργειας. Ασχοληθήκαμε με την αειφορία και STEM δράσεις. Με ανακυκλώσιμα υλικά τα παιδιά επίσης έφτιαξαν έναν Πλανήτη μισό χαρούμενο (υγιές ημισφαίριο χωρίς μόλυνση και ρύπανση) και μισό λυπημένο (ημισφαίριο γεμάτο σκουπίδια και πλαστικά).

4η εβδομάδα: ο Φαγώσιμος πλανήτης! Με διάφορα νόστιμα σνακ τα παιδιά δημιούργησαν τους δικούς τους μικροπλανήτες και απόλαυσαν την κάθε μπουκιά. 

Παράλληλες δράσεις: “Our fantastic Galaxies”, “Our Meteorite Wonderwall”, “Mavro -21 rocket”, “Our Milky Way Potion”, “Our Stars Aligned”, “Our Alien Inhabitants”. 

(Ο Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Κώστας Μανωλάκης)

Aλεξάνδρα Π., 10 χρ.: Χάρηκα πολύ που είχε θέμα τους πλανήτες και ο αγαπημένος μου ήταν ο πλανήτης της Φύσης. Μου άρεσαν πολύ οι «Φανταστικοί Γαλαξίες», που τους φτιάξαμε με κιμωλία και μαύρο χαρτί. Ανάμεσα σε αυτές τις φανταστικές εβδομάδες, με τις φίλες μου Αλεξάνδρα Ρ., Ιωάννα και Δήμητρα γράψαμε δύο βιβλία, το «Διαστημικές αποστολές» και «Το Μπλε Φεγγάρι» που μεταφέρθηκε σε θεατρική παράσταση. Αυτή η χρονιά θα μου μείνει αξέχαστη!

Αλεξάνδρα Ρ., 10 χρ.: Το θέμα της φετινής καλοκαιρινής απασχόλησης ήταν οι πλανήτες. Φτιάξαμε ομαδικά τον πλανήτη της Αγάπης σε σχήμα καρδιάς και πάνω του προσθέσαμε τις φωτογραφίες μας. Επίσης φτιάξαμε μικρές καρδιές, όπου γράψαμε τι είναι η αγάπη για εμάς και τη λέξη «αγάπη» σε πολλές γλώσσες. Ασχοληθήκαμε με την ενέργεια, γι' αυτό φτιάξαμε έναν πλανήτη με λαμπάκια, ανεμογεννήτριες, μπαταρίες και ήταν καλυμμένος με εφημερίδες. Σίγουρα ήταν πολύ δύσκολος ο τρόπος παρασκευής του, όμως είχε απίστευτη πλάκα. Στην καλοκαιρινή απασχόληση πέρασα φανταστικά!


Αθηνά Κ., 8 χρ.: Μάθαμε πληροφορίες για το διάστημα. Ήταν ωραία ιδέα ο τοίχος με τους μετεωρίτες κι επειδή λάμπουν τα CD. Δεν ήξερα ότι μία ημέρα στην Αφροδίτη είναι ένας χρόνος εδώ στη Γη.  Μου άρεσε η χειροτεχνία  με τη σκάλα που μας οδηγούσε ψηλά, γιατί ήταν διασκεδαστικό να το ζωγραφίσουμε και επειδή μαθαίνουμε κάτι από αυτό, ότι μπορούμε να φτάσουμε το καλύτερο. 

Στέλλα Χλωράκη, 7 χρ.: Έμαθα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι του νερού, του αέρα και ήλιου. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για τους εξωγήινους: πού ακριβώς βρίσκονται;  


Μιχαέλα Γκουλιάμα, 7 χρ.: Μου άρεσε το φίλτρο που δημιουργούσε τους πλανήτες με τους γαλαξίες. Ο αγαπημένος μου είναι ο Κρόνος γιατί είναι διαφορετικός από όλους τους άλλους. Θα ήθελα να ξέρω πόσο μεγάλος είναι και από τι είναι φτιαγμένα τα δαχτυλίδια του.

Μανώλης Νταουκάκης, 8 χρ.: Φτιάξαμε έναν ηλιακό φούρνο. Βάλαμε μέσα μπισκότα, ζαχαρωτά και σοκολάτα, τα βάλαμε κάτω από τον ήλιο και λειτούργησε σαν φούρνος και έλιωσε σε λίγη ώρα τη σοκολάτα και τα marshmallows  και μετά τα φάγαμε!  Δεν ήξερα ότι υπάρχουν περισσότερα δέντρα απ’ ότι αστέρια στον γαλαξία μας. Ούτε ότι η διαστημική στολή κοστίζει τόσα πολλά λεφτά!

 Felix Vargas, 7 y.: I liked all the activities we did in Summer School. I learned how to make robots - some of them have wheels and some others have feet or propellers like helicopters. It's actually simple to program them!

Νικόλας Μπ., 7 χρ.: Μου άρεσε που φτιάξαμε τη σκάλα να φτάσουμε στο φεγγάρι αφού ήταν η φωτογραφία μας πάνω. Δεν ήξερα ότι οι μαύρες τρύπες μπορούν να ρουφήξουν έναν πλανήτη σαν τη Γη! 

Γιάννης Τσ., 7 χρ.: Φτιάξαμε ένα τελάρο με τον πλανήτη της Φύσης που είχε λουλούδια, φύλλα και μία πασχαλίτσα. Έμαθα ότι ίσως κάποιοι μικροί εξωγήινοι ζούνε σε κάποιους πλανήτες.

Sean, 9 y.: I enjoyed making the little planets, like cupcakes. I learned that there is a supermassive black hole at the end of every galaxy!

Evan, 10 y.: I liked that I was able to see my friends. We made two or three comics about aliens and “Among Us”. I enjoyed it a lot and I am happy to see it published.

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑ - ΧΡΙΣΤΟΣ 


Τ’ Αγιού Φανούριου, μεγάλη η Χάρη του σήμερα. Όλα τα φανερώνει κατά τον λαό μας ο νεοφανής και πολύ αγαπημένος αυτός Άγιος, όπως μας λέει και τ’ όνομά του. Ό,τι κι αν χάσεις στον Άγιο Φανούριο θα ταχτείς να σου το βρει. Το τάξιμο είναι συνήθως μια πίτα, η φανουρόπιτα, που οι νοικοκυρές ζυμώνουν με μυρωδικά και τη μοιράζουν, για να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου, που όπως λέει η παράδοση ήταν πολύ αμαρτωλή. Εκτός όλων των άλλων ο Άγιος Φανούριος, πάλι κατά τη λαϊκή παράδοση, μπορεί να σε βοηθήσει να προμαντέψεις μια τύχη ή πώς θα πάει κάποια δουλειά σου. Και κάτι ακόμα. Μπορεί, λένε, να φανερώσει στις κοπελιές ποιον θα πάρουν. Γι’ αυτό λένε ότι ο Άγιος στις εικόνες του κρατά ένα κερί αναμμένο.

Μέγα προσκύνημα, απ’ τα μεγαλύτερα της Κρήτης, ολοχρονίς του χρόνου, το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Φανούριου που βρίσκεται σ’ ένα τοπίο απείρου φυσικού κάλλους, στο 27ο χλμ. της Εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνης και ανήκει στην Ενορία Κάινας Αποκορώνου. Πολλοί, πάμπολλοι, είναι εκείνοι που παραμερίζουν, περνώντας από εκεί με τα αυτοκίνητά τους, για να ανάψουν ένα κερί στη Χάρη του, όπως κι εκείνοι που έρχονται επί τούτου. Το αδιαχώρητο, βέβαια, χθες, παραμονή, όπως και σήμερα, ανήμερα, της Χάρης του. Χιλιάδες οι προσκυνητές, μέσα σ’ αυτούς κι οι εκατοντάδες που έχουν ταχτεί να ‘ρθουν με τα πόδια, διανύοντας πολλά χιλιόμετρα.

«Αυτόματο Άγιο» αποκαλεί τον Κανιανό Άγιο Φανούριο, όπως έχω ξαναγράψει (Στάσεις 26.8.2016) ο καλύτερός του φίλος, ο συμμαθητής μου στο Γυμνάσιο Βάμου παπα – Χρίστος Παπουτσάκης, που τον υπηρετεί πιστά και κουβεντιάζει μαζί του «τα πάντα όλα», εδώ και 50 περίπου χρόνια που είναι παπάς (φωτό). Δεν προλαβαίνεις, λέει, να του ζητήσεις κάτι και ο Άγιος σου το κάνει. Αμέτρητα είναι τα θαύματα του Αγίου που έχει να σου διηγηθεί. Με κατάπρωτο πώς εμπόδισε την μπουλντόζα να γκρεμίσει το «σπίτι» του, που έκτισε η λαϊκή ευσέβεια, όταν «άνοιγαν» την εθνική οδό. «Παντού φτάνει η χέρα του, σε πολλούς που τον έχουνε ανάγκη», μου είπε πριν από δυο χρόνια, όταν πέρασε τρεις μέρες μετά το πανηγύρι, μιλώντας μου για τον Άγιο. Χαμογέλασα..! Χαμογελώ και τώρα που το γράφω. Να ‘σαι καλά, παπά – Χρίστο και «δεξί» μα και «αριστερό» χέρι του Αγιού Φανούριου!

ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«Φεγγάρι αυγουστιάτικο το πρόσωπό σου μοιάζει,/ μια μέρα άμα δεν σε δω, ο τόπος σκοτεινιάζει», η πρώτη απ’ τις δυο μαντινάδες που μου έστειλε, μέσω κινητού, όπως πάντα, η μαντιναδολόγος μας, η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. «Σαν σύκα αυγουστιάτικα, γλυκά ‘ναι τα φιλιά σου/ εβρήκα τον παράδεισο μέσα στην αγκαλιά σου», μας λέει στη δεύτερη. Κοινός παρονομαστής και στις δυο ο ερωτικός Αύγουστος ή ο αυγουστιάτικος έρωτας αν προτιμάτε. Η μια καλύτερη απ’ την άλλη. Να τις βάλω για… ψηφοφορία σκέφτομαι, να δούμε ποια θα επικρατήσει…

Ολοταχώς για τρίτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό τον Σεπτέμβρη… Για τη δημιουργία αντισωμάτων ο λόγος… Αργεί το κακό να γίνει φάντασμα; Φύλαγε τα ρούχα σου για να ‘χεις τα μισά!

Από πύρινο εφιάλτη σε πύρινο εφιάλτη πηγαίνουμε. Φωτιές, φωτιές, φωτιές… και ζήτω που καιγόμαστε. Μαύρο χιούμορ, κατάμαυρο.

«Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά/ Κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά/ Αύγουστε μήνα και Θεέ σε σέναν ορκιζόμαστε/ Πάλι του χρόνου να μας βρεις στο βράχο να φιλιόμαστε/ Απ’ την Παρθένο στο Σκορπιό χρυσή κλωστή να ράψουμε/ κι έναν θαλασσινό σταυρό στη χάρη σου ν’ ανάψουμε/ Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά/ Κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά». Το ποίημα «Ο Αύγουστος του Οδυσσέα Ελύτη από «Τα Ρω του Έρωτα» εκδ. “Ικαρος”).

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 27.8.2021) 

https://www.haniotika-nea.gr/o-agios-fanoyrios-kai-o-papa-christos/

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΧΘΕΣ

Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ! Οπως τον Νικηφόρο Βρεττάκο για παράδειγμα. Γι’ αυτόν ο Ταΰγετος. Για μένα τα Λευκά Ορη. Να κάθομαι στο καφενείο του Γιάννη του Κοτσιφού, Σαββατόβραδο στο Νίππος, κάτω απ’ τον ίσκιο τους και να μου γνέφουν με τα άσπρα μαντήλια τους.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στο βαλτωμένο τοπίο της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας έτσι όπως τα τηλεοπτικά δελτία την περιγράφουν. Οι συνάντησεις του Σαμαρά με τους Μερκολάντ. Το πακέτο των μέτρων σαν διαπραγματευτικό ατού. Το τείχος του Βερολίνου. Η έκθεση της τρόικας. Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, αν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση...

Η ΕΠΟΜΕΝΗ δόση, της επόμενης δόσης, την επόμενη δόση, επόμενη δόση! Μόνο στον ενικό, σ’ όλες πάντως τις πτώσεις η κλίση. Ο ορισμός της πλήρους εξάρτησης. Αχ αυτή η επόμενη δόση!

ΑΠΟΥ ’ΝΑΙ απ’ όξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια ξέρει. Εδώ σε θέλω κάβουρα να πορπατείς στα κάρβουνα. Εδώ σε θέλω πέρδικα να πορπατείς λεβέντικα!

ΕΛΛΑΣ, Ελλάς/ Αντώνης Σαμαράς! Ελλάς, Ελλάς/ ή ταν ή επί τας! Ελλάς, Ελλάς/ τι θα γίνει φίλε μου με μάς/ μίλα μας και μη μας αγαπάς! Για να θυμηθούμε και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

ΞΑΝΑΣΤΡΟΦΑ τα γράφει ενίοτε... το μολύβι μου. Την πλήρη οικονομική και επιστημονική του υποβάθμιση (και όχι βέβαια 'αναβάθμιση' όπως έγραψε χθες) βιώνει την σήμερον ημέρα ο εκπαιδευτικός.

ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ στη... μαντινάδα. Διπλή μαντινάδα μου έστειλε 'ως απάντηση', όπως μου γράφει, στη χθεσινή μαντινάδα της Νεκταρίας Θεοδωρουλάκη για το περίφημο 'Μαζί τα φάγαμε' του Πάγκαλου, ο Παναγιώτης Αλεβαντής από τις Βρυξέλλες: 'Για την κοιλιά τον Πάγκαλο πολλοί τον κοροϊδεύουν,/ για τσ’ αριθμούς που μολογά γιάντα δεν τονε ψέγουν/ Απ’ το βιβλίο φαίνεται πως μάλλον δίκιο έχει/ πολλοί μαζί τα φάγανε και τώρα πέρα βρέχει'.

'ΕΦ’ ΟΣΟΝ βλέπεις ότι το κράτος του πνεύματος δεν κατισχύει των προλήψεων και της ύλης, έκαστος δε, δεν είναι υπεύθυνος διά τας ιδίας του μόνον πράξεις, εφ’ όσον ο πατήρ ερυθριά διά τον υιόν και ο υιός διά τον πατέρα, η ευτυχία και η δυστυχία θα είναι αι μάλλον ακροσφαλείς καταστάσεις του βίου'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

MEHSHAM Alieva, μαθήτρια - συγγραφέα, Χανιά: Ο,τι καλύτερο μου συνέβη τις προάλλες ήταν το βιβλίο σου 'Τα παιχνίδια της ζωής' που μου έδωσε ο και καλός ποιητής, εκδότης σου ('Ερεισμα') Χρήστος Μαχαιρίδης. Ενα ακόμα βιβλίο από σένα, ύστερα από τη 'Γειτονιά των Ρόδων', ένα μυθιστόρημα γεμάτο από αγάπη, ομορφιά και ειρήνη. Από ένα κορίτσι που ήρθε στα εφτά του χρόνια στον τόπο μας απ’ το Αζερμπαϊτζάν, έμαθε να μιλά και να γράφει όσο λίγοι τα ελληνικά και είναι μόλις 17 χρονών! Να ’σαι πάντα καλά Αλίεβα (Ελένη)!

ΚΑΠΟΤΕ ρώτησαν τον Διογένη τι ράτσας σκύλος είναι. Αυτός απάντησε: 'Οταν πεινώ είμαι σκυλάκι του σαλονιού, όταν χορτάσω μολοσσός. Τα δύο είδη που όλοι τα επαινούν, αλλά κανένας δεν τα παίρνει μαζί του στο κυνήγι, γιατί είναι κουραστικά. Ετσι και μ’ εμένα δεν μπορείτε να συμβιώσετε γιατί φοβάστε τα προβλήματα που δημιουργώ'. (Πηγή: Διογένη Λαέρτιου 'Διογένης ο Κυνικός', εκδ. 'γνώση').
'Γύρω τριγύρω στην καρδιά μου τα γεράνια στέφανα των γκρεμνών του/ ρωγμές για ζώα, νεροσυρμές ελάτια κι αγριοπερίστερα./ Κι ένας αητός απάνω μου να σπαθίζει τα σύννεφα./ Κι ένας αητός απάνω μου να σκάφτει τις βροντές/ Ζητώντας να βρει μέσα τους ένα σπινθήρα!/ Ετσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος όσο να γεννηθούνε/ τα δύο παιδιά του Θεού μέσα μου: η ποίηση και η αγάπη'. Από το ποίημα 'Ετσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος' του Νικηφόρου Βρεττάκου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
Χανιώτικα νέα (25.08.2012)

 https://petaxta.blogspot.com/2012/08/blog-post_25.html

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

ΧΡΥΣΑ

 ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗ

Γράφει η Χρύσα Κακατσάκη
Δυο εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις έγραψαν ιστορία. Αυτή του 1917-20 επί Βενιζέλου και η εκείνη του 1964 επί Γ. Παπανδρέου. Η πρώτη με εμπνευστές τα μέλη του Εκπαιδευτικού Ομίλου, Δ. Γληνό Α. Δελμούζο, Μ. Τριανταφυλλίδη καθιέρωσε τη δημοτική, το Κράτος ανέλαβε όλες τις δαπάνες της στοιχειώδους εκπαίδευσης, ιδρύθηκε η Παιδαγωγική Ακαδημία, η πρώτη μεταπτυχιακή σχολή διετούς φοίτησης, και το Μαράσλειο Διδασκαλείο, το πρώτο πρότυπο σχολείο. Το σημαντικότερο όμως επίτευγμα ήταν τα βιβλία για τη συγγραφή των οποίων συνεργάστηκαν παιδαγωγοί, λογοτέχνες, γλωσσολόγοι και ζωγράφοι. Απαλλαγμένα από αυταρχισμό από ηθικολογικούς δογματισμούς, ανταποκρίνονταν στην πνευματική και ψυχολογική ηλικία των παιδιών.


Στη δεύτερη με πρωτεργάτη τον Ε. Παπανούτσο γίνεται ο διαχωρισμός Γυμνασίου- Λυκείου, Καθιερώνεται η 9ετής υποχρεωτική εκπαίδευση. Καταργούνται τα δίδακτρα, τα βιβλία διανέμονται δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες, λειτουργούν μαθητικά συσσίτια και οι μαθητές μεταφέρονται επίσης δωρεάν. Ιδρύεται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ως συμβουλευτικό Όργανο του Υπουργείου Παιδείας. Τέλος αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο με το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο τύπου Α και Β.
Να σημειωθεί πως είτε ιστορικών γεγονότων είτε λόγω των λυσσαλέων αντιδράσεων που προκάλεσαν, καμία από τις δύο δεν ολοκληρώθηκε και οι περισσότερες διατάξεις τους έπεσαν σε αχρηστία από τις επόμενες κυβερνήσεις. Ολες οι υπόλοιπες προσπάθειες ήταν πασαλείμματα, δημαγωγικές σκοπιμότητες, βεβιασμένες κινήσεις για να απορροφηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια και φυσικά στερούνταν οράματος.
Φωτό: Το Αλφαβητάρι του ήλιου με ζωγραφιές του Κ. Μαλέα

 

«Ο μικρός μαζεύτηκε σε μια γωνιά, χτυπούσε το στήθος του με τις γροθίτσες του και ούρλιαζε μες στους λυγμούς του:
— Θέλω γράμματα! Θέλω γράμματα!
Ο Παπασίδερος τόλμησε κάποτε να ανακατωθεί.
— Το παιδί αγαπά τα γράμματα, είπε. Πρέπει να σπουδάσει αφού είναι θέλημα Θεού.
— Το γένος δεν έχει ανάγκη από πολλά γράμματα, αποκρίθηκε απότομα και ξερά ο γερο-Φραντζής, το γένος έχει ανάγκη από παράδες. Με τους παράδες θα αρματώσουμε καράβια και θα κάνουμε στρατό και θα ξαναπάρουμε την Πόλη και την Αγια-Σοφιά, να γίνει το θέλημα του Θεού.»(Γ. Θεοτοκάς, Αργώ )
Οσο η γνώση δεν είναι αξία και χαρά, τα παιδιά θα συμφωνούν με τους Pink Floyd


ΠΗΓΗ: https://www.pancreta.gr/kakatsaki.php

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΩΡΑΙΑ ΩΣ ΜΙΝΩΙΤΙΣΣΑ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ


Ωσεί παρούσα στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε γι’ αυτήν, η Ζωή Μητσοτάκη, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 20 Αυγούστου, στον άνετο και φιλόξενο αύλειο χώρο του Μεγάρου «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης», στη Χαλέπα, όπου κατοικοεδρεύει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πολύ πριν αρχίσει. Μαζί με τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος και κινούντα τα νήματά του, Νίκο Παπαδάκη.

Για να υποδεχτεί μία προς μία και έναν προς έναν όλες και όλους που αθρόως προσήλθαν, τηρώντας, ωστόσο, όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, για να την τιμήσουν. Ωραία ως Μινωίτισσα Αρχόντισσα. Λάμπουσα! Έτσι, όπως την “αποτύπωσε” σ’ έναν πίνακά της η Ελένη Μαθιουδάκη (φωτό). Με το χαμόγελο και την καλή της κουβέντα για την καθεμιά και τον καθένα στα χείλη. Πάντα δίπλα στον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος, Νίκο Παπαδάκη, που τη “θυμήθηκε” αργότερα στην ομιλία του να δακρύζει, όταν ο Παππούς προσπαθούσε να πείσει τον Νικήτα Βενιζέλο να μεταβιβάσει την Οικία Βενιζέλου στο Ίδρυμα.

Με προβολή βιντεοσκοπημένου χαιρετισμού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που στάθηκε ιδιαίτερα στο αφιερωμένο απ’ τη θεία του, τη Ζωή βιβλίο της για τον προπάππου του Γέρο – Κωστή Μητσοτάκη, άρχισε η εκδήλωση που συντόνιζε ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Γιώργος Κουκουράκης. Για να συνεχιστεί με τις υπέροχες ομιλίες της Δρος Κοινωνικής ανθρωπολογίας, Ερευνήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης, Έλιας Βαρδάκη με θέμα «Ιχνηλατώντας την Ιστορία: το συγγραφικό έργο της Ζωής Μητσοτάκη», της ειδικής γραμματέως του Λυκείου Ελληνίδων, φιλολόγου Στέλλας Στρατιδάκη με θέμα «Μια σχέση ζωής: Ζωή Μητσοτάκη και Λύκειο Ελληνίδων» της Προέδρου του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος «Βενιζέλος» Αργυρώς Χανιωτάκη -Σμυρλάκη με θέμα «Οι επιρροές της Φλωρεντίνης Καλούτση στο έργο της Ζωής Μητσοτάκη» και του Νίκου Παπαδάκη με θέμα «Η συνεργασία με τη Ζωή». Και για να κλείσει με το έργο για πιάνο (τέσσερα χέρια) «The Nutcracker Suite» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι με την Αφροδίτη Μητσοτάκη και τον Νίκο Περάκη. Βεβαίως, ωσεί παρούσα σε όλη τη διάρκειά της (κράτησε περίπου 90 λεπτά) η κυρία Ζωή. Πάντα Ωραία ως Μινωίτισσα Αρχόντισσα.

«Με την εκδήλωση αυτή εγκαινιάζεται μια σειρά αφιερωμάτων στη μνήμη σημαντικών προσωπικοτήτων, που ήταν πρωτεργάτες και πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στο Ίδρυμα, με αφορμή την πρόσφατη συμπλήρωση 20 ετών από τη σύστασή του», είπε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παπαδάκης στη συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του κι αναφέρθηκε ονομαστικά στον Μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη, στον Άγγελο Δεληβοριά, στον Γιώργη Μανουσάκη και στον Γιώργο Πισσαδάκη. Δεν το συζητώ ότι ωσεί παρούσα θα είναι και σ’ αυτά, όπως και σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις του Ιδρύματος άλλωστε, Ωραία ως Μινωίτισσα Αρχόντισσα, η Ζωή Μητσοτάκη.

ΚΑΙ...  ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ





Του Αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λουγδούνων χθες 23 Αυγούστου. Αιωνία η μνήμη του μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου, του Αγίου, στη λαϊκή συνείδηση, για μένα, Ειρηναίου Γαλανάκη του Χριστιανού. Και «εις έτη πολλά» στον από Κυδωνίας και Αποκορώνου Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο Αθανασιάδη, όπως και στον μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίο Μεσαρχάκη.

«Μετάλλαξη» στον τουρισμό της περιφερειακής μας ενότητας, διαπίστωσε σε πρόσφατη έρευνά του το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτ. Κρήτης. («Χ.ν.», 20.8.2021). Αισθητή η μείωση των ατόμων που είναι πάνω από 55 χρονών και κάνουν διακοπές, μας λέει, μεταξύ των άλλων.

«Φέτος δεν πάμε διακοπές, θα μείνουμε στο σπίτι/ αφού ο κορωνοϊός, δεν έφυγε απ’ την Κρήτη.// Κάθε ηλιοβασίλεμα θα κάνουμε σεργιάνι/ στης πόλης το υπέροχο και ξακουστό λιμάνι.// Με του ονείρου τα φτερά θα πάμε κρουαζιέρα/ τη νύχτα ταξιδεύουμε, γυρίζουμε τη μέρα». Της… “μετάλλαξης” οι τρεις σημερινές μαντινάδες της Νεκταρίας Θεοδωρογλάκη, η πρώτη σκέψη που έκανα σε μια πρώτη ανάγνωση. «Το καλό το παλληκάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι», σε μια δεύτερη. Πάω Καλάμι με το καλάμι μου, η τρίτη. Και… αμ’ έπος, αμ’ έργον!

Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 24.8.2021)

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

ΔΙΑΦΟΡΑ

 ΛΙΛΑ ΤΡΟΥΛΙΝΟΥ: TO IΔΙΟ ΧΩΜΑ


Ταξιδεύοντας στους χρόνους του χώρου και στους χώρους του χρόνου... 

" Το ίδιο χώμα" , ο τίτλος του μυθιστορήματος της Λίλας Τρουλινού που εκδόθηκε εφέτος από τις εκδόσεις " Περισπωμένη" και παρουσιάστηκε στα τέλη του Ιούλη, στον μαγικό χώρο του Θεάτρου " ΚΥΔΩΝΙΑ" της πόλης μας.  " Κατεβαίνοτας τις ανηφόρες της Ιστορίας", ο υπότιτλος του... Ήμουν εκεί... 

Για ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα που κινείται μεταξύ ιστορίας και μυθοπλασίας πρόκειται... Για ένα ιδιαίτερα από πολλές απόψεις βιβλίο που η συγγραφέας του το ααφιερώνει στους μαθητές της  του Γυμνασίου των Μελάμπων Ρεθύμνης του σχολικού έτους 1996 - 97 και στους ανθρώπους του χωριού που αγάπησε..  Βεβαίως και σε όλους εμάς που μας αρέσει η σαγηνευτική γραφή της και από τα προηγούμενα βιβλία της... Λαχταρώ να το διαβάσω με το μολυβάκι στο χέρι! 


Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

ΠΟΙΗΣΗ

ΜΝΗΜΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ


(Φωτο: H Κρεβατίνα μου) 

 Το καλοκαίρι αυτό

έμεινα μόνος

με τη ματωμένη ρίζα της άνοιξης.

Τα ερωτηματικά

αγρυπνούν τις ασέληνες νύχτες.

Κάνω τον σταυρό μου ανατολικά

και προσμένω.

Πώς κερδίζουν

ένα χαμένο παράδεισο;



Τα χέρια μου γεμάτα αίματα.

Ουρλιάζουν:

«Ο άνθρωπος αυτός

έκαμε φονικό».

Με πέρασαν για φονιά,

επειδή έχω σκοπό

να γεμίσω τη γη με λουλούδια.



Κρύβω το μυστικό μου

στις ρώγες των σταφυλιών.

Όσοι φάτε σταφύλια

αυτό το καλοκαίρι,

θα σας περιμένω

την ερχόμενη άνοιξη!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ

(ΚΑΖΟΒΑΡ, Γ' Έκδοση, Εκδ. "Πυξίδα της Πόλης", Χανια 2014) 

https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/10220038320444500?comment_id=10220042705914134&notif_id=1629702411901393&notif_t=feed_comment&ref=notif

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

11ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ

Η ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Καλοί μου φίλοι, Καλό Σαββατοκύριακο!

Οταν οι Δάσκαλοι, οι σημερινοί Δάσκαλοι επιμένουν να διδάσκουν, και εν μέσω κορωνοϊού, το “ΕΜΕΙΣ” του Μακρυγιάννη... Οταν οι “Αόρατοι Ήρωες” γίνονται “ορατοί” και χορεύουν μαζί με τα σημερινά Κρητικόπουλα πεντοζάλη... Όταν το “εμείς” του 11ου Δημ. Σχ. Χανίων τιμά μ’ ένα ξεχωριστό τρόπο τους Ήρωες του 1821...

Οταν η Πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Γιάννα Αγγελοπούλου επισκέπτεται το 11ο Δημ. Σχ. Χανίων και εκδηλώνει τον ενθουσιασμό της για τον τρόπο εορτασμού του 1821...

Πάντα ψηλά τη σημαία της Δασκαλοσύνης, καλοί μου συνάδελφοι του 11ου Δημ. Σχολείου!

Σας χαιρετώ με αγάπη!

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

δάσκαλος


Η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη επισκέφτηκε το σχολείο μας με αφορμή την πρόταση που υποβλήθηκε στην Επιτροπή, όπου κατέχει τη θέση της Προέδρου, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.. Η δική μας πρόταση, που αφορά στη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με τίτλο “ΑΟΡΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ” υποβλήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή από τον Δήμο Χανίων (κ. Γιάννη Γιαννακάκη) και την Περιφέρεια Κρήτης(κ. Σοφία Μαλανδράκη). Ξεκινήσαμε έχοντας σαν αφόρμηση τη Χάρτα του Ρήγα. Μέσα από τον διαδραστικό πίνακα αναζήτησαν οι μαθητές-τριες τον χάρτη της όμορφης πόλης μας και εντόπισαν σημεία αναφοράς, που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Έψαξαν ονομασίες δρόμων, ακτές, πλατείες και μνημεία, που πήραν το όνομά τους από τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην αναζήτηση ιστορικών πηγών και μαρτυριών, για να τους γνωρίσουν καλύτερα. Επισκεφτήκαμε και τη φιλόξενη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, που είναι θησαυρός γνώσεων. Περπατώντας στα σημεία αναφοράς που επιλέξαμε, αρχίσαμε να ξετυλίγουμε το νήμα της αναζήτησης των “ΑΟΡΑΤΩΝ ΗΡΩΩΝ” της Ελληνικής Επανάστασης. Τελικά ήταν όλοι τόσο κοντά μας... αλλά και τόσο ξεχασμένοι! {…] Η θεατρολόγος μας κ. Σοφία Κάσσαρη που έγραψε το σενάριο και ασχολήθηκε με την παραγωγή της ταινίας. Το μοντάζ έκανε η εκπαιδευτικός, κ. Φωτεινή Δημοπούλου. Πολύτιμοι βοηθοί οι δασκάλες της Δ2 τάξης κ. Μαρία Γοναλάκη και κ. Αντωνία Κοντορινάκη. Πρωταγωνιστές όλοι οι μαθητές-τριες της Δ2 τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Την ταινία μπορείτε να βρείτε στο You Tube:

https://www.youtube.com/watch?v=SKIBZNv65os&t=25s

(Από το 11ο Δημ. Σχ. Χανίων)


ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ


Τα σύννεφα του ουρανού, της θάλασσας το κύμα

Η δίψα μας για λευτεριά είναι για μας πατρίδα.

Διακόσια χρόνια πέρασαν σαν αστραπή, σαν μπόρα

Το αίμα κι η θυσία τους των ηρώων μας τα δώρα.


Κολοκοτρώνης, Μπότσαρης, Μαντώ και Μπουμπουλίνα

Για μας γινήκαν πρότυπα, ταυτότητα, σφραγίδα.

Κρατάμε μέσα στην ψυχή σαν φυλαχτό κρυμμένα

Αυτά που μας διδάξατε, διαμάντια φυλαγμένα.


Το Δυο Χιλιάδες τέσσερα ήρθε η Ολυμπιάδα

Το φως του κόσμου άναψε και πάλι στην Ελλάδα!

Κι εμείς μικροί κι αν είμαστε, έχουμε μάθει ένα:

Αθάνατο ζει στις φλέβες μας το έπος του 21!

Γιώτα Μπούρα



ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΟΡΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΟΡΑΤΟΙ


[…] Ιδιαίτερη νότα έδωσε η συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Χανίων, με ομάδα καθηγητών και μαθητών, που καλωσόρισαν την Πρόεδρο με μαντινάδες και τραγούδια, καθώς και η χορωδία των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης, που με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μουσικής κ. Αλκυόνης Μαλεκάκη, μας ξεσήκωσαν με τα όμορφα ακούσματα. Μαθητές-τριες της Δ΄τάξης απήγγειλαν στίχους που έγραψε, τιμής ένεκεν, η εκπαιδευτικός Παναγιώτα Μπούρα.

Το πιο δυνατό χειροκρότημα κέρδισε ο Χορευτικός Όμιλος “ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ” του κ. Κώστα Μπούτζουκα, που με τους υπέροχους χορευτές του ξεσήκωσε τους πάντες, ακόμα και την ίδια την Πρόεδρο, που μας έδειξε τις χορευτικές της ικανότητες. Η κ. Λαμπρινή Μποβιάτσου της πρόσφερε μια όμορφη σκιτσογραφία με θέμα “Η ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ... ΦΟΡΑΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ”, ενώ η κ. Χρυσούλα και ο κ. Αντώνης Συροκάκης (γονείς του σχολείου) της χάρισαν ένα υπέροχο κρητικό μαχαίρι. Η εκδήλωση τελείωσε με ένα κέρασμα με κρητικά εδέσματα που προσέφεραν οι γονείς του σχολείου .

Ολοι μιλούσαν για μια αέρινη, μη τυπική εκδήλωση, όπου μέσα από μαθητικές απαγγελίες, μουσική, χορό, οδηγηθήκαμε αβίαστα στο “ΕΜΕΙΣ” ,αφού η ΠΑΤΡΙΔΑ μας θέλει όλους ΜΑΖΙ, ενωμένους και αγαπημένους.Τα ευχαριστήρια -συγχαρητήρια μηνύματα που δεχτήκαμε πολλά, γι’ αυτό αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Μαρία Κληματσάκη


[ …] Θεωρείστε ότι το Σχολείο μας, καθίσταται αρωγός στην εθνική αυτή προσπάθειά και διαδρομή σας, εμπράκτως με την υλοποίηση προγραμμάτων, καλλιεργώντας παιδαγωγικούς και διδακτικούς στόχους, υγιούς εθνικής συνείδησης και διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας μας!

Δύο αιώνες από τον Μεγάλο Αγώνα για την Ελευθερία και Ανεξαρτησία της Πατρίδας μας, παραμένουν άκρως επίκαιρα τα λόγια του Μακρυγιάννη: “...τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί...!”

(Από το καλωσόρισμα του δασκάλου Γιώργου Κανδαράκη

εκ μέρους του Σχολείου)

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΚΥΡΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



[…] Ευχαριστώ θερμά, για την εξαιρετική φιλοξενία στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, που θα μας μείνει αξέχαστη!

Ο ενθουσιασμός, η χαρά, η φαντασία, η δημιουργικότητα και η συνεργασία δασκάλων και μαθητών, δημιούργησαν μια υπέροχη γιορτή, που τα είχε όλα: χορό, τραγούδι, αυθορμητισμό, ομαδικότητα, αγάπη για τη γνώση και την ιστορία του τόπου.

Οι «Αόρατοι Ήρωες», εκπαιδευτική δράση για να γνωρίσουν οι μαθήτριες και οι μαθητές την άγνωστη ιστορία του τόπου μας, τους έδωσε τη δυνατότητα, μέσα από την εμπνευσμένη καθοδήγηση της θεατρολόγου και των δασκάλων τους, για ένα δημιουργικό και πρωτότυπο ταξίδι γνώσης.

Τα συγχαρητήριά μου, στους μαθητές της Δ2΄ Τάξης, για τη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους «Αόρατοι Ήρωες», και μάλιστα σε καιρό καραντίνας. […]

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο σπουδαίο έργο σας.

Με εκτίμηση & φιλία,

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Πρόεδρος Επιτροπής “Ελλάδα 2021” 

Σημείωση: Ενα μέρος απ’ το υλικό που μου έστειλε η και καλή μου φίλη, γνωστή τοις πάσι Δ/ντρια του 11ου Δημ. Σχ. Χανίων, Μαρία Κληματσάκη...


Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 21.8.2021) 













Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

" Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ ΜΗΝΑΣ" 

Στην ιστορία μιας νεαρής χωρισμένης γυναίκας και κατ’ επέκταση στην ιστορία κάθε γυναίκας που ζει ακόμα κάτω από τη σκιά μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας και πληρώνει την ελευθερία με την εξαπάτηση του εαυτού της και την ταπείνωση, αναφέρεται η Ιρλανδή συγγραφέας Έντνα Ο Μράιαν στο βιβλίο της «Ο Αύγουστος είναι κακός μήνας», που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα απ’ τις εκδόσεις «Γλάρος το 1979, σε μετάφραση του Νίκου Ντόκα. Πολύ στο μυαλό μου τις τελευταίες μέρες ο τίτλος του, μαζί με μια φράση του Ουμπέρτο Έκο από ένα άρθρο του, που μας λέει ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις…

Αύγουστος, ο φετινός Αύγουστος, στη Βόρεια Εύβοια… Σ’ ένα απ’ τα καμένα χωριά της. Μια γυναίκα, απροσδιόριστης ηλικίας, βλέπει παντού γύρω της τα καμένα κι έχει ξεσπάσει σε λυγμούς. Μόνη. Παρελθόν το όποιο βέβαιο, μέχρι πριν από μια ώρα, παρόν της. Τα πεύκα που έδιναν ψωμί σ’ αυτήν και στην οικογένειά της δεν έχουν πια αυτή τη “δυνατότητα”. Ζητείται συγγραφέας…

Αύγουστος, ο φετινός Αύγουστος στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν… Στο αεροδρόμιο της πόλης, όπου χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο ν’ ανέβουν σ’ ένα αεροπλάνο και να φύγουν απ’ τη χώρα, πριν φτάσουν οι Ταλιμπάν που έρχονταν ανενόχλητοι. Μεταξύ των άλλων, που σκαρφαλώνουν στους τοίχους του αεροδρομίου, κι ένα κοριτσάκι, θα ‘ναι δεν θα ‘ναι 10 χρονών. Στις διαθέσεις ενός υποτιθέμενου συγγραφέα η συνέχεια της ιστορίας, της όποιας ιστορίας…

Αύγουστος, ο φετινός Αύγουστος στην Αϊτή… Επί των ατελείωτων ερειπίων, μιας απ’ τις πόλεις της, όπως τα άφησε ο τελευταίος σεισμός – τέρας, των 7,2 ρίχτερ. Κορυφαία του χορού που θρηνεί μια γυναίκα, πάνω κάτω 50 χρονών, κρεμασμένη στον λαιμό ενός άνδρα (φωτό). Τους σεισμούς τους ακολουθούν οι “λιμοί”, οι “λοιμοί” και οι “καταποντισμοί”, το ξέρει! Ας το έχει αυτό υπόψη του ο όποιος συγγραφέας…

Δεν είναι «κακός μήνας» μόνο ο Αύγουστος, δεδομένο αυτό. Και “καλές” και “κακές” οι όποιες ειδήσεις του, γιατί και, βέβαια, υπάρχουν ειδήσεις, κατά τη διάρκειά του -με τη ματαιοδοξία των δημοσιογράφων και όχι με τον Αύγουστο είχε να κάνει η περίφημη φράση του μεγάλου σύγχρονου Ιταλού διανοητή…

ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



«Ο καύσωνας στη μια μεριά κι εσύ από την άλλη/ κι είμαι στη μέση μοναχή (ός) κι έχω καψώσει πάλι», μας λέει η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη στην πρώτη της σημερινή μαντινάδα. Για να συνεχίσει στη δεύτερη: «Μες στου σεβντά τον καύσωνα, για σένα σιγολιώνω και με δροσίζεις μάτια μου μ’ ένα φιλί σου μόνο». Άλλο πράγμα ο καύσωνας του έρωτα, άλλο πράγμα! Καλοδεχούμενος!

Του παραδώσαμε αέρα του κορωνοϊού στα Χανιά. Μαζί ζούμε, μαζί τρώμε και πίνουμε. Και… δώσε αέρα του χωριάτη, ν’ ανεβεί και στο κρεβάτι, όπως λέει η παροιμία.

Να πηγαίνω για μπάνιο στο Καλάμι, να κάθομαι κάτω από το αρμυρίκι και ν’ αποξεχνιέμαι, διαβάζοντας για πολλοστή φορά «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Όπως τότε, προ αμνημονεύτων ετών, πάνω στον βολόσυρο, κάνοντας την “δούλα” μου στ’ αλώνι… Ένας απ’ τους ορισμούς της ευτυχίας!

«“Γιάννη, γιατί έκοψες το πεύκο;/ γιατί; γιατί;”/ “Αγέρας θάναι”, λέει ο Γιάννης/ και περπατεί.// Ανάβει η πέτρα, το λιβάδι/ βγαίνει φωτιά·/ να ‘βρισκε ο Γιάννης μια βρυσούλα,/ μια ρεματιά!// Μες στο λιοπύρι,/ μες στον κάμπο/ να ένα δεντρί…/ Ξαπλώθη ο Γιάννης αποκάτου δροσιά να βρει.// Το δέντρο παίρνει τα κλαδιά του/ και περπατεί!/ “Δε θ’ ανασάνω” λέει ο Γιάννης/ Γιατί; γιατί; […] Πάλι Αλωνάρης και λιοπύρι!/ πότε ήρθε; πώς;/ Άγιε, σταμάτησε τον λόγο/ που τρέχει εμπρός.// “Άγιε τον δρόμο δεν τον βγάνω/ -με τι καρδιά;-/ θέλω να πέσω να πεθάνω,/ εδώ κοντά”.// Πέφτει σα δέντρο απ’ το πελέκι…/ βογκάει βαριά./ Μακριά του στάθηκε το δάσος,/ πολύ μακριά.// Εκεί τριγύρω ούτε χορτάρι/ φωνή καμιά./ Στ’ αγκάθια πέθανε, στον κάμπο,/ στην ερημιά». Το ποίημα «Η κατάρα του πεύκου» του Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 20.8.2021)

https://www.haniotika-nea.gr/o-aygoystos-einai-kakos-minas/

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΧΘΕΣ

Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ του πνεύματος που τον διακρίνει, για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο μιας απ’ τις στήλες που έχει εδώ και πολλά χρόνια στην εφημερίδα μας, επιμένει ως ποιητής ο Δημήτρης Κακαβελάκης, στη συγκεκριμένη περίπτωση, να διερευνά και να αποκαλύπτει με την πένα του την άβυσσο του κόσμου. Μόνος, ανέστιος και ανυπόδητος, απορημένος και άπορος! Ενω 'εις την οδόν έξω', για να θυμηθώ τον Κ.Π. Καβάφη, 'ουδέν ακούουν οι λαοί'...
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την τιμητική εκδήλωση για τον Δημήτρη Κακαβελάκη που έγινε χθες το πρωί στον Χώρο Τέχνης Χανίων, στο πλαίσιο της έκθεσης 'Γιάντα Ξανάστροφη - Γιάννης Μαρκαντωνάκης, 30 χρόνια Διδασκαλίας', η παραπάνω αναφορά. Μια μικρή... ξανάστροφη αναφορά.
ΕΛΠΙΔΑ όλοι θέλουνε, αλλά να βάλουν πλάτη/ λίγοι τ’ αποφασίζουνε, οι πιο πολλοί... ραχάτι. Και μαντιναδολόγος, άμα λάχει, ο φίλος μου ο Παναγιώτης ο Αλεβαντής από τις Βρυξέλλες. Σχόλιο σ’ ένα 'πεταχτό' που έγραψα τις προάλλες, η παραπάνω μαντινάδα. Ουδέν σχόλιο στο σχόλιο.
ΑΠ’ ΤΗ ΜΙΑ τροχίζουν τα ψαλίδια τους οι κουρείς κι απ’ την άλλη ακονίζουν τα ξυράφια τους οι μπαρμπέρηδες. Το κούρεμα - κούρεμα και το ξύρισμα, δίχως σαπουνάδα, ξύρισμα. Και μη με ρωτήσετε τι θέλει να πει... ο Πεταχτής.
ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ του Γιώργου Παπανδρέου (τον θυμάστε που έτρεχε σαν τον Βέγγο;) ο Αντώνης Σαμαράς. Πήρε τους δρόμους του... Βορρά κι άρχισε να χτυπάει πόρτες. Αχ, αυτή η χρεία της επόμενης δόσης...
ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ από δόση σε δόση... Εκεί καταντήσαμε ή αν προτιμάτε εκεί μας κατάντησαν οι πολιτικοί μας. Πλήρως εξαρτημένοι. Μέχρι πότε;
Ο ΠΑΘΩΣ ΜΑΘΩΣ; Χαράς στους λαούς, αν θα μάθαιναν απ’ τα λάθη τους! Της άποψης ότι η ιστορία διδάσκει πως δεν διδάσκει τίποτα, είναι ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος. Μακάρι να δίδασκε, συμπλήρωσε. Πολλά θα μαθαίναμε οι Ελληνες!
'Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ διάνοια είναι ωχρόν κάτοπτρον των συναισθημάτων της ψυχής, μηδέ δυναμένη να εξεικονίση εκ τούτων· διά τούτο, εγκαταλείποντες την ιστορίαν των θειοτέρων εμπνεύσεων, κατατριβόμεθα συνηθέστατα με τα επεισόδια, αποπειρώμενοι να επιδείξωμεν την δύναμίν μας εκεί, ένθα μόνον την αδυναμίαν μας αποδεικνύομεν'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΔΕΝ ΤΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ όλα τ’ άλλα, έχει και την έγνοια σε ποια κατηγορία θ’ αγωνίζεται εφέτος η ομάδα μας, η πάλαι ποτέ ΑΕΚΑΡΑ που την κατάντησαν Αεκάκι! Στην πρώτη με τον Πλατανιά ή στην τέταρτη με τον Κισαμικό; Πάντως στην Δ’ Εθνική θα πηγαίνουμε για πρωτάθλημα, Μήτσο! Μόνο που είναι πιο μακριά το Καστέλι απ’ τα Περβόλια...
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ που συμμετείχαν στη σικελική εκστρατεία ελάχιστοι σώθηκαν. Μερικοί από αυτούς περιπλανήθηκαν στη Σικελία, ενώ άλλοι έγιναν δούλοι στο νησί. Κάποιοι απ’ αυτούς κατόρθωσαν να επιστρέψουν στην Αθήνα, όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά γιατί γνώριζαν αποσπάσματα από τα έργα του Ευριπίδη. Μερικοί που είχαν γίνει δούλοι, ελευθερώθηκαν, επειδή δίδαξαν στους κυρίους τους, όσα θυμούνταν από τα ποιήματά του. Αλλοι που γύριζαν περιπλανώμενοι ύστερα από τη μάχη, έπαιρναν τροφή και νερό για αμοιβή επειδή τραγουδούσαν ποιήματα του Ευριπίδη. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'To σκοτάδι απλώθηκε/ στον πυρήνα των φόβων/ με τεντωμένα δάκτυλα/ μια βαθειά τομή κραυγάζει/ καλυφτείτε/ επέρχεται/ ο άγγελος του σκοταδιού/ με μανία σαρκοβόρου/ να καταστρέψει την κοτσίδα/ της πολιορκίας τη μηχανή/ π’ αναβοσβήνει τα σήματα/ της πρωινής γυμναστικής/ τα γεύματα που στηρίζουν/ τους αγωνιστές/ κάτω από τα βλέφαρα/ της πρωινής πάχνης'.

Το ποίημα 'Επερχόμενος' του Δημήτρη Κακαβελάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (18.08.2012)