3ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ "ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΘΡΑΝΙΟΥ" ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ
Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
«Οσα έχουμε φυλαγμένα στ’ αμπάρια του πλοίου μας, θα τα ξεδιπλώσουμε στις σελίδες που ακολουθούν κι ελπίζουμε να πάρετε μια γεύση από το δικό μας μαγευτικό ταξίδι.Πρώτος σταθμός, τα ιστορικά κτίρια – στολίδια και η ιστορία του φρουρίου της πόλης μας. Επόμενος σταθμός είναι οι τρεις σπουδαίοι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στον ελλαδικό χώρο: κυκλαδικός, μινωικός, μυκηναϊκός. Η αναφορά στις παγκόσμιες ημέρες ατόμων με αναπηρία και ειρήνης, αποτελούν τον τρίτο προορισμό μας. Κάνοντας ένα σύντομο πέρασμα από “ξένα” λιμάνια, επιστρέψαμε ξανά στις ρίζες μας, ακολουθώντας την κόκκινη κλωστή ακούσαμε λογής – λογής παραμυθάκια στην Παιδική – Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και επιστρέφοντας στην πόλη μας, επισκεφθήκαμε το Γερμανικό Νεκροταφείο και το Μουσείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που επισφράγισαν μια μαύρη σελίδα του ανθρώπινου γένους κατά τον προηγούμενο αιώνα.
|
Αντιπροσωπεία μαθητών της Στ τάξης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο |
Κάπου στη διαδρομή ανταμώσαμε ξανά με τους παλιούς συνταξιδιώτες μας, τα περσινά μας εκτάκια, που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Πρώτου Πολίτη της χώρας, κ. Παυλόπουλου και, βάζοντας τα σκολινά τους, διάβηκαν τις πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου όπου δέχτηκαν τα συγχαρητήρια για τη βράβευσή τους».
Τα που γράφουν, μεταξύ άλλων προλογίζοντας το με αρ. 21 τεύχος του γνωστού “παραδειγματικού” και “υποδειγματικού” περιοδικού τους “Τα μυστικά του θρανίου”, που καλύπτει το φθινόπωρο και τον χειμώνα της σχολ. Χρονιάς 2018-19, οι δάσκαλοι και οι μαθητές του 3ου Δημ. Σχ. Κισσάμου. Φανερός οι “λέων” από κάποιους “όνυχές” του, που φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο. Το μόνο που έχω να συμπληρώσω για να συνοδεύσω τα συγχαρητήριά μου στον καλό φίλο, διευθυντή του Σχολείου Αντώνη Σπανουδάκη και στους δασκάλους του και στους μαθητές τους.
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Πρόλογος 1
Μ’ ακούτε που σας τραγουδώ; 2
Γνωρίζουμε την πόλη μας 3
Κυκλαδικός – Μινωικός
– Μυκηναϊκός πολιτισμός 7
Επίσκεψη στην Παιδική Δημοτική
Βιβλιοθήκη Χανίων. 12
The bookeaters 13
Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία 14
Το φρούριο της Κισάμου 15
Παγκόσμια ημέρα ειρήνης 18
Μαντινάδες Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς 19
Επίσκεψη στο Μουσείο Β’ παγκοσμίου πολέμου 20
Επίσκεψη στο Γερμανικό Νεκροταφείο 20
Επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο
– Παιδική Βιβλιοθήκη 21
Μ’ ακούτε που σας τραγουδώ;
Στα πλαίσια του 4ου Διεθνούς Διαγωνισμού Πολυμέσων, τον οποίο προκήρυξε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων “Ο Αγιος Χριστόφορος”, η Στ’ τάξη του Σχολείου μας έλαβε την 1η θέση στην κατηγορία “Μαθητές Δημοτικού” με το τραγούδι «Μ’ ακούτε που σας τραγουδώ;»
Μ’ ακούτε που σας τραγουδώ;
Σου ‘λεγα μπαμπά μην τρέχεις,
μου ‘λεγες ότι προσέχεις
να μην ανησυχώ…
Μ’ ακούτε που σας τραγουδώ…
φοβάμαι κλαίω και πονώ…
Σ’ έβλεπα συχνά να πίνεις
σημασία να μη δίνεις
πώς το ‘κανες αυτό;
Μ’ ακούτε που σας τραγουδώ…
Να μην πονέσετε όπως πόνεσα
εγώ…
Πάντα γρήγορα να φτάσεις
όλους να τους προσπεράσεις.
Τι κέρδισες ρωτώ!
Μ’ ακούτε που σας τραγουδώ…
Φοβάμαι και σας προειδοποιώ…
Επρεπε να βάζεις ζώνη σαν κερί
η ζωή τελειώνει.
Δεν το ‘ξερες αυτό;
Μ’ ακούτε που σας τραγουδώ…
σας το φωνάζω γιατί πόνεσα
εγώ…
Αννουσάκειο Θεραπευτήριο
Σχεδόν απέναντι από το σχολείο μας, υπάρχει ένα πολύ σπουδαίο κτίριο. Είναι το Αννουσάκειο Ιδρυμα. Κτίστηκε πριν από εξήντα περίπου χρόνια από έναν ξεχωριστό επίσκοπο της Μητρόπολης μας, τον αείμνηστο Ειρηναίο Γαλανάκη με την οικονομική βοήθεια του Ανουσάκη Γεωργίου, που διέμενε στην Αμερική. Στο Αννουσάκειο φιλοξενούνται ηλικιωμένοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες. Διαθέτει χωριστούς χώρους για ασθενείς με ειδικές ανάγκες, για χρόνιες και σύντομες νοσηλείες. Διαθέτει επίσης σύγχρονο φυσικοθεραπευτήριο στο οποίο δέχεται και εξωτερικούς ασθενείς, αφού τα θεραπευτικά όργανα που διαθέτει είναι εξειδικευμένα.
Στην αυλή του έχει λουλούδια και δέντρα. Στην είσοδο του έχει στηθεί το άγαλμα του μακαριστού μητροπολίτη Ειρηναίου. Είναι πολύ χρήσιμο για τον τόπο μας, γιατί πολλοί παππούδες και γιαγιάδες είναι μόνοι και δεν έχουν βοήθεια από πουθενά. Στο Αννουσάκειο όμως βρίσκουν ένα καταφύγιο γεμάτο αγάπη. Χαίρομαι πάρα πολύ κάθε φορά που το επισκεπτόμαστε και ειδικά όταν τους λέμε τα κάλαντα.
Παπουτσάκης Βασίλης, Τάξη Στ’
Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία
Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, μιλήσαμε για τα άτομα με αναπηρία.Στην αρχή συζητήσαμε για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων που για κάποιο λόγο είναι ανάπηροι.
Ξεχωρίσαμε αυτούς που κάθονται σε αναπηρικό καροτσάκι, δε βλέπουν, δε μιλάνε και δεν ακούνε.
Αφού κουβεντιάσαμε αρκετή ώρα, καταλάβαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δε χρειάζονται τη λύπηση μας αλλά την αποδοχή μας.
Θαυμάσαμε ανθρώπους που ενώ είναι ανάπηροι καταφέρνουν να κάνουν σπουδαία πράγματα, όπως να ζωγραφίζουν υπέροχα με το στόμα.
Καταλάβαμε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας και ήταν πολύ συγκινητικό να εκφραζόμαστε με τόσο ωραία λόγια για την ισότητα και τη διαφορετικότητα.
Στη συνέχεια συμφωνήσαμε να κλείσουμε στις παλάμες μας λόγια αγάπης και στη συνέχεια να φτιάξουμε και το δέντρο της αγάπης.
Μετά σηκώσαμε τα χέρια ψηλά και φωνάξαμε:
«ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ»
Μαθήτριες – μαθητές Β’ τάξης
Επίσκεψη στην Παιδική Βιβλιοθήκη Χανίων
Στις 23 Οκτωβρίου επισκεφθήκαμε την Παιδική Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων. Οταν μπήκαμε μέσα, χωριστήκαμε σε ομάδες. Σε κάθε ομάδα η κυρία Ρούλα έδωσε και από μία ζωγραφιά.
Η δική μας ζωγραφιά ήταν ένα ξερό δάσος και στον λόφο που βρισκόταν το δάσος χιόνιζε πολύ. Αφού την είδαμε, τη συζητήσαμε και την παρουσιάσαμε στις άλλες ομάδες.
Στη συνέχεια πήρε ο καθένας μας ένα χαρτάκι στο οποίο ήταν γραμμένη μια λέξη. Με τη λέξη αυτή έπρεπε να φτιάξουμε μια ιστορία. Έτσι, λοιπόν, γράψαμε μια αστεία ιστορία. Οταν τη διαβάσαμε στο τέλος γελάσαμε πολύ.
Οταν τελειώσαμε όλες τις δραστηριότητες μπορούσαμε να πάρουμε όποιο βιβλίο θέλαμε και να το διαβάσουμε. Εμένα μου άρεσαν οι χώροι που μπορούσαμε να καθίσουμε για διάβασμα. Ηταν σημεία για διάβασμα όχι συνηθισμένα. Μου άρεσαν πάρα πολύ.
Τέλος, γυρίσαμε τα βιβλία στα σημεία που μας έδειξαν οι κυρίες της βιβλιοθήκης και αφού τις ευχαριστήσαμε περάσαμε και περπατήσαμε στο Δημοτικό Κήπο.
Στο Δημοτικό Κήπο υπάρχουν πολλά είδη θάμνων και δέντρων και μερικά ζώα της κρητικής πανίδας.
Σχεδιάστηκε το 1870 και είναι έργο του Τούρκου Ρεούφ Πασά.
Γεωργακάκης Δημήτρης, τάξη Δ’
Μινωικός πολιτισμός
Η αίθουσα του θρόνου
Ηταν ένα από τα ομορφότερα δωμάτια του ανακτόρου της Κνωσού.
Νικολόπουλος Κωνσταντίνος,
Τάξη Δ’
Ταυροκαθάψια
Οι Μινωίτες την άνοιξη γιόρταζαν την μεγαλύτερη τους γιορτή, τα ταυροκαθάψια.
Σ’ αυτή, νέοι και νέες έκαναν ακροβατικές ασκήσεις πάνω σε αγριεμένους ταύρους.
Παπαδάκης Κωνσταντίνος,
Τάξη Δ’
Τα δελφίνια από το δωμάτιο της βασίλισσας
Οι Μινωίτες ζωγράφιζαν θαυμάσιες τοιχογραφίες. Ιδέες έπαιρναν από τη φύση και από τις θρησκευτικές τελετές.
Χριστουλάκης Κωνσταντίνος,
Τάξη Δ’
Χανιώτικα νέα (Σάββατο. 21. 6. 2019)
http://www.haniotika-nea.gr/ta-prota-mistika-tou-thraniou-tis-perasmenis-chronias/