Αδιάφοροι κεντυρίονες
Δ2 ΤΑΞΗ 11ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΑΗ
“Η άνοιξη είναι μια πανέμορφη εποχή και από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα την γιορτάζουμε την πρώτη μέρα του Μάη κάνοντας εξορμήσεις στη φύση και μαζεύοντας λουλούδια. Η πρώτη μέρα του Μάη όμως δεν είναι μόνο αφιερωμένη στην γιορτή της πιο πολύχρωμης κι ευωδιαστής εποχής αλλά και ημέρα μνήμης της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι μαθητές του Δ2 του 11ου Δημ. Σχ. Χανίων, ψάξαμε, μάθαμε και καταγράψαμε τι γιορτάζουμε την πρωτομαγιά και καλούμε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες του Παιδότοπου να μάθουν ή να θυμηθούν ό,τι έχει σχέση με αυτή τη μέρα.” Τα που έγραψε, προλογίζοντας τις σχετικές εργασίες των μαθητών της η γνωστή και από άλλες εργασίες που φιλοξενήθηκαν στην στήλη δασκάλα Χρυσάνθη Αγίου. Χαρά στους μαθητές που έχουν τέτοια ΔΑΣΚΑΛΑ και χαρά στην δασκάλα που έχει τέτοιους μαθητές! Το μόνο που έχω να συμπληρώσω.\
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος – λογοτέχνης
ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ
Το μαγιάτικο στεφάνι είναι κατασκευή με λουλούδια με το οποίο γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης. Το μαγιάτικο στεφάνι δεν είναι μόνο Ελληνικό έθιμο. Ιδιαίτερα στα νησιά της Μεσογείου αλλά και σε όλη την Ελλάδα γιορτάζουμε την άνοιξη, την 1 η του μήνα Μάη, φτιάχνοντας ένα στεφάνι με λουλούδια συνήθως από τους αγρούς. Το λουλούδινο στεφάνι που φτιάχνεται την πρωτομαγιά, κρεμιέται έξω από τα σπίτια συνήθως πάνω στην πόρτα.
Μαρία Αποστόλου
Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Κάθε χρόνο στην αρχαιότητα κάναν τα Ανθεστήρια. Τα Ανθεστήρια ήταν αφιερωμένα στη θεά της Γεωργίας τη Δήμητρα και την κόρη της την Περσεφόνη, που τον μήνα αυτό βγαίνει από τον Άδη και έρχεται στη Γη. Έκαναν γιορτές και θυσίες στη θεά Δήμητρα για να έχουν καλή σοδειά, άφθονα φρούτα και λαχανικά τα οποία χρησιμοποιούσαν για να φάνε αλλά και για να κάνουν εμπόριο με άλλους λαούς
Λευτέρης Ξανθουδάκης, Μπάμπης Γουλιέλμος
Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Στις περιοχές της Σμύρνης, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, οι αγρότες πήγαιναν στην εξοχή, για να κόψουν οτιδήποτε είχε καρπό: σιτάρι, κριθάρι, σκόρδα, κρεμμύδια, κλαδιά συκιάς με τα σύκα, κλαδιά αμυγδαλιάς με τα αμύγδαλα, κλαδιά ροδιάς με τα ρόδια. Στην Αγιάσο της Λέσβου, φτιάχνουν στεφάνια από όλα τα λουλούδια και βάζουν μέσα “δαιμοναριά”, άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί. Στη Σέριφο, από το βράδυ της παραμονής, κρεμούν στην πόρτα ένα στεφάνι από λουλούδια τσουκνίδες, κριθάρι και σκόρδο.
Μαριάννα Σιώπη
ΤΟ ΜΑΓΙΟΞΥΛΟ
Το έθιμο του μαγιόξυλου είναι διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πράσινο κλαδί που μόλις έχει πετάξει φύλλα. Αυτό το τυλίγουμε με χρωματιστές κορδέλες και πάνω του κρεμάμε λουλούδια, καρπούς και μικρά φλασκιά με γλυκό κρασί, λάδι και μέλι. Το μαγιόξυλο ήταν ο προπομπός του πρωτομαγιάτικου στεφανιού, που στα παλιά χρόνια φτιαχνόταν κι αυτό από κλαδιά και όχι από λουλούδια. Το μαγιόξυλο, όπως και το στεφάνι της πρωτομαγιάς , συμβολίζει τη γονιμότητα και την καρποφορία, την ευημερία και την ευτυχία. Όποιος φτιάξει ένα κλαδί έχει υγεία, καλή τύχη και ευφορία.
Κατερίνα Πατεράκη
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνο. Με αυτό το σύνθημα το 1866 ολοκληρώθηκε το συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργασίας των ΗΠΑ όπου αποφασίστηκε την 1 η Μαΐου να γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις στο Σικάγο. Οι εργάτες μαζί με τις οικογένειές τους ετοιμάστηκαν να διαδηλώσουν σε μια πλατεία ενώ η αστυνομία ήταν απέναντι τους παραταγμένη με πολυβόλα να τους σημαδεύουν. Τότε, ένας άγνωστος έριξε μία βόμβα η οποία έπεσε ανάμεσα στους αστυνομικούς και πέθαναν 7. Αμέσως, ανέλαβε δράση η αστυνομία. Εκείνη τη μέρα σκοτώθηκαν τέσσερις εργάτες. Στις 20 Ιουλίου 1889 καθιερώνεται η 1η Μαΐου ως η Παγκόσμια ημέρα των εργατών και το 1890 ο Ρέιμοντ Λαβίν προτείνει διεθνή κινητοποίηση ανήμερα της θλιβερής επετείου των γεγονότων του Σικάγο.
Στέβη Ριτζάκη
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τα πρώτα εργατικά κινήματα στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας το 19ο αιώνα. Η απεργία ξέσπασε την πρωτομαγιά του 1888 στη Δράμα. Οι καπνεργάτες είχαν ως κύριο αίτημα τις δέκα ώρες εργασίας, καθώς εκείνη την εποχή οι εργάτες απασχολούνταν από δώδεκα ως και δεκατρείς ώρες ημερησίως. Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα. Το 1936 κορυφώνονται οι διαδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη. Η Εργατική Πρωτομαγιά ως Εθνική Εργατική Εορτή καθιερώθηκε το 1937.
Χρήστος Γιουλούντας
Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εργατική πρωτομαγιά δεν γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο. Η Ολλανδία κι οι χώρες της Αραβίας είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν μια μάρα γιορτής για την διεκδίκηση τους εργαζόμενους. Η Σρι Λάνκα γιορτάζει την ημέρα αυτή στις 7 Μαΐου. Το Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου. Η Νέα Ζηλανδία την τέταρτη Δευτέρα του Μαΐου. Στη Γαλλία η πρωτομαγιά είναι η ευκαιρία να αγοράσει ο κόσμος άνθη μιγκέ. Στην Αυστρία γιορτάζεται το δέντρο του Μάη. Τέλος, στις Η.Π.Α και τον Καναδά την εργατική Πρωτομαγιά την γιορτάζουν την 1η Δευτέρα του Σεπτέμβρη.
Μαρία Αποστόλου, Στέβη Ριτζάκη
Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 29.5.2023)
https://www.haniotika-nea.gr/agie-moy-giorgi-afenti-moy-omorfokavalari/
ΤΟ ΤΑΞΙΜΟ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ
Καβάλα στο άσπρο του άλογο
φτάνει κι εφέτος,
εν ώρα λειτουργίας,
όπως κάθε χρόνο.
Θαμπώνονται οι κοπελιές,
έτσι όπως τον βλέπουν
να μπαίνει στην εκκλησιά του,
να κάνει τον σταυρό του,
να προσκυνά την εικόνα του Χριστού,
ν’ ανάβει κερί
και να πιάνει τη θέση του
στο αναλόγιο του αριστερού χορού.
Τροπαιοφόρος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος,
πρεσβεύω Χριστώ τω Θεώ
σωθήναι τας ψυχάς υμών.
Τάξιμό του να ψάλλει,
την ημέρα της γιορτής του,
σε πρώτο πρόσωπο,
μετά τη μικρή είσοδο,
το απολυτίκιό του.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
("Τα χελιδόνια του μοναχού", Β΄¨Εκδοση, "Πυξίδα της Πόλης"), 2020
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Και μνημόσυνο,τα χρόνια του Γεωργίου Στ. Κατσαμάκη και η κηδεία του Γεωργίου Π. Κοτσιφάκη στον Νίππο, εφέτος ανήμερα της Χάρης του Χωριανού μας Άη Γιώργη, του Άη Γιώργη της Πλατέας...
Η ΕΥΔΟΚΙΑ ΣΚΟΡΔΑΛΑ - ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΣ
Με αφορμή την γιορτή του παιδικού βιβλίου είχαμε την μεγάλη χαρά και τιμή να γνωρίσουν οι μαθητές μας από κοντά την καταξιωμένη συγγραφέα κ. Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη, την Τρίτη 4 Απριλίου στο φιλόξενο σχολείο μας.
Αφού πρώτα είχαμε διαβάσει τα περισσότερα έργα της και αξιοποιήσαμε το μυθιστόρημά της ”ΜΕ ΛΕΝΕ ΕΛΠΙΔΑ” ως παράλληλη λογοτεχνική μελέτη στο μάθημα της ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, οι μαθητές του Γυμνασίου μας είχαν δημιουργικές απορίες. Όπως η ίδια μας εξήγησε το παιδικό βιβλίο γιορτάζει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, κάθε φορά που ζεσταίνει τα χέρια και την ψυχή ενός παιδιού! Έπειτα από την όμορφη αλληλεπίδραση που είχε η κυρία Ευδοκία με τους μαθητές και την υπομονετική ανταπόκριση σε όλες τις ερωτήσεις τους, παρουσίασε όλα τα στάδια γραφής ενός λογοτεχνικού ποιητικού πονήματος μέχρι την τελική του μορφή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για την επιλογή των θεμάτων και των ηρώων της με τον Αστερούλη , τον Ευτύχη, τον Λυκούργο , την Γιασεμιά, το Παράξενο Γαϊτανάκι και την Ελπίδα να πρωταγωνιστούν στις ερωτήσεις τους και σαν επίδοξοι συγγραφείς λαχταρούσαν να μάθουν για το ΠΩΣ και το ΓΙΑΤΙ καθε ομορφοπλασμένης και επιδέξια εικονογραφημένης ιστορίας. Το παιδικό βιβλίο, το παραμύθι, δεν αποκοιμίζει τα παιδιά αλλά παρηγορεί τους μεγάλους ως παραμυθία που δίνει απαντήσεις και διεξόδους. Η χαρά των παιδιών από αυτήν την εμπειρία αποτυπώθηκε σε ζωγραφιές ,ποιήματα και σκέψεις, σαν να δόθηκε μια όμορφη αφορμή και έμπνευση με τη ζεστή αυτή προσέγγιση.
Ένα ΜΕΓΑΛΟ Ευχαριστώ στην κυρία Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη και πολλές ευχές να συνεχίσει να είναι τόσο δημιουργική για τα παιδιά που χρειάζονται το καλό βιβλίο!
Η υπεύθυνη της Δράσης καθηγήτρια
Κατερίνα Κλωθάκη (φιλόλογος)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Δράση συμμετείχαν οι τάξεις Α1, Α2, Γ1 και Γ2
Πίστευα ότι τα βιβλία δεν μπορούν να σε βοηθήσουν μέχρι που ήρθε η κυρία Ευδοκία στο σχολείο μας,μια πολύ γλυκιά κυρία. Την συμπάθησα πολύ, μας μίλησε για τα βιβλία της και μπορούσες να δεις ξεκάθαρα την αγάπη της για εκείνα! Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που είναι γραμμένα τα βιβλία της .Μας διάβασε ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημά της “Με λένε Ελπίδα” και μας άγγιξε όλους
Ξεφύλλισα τον “Ευτύχη και το ουράνιο τόξο” που δίνει ελπίδα στα παιδιά ήρωες ...που παλεύουν με τον καρκίνο… ΜΠΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ,ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ είναι το μήνυμα του Ευτύχη ...και δίνει κουράγιο στα παιδιά για να μην τα παρατάνε.
Ναι υπάρχουν δυσκολίες στη ζωή μα όταν τις ξεπεράσουμε όλα θα είναι πιο όμορφα ....
Από τον Αστερούλη,το πρώτο της βιβλίο μέχρι και τον Λυκούργο ,τον Ευτύχη την Ελπίδα, τη γιασεμιά… όλοι οι ήρωες των βιβλίων της μας άγγιξαν με τα μηνύματά τους.
Φιλιώ Νιολάκη (Γ2)
Η Γιορτή Παιδικού βιβλίου μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά μια συγγραφέα που μιλάει στις ψυχές των παιδιών ,κι όχι μόνο με τα βιβλία της,την κυρία Ευδοκία Κακατσάκη .
Ένιωσα σαν τυχερός δημοσιογράφος που κάθε μου απορία απαντήθηκε ...
Όταν μας εξομολογήθηκε ότι άρχισε να γράφει από την Α’ Γυμνασίου ..άρχισα να σκέφτομαι ότι είναι πολύ ωραίος τρόπος έκφρασης και αποφάσισα να μην αγχωθώ ξανά στη δημιουργική γραφή,μετά από κάθε λογοτεχνικό κείμενο που μας ζητάει η καθηγήτριά μας .
Η συζήτηση μας κύλησε πολύ όμορφα και δημιουργικά και χάρηκα πολύ όταν μας είπε ότι ετοιμάζει και άλλα έργα ....και πως εμπνέεται από κάθε τι....μα εγώ κατάλαβα ότι γράφει με την καρδιά της γι αυτό κάθε της έργο ''μιλάει '' στην καρδιά των νέων .
Με το παιδικό βιβλίο τα παιδιά κατανοούν πιο ρεαλιστικά τα θέματα που τους απασχολούν ,για την αξία της φιλίας ,της μοναδικότητας ,της προσφοράς ,την αξία της υγείας και την αγωνιστικότητα..που πρέπει να έχουμε στις δυσκολίες.
Πολύ πλούσια η θεματολογία και η έμπνευση της κυρίας Ευδοκίας και έγινε και η ίδια έμπνευση για όλους εμάς που καταλάβαμε ότι η μελέτη βιβλίων μας αποφορτίζει και είναι μια δημιουργική αλληλεπίδραση ..Ανυπομονώ να διαβάσω και τα νέα έργα της ...!Σας ευχαριστώ κυρία Ευδοκία
Μάριος Παγώνης (Α2)
Η γνωριμία μας με την συγγραφέα κ. Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και είναι ένας πολύ καλός και αισιόδοξος άνθρωπος και μου πέρασε πολλά μηνύματα μιλώντας μας για τα βιβλία της. Αυτό που με εξέπληξε αρκετά ήταν πως μας είπε ότι εμπνέεται από ο,τιδήποτε. Όπως από στίχους τραγουδιών, ακόμη και από τα όνειρά της! Βέβαια, το σπουδαιότερο και σημαντικότερο μέρος της συζήτησης με την κυρία Κακατσάκη ήταν όταν ανταποκρίθηκε στην ερώτηση μιας συμμαθήτριάς μου “Πιστεύετε ότι το διαδίκτυο είναι σύμμαχος ή αντίπαλος του βιβλίου;” και η συγγραφέας μας είπε ότι το διαδίκτυο ωφελεί πολλαπλά τους ανθρώπους, καθώς μπορούμε να αγοράζουμε και να διαβάζουμε βιβλία, αλλά μας αλλοτριώνει κιόλας και ότι γι αυτόν τον λόγο όταν κρατάς το βιβλίο και το ξεφυλλίζεις νιώθεις καλύτερα. Κάπως έτσι κι εγώ διαπίστωσα ότι το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο και προσφέρει ηθική και πνευματική καλλιέργεια. Επίσης έχω ακούσει ότι όσα βιβλία έχεις διαβάσει, τόσες ζωές έχεις ζήσει!
Εμμανουέλα Ανδρεαδάκη (Α1)
Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 22.4.2023)