Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ! Οχι ότι δεν πέρασα όμορφα τέσσερις μέρες στην Εύβοια, έχοντας σαν βάση το Αλιβέρι, πανέμορφα πέρασα. Ας είναι καλά ο φίλος μου, φίλος ζωής, ο Τάσος ο Βαλμάς, που, όταν έμαθε ότι η Ευδοκία θα επισκεφτεί ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων, στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), σχολεία της Εύβοιας, μου έβαλε το μαχαίρι στον λαιμό. Ή έρχεσαι στο χωριό μου ή δεν πρόκειται να ξανάρθω...
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στα Χανιά, στην ωραιότερη, για μένα και για πολλούς, πόλη της Ελλάδας, από σήμερα το απόγευμα, Θεού θέλοντος, λοιπόν. Με κάθε λογής ευβοιώτικα χρώματα κι αρώματα στις αποσκευές του νου και της καρδιάς μου, ωστόσο.
ΑΚΡΙΒΑ ΘΥΜΗΤΑΡΙΑ. Τα τρελά νερά του Ευρίπου, που επιμένουν να χορεύουν από γεννησιμιού τους στους σκοπούς που τους παίζει το φεγγάρι. Η παραλία της Χαλκίδας ένθεν και ένθεν με το 'Μερακλίδικο' του Γιαπιτζή απ’ το Κοντομαρί. Το Γενεκάρι όπου στην αγροικία του Τάσου εμνήσθημεν ημερών αρχαίων. Το χιονισμένο όρος Δίρφυς που μου θυμίζει τα Λευκά Ορη. Το Αλιβέρι, ο Αγιος Λουκάς, η Ερέτρια, η Αμάρυνθος, το Νησί των Ονείρων, η Κύμη, που οι ντόπιοι τη λένε Κούμη. Τα μέρη που ήθελα να πάω, αλλά τα είδα μόνο στον χάρτη. Η Σκύρος για παράδειγμα. Και για να πάω στην πλατεία της Αιώνιας ποίησης όπου το ομώνυμο άγαλμα, προς τιμήν του φιλέλληνα Αγγλου ποιητή Μπρουκ. Και βέβαια οι άνθρωποι. Κυρίως οι άνθρωποι στη δύσκολη καθημερινότητά τους...
ΤΙ ΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ στην Κρήτη... Τα ίδια που λέτε κι εσείς λέμε. Στο ίδιο καζάνι που βράζετε, βράζουμε. Στο ίδιο καζάνι βράζουν (μας 'βράζουν') όλοι οι Ελληνες.
'ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ φάγαμε'. Η ονομασία του ψητοπωλείου σ’ έναν κεντρικό δρόμο της Χαλκίδας. 'Γύρος υπάρχει'. Στην πινακίδα του μαγαζιού, σαν υπέρτιτλος, γραμμένο κι αυτό. Μόνο που το μαγαζί, όπως δείχνει το 'Ενοικιάζεται' στην τζαμαρία του, δεν λειτουργεί πια. Μένει το χιούμορ. Μαύρο χιούμορ.
ΣΤΑ 1,560 ΕΥΡΩ η τιμή του λίτρου της αμόλυβδης βενζίνας, στο ένα πρατήριο, στα 1,558 ευρώ στο αμέσως επόμενο, πηγαίνοντας από Χαλκίδα προς Ερέτρια. Μόνο που και τα δύο είναι κλειστά, μήνες τώρα.
«ΗΛΘΕΝ ως ήτο βέβαιον και έτερον μνημόνιον,/ ποιώντας τα εντερικά να άδουν ως... αρμόνιον!/ Μεγίστη ευθύνην φέρουσιν και αι κεφαλαί των τόπων,/ αίτινες εξανέμισον, τον κάματον ανθρώπων./ Θεάρεστον το έργον τους μα... προσοδοφόρον./ Εις την χλιδήν πρωταθληταί, δίχως ουδόλως φόρον». Και σήμερα, όπως και χθες, στον Αλιβιερώτη ποιητάρη Φωκά Κανονίδη ο λόγος (εφ. 'Πολίτης', Μάρτης 2012).
ΣΥΜΦΩΝΑ με ένα μετα-ομηρικό μύθο η Θέτις έκρυψε στη Σκύρο τον γιο της Αχιλλέα, για να τον εμποδίσει να πάει να πολεμήσει στην Τροία. Ντυμένος σαν κορίτσι και με το όνομα Πύρρα είναι κρυμμένος ανάμεσα στις κόρες του βασιλιά Λυκομήδη. Αυτή η φορεσιά δεν τον εμποδίζει να αποκτήσει έναν γιο, τον Νεοπτόλεμο με μια απ’ αυτές. Ο Οδυσσέας έρχεται στο νησί, μεταμφιεσμένος σε μικροπωλητή και φυσικά τα κορίτσια δείχνουν ενδιαφέρον στα υφάσματα, στα κοσμήματα και στα αρώματα. Το μόνο 'κορίτσι' που ενδιαφέρεται για τα όπλα είναι η Πύρρα. Ο Οδυσσέας αποκαλύπτει τον Αχιλλέα και τον παίρνει μαζί του στην Τροία (Πηγή: wikipedia).

'Κάμπους ποτιστικούς και δυνατούς και καρπερούς/ και ξεπλυμένο, σαν καινούργιο, απ’ τη βροχή τον ουρανό,/ και σιωπή εσπερινή, π’ ανάλαφρα να την ταράζουν τα πουλιά,/ κι ένα τραγούδι ευγενικό, μια φρόνηση αγία,/ ολόδροσα ν’ ανθούν, άμα εμείς πεθάνουμε./ Χίλια και μύρια, τέτοια τα ποθώ./ Χαριτωμένα, αιώνια να τα χαίρομαι./ Και να τα γεύομαι σιγά - σιγά/ Σαν κάποια αμβρόσια τροφή'.
Απόσπασμα από ποίημα του Ρούπερτ Μπρουκ
(μτφ.: Δημήτριος Κακλαμάνος).

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (31.03.2012)

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΣΤ2 ΤΑΞΗ 10ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
Ματιές στην ιστορία του 1821

Δείγματα της δουλειάς δύο εργασιών απ’ τις πολλές που έκαναν στην τάξη τους εφέτος, στο πλαίσιο του μαθήματος της
Ιστορίας, τα παιδιά της Στ2 τάξης του 10ου Δημ. Σχ. Χανίων, και τις οποίες μας έστειλαν ηλεκτρονικά, με αποστολέα την δασκάλα τους, την φίλη μου απ’ τα παλιά Ελένη Βορεινάκη, φιλοξενούμε, διανθισμένες με τις ζωγραφιές τους, στον σημερινό Παιδότοπο, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. 'Η ελληνίδα γυναίκα στον αγώνα του 1821', το θέμα της πρώτης. 'Η ομόνοια και η σημασία της στην Ελληνική Επανάσταση', το θέμα της δεύτερης. Συγχαρητήρια από καρδιάς και στη δασκάλα και στα παιδιά. Και για τις συγκεκριμένες εργασίες που βρήκαν θέση στον σημερινό Παιδότοπο και κυρίως γιατί 'εξ’ ονύχων' μπορεί να κρίνει ο καθένας, 'τον λέοντα'. Το μέγεθος της δουλειάς, που γίνεται και στο μάθημα της Ιστορίας, στην εν λόγω τάξη, εργασίες της οποίας έχουμε κι άλλες φορές φιλοξενήσει...
Β.Θ.Κ. 

Η Ελληνίδα γυναίκα στον αγώνα του 1821

Η γυναίκα, παρόλο που ήταν ένα άτομο αδικημένο και με ελάχιστα δικαιώματα, κατάφερε να προσφέρει πολλά στον αγώνα και να ξεχωρίσει ανάμεσα στους άλλους. Αμόρφωτη καθώς ήταν αφού δεν πήγαινε καν στο σχολείο καθόταν στο σπίτι έπλεκε, μαγείρευε και έκανε τις δουλειές του σπιτιού. Δεν είχε το δικαίωμα να βγαίνει από το σπίτι της παρά μόνο με την άδεια ενός άνδρα, δηλαδή ήταν κοινωνικά αποκλεισμένη. Με το μόνο πράγμα που ασχολιόταν ήταν το νοικοκυριό μιας και ήταν η καθημερινή της ασχολία. Οταν όμως άρχισε η επανάσταση, καμιά δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα, παρόλο που δύσκολα τους το επέτρεπαν. Πολλές πήραν τα τουφέκια στα χέρια και πολέμησαν στο πλευρό των ανδρών τους ισάξια με αυτούς. Επειδή μάλιστα έπαιρναν μέρος στον αγώνα, τους δόθηκε το δικαίωμα να παίρνουν μέρος στα συμβούλια που γίνονταν και είχαν σχέση με τον αγώνα. Οπως ήταν η Μπουμπουλίνα η οποία πρόσφερε όλη της την περιουσία στον αγώνα για τρόφιμα και πολεμοφόδια. Πολλές ήταν επίσης αυτές που για να μη χάσουν την τιμή τους, θυσίασαν τη ζωή τους. Το πιο σημαντικό ήταν ότι κατάφεραν να βγουν από αυτό τον αποκλεισμό που είχαν για αιώνες. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να αποδείξουν την αξία τους αλλά και να κάνουν τα πρώτα βήματα για την ισότητα ανάμεσα στους άνδρες.
Ελεάννα Μαυριγιανάκη Στ2


Οι γυναίκες πριν τον αγώνα του 1821 ήταν αγράμματες και προορισμένες για τις δουλειές του σπιτιού. Για να βγουν έξω από το σπίτι έπρεπε να πάρουν την άδεια του πατέρα τους ή του άντρα τους. Ομως κατά τη διάρκεια του αγώνα του 1821 ήταν συντρόφισσες και κάποιες όσο παράξενο και να φαίνεται, πολεμούσαν ισάξια με τους άντρες.
Μιχαέλα Τσίγκου Στ2

Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του αγώνα πολέμησαν ισάξια με τους άντρες.

Αυτό το ξέρουμε από τα κλέφτικα τραγούδια. Τέτοια τραγούδια είναι της 'Τζαβέλαινας' και της 'Δέσπως Μπότσαρη'.
Επαιρναν μέρος στα συμβούλια αποφάσεων όπως η Μπουμπουλίνα. Πολλές έβαλαν πάνω από τη ζωή τους την τιμή και την αξιοπρέπειά τους σαν γυναίκες όπως οι Σουλιώτισσες
Μαρίνα Κουνάλη Στ2

Οι γυναίκες βοήθησαν αποτελεσματικά στον αγώνα του 1821. Παρόλο που πριν τον αγώνα δεν είχαν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, τους στήριζαν και τους περιποιόντουσαν. Ηταν αμόρφωτες επειδή εκείνα τα χρόνια τα κορίτσια δεν πήγαιναν σχολείο και έκαναν μόνο τις δουλειές του σπιτιού. Αλλο επάγγελμα εκτός της νοικοκυράς δεν είχαν και ήταν αποκλεισμένες από την κοινωνία. Τις πάντρευαν νωρίς από προξενιό. Η γυναίκα ήταν ένα κατώτερο είδος ανθρώπου. Οταν όμως άρχισε ο αγώνας, οι γυναίκες στάθηκαν δίπλα στους άντρες. Κάποιες μάλιστα πολέμησαν δίπλα τους με όπλα και σπαθιά αψηφώντας τη ζωή τους αλλά και τη ζωή των παιδιών τους. Μαρτυρίες για κάποια τέτοια γεγονότα μας δίνουν τα κλέφτικα τραγούδια. Ακόμη, άρχισαν να έχουν λόγο σε στρατιωτικά θέματα όπως η Μπουμπουλίνα. Πολλές διέθεσαν όλη τους την περιουσία σε όπλα και καράβια, όπως η Μαντώ Μαυρογένους. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να κερδίσουν το σεβασμό των ανδρών.
Γωγώ Δερμιτζάκη Στ2

Η Ομόνοια και η σημασία της στην Ελληνική Επανάσταση
Οταν ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821, οι Ελληνες αν και διέθεταν πολύ μικρές δυνάμεις, κατάφεραν να κερδίσουν σημαντικές νίκες και να πανικοβάλλουν τους Τούρκους. Αυτό το πέτυχαν χάρη στην ομόνοια που είχαν μεταξύ τους και στην προσήλωση στο κοινό τους στόχο, την ελευθερία του Εθνους. Αν αυτή η ομόνοια συνεχιζόταν σε όλη τη διάρκεια της επανάστασης θα είχε σαν αποτέλεσμα να απελευθερωθούν περισσότερες περιοχές που έμειναν σκλαβωμένοι για πολλά χρόνια.
Ραφαήλ Γιανναράκης Στ2

Η ομόνοια ήταν πολύ σημαντική, γιατί για να τα καταφέρουν έπρεπε ενωμένοι να πολεμούν για τον κοινό σκοπό, την απελευθέρωση της Ελλάδας. Ομως τη θέση της ομόνοιας, πήρε η διχόνοια, μάλωναν όλοι για ένα κομμάτι εξουσίας ξεχνώντας τον ιερό σκοπό τους. Ο Κολοκοτρώνης πίστευε ότι αν έμεναν ενωμένοι σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα θα έφταναν μέχρι την Κωνσταντινούπολη.
Εμμανουέλα Μπασούνα Στ2

Οι Έλληνες ξεκίνησαν τον δίκαιο Αγώνα τους για την Απελευθέρωση με ομόνοια και ομοψυχία. Ολοι μαζί, ο κλήρος, οι προεστοί, οι καπετάνιοι, οι μορφωμένοι, οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι αγωνίζονταν με όλες τις δυνάμεις τους εναντίον των Τούρκων που ήταν περισσότεροι και είχαν καλύτερο εξοπλισμό. Πάλευαν με την ψυχή τους. Αν συνέχιζαν να αγωνίζονται μονιασμένοι και τα επόμενα χρόνια της επανάστασης θα απελευθερωνόταν η Ελλάδα πολύ γρήγορα από τους Τούρκους.
Λευτέρης Ψεγιαννάκης Στ2

Η ομόνοια είχε τεράστια σημασία για την επιτυχία του Αγώνα. Δυστυχώς στα τρία πρώτα χρόνια της Επανάστασης είχαν πολλούς αρχηγούς που δεν συνεννοούνταν. Επίσης όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις άρχισαν να επεμβαίνουν στα εσωτερικά των Ελλήνων, χωρίστηκαν σε τρία κόμματα και αυτός ήταν άλλος ένας λόγος να μην έχουν ομόνοια. Ομως όταν είχαν ομόνοια κατάφερναν πάντα και νικούσαν τους εχθρούς με μεγάλη ευκολία.
Οδυσσέας Ράος Στ2

Χανιώτικα νέα (24.03.2012)

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

http://mobile.haniotika-nea.gr/product_info.php?products_id=92905

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ είναι μια επέτειος που πρέπει να ξεχαστεί; Ρητορικό το ερώτημα για τον αρθρογράφο. Και βέβαια πρέπει να ξεχαστεί, μας λέει. Ας δούμε όμως την πρώτη παράγραφο του... 'σκεφτικού' του στο επόμενο 'πεταχτό'.
'Ο ΒΑΣΙΚΟΣ λόγος είναι ότι πρόκειται για επέτειο άσκησης βίας. Οπως ξέρουμε η βία χωρίζεται σε νόμιμη και παράνομη. Ε, αυτό ήταν παράνομη βία. Δηλαδή Επανάσταση. Αγράμματοι, άπλυτοι, κτηνοτρόφοι και σκαφιάδες, που δεν ήξεραν γρι από μόδα, ντιζάιν και ομόλογα, υποκινούμενοι από Ρώσους πράκτορες, άρχισαν ξαφνικά να σφάζουν φιλήσυχους Τούρκους, υπηκόους της αυτοκρατορίας, που με τον ανώτερο πολιτισμό της και τον υπέροχο στρατό της, είχε αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Βαλκάνια. Τα δικαιώματα αυτά τα προστάτευαν οι κατακτητές επιτυχώς επί σχεδόν 400 χρόνια'. Αρα;
'ΠΡΕΠΕΙ, λοιπόν, να γιορτάζουμε μόνο τον Αγιο Βαλεντίνο, το Δόγμα Τρούμαν, τα Χριστούγεννα, τη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι, το Σχέδιο Μάρσαλ και άντε και καμιά μεγάλη επένδυση'.
ΤΟ ΠΕΡΙ ου ο λόγος άρθρο, απ’ το οποίο είναι και τα δύο προηγούμενα 'πεταχτά', έχει γραφτεί πριν από 3 ακριβώς χρόνια (22.3.2009) από τον Σπύρο Κομίνη και το αναδημοσίευσε προ ημερών (12.3.2012) ο φίλος δημοσιογράφος Κώστας Μπετινάκης στην ιστοσελίδα του. Μαζί με το παρακάτω σχόλιο:
'ΑΝ ΕΙΧΕ εισακουστεί από τότε ο Σπύρος Κομίνης, δεν θα είχαμε φτάσει στα φαιδρά φαινόμενα, που παρατηρούνται κατά τις παρελάσεις των εθνικών μας εορτών. Δεν θα χρειαζόταν να γίνονται Υπουργικά Συμβούλια ώστε να αποφασιστούν τα αστυνομικά μέτρα περιφρούρησης των επισήμων. [...] Χωρίς να κινδυνέψουν οι επίσημοι από μούντζες, αποδοκιμασίες, αβγά, ντομάτες και άλλα ζαρζαβατικά'.
ΠΙΚΡΟ και σκληρό, αλλά και ταυτόχρονα ανατρεπτικό, το χιούμορ που χρησιμοποιεί τόσο ο Σπύρος Κομίνης στο άρθρο του, όσο και ο Κώστας Μπετινάκης (ο οποίος, εν παρόδω, βάζει μέσα στις γιορτές που πρέπει να έχουμε κι αυτήν του... Αγίου Μνημονίου) στο σχόλιό του. Απ’ τα καλύτερα όπλα της δημοσιογραφίας.
ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΟΣ είναι ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε, το πρώτο δικό μου σχόλιο επί του προκειμένου. Εντάξει το 'τρελοβάπορο', η Ελλάς, κατά Οδυσσέα Ελύτη, δεν θα χαθεί. 'Κατακλυσμούς ποτέ δεν λογαριάσαμε/ μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε'. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διορθώσουμε τα όποια στραβά έχουμε (κι έχουμε πολλά κυρίως σαν κράτος) και να εκμεταλλευτούμε τα πολλά ντρέτα που έχουμε κι έχουμε πολλά κυρίως ως κοινωνία.

'Πάντα, πάντα περνάς τη φωτιά για να φτάσεις τη λάμψη/ Πάντα, πάντα τη λάμψη περνάς/ για να φτάσεις ψηλά τα βουνά τα χιονόδοξα./ Ομως τι τα βουνά; Ποιος και τι στα βουνά;/ Τα θεμέλιά μου στα βουνά/ και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους/ και πάνω τους η μνήμη καίει/ άκαυτη βάτος'.
Από το 'Αξιον εστί' του Οδυσσέα Ελύτη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)
Χανιώτικα νέα (23.03.2012)

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗ ο ποιητής; Τα ποιήματά του δεν δολοφονούνται. Παγκόσμια Ημέρα της ποίησης χθες...
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΑΝΟΙΞΗ! Εντυπωσιακή η επίσημη εμφάνιση της άνοιξης χθες και στα μέρη μας. Ούτε ίχνος από σύννεφο στο γαλάζιο στερέωμα. Κρατούσαν την αναπνιά τους οι ανέμοι. Επρεπε ν’ ακουστεί το σκάσιμο των μπουμπουκιών της ροδακινιάς στον κήπο μου.
ΠΑΜΕ, ΛΟΙΠΟΝ, όπως πάμε, για εκλογές. Από κόμματα και κομματάκια άλλο τίποτα. Να φάνε κι οι κότες. Για όλα τα γούστα. Διάλεξε, κόσμε. Και μην ξεχνάς. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται...
ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ άλλους με το τσουβάλι και αυτοκριτική με το σταγονόμετρο, εάν και εφόσον, παραζοριστεί το πράγμα. Των αλλωνών είναι καρύδια και βροντάνε, τα δικά μας είναι σύκα και δεν ακούγονται.
Ο  ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΣ, εν πολλοίς άσχετος, πλην όμως ευγενής. Εκ των ων ουκ άνευ ότι δεν έκανε για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ο Βαγγέλης είναι πολύς, εν ολίγοις σχετικός, πλην όμως, κατά κάποιο τρόπο, αγενής. Αρχή άνδρα δείκνυσι, που λέει και ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος.
ΑΝ ΦΤΥΣΩ ΨΗΛΑ φτύνω τα μουστάκια μου, αν φτύσω χαμηλά φτύνω τα γένια μου. Δεν την έχουν καθόλου υπόψη τους τούτη την παροιμιώδη φράση που λέγανε οι παλιοί μας, πολλοί απ’ τους (απ)ασχολούμενους με την πολιτική. Μόνο και μόνο για να μου πει αυτό το πράγμα με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος απ’ τα παλιά.
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ... Το κίνημα της ντομάτας... Το κίνημα του οβελία... Το κίνημα του κινήματος.... Κι  όπου το βγάλει η κίνηση....
ΑΝ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ στην Ελλάδα είμαστε, λέμε τώρα, 200.000 αεκτζήδες και δίνει ο καθένας μας για την ομάδα 50 ευρώ τον μήνα θα μαζεύονται 120.000.000 ευρώ τον χρόνο. Μέχρι και τον Μέσι θα μπορούμε ν’ αγοράσουμε! Κάτι τέτοια μου λέει ο Μήτσος ο αεκτζής και... καραφλιάζω.
'ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ήτις λέγεται όταν δεν πρέπει, να προτιμάς και αυτό το ψεύδος, το οποίον λέγεται όταν πρέπει'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ τα χρυσά του κόσμου τα διαμάντια/ ήθελαν να λαμποκοπούν σαν τα δικά σου μάτια. Επιμένει να μου στέλνει ερωτικές μαντινάδες ο Ηλίας ο Σταματάκης. Τη μια καλύτερη απ’ την άλλη. Ο καθένας στο είδος του κι ο Ηλίας στις ερωτικές μαντινάδες.
ΚΑΠΟΤΕ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ε’ πολιορκούσε τη Χίο. Για να φέρει σε δύσκολη θέση τους υπερασπιστές της πόλης κήρυξε ότι θα ελευθέρωνε τους δούλους και ακόμη θα τους έδινε το δικαίωμα να παντρευτούν τις γυναίκες των αφεντικών τους. Οι Χιώτισσες κυριεύτηκαν από άγριο θυμό, αλλά και οι δούλοι αγανακτούσαν, επειδή αγαπούσαν τους κυρίους τους και όλοι μαζί βοηθούσαν τους πολιορκούμενους. Τους έδιναν βέλη και ακόντια και έριχναν οι ίδιοι πέτρες στους εχθρούς από ψηλά. Ετσι αποκρούστηκε ο Φίλιππος χωρίς να αποστατήσει κανένας δούλος. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Το παιδί ζητάει τη φωνή του./ (Την έχει ο βασιλιάς των γρύλων)/ Σε μια σταγόνα του νερού/ το παιδί ζητάει τη φωνή του./ Δεν τη θέλω για να κουβεντιάσω/ Δακτυλιδάκι θα την κάνω/ που η σιωπή μου θα το βάλει/ στο πιο μικρό της δάχτυλο/ Σε μια σταγόνα του νερού/ το παιδί ζητάει τη φωνή του./ (Μακριά η φωνή φυλακισμένη)/ το ρούχο φόρεσε ενός γρύλου'.
Το ποίημα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα 
'Το μουγκό παιδί' (μεταφ. Τάκης Βαρβιτσιώτης).

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (22.03.2012)
 

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΜΑΖΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ χέρι του ό,τι έμεινε απ? τον ήλιο... Μόνος, γυμνός, ανυπόδητος και πένης, απορημένος και άπορος, με σπασμένο χέρι, ο Ποιητής. Ο Νικηφόρος Βρεττάκος εν προκειμένω.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ  σήμερα κι είπα να της κάνω ένα μικρό αφιέρωμα, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από απαντήσεις που έδωσα σε μια συνέντευξή μου στο περ. 'Στιγμές' (αρ.   φυλ. 117, Ιούνιος - Ιούλιος 2011) και κλείνοντας μ? ένα σύντομο βιογραφικό του Νικηφόρου Βρεττάκου και με δικούς του στίχους. Και γιατί η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη σ? αυτόν, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.
ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ήταν που με οδήγησε να ασχοληθώ παιδιόθεν με την ποίηση.  Υποθέτω ότι ήταν η ανάγκη να αποκρυσταλλώσω στον λόγο, σαν όραμα και σαν ακρόαμα και κυρίως σαν ποιητική εικόνα αυτό που τη συγκεκριμένη στιγμή κουβαλούσα μέσα μου σαν δυσβάστακτο βάρος. Εκ των ων ουκ άνευ, ωστόσο, ότι από την πρώτη στιγμή χρησιμοποίησα τη γλώσσα -τον ποιητικό λόγο- στη βασική του κοινωνική αποστολή που είναι η επικοινωνία. Ο ποιητής δεν γράφει, νομίζω, μόνο για τον εαυτό του. Γράφει πρωτίστως για να επικοινωνήσει με τους αναγνώστες του.
ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΜΟΥ ποιητές. Ελληνες και ξένοι. Ο πλέον αγαπημένος μου όμως είναι ο Ομηρος. Επιστρέφω συχνά, σχεδόν καθημερινά στην 'Ιλιάδα' και στην 'Οδύσσεια'. Κυρίως σε ώρες αγρύπνιας. Δεν με απασχολεί αν υπήρξε ή δεν υπήρξε. Μου φτάνουν οι στίχοι του σε μεταφράσεις όπως αυτές των Ν. Καζαντζάκη - Ι.Θ. Κακριδή και Δ.Ν. Μαρωνίτη. Πολλοί βέβαια και οι αγαπημένοι στίχοι, όχι μόνο του Ομήρου. Μένω, ωστόσο, σ? έναν ομηρικό (Ιλιάδα, Ζ, 208) που νομίζω ότι είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ επίκαιρος: 'μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν' (να μην ντροπιάζουμε τη γενιά των προγόνων μας).
Η  ΤΕΧΝΗ και ειδικότερα βέβαια, η ποίηση, σίγουρα δεν μπορεί ν? αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί, όμως, να βοηθήσει τους ανθρώπους ν? αλλάξουν για ν? αλλάξουν αυτοί με τη σειρά τους τον κόσμο. Ακριβώς γιατί ο καλλιτέχνης και ειδικότερα ο ποιητής, είναι από εκείνους που δεν έχουν ξεχάσει ότι οι άνθρωποι είναι σπάνιο είδος στη φύση και στην ιστορία. Με την έννοια αυτή η τέχνη και βέβαια, η ποίηση, όπως και τα γράμματα, μπορούν να βοηθήσουν στον 'εξανθρωπισμό' των ανθρώπων ιδιαίτερα σήμερα που βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.
ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ένα είδος έκρηξης, μια μαγική στιγμή που ένα παράξενο έμβρυο, που Κύριος οίδε πότε και πώς συνελήφθη, βγαίνει στο φως και ζητά το δικαίωμα της επιβίωσης, που ωστόσο δεν είναι δεδομένη. Η στιγμή αυτή δεν έρχεται σε καμιά περίπτωση κατά παραγγελία, μπορεί πάντως να έρχεται όλο και πιο πυκνά, όταν την προκαλούμε, επιζητώντας την. Και όλο πιο σπάνια, έως και καθόλου, όταν την αγνοούμε, μην ασχολούμενοι με τα μωρά της.
Ο  ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ γεννήθηκε στις Κροκεές της Λακωνίας το 1912 και πέθανε στην Αθήνα το 1991. Ασκησε διάφορα επαγγέλματα. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 - 41 και ύστερα στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ. Την περίοδο της δικτατορίας έζησε αυτοεξόριστος στο Παρίσι. Θεωρείται ως ένας απ? τους κορυφαίους Ελληνες ποιητές με διεθνή καταξίωση. Διακρίνεται για τον βαθύτατο ανθρωπισμό του και την ιδιομορφία των εμπνεύσεών του. Εχει τιμηθεί με δυο πρώτα κρατικά βραβεία και τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Κάποια απ? τα βιβλία του: 'Ηρωική συμφωνία', 'Ο χρόνος και το ποτάμι', 'Το βάθος του κόσμου', 'Διαμαρτυρία', 'Ωδή στον Ηλιο'... 
'Μαζεύω τα πεσμένα στάχυα να σου στείλω λίγο ψωμί./ Μαζεύω με το σπασμένο χέρι μου ό,τι έμεινε απ? τον ήλιο/ να σου το στείλω να ντυθείς/ Εμαθα πως κρυώνεις./ Την πράσινή σου φορεσιά να τη φορέσεις τη Λαμπρή./ Θα τρέξουν μ? άνθη τα παιδιά. Θα βγουν τα περιστέρα/ κι η μάνα σου με μια ποδιά, πλατιά, γιομάτη αγάπη./ Πάρε όποιο δρόμο, όποια κορφή, ρώτα όποιο δέντρο θέλεις./ Μ? ακούς; Οι δρόμοι όλης της γης βγαίνουνε στην καρδιά μου./ Μην ξεχαστείς κοιτάζοντας το φως. Τ? ακούς; Να ?ρθείς'.
Το ποίημα 'Μαζεύω τα πεσμένα στάχυα' του Νικηφόρου Βρεττάκου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...

Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
Κάνε και συ το κομμά-τι σου

Σα να μου φαίνεται ότι στη σημερινή Ελλάδα πιο εύκολα ιδρύεις ένα κόμμα παρά ανοίγεις μαγαζί! Βέβαια θα μου πεις 'μαγαζί το ένα, μαγαζί και τ’ άλλο'! Στο ένα πουλάς ό,τι πουλάς και στο άλλο πουλάς όνειρα και προσδοκίες και ό,τι πιάσεις! Αλλά για να το σοβαρέψουμε το πράμα -μεταξύ μας μιλάμε- κανένας δεν έχει χάσει ποτέ από το άνοιγμα ενός... κόμματος! Το πολύ - πολύ να έχει λίγες αναδουλειές στην αρχή, αλλά μετά πάει... φυσέκι!
Η πελατεία μπόλικη και αυξανόμενη, μεταβαλλόμενη και όλα τα σε... -όμενη! Το μόνο που χρειάζεται ο επίδοξος αρχηγός είναι πια ένας καλός image maker και μια καλή εταιρεία να τον λανσάρει στην πιάτσα!
Τώρα, αν κάτι πάει στραβά, δεν έχασε κι η βενετιά βελόνι! Ο 'ξύπνιος τέως αρχηγός' το κλείνει το μαγαζί και βάζει πλώρη να βρει στέγη σε γνωστούς και φίλους ή σε εχθρούς! Κάποια γκαρσονιερίτσα, κάνα δυαράκι ή απλά ένα δωματιάκι θα βρεθεί αρχικά να στεγαστεί και μετά, έχει ο... λαός! Ειδικά αυτός ο ελληνικός που γρήγορα ξεχνά, δεν θέλει και πολλά για να ξαναδώσει την ψήφο του!
Ασε που ο κλείσας τα βιβλία του κόμματος έχει και την αβάντα ότι δεν μπλέκει στον κυκεώνα των γραναζιών της ελληνικής γραφειοκρατίας που έχουν να αντιμετωπίσουν εκείνοι που άνοιξαν επιχείρηση και θέλουν να κλείσουν τα βιβλία της!
Με αυτά και μ’ αυτά δηλαδή, αν το καλοσκεφτούμε και μιας κι ο καιρός το σηκώνει, λέω να τολμήσουμε όλοι μας να ανοίξουμε από ένα... κόμμα για να κάνουμε και το κομμάτι μας βρε αδερφέ...
'Τι είσαι εσύ ρε;', σε ρωτάει ο άλλος! 'Αρχηγός κόμματος', λες εσύ! 'Ποιου κόμματος ρε φίλε;', σε ξαναρωτά.
Εμ! εκεί είναι το δύσκολο! Πώς να το πεις το κόμμα σου που όλα τα πιασάρικα ονοματάκια τα έχουν προλάβει ήδη!
Εγώ προσωπικά εκεί κολλάω τα μέγιστα, γιατί όπως και να το κάνεις το... 'φαίνεσθαι' και η μόστρα είναι από τα βασικότερα που θα σου αλιεύσουν το ζητούμενο, τουτέστιν τα ψηφαλάκια!
Ασε που σε κάποιον που του είπα ότι θα είμαι απλά 'Ανεξάρτητος' από κάθε είδους εξαρτήσεις, έβαλε τα γέλια μες στον δρόμο και μου φώναζε 'άσε ρε, φίλε, αυτά μας τα ’παν κι άλλοι'!

Χανιώτικα νέα (21.03.2012)

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Η ορθοδοξία σήμερα

Ελαμπε απ’ το πρωί της προπερασμένης Κυριακής, Κυριακή της Ορθοδοξίας, στο Κολυμπάρι, σαν μεσημέρι, για να χρησιμοποιήσω την παρομοίωση του Ηλία Μηνιάτη, η ορθοδοξία. Κατ’ αρχήν στο Μοναστήρι της Γωνιάς, όπου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε ιερουργούντος σου σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλοχίου Ανδρονικάκη, έγινε η καθιερωμένη πάνδημη λιτάνευση των ιερών εικόνων και στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στη συνέχεια, όπου έλαβε χώρα, στη Μεγάλη Αίθουσα Συνεδρίων, που είχε ξετρουλιάξει από κόσμο, η πανηγυρική εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον μοναχό Μωυσή τον Αγιορείτη.
Ορθοδοξία πάει να πει πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα ορθοπραξία, συνήθιζε ν’ επαναλαμβάνει κάθε χρόνο τέτοια μέρα ο Μεγάλος Παππούς της Κρήτης, ο μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης, ο άγιος αυτός άνθρωπος που καθιέρωσε, πριν από πολλά - πολλά χρόνια, εκτός όλων των άλλων και ως επίσημη εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Το θυμήθηκα πολλές φορές ακούγοντας τόσο τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο και τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Κων/νο Κενανίδη, στους χαιρετισμούς τους, όσο και τον μοναχό Μωυσή, που θεωρείται ο πολυγραφότερος σύγχρονος Αγιορείτης (έχει εκδόσει 60 βιβλία κι έχει γράψει περισσότερα από χίλια άρθρα) ν’ αναπτύσσει το θέμα 'Η ορθοδοξία σήμερα'. 'Η ορθοδοξία θα δοξάζεται και θα μεγαλύνεται στην ενότητα, τη σεμνότητα, την ταπεινότητα, την ανεκτικότητα και τη διακριτικότητα, ο βίαιος φανατισμός, οι άγριες φωνές και οι ύβρεις, οι απειλές και οι επιθέσεις, οι τρομολαγνείες, οι ταπεινοσχημίες και οι ευσεβοφάνειες, οι έντονες δαιμονολογίες και εσχατολογίες δεν ανήκουν στην υγεία της', επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Αγιορείτης Γέροντας. Και αλλού: 'Η ορθοδοξία είναι μητρική αγκάλη, θείος έρωτας, ελευθερία, σύνεση, αγιασμός και αγιότητα. Το σωτηριώδες μήνυμά της κυρίως βιώνεται και δεν διαλαλείται βροντερά'. Η ορθοδοξία δεν είναι συντήρηση, είναι φως, ζωή και παράδοση, είχε επισημάνει πρωτύτερα ο Επίσκοπος. Πρέπει να είναι...

Και ξαφνικά... όλα γύρισαν ανάποδα

Ανά πάσα στιγμή όλα μπορεί να γυρίσουν ανάποδα. Απ’ το έτσι στο αλλιώς ή απ’ το αλλιώς στο έτσι. Απ’ το καλύτερο στο χειρότερο ή απ’ το χειρότερο στο καλύτερο. Κυρίως αυτό. Με δεδομένο ότι το απρόοπτο, το απρόβλεπτο, το αναπάντεχο, παραμονεύουν διαρκώς. Οσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος. Τα πάντα ρει... Οι βασικές ιδέες για τη δημιουργία του φετινού Λογοτεχνικού Ημερολογίου της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, που κυκλοφορήθηκε απ’ τις εκδόσεις Λιβάνη, με τον γενικό τίτλο 'Και ξαφνικά... όλα γύρισαν ανάποδα'. Για μια συλλογή από 53 κείμενα, τόσα όσες και οι γυναίκες συγγραφείς του, πρόκειται. Μέλη του εν λόγω Σωματείου, του πρώτου (μη κερδοσκοπικού) που ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο, όλες τους: Η και πρόεδρος του Δ.Σ. Ναννίνα Σακκά - Νικολακοπούλου, η Μαρία Ρουσσάκη, η Ειρήνη Βεκρή, η Παναγιώτα Σμυρλή, η Κατερίνα Παπανικολοπούλου, η Πόπη Μπαλαμώτη - Σπιτά, η Ασπασία Κατσούλη - Συμεώνογλου, η Λιάνα Δενεζάκη, η Θάλεια Αντωνιάδη, η Θάλεια Τριανταφύλλου, η Λίλιαν Κυρίτση, η Μαρία Δασκαλάκη, η Ιωάννα Κυρίτση - Τζιώτη, η Θεοδώρα Γεωργακούδη, η Ελευθερία Μάντζιου, η Ελένη Τσιάλτα, η Κατερίνα Αναγνώστου, η Σοφία Γραμμόζη - Σωπίκη, η Ερρικα Αθανασίου, η Σταυρούλα Κάτσου - Καντάνη, η Σούλα Ροδοπούλου, η Φρειδερίκη Τζόκα - Ζήση, η Ρούλα Παπανικολάου, η Αλίκη Μελισσείδου - Σιαβελή, η Νίκη Σαπλαδήμου, η Φράνση Σταθάτου, η Ζα Ζάννα Φλώρου - Μελά, η Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη, η Παναγιώτα Μπαλινάκου, η Ελένη Μουζάκη - Μπουρίτσα, η Λούλα Παπιδάκη - Πιπίνη, η Αθηνά Μπίνιου, η Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, η Ηρώ Παπαμόσχου η Γιολάντα Πατεράκη, η Μάνια Δούκα, η Βησσαρία Ζορμπά - Ραμμοπούλου, η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου - Πετράκη, η Σόνια Ευθυμιάδου - Παπασταύρου, η Ελένη Χριστούλα - Πατελοδήμου, η Ζωή Κανάβα, η Ευδοκία Πατσιλινάκου, η Ελένη Ηλία - Κολλιάκου, η Τούλα Σουβαλιώτη - Μπούτου, η Ιλια Λιόκη, η Ελένη Πριοβόλου, η έχουσα και την επιμέλεια της έκδοσης Αγγελική Βαρελλά, η Αννα Δαρδάλη, η Ζαχαρούλα Καραβά, η Χριστίνα Γιολδάση, η Λένα Μερίκα, η Ντίνα Χατζηνικολάου και η Ειρήνη Κατσίπη - Σπυριδάκη. Ουκ εν τω πολλώ το ευ. Σύντομες, πολύ σύντομες, θέλεις το πολύ δύο μόνο λεπτά για να διαβάσεις την καθεμιά απ’ αυτές, οι ιστορίες. Ενδιαφέρουσες και καλογραμμένες όλες, ωστόσο. Καλή συντροφιά για μια ολόκληρη εβδομάδα της χρονιάς που διανύουμε η καθεμιά τους. Και για τις γυναίκες και για τους άντρες ανεξαρτήτως ηλικίας...

Θαρσείν χρη

'Να διορθώσουμε τα του οίκου μας. Νέα κρατική οργάνωση, αποτελεσματική με περιορισμό δαπανών που να συμβάλει στην ανάπτυξη, να καταπολεμήσει την αναξιοκρατία και τη διαφθορά, που να βοηθάει αντί να διώχνει τα καλύτερα παιδιά της. Μια διακυβέρνηση, που, επιτέλους, θα στείλει στη φυλακή όσους έκλεψαν την πατρίδα, θα επαναφέρει το αίσθημα ευθύνης, εμπιστοσύνης, αξιοκρατίας και δικαιοσύνης σε όλους τους πολίτες'. 'Πρέπει, λοιπόν, τώρα, πρώτον να κηρύξουμε την Α.Ο.Ζ. μας και να εκμεταλλευθούμε τα πλούσια ενεργειακά αποθέματα και δεύτερον να θέσουμε επίσημα και να απαιτήσουμε τις οφειλόμενες γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις'. Δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα απ’ το άρθρο του προέδρου της 'ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Α.Ε.', γνωστού για την έμπρακτη ευαισθησία του στα εθνικά θέματα (Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη) και γενικότερα σε έργα ευποιίας Πρόδρομου Εμφιετζόγλου (έχω αναφερθεί σ’ αυτόν κι άλλη φορά) με τίτλο 'Εξοδος απ’ το αδιέξοδο με εθνικούς όρους' και υπέρτιτλο 'Θαρσείν χρη' (βλ. εφ. 'Χριστιανική' Πέμπτη 1 Μαρτίου τ.ε.) 'Δεν είναι κρίμα να γονατίσεις, κρίμα είναι να μην ξανασηκωθείς και να προχωρήσεις'. Η εν είδει προλόγου προμετωπίδα του άρθρου. 'Θαρσείν χρη ταχ’ αύριον έσετ’ άμεινον' (Χρειάζεται θάρρος, αύριο όλα θα είναι καλύτερα), ο επίλογος. Μέσα στη μαύρη μαυρίλα κάποιοι επιμένουν να δείχνουν τον δρόμο της ευθύνης. Ο καθένας μας μπορεί να διορθώσει, για να θυμηθώ τον Κορνήλιο Καστοριάδη το ρωμαίικο...

Χανιώτικα νέα (19.03.2012)

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΑΝΤΑΝΟΥ
Ολοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Oλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι, μας λένε μέσα από τις εργασίες που μας έστειλαν, κάποιες απ? τις οποίες φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο, αυτή τη φορά, τα 'δασκαλάκια' της Καντάνου, με ταχυδρόμο τον δάσκαλο του Ολοήμερου, Μύρωνα Παναγιωτάκη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού, που γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου, (που είναι και Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης) έκαναν τις ιδιαίτερα προσεγμένες εργασίες τους τα Καντανιωτάκια.
Συγχαρητήρια, παιδιά!
Β.Θ.Κ.

Στα: Σχολεία, νοσοκομεία, λεωφορεία, πάρκα, γήπεδα, παιδικές χαρές, εκκλησίες, παραλίες... όλοι είμαστε ίσοι!
Στα σπίτια μας μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε!

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΝΤΑΝΤΟΥ

Oλα τα παιδιά του κόσμου έχουν τις ίδιες ανάγκες. Χρειάζονται τροφή, νερό και στέγη.
Αυτό που χρειάζονται περισσότερο όμως είναι φροντίδα και αγάπη.
Σε πολλές χώρες του κόσμου τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο και αναγκάζονται να δουλεύουν.
Σε άλλες πάλι περιοχές τα παιδιά δεν έχουν καθόλου όχι μόνο στέγη αλλά ούτε και φαγητό. Μένουν σε καλύβες ή ακόμα και στους δρόμους.
Μερικές φορές έχω δει στην τηλεόραση κάποιες άσχημες εικόνες.
Σε φτωχές χώρες πολλά μικρά παιδάκια να ψάχνουν για φαγητό σε σακούλες σκουπιδιών ή ακόμα και σε σκουπιδότοπους.
Το χειρότερο όμως που είδα είναι ότι πολλοί γονείς αναγκάζουν τα παιδιά τους και περισσότερο τα κορίτσια να παντρεύονται σε μικρή ηλικία ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουν στο σχολείο. Τον λόγο που γίνεται αυτό δεν τον ξέρω όμως.
Εμμανουέλα Σηφάκη, Ε΄ τάξη

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
? Κάποιοι γίνονται πολύ πλούσιοι και κάποιοι πολύ φτωχοί.
? Δεν ανακαλύπτονται ταλέντα.
? Αυξάνεται η εγκληματικότητα
? Οι άνθρωποι δεν συνεργάζονται μεταξύ τους.
? Αναπτύσσεται η έχθρα και το μίσος μεταξύ των λαών και άλλα πολλά.
? Τα τελευταία χρόνια και οι Ελληνες είναι θύματα ρατσισμού σε ξένες χώρες καθώς πολλοί τους κοροϊδεύουν και τους ειρωνεύονται για την κατάντια της χώρας τους.

11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Τα παιδιά γιορτάζουν! γιορτάζουν όλα;

Oλα τα παιδιά χρειάζονται μια αγκαλιά
Κανένας άνθρωπος δεν είναι ανώτερος από τον άλλο γι? αυτό όλοι έχουν ίσα δικαιώματα.
Ομως υπάρχουν άνθρωποι σε πολλές περιοχές του κόσμου αλλά και στη δική μας χώρα που αδικούνται. Κάποιοι δεν φέρονται στους συνανθρώπους τους με τον ίδιο τρόπο γιατί νομίζουν ότι είναι κατώτεροι. Εμείς οι μαθητές πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που πρέπει να το σταματήσουμε αυτό.
Νίκος Σηφάκης, Στ? τάξη

Λευκοί, μαύροι, κίτρινοι εσκιμώοι, ινδιάνοι, ζουλού έχουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ανάγκες και πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλον.
Πρέπει να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι καταστροφές ενός κράτους απέναντι στο άλλο.
Ακόμα πρέπει να σεβόμαστε τις ιδέες, τη θρησκεία και τον πολιτισμό των άλλων ανθρώπων αν θέλουμε να μας σέβονται κι εμάς.
Η Ελλάδα πολλές φορές έχει βοηθήσει χώρες που έχουν πάθει καταστροφές (σεισμούς, πολέμους,
ξηρασία). Ετσι περιμένουμε κι εμείς βοήθεια τώρα που χρεοκοπήσαμε.
Γιώργος Σολανάκης, Ε΄ τάξη

Στα σχολεία τουλάχιστον πρέπει όλοι να είμαστε ίσοι
Τα παιδιά χρειάζονται φροντίδα, μαμά, μπαμπά, θείους, παππού, γιαγιά, αγάπη, φίλους, παιχνίδια, κουβέρτες, σόμπες, ζωάκια, ποδήλατα και άλλα!!
Πολλά παιδάκια δεν έχουν παιχνίδια. Ετσι, εμείς μπορούμε να μαζέψουμε τα παλιά μας παιχνίδια και να τα στέλνουμε σε παιδιά που δεν έχουν. Αλλά και ρούχα!!
Στο σχολείο πρέπει να έχουμε όλα τα παιδιά, φίλους και να παίζουμε μαζί και να μην μαλώνουμε!
Α΄ + Β΄ τάξη

Εγώ σήμερα πήγα στο σχολείο. Στο σπίτι μου έχω και ωραία ρούχα και πολά παιχνίδια. Εχω και υπολογιστή. Εχω και ποδήλατο. Σήμερα άλλα παιδάκια, δούλευαν, τα χτυπούσαν, δεν είχαν καθόλου φαγητό και δεν
είχαν χρόνο να παίξουν.

Μαρίνα Κατάκη Γ΄ τάξη

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗΣ αύριο. Του Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού σήμερα, 17 Μαρτίου και ο νους μου πηγαίνει, όπως πάει χρόνια τώρα την ίδια μέρα, στον Ποιητή Αλέξη Ζερβάνο, που εξακολουθεί να αποκρυπτογραφεί στο σπίτι του στον Προφήτη Ηλία 'τις απελπισμένες γκριμάτσες' του τρελαμένου απ? τη φρίκη πιθήκου της Νυρεμβέργης! Χρόνια σου πολλά, Αλέξη!
ΚΑΛΕΣΜΑ συστράτευσης από τούτους, κάλεσμα συστράτευσης απ? τους άλλους, κάλεσμα συστράτευσης απ? τους παράλλους. Προς αποστρατευμένους, εν όψει εκλογών. 
ΟΣΟ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ φυλακή κουμπάροι και λαμόγια/ θα λέμε στους πολιτικούς έργα και όχι λόγια. Καλά κάνεις και το λες... μαντιναδάτα, Εννιαχωριανέ, εκφράζοντας το δημόσιο αίσθημα. Βρόντα ξαναβρόντα στου κουφού την πόρτα, κάτι θα γενεί στο τέλος. 
ΕΚ ΤΩΝ ΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ ότι με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην προεδρία το ΠΑΣΟΚ αρχίζει να γράφει ένα ακόμα κεφάλαιο στην πολιτική ζωή του τόπου. Το πρώτο ενός άλλου, καινούργιου βιβλίου ή το τελευταίο του βιβλίου; Ιδωμεν.
ΣΥΓΓΝΩΜΗ που κάναμε ετούτο, συγγνώμη που κάναμε το άλλο, συγγνώμη που κάναμε το παράλλο... Τώρα μάλιστα! Να σε κάψω Γιάννη, να σ? αλείψω λάδι...
ΠΑΤΑΤΟΦΑΓΙΑ και άγιος ο Θεός. Πατατόζουμο, αντί για καφέ, το πρωί, πατάτες με πατάτες το μεσημέρι, πατάτες με πατάτες το βράδυ. Πρόταση διατροφής του ελληνικού λαού απ? την τρόικα, που θέλει το καλό μας. 
ΑΛΛΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ της πατάτας κι άλλο πράγμα η πατάτα του κινήματος. Τι θέλει άραγε να πει ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος μ? αυτή του τη φράση; Ακου η πατάτα του κινήματος...
'ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ' για τους απόρους στον Αποκόρωνα... Το 'κύτταρο' της Χαλέπας... Το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Χανίων... Τα συσσίτια των Μητροπόλεων του Νομού μας μα και των Ενοριών. Τα συσσίτια της Σπλάντζιας... Οι φανερές μα και οι κρυφές (που σίγουρα είναι περισσότερες) εκδηλώσεις αλληλεγγύης... Να μην αφήσουμε κανένα να πεινάσει, όπως είπε ο Μίκης. Μα και να μην αφήσουμε κανέναν να γενεί διακονιάρης...
'ΠΑΡΑΔΟΣΗ της Ορθοδοξίας είναι ο συντετριμμένος άνθρωπος. Οχι ο κακομοίρης, αλλά εκείνος ο οποίος βλέπει πέρα από τη μύτη του και τον εαυτό του. [...] Η παράδοση αυτή ουδέποτε έπαψε να λειτουργεί στον τόπο μας. Το έθνος από εκεί κρατήθηκε στις φοβερές του περιπέτειες, εκεί βρήκε ο λαός πάντα καταφυγή. Παραγκωνίσθηκε μόνο από την ηγετική μερίδα της άρχουσας τάξεως και από την «προοδευτική» λεγόμενη διανόηση που είχαν στραμμένα τα μάτια στη Δύση'. Στέλιος Ράμφος (εφ. 'ΤΑ ΝΕΑ', 3-10-1983). 
ΚΑΠΟΤΕ ρώτησαν τον Διογένη αν έχει κόρη ή γιο. Αυτός απάντησε 'όχι'. Τότε του είπαν: 'Οταν πεθάνεις ποιος θα σε κηδεύσει;'. Ο Διογένης απάντησε: 'Εκείνος που θέλει να πάρει το σπίτι μου' (πηγή: Διογένη Λαέρτιου: 'Διογένης ο Κυνικός', εκδ. 'γνώση'). 

'Το εμβατήριο των πιθήκων/ με τα ταμπούρλα και τα βούκινα,/ τα κύμβαλα, τις σάλπιγγες,/ είναι τραγούδι οργής/ με δύναμη αρχέγονη./ Είναι ποτάμι ανήσυχο/ που στο διάβα του σέρνει/ τους καρπούς που σαπίσανε/ και τα δέντρα που τα ?καψε/ η βροχή κι ο νοτιάς./ Το εμβατήριο των πιθήκων/ με τα ταμπούρλα και τα βούκινα,/ τα κύμβαλα, τις σάλπιγγες,/ σηκώνει απ? το λήθαργο/ τις ξεχασμένες φάλαγγες/ που με τα στήθια τα γυμνά/ γκρεμίζουν τις Βαστίλλες'.
Ποίημα από την ποιητική συλλογή του Αλέξη Ζερβάνου 'Ενας πίθηκος συλλογιέται'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (17.03.2012)

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΥΣΤΕΡΑ από ένα διάλειμμα μερικών ημερών κακοκαιρίας η καλοκαιρία επανήλθε, κανείς, ωστόσο, δεν εγγυάται πόσο θα μείνει. Πίσω έχει ο Μάρτης... την ουρά. Για να μην αναφερθώ στον Απρίλη, αλλά και στον Μάη, που όσο να ?ναι θα πρέπει να κάνουν κι αυτοί επίδειξη... ουράς. Ουδείς αμφιβάλλει πάντως ότι έχει αρχίσει να πληροί τα πάντα η μυρωδιά της άνοιξης.
ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ άμμος το πολιτικό τοπίο. Είναι που κάθε λίγο και λιγάκι ξεφυτρώνουν σαν τους μανίτες εντός και εκτός παρενθέσεων κόμματα και εντός και εκτός εισαγωγικών κύκλοι προβληματισμού που φιλοδοξούν να μετατραπούν σε κόμματα. Με το ντουφέκι, που λέει ο λόγος, θα κυνηγάνε στο τέλος τους εναπομείναντες ψηφοφόρους.
ΚΑΜΕ κι εσύ ένα καινούργιο κόμμα, μπορείς! Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο. Και η κουτσή Μαρία κόμμα κάνει τον τελευταίο καιρό. Α και μην το ξεχάσω. Μην παραλείψεις να ζητήσεις συγγνώμη απ? τον ελληνικό λαό που άργησες να δηλώσεις σωτήρας του!
ΟΔΕΥΟΥΜΕ προς τις εκλογές. Τελικά μας το έκαναν το χατίρι οι καλοί μας φίλοι και σύμμαχοι, αφού τακτοποίησαν τα πάντα όλα. Αφήστε τα παιδιά να παίξουν και λιγάκι το αγαπημένο τους παιχνίδι, σκέφτηκαν.
Η ΧΑΡΑ του Ελληνα ήταν μια φορά κι έναν καιρό οι εκλογές. Ζούσε, ρε παιδί μου, το όνειρο, στο όνειρο, διορθώνω, κολυμπώντας στη θάλασσα των 'θα'. Τι κι αν ξυπνούσε την επόμενη μέρα! Ασε που δεν ξυπνούσε...
ΘΑ ΠΝΙΓΟΥΜΕ στο πετρέλαιο. Ο καθένας θα μπορεί ν? ανοίξει ένα πηγάδι στο χωράφι του και να αντλεί όσο πετρέλαιο θέλει. Ολοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, μπορούμε να το παίζουμε σεΐχηδες από τώρα. Λίγο υπομονή και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια.
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ κρίθηκε στη Γαλλία ο νόμος που ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτονιών. 'Η απόφαση είναι θετική. Ελπίζω να αντλήσουν όλοι τα απαραίτητα διδάγματα', σχολίασε ο Αχμέτ Νταβούτογλου 'Πα ντι του!', όπως θα ?λεγε και ο Νίκος Ρίζος. Το σχόλιο που έκανε 'ο βοριάς' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', 1.3.2012).
'Η ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ του παντοπώλου ζυγίζεται ακριβέστερον μόνον διά της ίδιας του πλάστιγγος'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΕΧΩ ΚΑΡΔΙΑ που ποίημα κάθε ματιά σου κάνει/ τ? αηδόνια βάζουν μουσική κι ως τα ουράνια φτάνει. Και βέβαια είναι κατάκαλη η παραπάνω ερωτική μαντινάδα που μου έστειλες, μέσω κινητού, όπως πάντα, Ηλία Σταματάκη, πλην όμως περιμένω κι άλλου είδους. Μην το αμελήσεις!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ όσο αντέχετε: 'Δεν είμαι η Beyonce είμαι η Ποπάρα/ έχω και φωνή έχω και κορμάρα./ Δεν είμαι η Beyonce είμαι η Μαλιωτάκη/ και τραγουδώ τα λόγια αυτά/ μόνο για σένα Λάκη' (Πόπη Μαλιωτάκη). 'Πειρασμός, πειρασμός,/ είσαι τα μάτια μου, εσύ, κατακλυσμός./ Πειρασμός, πειρασμός/ μ? έχει πιάσει ερωτικός παροξυσμός' (Πωλίνα). 'Σκοτάδι, πισσοσκόταδο, μαύρο σκοτάδι πίσσα/ σκοτάδι είσαι σκοτεινό, σκοτοσκοτεινιασμένο,/ σκοτάδι κατασκότεινο και βράδυ βραδιασμένο' (Λάκης Σκουτάρης). Στίχοι που δείχνουν το... μεγαλείο των σκυλάδικων. Να ?σαι καλά, Κώστα Μπετινάκη!
'Ασυγχώρητη απροσεξία/ να μου στείλεις επί χάρτου εφημερίδας/ ολοσέλιδη τη φωτογραφία σου/ με αναμμένο το τσιγάρο της./ Ανέπιανε φωτιά η παραλαβή;/ Ποια πυροσβεστική/ ψυχραιμία εις μάτην θα καλούσα/ σε ποιο διανυκτερεύον έγκαυμα/ θα έτρεχα ανήμπορο εγώ χαρτί καμένο/ σε ποιαν εξαντλημένη θεραπεία/ σε ποιαν αποζημίωση μετά./ Ασφάλεια αναθρώσκοντος καπνού/ δεν έχω κάνει'.
Το ποίημα 'Εύφλεκτη η απόσταση' της Κικής Δημουλά.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

Χανιώτικα νέα (16.03.2012)

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΣΤΑΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

'ΤΗ ΛΥΠΗ ας την αφήσουμε για τις προσωπικές μας υποθέσεις. Για την Ελλάδα παραμένω πεισματικά αισιόδοξος'. Η απάντηση που έδωσε τις προάλλες ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, όταν κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου 'Συγκατοίκηση με το παρόν' (Εκδ. Κέδρος) τον ρώτησαν αν τον λυπεί η Ελλάδα.
ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ αισιόδοξος για την Ελλάδα δηλώνει, όταν έρθει η κουβέντα και ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Δεν μπορεί κάποτε οι Ελληνες θα πάρουν (θα πάρουμε) την υπόθεση στα χέρια μας, επιμένει να λέει.
ΤΟ ΧΑΟΣ αποφύγαμε πρέπει να μολογήσω/ μα δυστυχώς γυρίσματα πενήντα χρόνια πίσω. Απ’ τον Εννιαχωριανό που κινείται πάντα στον ρυθμό της επικαιρότητας η μαντινάδα. Διαφωνεί κανείς ότι γυρίσαμε κι αν δεν γυρίσαμε ακόμα, για εκεί, στη δεκαετία του 1960 δηλαδή, πάμε; Εκεί θέλουν να μας πάνε, διορθώνω, αν τους αφήσουμε.
ΘΑ ΜΑΣ πάρουν και τα ... σώβρακα! Ωραίος, όπως πάντα, ο γελοιογράφος της εφημερίδας μας, ο φίλος μου ο Μπάμπης Κιαγιάς και χθες. Αυτά που απόμειναν, εννοείς, Μπάμπη;
ΑΛΛΟΣ για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη... Κι αν δεν τράβηξαν θα τραβήξουν. Το όλον ΠΑΣΟΚ! Ενα απ’ τα πιο σύντομα ανέκδοτα που κυκλοφορούν τελευταία.
ΒΙΑ ΣΕ βάρος ανηλίκων Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές. Για ποια δικαιώματα των παιδιών μιλάμε; Ακούς εκεί να ρίχνουν πέτρες με τα χέρια ή με σφεντόνες σε ισραηλινά αυτοκίνητα ή οχήματα του στρατού!
ΠΑΝΩ ΑΠΟ τα δύο ευρώ το λίτρο η βενζίνα. Κάτω από τα δύο ευρώ το κιλό το λάδι. Η εποχή που μπορούσαμε ν’ ανταλλάξουμε ένα κιλό λάδι μ’ ένα λίτρο βενζίνας παρήλθε...
ΚΑΤΣΙΓΑΡΟΥΣ αγοράζωωω! Κατσιγάρους αγοράζωωω! Κατσιγάρους αγοράζωωω! Λάθος άκουσα! Ούλα τα παλιά αγοράζω! ...Ούλα τα παλιά αγοράζωωω! Ούλα τα παλιά αγοράζω! Πάλι λάθος άκουσα. Ούτε στη δεκαετία του 1960 ούτε στη δεκαετία του 2000 είμαστε. Ούλα τα χρυσαφικά σας αγοράζωωω! Ούλα τα χρυσαφικά σας αγοράζωωω! Ούλα τα χρυσαφικά σας αγοράζωω! Αυτό έλεγε απ’ το μεγάφωνο τ’ αυτοκινήτου η φωνή.
ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ αγγλικά! Γι’ άλλη μια χρονιά στα αγγλικά είναι οι στίχοι του τραγουδιού με το οποίο συμμετέχουμε ως Ελλάδα, στον φετινό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Κάνει λάθος ο ποιητής που λέει ότι τη γλώσσα μας την έδωσαν ελληνική;
ΣΕ ΜΙΑ ακόμα κηδεία προχθές. Σ’ αυτήν του 39χρονου ταγματάρχη Μενέλαου Γ. Πετράκη. Κοσμοπλημμύρα, παρά τη βροχή, στον Αγιο Λουκά. Κλαυθμός και οδυρμός. Βουβές κραυγές. Αναπάντητα γιατί. Τι αχόρταγος που είναι αυτός ο... αντίθεος Μολώχ της Ασφάλτου!
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ο Διογένης είπε σε έντονο ύφος στον Ξενιάδη, που τον είχε αγοράσει να πάει να κάνει αυτό που του λέει. Ο Ξενιάδης αντέδρασε λέγοντας: 'Αυτό είναι άνω ποταμών'. Για να του απαντήσει ο Διογένης: 'Αν ήσουν άρρωστος και αγόραζες έναν γιατρό, θα τον υπάκουες ή θα του έλεγες ότι αυτό είναι άνω ποταμών;'. (Πηγή: Διογένη Λαέρτιου: 'Διογένης ο Κυνικός', εκδ. 'Γνώση').
'Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάς/ μ’ αυτούς που έχασαν την εξουσία/ ή αντίθετα να τους λυπάσαι/ Ισως καλύτερα ταιριάζει η λύπηση/ έτσι κακόμοιροι που περιφέρονται/ ψάχνοντας κάτι να βάλουν πάνω τους/ για να σκεπάσουνε τη γύμνια τους./ Ή μήπως πρέπει πάντα να τους φοβάσαι;/ Ετοιμοι καθώς είναι μόλις ευπρεπιστούν/ μόλις φορέσουν το κατάλληλο κουστούμι/ ν’ αρπάξουνε ξανά την εξουσία'. 
Το ποίημα 'Οι γυμνοί και οι ντυμένοι' του Τίτου Πατρίκιου.


ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

Χανιώτικα νέα (15.03.2012)
(http://petaxta.blogspot.com)

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Aphrodisiac και... καλό να μας κάνει!
Τρίτη και 13 χτες! Ο καιρός στα μαύρα του τα χάλια! Αέρας, βροχή... αλίμονο σ? εκείνους που δεν έχουν θέρμανση, σε κείνους που δεν έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους...
Αλλάζω τροπάριο όμως -για να μη σας βαροκαρδίζω επιπροσθέτως- και δεν θ? αναφερθώ στο χτες, αλλά στο προχθές, τουτέστιν στη Δευτέρα και πιο συγκεκριμένα στο βράδυ της Δευτέρας!
Ναι, ναι καλά το καταλάβατε!
Η Γιουροβίζιον είν? το θέμα μου, το κυρίαρχο στο μυαλό μου, του Ελληνα, του Ευρωπαίου!
Τι να μας πουν κι οι... Σόιμπλε κι οι... Μέρκελ και τα Πιεσάγια;
Στη Γιουροβίζιον θα εκπροσωπηθούμε και φέτος, παραδοσιακά με αγγλικό στίχο, όπως το συνηθίζαμε τα τελευταία χρόνια!
Παραδοσιακά εξάλλου ως οφείλουμε είχαμε στηθεί στις τηλεοράσεις μας να απολαύσουμε τη διαδικασία ανάθεσης του τραγουδιού που θα 'μας πάει'... όλους μαζί στον διαγωνισμό!
Βέβαια για να το εξομολογηθώ μιας και το ?φερε η κουβέντα, φέτος -λόγω κρίσης- δεν μπήκα καν στον πειρασμό να ψηφίσω, έστω κι αν η τιμή του sms ήταν πολύ πιο χαμηλή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια! Αυτό θα πει 'αλληλεγγύη'! Μπράβο σε όποιον κατέβασε τις τιμές!
Ωστόσο το χρέος της στήλης απέναντι στο διαγωνισμό αλλά κι επειδή δεν θα τα ?χα καλά με τη συνείδησή μου, είναι το παρόν κείμενο!
Εμείς τις παραδόσεις τις τηρούμε και επιπλέον δεν είμαστε σα μερικούς - μερικούς που ξεχνούν τις αλλοτινές φιέστες εκείνες τις παλιές καλές εποχές που αναγάγαμε σε μέγα εθνικό ζήτημα το τραγούδι, τον τραγουδιστή που θα μας εκπροσωπούσε και τη θέση που θα λαμβάναμε ανάμεσα στις άλλες χώρες της Ευρώπης!
Τι δηλαδή; Επειδή έχουμε κρίση πρέπει να ξεχάσουμε τις συμμαχίες και τα αλισβερίσια όλων των άλλων χωρών εναντίον μας που παλιότερα γίνονταν πρώτο θέμα στα δικά μας Μ.Μ.Ε.!
Οχι βέβαια!
Ομως ακόμη και τίποτα από τα παραπάνω να μην ίσχυε και μόνο που ο τίτλος του τραγουδιού είναι 'Aphrodisiac', μας αρκεί για να καταπιαστούμε με το θέμα!
Ενα Aphrodisiac εδώ που τα λέμε το χρειαζόμασταν για να μας ανεβάσει τη διάθεση! Και να θυμάστε: Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή!
Καλή τύχη 'Aphrodisiac', καλό να μας κάνεις!
Χανιώτικα νέα (14.03.2012)

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ σήμερα! Και όχι μόνο! Τρίτη και δεκατρείς του τρίτου μήνα! Πάλι καλά που ’ναι 2012 και όχι 2013! Λέτε να τη γλυτώσουμε;
'IΣΤΟΡΙΚΑ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ «καταράστηκαν» την Τρίτη από τις 29 Μαΐου 1453, την ημέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ενώ η απέχθεια του λαού μας προς τη συγκεκριμένη μέρα πιστεύεται ότι έχει και αστρολογική εξήγηση. Η Τρίτη προέρχεται από την επίδραση του Αρη, του θεού του πολέμου, γεγονός που αποδεικνύεται και στην ετυμολογία πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών (Μardi στα γαλλικά ή Martes στα Ισπανικά)'. Αυτά περί Τρίτης.
'Ο  ΑΡΙΘΜΟΣ 13 κατηγορείται ότι σέρνει πίσω του γκαντεμιά και κακοδαιμονίες γιατί σπάει την αρμονία του τέλειου αριθμού 12. Ητοι η μέρα χωρίζεται σε 2 12άωρα, ο χρόνος σε 12 μήνες, ο Χριστός είχε 12 μαθητές, ο Ηρακλής έκανε 12 άθλους, τα Ευαγγέλια (της Μεγάλης Πέμπτης) είναι 12'. Αυτά για το 13. Επίσης από το www.cosmo.gr για να αναφέρω και την πηγή μου. Ούτε λίγο ούτε πολύ 2.370.000 αποτελέσματα βρίσκει κανείς στο Google αν γράψει 'Τρίτη και 13'.
ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ και θέματα κι εσύ ασχολείσαι με το 'Τρίτη και 13' θα μου πείτε. Απωθημένο το ’χα! Κάθε φορά (απ’ τον Ιούνιο του 2004 που γράφω τα 'πεταχτά') όταν τύχαινε Τρίτη και 13 (δεν είναι και τόσο σπάνιο) σκεφτόμουν ν’ ασχοληθώ... επισταμένως με το θέμα κι όλο το ανέβαλλα. Συγγνώμη αν παραασχολήθηκα. Πάντως προληπτικός δεν είμαι...
ΩΔΙΝΕΝ ΟΡΟΣ και έτεκεν... όρος! Μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αρχή άνδρα δείκνυσι! Το σχόλιο που έκανε επί του θέματος ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.
ΓΙΑ ΤΗ 'ΦΟΥΚΑΡΙΑΡΑ' την πατρίδα, τη θέλει την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς. Εφταναν μόλις δύο χρόνια για να ξεχαστούν όλα;
HTTA ΓΙΑ ΤΟΝ Α.Ο. ΠΛΑΤΑΝΙΑ και μάλιστα εντός έδρας απ’ την Παναχαϊκή προχθές. Κάποτε θα γινόταν κι αυτό. Ο καλός ο καπετάνιος, ωστόσο, στη φουρτούνα, φαίνεται. Για να δούμε τι θα δούμε αύριο στην Κομοτηνή στον αγώνα με τον Πανθρακικό....
Η  ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΧΤΥΠΗΣΕ ρίμες και μαντινάδες/ μα τα στιχάκια δυστυχώς δεν βγάζουνε παράδες. Το χρήμα πολλοί εμίσησαν την δόξαν ουδείς, Εννιαχωριανέ! Τι να τους κάνει ένας μαντιναδολόγος τους παράδες;
MAΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ, συγγραφέα, Ηράκλειο Κρήτης: Θα τα πούμε εκτενέστερα σε προσεχείς 'Εύφημες μνείες', Μαρία, για το νέο σου βιβλίο 'Εξερεύνηση στη στοιχειωμένη σπηλιά' που μου το ’στειλες μόλις κυκλοφορήθηκε απ’ τις εκδόσεις 'Μίνωας'. Απλώς να σε ευχαριστήσω και για τη θερμή σου αφιέρωση, απ’ τη θέση αυτή θέλω. Και βέβαια να σε συγχαρώ για τη βράβευσή σου με εύφημη μνεία παιδικού μυθιστορήματος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Το ό,τι έχεις ήδη εκδώσει τρία βιβλία, χώρια όλα τ’ άλλα, ενώ είσαι μόλις 30 χρονών λέει από μόνο του πολλά.
ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ Ο ΜΕΙΔΙΑΣ (πλούσιος Αθηναίος) γρονθοκόπησε τον Διογένη και στη συνέχεια του είπε: 'Tρεις χιλιάδες δραχμές έχω στην τράπεζα σε πίστωσή σου'. Ο Διογένης την άλλη μέρα πήρε ένα ζευγάρι γάντια πυγμαχίας και αφού του έδωσε να καταλάβει με τις γροθιές του του είπε: 'Τρεις χιλιάδες γροθιές έχω ακόμα στην τράπεζα σε πίστωσή σου'. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας'... (εκδ. Σαββάλας).
'Θέατρα πλήρη, πανταχόθεν μουσική./ Εδώ κραιπάλη και ασέλγεια, κ’ εκεί/ αθλητικοί αγώνες και σοφιστικοί./ Του Διονύσου τ’ άγαλμα κοσμεί αμάραντος/ στέφανος. Μια κώχη γης δεν μένει άρραντος/ σπουδών. Διασκεδάζουν οι αστοί του Τάραντος./ Αλλ’ απ’ αυτά απέρχοντ’ οι Συγκλητικοί και σκυθρωποί πολλά οργίλοι ομιλούν./ Κ’ εκάστη τόγα φεύγουσα βαρβαρική/ φαίνεται νέφος καταιγίδα απειλούν'. 
Το ποίημα 'Οι Ταραντίνοι διασκεδάζουν' του Κ.Π. Καβάφη (απ’ τα αποκηρυγμένα του).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

Χανιώτικα νέα (13.03.2012)




(http://petaxta.blogspot.com)

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Παιδαγωγός του λαού μας

Απού ?χει δυο αγαπητικές έχει χαρά μεγάλη.
Οντε μαλώνει με τη μια, πηγαίνει με την άλλη.

Δεν ισχύει στην περίπτωση του τιμώμενου απ? τον Δήμο μας απόψε, για το σύνολο της προσφοράς του, η μαντινάδα αυτή. Εντάξει, έχει δύο αγαπημένες (δεν παίζει η κυρία Ελευθερία, εδώ), τη Δασκαλοσύνη και τη Λαογραφία ο Σταμάτης Αποστολάκης κι έχει χαρά μεγάλη γι? αυτό, δεν μαλώνει, ωστόσο, με καμιά τους, γιατί τις έχει και τις δύο στην ίδια θέση στο σαλόνι της καρδιάς του.
Ο Σταμάτης μπορεί κάποια στιγμή να παντρεύτηκε την Παιδαγωγική, μένει όμως πάντα, μέχρι θανάτου, ερωτευμένος και με τη Λαογραφία, είχα γράψει στο περίπου, όντας πρόεδρος των Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Νομού μας, πριν από τρεις δεκαετίες, στην εφημερίδα του Συλλόγου 'Συνδικαλιστικά Νέα', σε σημείωμά μου, για κάποιο απ? τα βιβλία του.
Σταμάτης Αποστολάκης: Ε. Παπανούτσου και Ν. Πολίτη γωνία.
Δάσκαλος με το Δ κεφαλαίο, έτσι όπως τον γνώρισαν οι αίθουσες διδασκαλίας, των Δημοτικών Σχολείων, στα Κορέστια της Καστοριάς, στο Ροδοβάνι και στον Αγριλέ Σελίνου, στο 13ο και στο 6ο Χανίων κι όπως εξακολουθούν να τον θυμούνται οι μαθητές του, οι γονείς των μαθητών του κι όλοι όσοι τον γνώρισαν.
Μα και Λαογράφος με το Λ κεφαλαίο. Ετσι όπως, άμα τη εμφανίσει του, εν έτει 1968 με το περίφημο 'Τοπωνυμικό του Καμπανού', τον διέκρινε η Ακαδημία Αθηνών και τον έχει καταγράψει στα χαρτιά της, ο Σταμάτης Αποστολάκης. Ανοίγω παρένθεση. Ο Καμπανός Σελίνου, το χωριό που γεννήθηκε το 1932 κι ο κόσμος ούλος για τον Σταμάτη που επιβεβαιώνει με την όλη παρουσία και δράση του ότι δεν μπορείς να λες ότι αγαπάς τον κόσμο, αν δεν αγαπάς τον τόπο σου. Κλείνω την παρένθεση.
Ενας Δάσκαλος - Λαογράφος, λοιπόν, όπως δηλώνει στα δημοσιεύματά του, κάτω απ? το όνομά του, με τ? αρχικά του πατέρα του, ανάμεσα στο όνομα και στο επώνυμο, μ? ό,τι αυτό σημαίνει. Με μικρά τα αρχικά γράμματα αυτός, με κεφαλαία εμείς. Γι? αυτό η αναφορά μου, στον Ευάγγελο Παπανούτσο, τον πατέρα της πιο σημαντικής κι ίσως μόνης πραγματικής μεταρρύθμισης που έγινε τα μεταπολεμικά χρόνια στον χώρο της παιδείας μας και στον Νικόλαο Πολίτη, τον πατέρα της ελληνικής λαογραφίας. Απ? τους καλά καλούς των μαθητές με το έργο του ο Σταμάτης, που ευτύχησε να έχει δασκάλους στη Μετεκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Ιωάννη Κακριδή, στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, τον Νικόλαο Τωμαδάκη, στο μάθημα της Κρητικής Λογοτεχνίας και τον Γεώργιο Σπυριδάκη στο μάθημα της Ελληνικής Λαογραφίας. Μ? όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις...
Στην ιστορία του Εθνους και του Γένους μας, φάνηκαν κατά καιρούς μερικοί Δάσκαλοι, που πέραν από τις γραμματικές γνώσεις [...] σταθήκανε πραγματικοί Δάσκαλοι και Παιδαγωγοί του Λαού μας. Μιλήσανε τη γλώσσα του, φυλάξανε γνήσιες τις εθνικές του παραδόσεις, υψώσανε το πνεύμα και το ήθος του και τον κρατήσανε ζωντανό και ακαταμάχητο στις κατά καιρούς εθνικές μας περιπέτειες, γράφει μεταξύ των άλλων, ο Μεγάλος Παππούς της Κρήτης, ο μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης, παρουσιάζοντας την πρώτη έκδοση των 'Ριζίτικων' αυτήν των εκδόσεων 'γνώση', του 1994. Και καταλήγει: 'Ο Σταμάτης Αποστολάκης διακονεί και μάχεται σ? αυτήν την αποστολή στην οποία ανήκει και το νέο του έργο'.


Θεματοφύλακας της κρητικής παράδοσης

Απ? τους καλά καλούς ζευγάδες στ? ώριο, τ? όμορφο σώχωρο της κρητικής λαϊκής παράδοσης κι απ? τους πιο μπιστικούς βοσκούς στο χειμαδιό της τοπικής μας ιστορίας, εδώ και 50 χρόνια, ο Σταμάτης. Με μόνη αμοιβή την ηθική ικανοποίηση ότι κάνει το χρέος του. Πάμπλουτος θα ?ταν ο Σταμάτης Αποστολάκης, σκέφτομαι καμιά φορά, αν για κάθε ώρα, που έχει αναλώσει, δουλεύοντας για λογαριασμό της Κρήτης, έπαιρνε αμοιβή, ας πούμε, δύο ευρώ την ώρα. Λογαριάστε 8 ώρες κατά μέσο όρο την ημέρα επί 365 μέρες τον χρόνο επί 50 χρόνια και βγάλτε το αποτέλεσμα. Και μιλάμε για δουλειά που δεν μπορεί να κάνει ο καθένας, αφού καλά λίγοι είναι αυτοί που διαθέτουν το δικό του πάθος, το δικό του μεράκι, μα και τη δική του παροιμιώδη εργατικότητα και τη δική του μοναδική μεθοδικότητα, σε πανελλήνιο επίπεδο.
Τι αξία, λοιπόν έχουν για τον Δάσκαλο - Λαογράφο Σταμάτη Απ. Αποστολάκη τα χρήματα που θα προέρχονταν απ? τον πνευματικό του μόχθο μπροστά στην ικανοποίηση που νοιώθει, όταν αποθησαυρίζει ένα ριζίτικο, διασώζει μια λέξη, ανακαλύπτει έναν ξεχασμένο ήρωα, όταν βλέπει να πλησιαίνει το καθαρό απ? την ήρα στάρι του λαϊκού μας πολιτισμού και της τοπικής μας ιστορίας;
Ισως και γι? αυτό, μάλλον πρωτίστως γι? αυτό, τυγχάνει γενικής παραδοχής, αναγνωρίζεται ακόμα και προφήτης στον τόπο του κι έχει τιμηθεί, όσο λίγοι, απ? τους τοπικούς κι όχι μόνο, φορείς. Από την Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών 'Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος', με την αναγόρευσή του σε εταίρο, την Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία, την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, τον Δήμο Χανίων και πολλούς άλλους φορείς, και όπως, ήδη έχω αναφέρει, τρεις φορές από την Ακαδημία Αθηνών.
Γιατί 'με την προσήλωσή του στο μεγάλο και ευρύ θέμα της κρητικής παραδοσιακής κληρονομιάς, αναδεικνύεται σε θεματοφύλακα της λαϊκής παράδοσης, την οποία προβάλλει με λαογραφικές μελέτες, κυρίως για το ριζίτικο τραγούδι, δημιούργημα του κρητικού πολιτισμού'. Το σκεπτικό της τελευταίας, πρόσφατης, βράβευσής του από την Ακαδημία Αθηνών για το μακροχρόνιο έργο του στη μελέτη της ιστορίας, της λαογραφίας και γενικώς της παράδοσης της ιδιαίτερης πατρίδας του Κρήτης'.

Σημείωση: Οι σημερινές εύφημες μνείες είναι αποσπάσματα από την ομιλία του γράφοντος που έγινε στην τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη για τον Σταμάτη Απ. Αποστολάκη.

Χανιώτικα νέα (12.03.2012)

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΓΟΝΕΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ - ΔΗΜ. ΣΧ. ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Ενας 'φυ(ι)λλοτόπος' για τα παιδιά μας(2)

Kαι δεύτερος Παιδότοπος, όπως είχα υποσχεθεί άλλωστε, αφιερωμένος στο 2ο τεύχος της περιοδικής έκδοσης του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Πλατανιά, σήμερα.
Χαλάλι και τρις χαλάλι, αφού και μόνο μια ματιά στα περιεχόμενα του τεύχους, αν ρίξουμε, που ειρήσθω εν παρόδω είναι αφιερωμένο στον τέως διευθυντή του εν λόγω Σχολείου, Μιχάλη Γεωργιάδη, καταλαβαίνουμε για τΙ λογής έκδοση μιλάμε! Αποκλειστικά εργασίες παιδιών, όσες χώρεσαν, φιλοξενήθηκαν στον προηγούμενο Παιδότοπο.
Κάποιες απ’ τις δραστηριότητες, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου φιλοξενούνται σήμερα. Είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει, όχι τόσο για να προβληθεί το πολυσχιδές και πολυσήμαντο έργο του Συλλόγου αλλά για να λειτουργήσουν παραδειγματικά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλοι Σύλλογοι Γονέων που κάνουν αξιόλογο έργο...
Και πάλι συγχαρητήρια σε παιδιά, γονείς και δασκάλους...

Β.Θ.Κ.

Περιεχόμενα
Πρόλογος ............. ............. ............. ............. 5
Απορίες, Σκέψεις & Εμπειρίες Γονέων ........ 6
Δραστηριότητες του Συλλόγου Γονέων....... 8
Οι ειδικοί μας λένε ............. ............. ............. 14
«Φύλλο Οικολογίες»............. ............. ............. 16
«Φύλλο Επιστήμη»............. ............. ............. .... 20
«Φύλλο Αθλητισμός» ............. ............. ............ 22
«Φύλλο Διασκέδαση» ............. ............. ........... 23
«Φύλλο Πολιτιστικό» ............. ............. ............. 27
«Φύλλο Δημιουργίες»............. ............. .......... 28
«Φύλλο Στιγμές»............. ............. ..................... 32
«Φύλλο Ζωάκια»............. ............. ..................... 34
«Φύλλο Εκδρομές»............. ............. ............... 36
«Φύλλο Πολυπολιτισμικό»............. ............. .... 38
Υγεία............. ............. ............. ............. ......... 40
Διατροφή............. ............. ............. ................. 42
Ενημέρωση............. ............. ............. ............. 45

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή
Στις 21 Δεκεμβρίου 2010, οργανώσαμε στο Δημοτικό Σχολείο μια Χριστουγεννιάτικη Γιορτή για μαθητές, νηπιαγωγούς, δασκάλους και γονείς. Ηταν μία διαφορετική γιορτή αφού ο σκοπός ήταν τα παιδιά και οι γονείς να δημιουργήσουν και να απολαύσουν μαζί το πνεύμα των Χριστουγέννων. Ετσι, τα μέλη του Δ.Σ. οργανώθηκαν σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες.
Η πρώτη ομάδα ήταν η Ομάδα 'Κατασκευή δώρων για τα φτωχά παιδιά', όπου υπήρχαν ρούχα, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα που μαζέψαμε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους τύλιξαν τα δώρα ανάλογα με την ηλικία και το φύλο των παιδιών.
Φτιάξαμε πάρα πολλά δώρα, τα οποία τα μέλη του Δ.Σ. μαζί με τον Διευθυντή του Σχολείου τα παρέδωσαν στον Ερυθρό Σταυρό.
Η δεύτερη ομάδα ήταν η Ομάδα 'Κατασκευής Χριστουγεννιάτικων Αντικειμένων'. Χαρτόνια, χρώματα, μαρκαδόροι, κόλλες, κορδέλες, πορτοκάλια, γαρίφαλα και άλλα υλικά χρησιμοποιήθηκαν από τα παιδιά και τους γονείς για να δημιουργήσουν όμορφες Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις.
Ηταν μια από τις πιο δημοφιλείς αίθουσες λόγω της ποικιλίας των δραστηριοτήτων.
Η τρίτη ομάδα ήταν η Ομάδα 'Χριστουγεννιάτικα Γλυκά'.
Τα παιδιά και οι μαμάδες τους έφτιαξαν σοκολατένια τρουφάκια και κορμό σοκολάτας, τα οποία τα πρόσφεραν στους καλεσμένους.

Αφιέρωση
Αυτό το τεύχος θα θέλαμε να το αφιερώσουμε στον κ. Μιχαήλ Γεωργιάδη, που ήταν Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πλατανιά, πάνω από 10 χρόνια.
Σ’ ευχαριστούμε θερμά, Μιχάλη, για τη διδασκαλία των παιδιών μας, για τις γνώσεις και εμπειρίες που μοιράστηκες μαζί τους, για την ψυχική και φιλική υποστήριξη σε όσους την είχαν ανάγκη.
Απ’ όλους τους ανθρώπους που ερχόμαστε σε επαφή, η επιρροή του Δάσκαλου είναι αυτή που ποτέ δε μας εγκαταλείπει, που μας ακολουθεί πάντα.
Σίγουρα, η επιρροή σου θα μείνει αξέχαστη σε πολλές παιδικές ψυχές του Πλατανιά!

Δραστηριότητες του Συλλόγου Γονέων
Η τέταρτη ομάδα ήταν η Ομάδα 'Το καφενείο του Αϊ-Βασίλη' όπου δημιουργήσαμε μια Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με απαλή μουσική, ωραία διακόσμηση, πολλά γλυκά και μια γωνία του Αϊ-Βασίλη. Βεβαίως η επίσκεψη του ίδιου του Αϊ-Βασίλη ήταν αναμενόμενη από πολλά παιδιά, τα οποία του είχαν γράψει γράμματα με τα δώρα που περίμεναν. Είμαστε σίγουροι ότι οι αναμνήσεις μιας τέτοιας μαγικής βραδιάς θα παραμείνει για πολύ καιρό μέσα στην ψυχή μας.

Στη γιορτή των Χριστουγέννων που οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων ήταν πολύ ωραία. Είχε αίθουσα κατασκευών,
αίθουσα ζαχαροπλαστικής, αίθουσα δώρων και αίθουσα με το 'Καφενείο του Αϊ-Βασίλη' που είχε πολλά γλυκά. Εκεί ήταν και ο Αϊ-Βασίλης που του δίναμε γράμματα! Με τη μαμά μου και τη φίλη μου, πήγαμε στην αίθουσα ζαχαροπλαστικής και φτιάξαμε κορμό σοκολάτας. Πέρασα πολύ ωραία!

Κωνσταντίνα, Γ2

Κοπή της βασιλόπιτας
Την 12 Ιανουαρίου 2011, κόψαμε στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο τη βασιλόπιτα του Συλλόγου μας! Δύο τυχερά παιδιά πήραν δυο πανέμορφα δώρα της UNICEF.

Το Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011 οργανώσαμε στο Δημοτικό Σχολείο, τον Αποκριάτικο Χορό του Συλλόγου μας. Ηρθαν γονείς, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι,
φίλοι του Συλλόγου και βεβαίως πολλά παιδιά. Ηταν μια αξέχαστη βραδιά με πολύ ωραία μουσική, χορό και κέφι. Εντυπωσιακές ήταν οι αποκριάτικες φορεσιές των παιδιών αλλά και των μεγάλων. Επίσης πλούσιος ήταν και ο μπουφές με πολλά γλυκά και άλλα κεράσματα που τα πρόσφεραν οι καλεσμένοι. Υπήρχε και μια μικρή κλήρωση με όμορφα δώρα.