Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

ΠΟΙΗΣΗ

ΤΩΡΑ ΠΟΥ…



Τώρα που οι σταυρώσεις

έγιναν καθημερινή συνήθεια,

όσα χελιδόνια

δε βρίσκετε ανοιχτές πόρτες,

όσα φιλιά μένετε μετέωρα,

όσα τριαντάφυλλα δε δηλώσατε

υποταγή, καλώς ορίσατε.

Η ψυχή μου σας ανήκει!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ

("ΚΑΖΟΒΑΡ". Γ' Έκδοση, "ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ", Χανιά 2014) 


 

 

 

 

 

 

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

 11ο  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ 

ΚΑΙ ΤΟ "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΜΑΣ" ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ... 


Καλοί μου φίλοι, 

Καλό Σαββατοκύριακο!
Πολλές οι διακρίσεις κι εφέτος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτή την δύσκολη, κατά κοινή ομολογία σχολική χρονιά, για το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων. Ποιός κορωνοϊός! Τίποτε δε στάθηκε ικανό να σταματήσει τις γνωστές στους αναγνώστες δασκάλες του, τη Μαρία Σκορδύλη και τις συνεργάτιδές της, την Ελένη Βλησίδη και τη Μαρία Φωτάκη, να δουλεύουν, όπως έχουν μάθει να δουλεύουν, χάριν των μαθητών τους. Και βέβαια να τις εμποδίσει να συνεχίσουν την κυκλοφορία του μοναδικού στο είδος του για νηπιαγωγεία και όχι μόνο τετρασέλιδου έγχρωμου “εφημεριδακιού” τους όπου παρουσιάζονται δείγματα αυτών που γίνονται. Θαυμασμός για τα έργα και τις ημέρες τους! Προπάντων για τη λειτουργία του τριγώνου Νηπιαγωγών - Γονέων - Παιδιών, θαυμασμός! 
Γι’ άλλη μια φορά, με την ευκαιρία της παρουσίασης του 8ου φύλλου του “Εφημεριδακιού” τους, τον εκφράζω δημόσια...
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος


ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μία από τις συνεργασίες στα ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS+  είναι και το σχέδιο On the traces of @ncient Europe. Ένα σχέδιο πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκει τα μονοπάτια και τα ίχνη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού αλλά και του Ρωμαϊκού.

Στο πλαίσιο αυτού τα παιδιά γνώρισαν τους 12 θεούς του Ολύμπου και περιγράφουν την εμπειρία τους:

Μία μέρα η κυρία μας, μας είπε να ψάξουμε να βρούμε βιβλία που έχουμε σπίτι με τους θεούς του Ολύμπου. Μόλις τα βρήκαμε τα παρουσιάσαμε στην κάμερα.

Μετά η κυρία μας έδειξε τους 6 θεούς και την άλλη μέρα τις 6 θεές. Δηλαδή το Δία, τον Ποσειδώνα, τον Άρη, τον Ερμή, τον Απόλλωνα, τον Ήφαιστο, την Ήρα, την Αθηνά, την Άρτεμη, την Αφροδίτη, τη Δήμητρα και την Εστία. Μιλήσαμε για τα σύμβολά τους και απαντήσαμε σε αινίγματα για τους θεούς.

Στο τέλος διαλέξαμε και ζωγραφίσαμε το θεό ή τη θεά που μας αρέσει.

                                                                                           Τα παιδιά του Βασικού τμήματος 1               



Μία μέρα στην τηλεκπαίδευση μάθαμε για τους θεούς του Ολύμπου. Είδαμε ένα βιβλίο που μιλούσε για αυτούς, μάθαμε ότι ήταν δώδεκα και ο αρχηγός τους ήταν ο Δίας.  Ύστερα οι κυρίες μας έλεγαν αινίγματα και εμείς βρίσκαμε ποιος θεός είναι. Στο τέλος ζωγραφίσαμε τον θεό που μας άρεσε πιο πολύ και στείλαμε τις ζωγραφιές να τις δουν οι κυρίες μας.

Μας άρεσε αυτή η μέρα που μάθαμε για τους 12 θεούς, μας άρεσαν πολύ και τα αινίγματα!

Οι μαθητές του Βασικού τμήματος 2

 

 

 

                                        ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΞΗ

Όταν ήταν κλειστά τα σχολεία και κάναμε μάθημα από τον υπολογιστή, κάναμε πειράματα.

Η κυρία μας έδειχνε ένα κατσαρολάκι με νερό ή ένα μπουκάλι με λίγο νερό και εμείς βρίσκαμε στο σπίτι μας τα ίδια και κάναμε υπόθεση τι θα συμβεί αν θα το αφήσουμε σε ζεστασιά ή αν βράσει. Όταν τελείωνε το πείραμα, κάναμε επαλήθευση.

Με τα πειράματα, μάθαμε ότι το νερό γίνεται ατμός όταν βράζει ή ζεσταίνεται και εξατμίζεται. Και γίνεται πάγος όταν βάζουμε το νερό στην κατάψυξη.

Έτσι καταλάβαμε τον κύκλο του νερό   Τα παιδιά του Βασικού τμήματος 1

 

 

ΠΑΜΕ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΗ

Μια μέρα στο Ολοήμερο τμήμα η κυρία, μας διάβασε το βιβλίο της Κατερίνας Τζαβάρα “Πάμε να μετρήσουμε τη Γη;”. Οι ήρωες ήταν δύο φίλοι ο Λεγκ και ο Άλεξ που σκέφτηκαν να μετρήσουν τη Γη και ξεκίνησαν το ταξίδι τους πηγαίνοντας από χώρα σε χώρα. Όπως περπατούσαν βρέθηκαν μπροστά σε ένα τοίχο, ήταν ψηλός, δεν έβλεπαν μπροστά τους και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν. Ξαφνικά έπεσε κάτω ένα σκουπιδάκι που έμοιαζε με καρδιά. Είχαν κουραστεί πολύ και κοιμήθηκαν πάνω στην καρδιά. Μια μέρα η καρδιά φούσκωσε σαν μαξιλάρι τους σήκωσε πάνω της και άρχισαν να πετάνε και να πηγαίνουν από τόπο σε τόπο. Ταξίδευαν μαζί με πολλά άλλα παιδιά που και αυτά πετούσαν για να μετρήσουν τη Γη. Μας άρεσε πολύ αυτό το βιβλίο που περιγράφει την εξερεύνηση που έκαναν τα παιδιά. Θα θέλαμε και εμείς να πάμε να μετρήσουμε τη Γη!

Τα παιδιά του Ολοήμερου τμήματος!

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ EU CODE WEEK 2020

Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Το 11ο Νηπιαγωγείο συνεργαζόμενο με σχολεία της Ευρώπης συμμετείχε με δύο events που έθεσαν τη βάση του προγραμματισμού από τις 13-25 Οκτωβρίου 2020.

Οι εκδηλώσεις μας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα EU CODE WEEK

1. “Let's defeat the virus”: mini educational robotics course

https://codeweek.eu/view/322065/lets-defeat-the-virus-mini-educational-robotics-course

Και 2. Song of the Birds

https://codeweek.eu/view/325318/song-of-the-birds



[…]Κι επειδή η δύναμη τελικά είναι κάπου μέσα μας, ας θυμηθούμε όμορφες στιγμές, αναμνήσεις ευχάριστες που ίσως τις είχαμε υποτιμήσει θεωρώντας τις δεδομένες και με τη σοφία που αυτή την περίοδο αποκτούμε ας υποσχεθούμε στον εαυτό μας και μεταξύ μας ότι όταν όλο αυτό τελειώσει, θα γευόμαστε ακόμα περισσότερο την ομορφιά αυτού του κόσμου. […]

Από το άρθρο της ψυχιάτρου – ψυχοθεραπεύτριας (μητέρας παιδιού του Νηπιαγωγείου) Μαριάννας Φουτούλη με τίτλο «Ψυχική  ανθεκτικότητα της Οικογένειας την περίοδο της πανδημίας

https://codeweek.eu/view/325318/song-of-the-birds

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ... ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Π. ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΩΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


“Η κρίσις του σύγχρονου Πολιτισμού” (1967), “Μηνύματα και στοχασμοί” (1970), “Διάλογος ψυχής” (1977), “Καταφυγή (1976), “Αντίλαλοι αγάπης” (1977), “Στα Κάστρα της Πίστεως του βορρά” (1983), “Στην πορεία της ζωής” (1985), “Το σιτάρι του Θεού – Ιγνάτιος ο Θεοφόρος “ (1986), “Αγιος Πολύκαρπος – Ο Επίσκοπος Σμύρνης” (1987), “Από την αποθέωση στην θέωση” (1988), “Η παραφθορά του κάλλους’” (1990), “Στα δίκτυα του Θεού” (1992), “Η Πύλη του Ουρανού” (1994), “Στώμεν καλώς” Ιερά Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς Κολυμβαρίου Κισσάμου (1998) και Β’ έκδοσις (2013). “Η συνάντησις” (1999), “Το Γυμνάσιον της αρετής – Ητοι περί υπομονής” (2002), “Αρωμα ψυχής (Α’ βραβείον με χρυσό μετάλλιο της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών ΔΕΕΛ Α’ Εκδοσις, Ιανουάριος 2004 και Β’ έκδοσις, Μάϊος 2004), “Το Χρυσό Κλειδί” (Α’ βραβείον με χρυσό μετάλλιον της ΔΕΕΛ., 2006), “Εγκόλπιον Ορθοδόξου Χριστιανού” (Α’ Βραβείον με χρυσό μετάλλιον της ΔΕΕΛ 2008). “Στα μονοπάτια του πόνου” (Α’ Βραβείον με χρυσό μετάλλιον της ΔΕΕΛ 2009) “Τίμιοι με τον Θεόν” (Prise Certificate της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ΔΕΕΛ – Αγγλίας, Α’ Βραβείο με χρυσό μετάλλιον της ΔΕΕΛ (2011). “Της ψυχής το σκότος” (Α’ βραβείον της ΔΕΕΛ, 2012), “Προσωπείον και Προσωπικότης” (Α’ Βραβείον “Πηνελόπης Δέλτα”, 2014). “Τα τρία φίδια” (Βραβείον της Ενώσεως Λογοτεχνών Βραζιλίας, 2015). “Ακηδία” (2016), “Αγιολογικόν Λειμωνάριον (Τιμητικό Βραβείον της 39ης Διεθνούς Γιορτής ποιητών με χρυσό μετάλλιον, 2017). “Λυτρωτικά Βαδίσματα” (2019). Οι τίτλοι των 28 βιβλίων του Χανιώτη αρχιμανδρίτη Ιγνατίου Θεμ. Χατζηνικολάου που έφυγε πριν από 8 μέρες, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 για τις ουράνιες μονές, στα 88 του χρόνια.

Ο πατήρ Ιγνάτιος ως μοναχός… Ο πατήρ Ιγνάτιος ως ηγούμενος της Σταυροπηγιακής Μονής Οδηγήτριας Γωνιάς Κολυμβαρίου Χανίων… Ο πατήρ Ιγνάτιος ως μαθητής και ως συνεργάτης του μακαριστού μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Αγίου Ειρηναίου Γαλανάκη του Χριστιανού… Ο πατήρ Ιγνάτιος ως καθηγητής… Ο πατήρ Ιγνάτιος ως ιεροκήρυκας… Ο πατήρ Ιγνάτιος ως καθηγητής… Ο πατήρ Ιγνάτιος ως γυμνασιάρχης και ως λυκειάρχης… Ο πατήρ Ιγνάτιος ως συγγραφέας… Εδώ είμαστε! Οχι όμως μόνο εδώ! Ο ιδιαίτερα προσιτός και αγαπητός σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και θρησκείας, πατήρ Ιγνάτιος Χατζηνικολάου, ζούσε, προπάντων, για να γράφει και έγραφε για να ζει. Χαμένη μέρα γι’ αυτόν αν περνούσε δίχως γράψιμο. Οχι 28, αλλά τουλάχισοτν 128, θα ήταν τα βιβλία του, αν “έμπαιναν” σε βιβλία τα εκατοντάδες να μην πω χιλιάδες, ποικίλου περιεχομένου άρθρα του που έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες (τα περισσότερα στα “Χανιώτικα νέα” που ήταν τακτικός συνεργάτης από ιδρύσεώς των) και περιοδικά. Χώρια τα αδημοσίευτα…

«Ο Θεός είναι πάντα νοικοκύρης στον οίκο του. Εμείς φιλοξενούμενοι. Κάθε φιλοξενούμενος τρώει τη μερίδα του και φεύγει. Ερχεται ο δεύτερος, ο τρίτος, με τη σειρά. Αλλος πληρώνει τη μερίδα του με εργασία, άλλος με τεμπελιά, άλλος με προσευχή, άλλος με ύβρεις, άλλος με φόβο, άλλος με πόρτα, χιλιάδες νεκρικά κασόνια βγαίνουν από την άλλη. Το κλάμα της γέννας ανακατώνεται με το κλάμα του θανάτου. Το γρύλισμα του χορτάτου με το κλάμα του πεινασμένου. Το τρέμουλο του ασθενέστερου με τη γκρίνια του δυνατού. Και όλα αυτά γεμίζουν ώρες και λεπτά”. Απόσπασμα από την τελευταία συνεργασία του π. Ιγνατίου στα “Χ.ν.” Που είχε τίτλο “Σε ποιον ανήκει η γη”, μία μόλις εβδομάδα πριν το φευγιό του (11.2.2021) Ως δείγμα της γραφής του.

ΚΟΡΩΝΟΪΚΑ ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ 




Εκεί που έδειχναν να καλυτερεύουν τα πράγματα, εκεί χειροτέρεψαν. Το κακό εξακολουθεί να είναι φάντασμα και το κόκκινο να εμφανίζεται απειλητικό. «Φουρτουνιασμένο πέλαγος ο κορωνιός τρομάζει/ η νέα του μετάλλαξη σε κίνδυνο μας βάζει», μας λέει στην πρώτη σημερινή μαντινάδα της η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. «Σαν θάλασσα ο κορωνιός, ποτέ δε γαληνεύει, όποιος τη μάσκα δε φορεί/ ντελόγο κινδυνεύει», μας λέει στη δεύτερη. Για να μας καλέσει να κάνουμε το σταυρό μας και να ζητήσουμε τη βοήθεια του Αη Νικόλα στην τρίτη. «Στην τρικυμία του ιού, κάνουμε τον σταυρό μας/ τ’ Αη Νικόλα την ευχή να ‘χουμε στο πλευρό μας», μας λέει.

“Να λυγίζεις, ν’ αφήνεσαι…/ Να νιώθεις την ανάσα, να μη φοβάσαι!/ Να πιστεύεις, να μαλακώνεις…/ Να σωπαίνεις, τη μάσκα σου να τσαλακώνεις. […] Να γίνεσαι το τόξο και το βέλος… Να λυγίζεις – να τεντώνεσαι ως το τέλος!». Από το ποίημα της φίλης μου γιατρού – ποιήτριας Ελένης Περγάντου “Η ομορφιά της αγκαλιάς”.

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 26.2.2021) 

https://www.haniotika-nea.gr/o-p-ignatios-chatzinikolaoy-os-syggrafeas/

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ Β'

 ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ: ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ 60 ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Γράφει ο π. Στυλιανός Θεοδωρογλάκης 




(Εκτενής, εκτενέστατη,  η λίαν αγαπητική προσέγγιση των ΧΕΛΙΔΟΝΙΩΝ από τον και καλό μου φίλο, ιερατικό προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού Χανίων θεολόγου- συγγραφέα π. Στυλιανό Θεοδωρογλάκη στην εφ. "Χανιώτικα νέα"  προ ημερών. Εντυπωσιακό το ό, τι σχολίασε όλα, και τα 60 ποιήματα... Υπόχρεος στην αγάπη σου παπα - Στυλιανός)

Mε χαρά μεγάλη αντικρίσαμε το νέο βιβλίο του ποιητή, λογοτέχνη και δασκάλου Βαγγέλη Θεοκλέους  Κακατσάκη με τα εκλεκτά ποιήματά του και με το γενικό τίτλο “Τα χελιδόνια του μοναχού” ποιητική συλλογή ποιότητας και πληρότητας αλλά και με ορθόδοξο ήθος και ελληνικό χρώμα, με πλούτο νοημάτων και συμβολισμό, με πολύ ομορφιά και χάρη.

Πράγματι ο κύριος Βαγγέλης Κακατσάκης είναι διακεκριμένος δάσκαλος και παιδαγωγός, λογοτέχνης, συγγραφέας και ποιητής εκλεκτός.

Τα ποιήματά του με πλούσια, ορθόδοξη, χριστιανική επένδυση, με ποιητική και λυρική καθαρότητα αναγινώσκονται με ευχαρίστηση και κατανοούνται με χαρά και ικανοποίηση.
Συγχαίρουμε, τιμούμε και καμαρώνουμε τον εκλεκτό ποιητή και δημιουργό του εν λόγω έργου για το οποίο ελπίζουμε να μας επιτρέπει τον επί μέρους σχολιασμό ενός εκάστου των ποιημάτων π.χ.

Τα χελιδόνια του μοναχού – Μοιάζω με αυτόν που αγαπώ.

Ευαγγελισμός – Να γίνει όπως θέλει η χάρη Σου. Εδώ είμαι Κύριε, κάνε με ότι θέλεις.

Αγγελία – Όλα απολαμβάνουν την ίδια ευλογία του Θεού και τα άγρια και τα ήμερα.

Περί ευθύνης – Ίδια φόντα ευθύνης και ανευθυνότητας.

Αναστάσιμο – Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός.

Το τάξιμο του Άη Γιώργη – Οι άγιοι και οι αμαρτωλοί συνυπάρχουμε, συλλειτουργούμε, συμψάλλουμε.

Το χαμόγελο του Διάκου – Ότι δεν προλαβαίνουμε εμείς να κάνουμε το κάνει ο Θεός.

Ο ευλογημένος τριανταφυλλώνας – Η δημιουργία είναι χαρά. Η προσφορά είναι εορταστικός, εσωτερικός συναγερμός. Δημιουργούμε και προσφέρουμε.

Παίζοντας με τα γράμματα (Α) – Άνοιξη είναι χαρά της ζωής γιατί αρχίζει μετά ταύτα η ελευθερία μας στις επιλογές, στις κινήσεις και τις προσφορές.
\\

Η πύλη της μετάνοιας – Πόρτα του παραδείσου, εγγύηση της αιωνιότητας, εργαλείο της θέωσης.

Ο γυμνός άγιος – Ο άγιος μέσα στις κατά κόσμον στερήσεις του ζούσε την πληρότητα της ζωής των ουρανών, αυτό πασχίζει και για μας να ζήσουμε την εν Χριστώ πληρότητα και ομορφιά της ζωής.

Συναπαντήματα – Εις τιμήν και μνήμην πάντων των επ’ ελπίδι αναστάσεως και κακοιμημένων πατέρων και αδελφών ημών. Τους θυμούμαστε, αναστρεφόμαστε νοερά μαζί τους, αναφερόμαστε στο όνομα και τις υπάρξεις τους. Χώρια και αγαπημένοι.

Οι προαπελθόντες – Όπως και εάν πάμε στην Εκκλησία μας δέχεται ο Θεός και όπως και εάν φύγουμε, πάρουμε δεν πάρουμε αντίδωρο, μας ευλογεί ο Θεός.

Οι εναπομείναντες – Λειτουργοί και λειτουργούμενοι ανακουφίζονται και αναδυναμώνονται για την ανηφόρα της ζωής.

Σταγόνας λάμψη – Το σκοτάδι το διαδέχεται το φως, το πικρόν υπερκαλύπτεται με το γλυκύ, η ομορφιά της νύχτας και της ημέρας, βρέχει δεν βρέχει συλλειτουργούν και συνεισφέρουν στην ολοκλήρωση της εικόνας.

Οι μοναχοί και τα περιστέρια – Ελεύθερα πουλιά του ουρανού τα περιστέρια, ελεύθεροι άνθρωποι – άγγελοι οι μοναχοί. Λίγο – πολύ μοιάζουν.

Των Αγίων Πάντων – Επώνυμοι και ανώνυμοι, ξακουστοί και άγνωστοι, ζουν τη χαρά και τη σύναξη πάντων των Αγίων και των χριστιανών επιβεβαιούντων «των αγίων ο χορός εύρε πηγήν της ζωής».

Υπάρχοντας – Όσο υπάρχω ζω, νεκρός ή ζωντανός. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Όλοι μαζί στο αιώνιο παρόν του δημιουργού. Αμήν.

Παιχνίδι με τα γράμματα (Β) – Καθένας μήνας, χρόνος, άνθρωπος, πράγματα έχει την ιδιαίτερη αξία του. Όλα άξια, όλα τιμημένα.

Η Αγία Μαρίνα και οι δαίμονες – Όταν αγαπώ επιθυμώ να ζήσω αυτό που αγαπώ. Οι Άγιοι αγαπούν το Χριστό γιατί από αυτόν έχουν την αγιότητα. Όλοι ποθούν και όλοι επιθυμούν να γνωρίσουν το Χριστό νυμφίο, εσφαγμένο αρνίον της λύτρωσης και της σωτηρίας.

Το κλάμα ενός αγίου – Η έγνοια του Αγίου. Η κοινωνία και οι ευθύνες της για την φτώχεια, την υγεία και τη ζωή γενικότερα.

Παιχνίδια – Η ζωή και το παιχνίδι που είναι χρήσιμο να μαθαίνουμε να το παίζουμε, έντιμα, μικροί και μεγάλοι με τα μέσα που κάθε εποχή μας προσφέρει. Σήμερα τα παιδιά παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Παλαιότερα έπαιζαν αμάδες.

Διλήμματα – Στάση κοινής ευθύνης με νόημα και περιεχόμενο.

Της Μεταμόρφωσης – Η ψαλμωδία είναι άσκηση στην προσευχή γι’ αυτό και όταν ψάλλει τον τρισάγιο ύμνο, ο ψάλτης κάνει το σταυρό του ή άλλες φορές γονατίζει, κάνει μετάνοιες. Ψάλλοντας μαθαίνουμε να προσευχόμαστε.

Η Παναγία της Επιστροφής – Κραυγή αγωνίας εκ βαθέων. Επίκληση επιτακτική στην Παναγία που από τον ουρανό βρίσκεται στον κόσμο μαζί μας κάθε στιγμή. Όπως το μικρό παιδί φωνάζει «μάνα» μου, το ίδιο και εμείς οι μεγάλοι φωνάζουμε «Παναγία μου». Ό,τι καλύτερο.

Των Ειρηναίων – Μαζί με τις ευχές του παππού και οι δικές μας ευχές. «Πολυχρόνιον ποιήσαι Κύριος ο Θεός τον Σεβασμιώτατον Αρχιεπίσκοπον Κρήτης κ.κ. Ειρηναίον». Αμήν.

Η πίστη και το σπίτι – Η διάκριση και στην ποίηση και στον πεζό λόγο είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Την πίστη μας μπορούμε να την βρούμε και στο σπίτι μας αλλά μπορούμε και να τη χάσουμε. Είναι το πως πιστεύουμε. Έχουμε καλή ιδέα για το Θεό; Η αναστρεφόμαστε και ζούμε μαζί του ως σχέση αγαπωμένων προσώπων;

Της Ινδίκτου – Αρχή του εκκλησιαστικού έτους και της λειτουργικής τάξης της Εκκλησίας μας. Εορτή και πανηγύρι για τον ενιαυτόν της χρηστότητας του Κυρίου.

Ο Μακρυγιάννης στην οδό του – Αναμιμνησκόμαστε και μακαρίζουμε στο πρόσωπό του τους διακονήσαντες με ορθόδοξο ήθος την Πατρίδα και την ελληνική λεβεντιά.

Η ελιά με τους βασιλικούς – Ιερό και ζωηφόρο δένδρο η ελιά, άρωμα και αρχοντιά οι βασιλικοί, συνδυασμός αρχοντικός, αυθεντικός, ταιριαστός και ελκυστικός για φίλους, χωριανούς, γνωστούς και διαβατικούς να σχεδιάσουν, να καταστρώσουν προγράμματα απελευθέρωσης ή άλλων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών φεύγοντας με ένα κλαδί βασιλικού ή ελιάς στον καθένα, ως σημάδι ενότητας, ειρήνης, παραγωγικότητας και υπευθυνότητας.

Το μοναστήρι των γλάρων – Καταφύγιο των πουλιών που χαίρονται την νύκτα και τραγουδούν με το κελάηδημά τους. Αληθινή στέγη προσευχής είναι η ευχαρίστηση της ημέρας που τα πετεινά του ουρανού πληρώνουν με αυτό το δώρο αυτούς που τα φιλοξενούν.

Ιλάσθητί μοι – Άξιο ιδιαίτερης προσοχής το παρατράγουδο των μοναχών όχι που ανάμεσα στο μοναστήρι και τον κόσμο διαλέγει τον κόσμο αλλά για την συντριβή της μετάνοιας που παρά τις όποιες επιφυλάξεις, αγιάζει.

Των Αγίων Ανδρογύνων – Ευλογία Θεού. Η λειτουργία της ζωής ως θεσμού συγκλήρωσης του βίου παντός για διασκέδαση, για τεκνογονία και προπάντων για τη λύτρωση και τη σωτηρία καθόσον ο γάμος είναι μυστήριον μέγα εις Χριστόν και εις την Εκκλησίαν.

Αναφορά στο Νίκο Καζαντζάκη – Όταν το στόμα μιλεί από το περίσσευμα της καρδίας κάθε άλλος λόγος είναι αργός και άχρηστος.

Η ζωή συνεχίζεται – Τα βάσανα και οι καημοί, οι πόνοι και οι πίκρες, συνθλίβουν μερικές φορές τις αντοχές μας και οδηγούν στην απελπισία και όχι σπάνια στα απονενοημένα διαβήματα. Υπάρχει πάντοτε διέξοδος, η εξομολόγηση, η συμβουλή του πνευματικού, το έλεος του Θεού που λυτρώνει, ενθαρρύνει, ζωογονεί και έτσι η ζωή συνεχίζεται.

Οι Τέσσερις Μάρτυρες – Άγιοι μάρτυρες, οι καλώς αθλήσαντες και στεφανωθέντες, πρεσβεύσατε προς Κύριον, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών. Με το θάρρος της κατά σάρκα συγγένειάς μας επικαλούμαστε την εξ ουρανού βοήθεια και πρεσβεία τους.

Λαέ μου – Αντί του Μάννα χολή. Τους αρρώστους σου εθεράπευσα, τους πεινασμένους σου εχόρτασα, τους νεκρούς σου ανέστησε, τι κακό σου έκανα ;

Η Παναγία των Εισοδίων – Πλήρη ικανοποίηση και εμπιστοσύνη στο Θεό. Η Παναγία των Εισοδίων των Χανίων δεν είναι μόνο εκείνη που ενώνει τους αιώνες, συνεγείρει και τους ανθρώπους και ευχαριστεί και λυτρώνει το πλησίασμά της το ιερό προσκύνημα της θαυματουργής εικόνας της.

Βλασφημία – «Άπαγε της βλασφημίας». Με αυτή τη φράση εξορκίζουμε τη βλασφημία, όχι το βλάσφημο τον οποίον αγαπούμε.

Βρέχει – Όταν βρέχει είναι καλό να έχεις ένα κεραμίδι να σε προστατεύει από τον ήλιο και την βροχή αλλά και εάν δεν το έχεις να μην το κρατάς μέσα σου ως απωθημένο, μίσος και κακία γιατί πάντοτε υπάρχει κάπου κρυμμένη γύρω σου η ανθρωπιά.

Ο Άγιος ΝΙΣΕΡ – Έχει τα καλά του και το διαδίκτυο. Ένας ακόμα Άγιος που βγαίνει στο όβγορο της δημοσιότητας με το διαδίκτυο. Είναι ευλογία να βρεθούμε μαζί με όλους τους Αγίους. Είναι ευλογία και η διαδικτυακή χρήση.

Τα γιασεμιά κι οι κρίνοι – Μέσα από την ασυμφωνία έρχεται η συμφωνία και η χαρά. Η πολυμορφία είναι η ομορφιά της ζωής.

Μετέωρος – Ζούμε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Το όραμά μας είναι η αφθαρσία, η αιωνιότητα, οι ουρανοί.

Περιπέτεια – Ο χρόνος είναι η περιπέτειά μας και είναι τέχνη να βγούμε έξω από τη δυναστεία του χρόνου και να ζήσουμε την ελευθερία του Θεού. Ο μοναχός και τα χελιδόνια του μοναχού φαίνεται να γνωρίζουν αυτή την τέχνη.Σίγουρα την γνωρίζει και ο συγγραφέας.

Τα σπουργίτια του μοναστηριού – Τα πετεινά του ουρανού ουδέ σπείρουν, ουδέ θερίζουν. Γι’ αυτά νοιάζεται ο ουρανός. Αν ο Θεός νοιάζεται για τα πετεινά μπορεί να μη νοιάζεται για εμάς;

Χριστούγεννα – Το αδιαπέραστο σκοτάδι διαλύεται και λαμπρύνεται και με τη φωτεινή νύχτα των Χριστουγέννων. Προσκυνούμεν σου τη γέννα Χριστέ.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Χριστουγεννιάτικα με ανοιχτές τις πόρτες του σπιτιού και της καρδιάς μας. Χίλιως καλώς βρεθήκαμε.

Άγιος Βασίλης – Ο Άγιος Βασίλης δεν έρχεται, ήλθε και έμεινε, είναι μαζί μας όπως περιγράφεται με το φθαρμένο ράσο του.

Μνήμη Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη – Ιεροφάντης και μυσταγωγός της ορθοδοξίας. Χαλάλι του η υποδοχή του αρχαγγέλου.

Διαφωνία – Αν δεν διαφωνήσουμε δεν θα ζήσουμε ποτέ τη χαρά της συμφωνίας. Διαφωνούμε με τον εαυτό μας και συμφωνούμε με το Θεό.

Του Αγίου (Δ)άνακτος – Ο Άγιος Θεοδόσιος ο Μέγας έλεγε ότι η μεγαλύτερη χαρά του είναι όχι ότι είναι βασιλιάς του κόσμου αλλά γιατί είναι χριστιανός.

Η Παναγία της Υπαπαντής – Είναι λειτουργική πίκρα να λειτουργεί ο ιερέας χωρίς εκκλησίασμα. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και τα πετεινά του ουρανού.

Περί έρωτος – Έρως ανίκατε μάχαν.

Έχει ο Θεός – Πλούσια τα ελέη του Θεού. Όταν έχει ο Θεός έχουμε και εμείς.

Κύριε ελέησον – «Ταπεινοίς δίδωσι χάριν, υπερηφάνοις αντιτάσσσεται».

Παιχνίδι με τα γράμματα (Δ) – Ευλογημένος ο ενιαυτός της χρηστότητος του Κυρίου.

Ορθοδοξίας ανάγνωσμα – Ευλογία Κυρίου και θείο αυτού έλεος.

Άρωμα αροσμαρή – Ταιριαστή η αφιέρωση γιατί το αυθεντικό ριζίτικο της Κρήτης λέει ότι μυρίζουν …..και μυρίζει και ο φρόνιμος γιατί ο κύριος Γιάννης Γαρεδάκης ανήκει με την κύρια σημασία της λέξης στους φρόνιμους. Με την ευχή να είναι πολυχρόνιος.

Τα κατά Μαρκ – Προφητείες μετά Χριστόν δεν επιδοκιμάζονται αν και εν πολλοίς είναι ευπρόσδεκτες μακριά από εμάς αυτό το ολίσθημα.

Και πάλιν και πολλάκις συγχαίρουμε και τιμούμε το δημιουργό αυτής της ποιητικής συλλογής και όχι μόνον. Ταυτόχρονα και τον ευχαριστούμε για τα υπέροχα αυτά ποιήματά του που με παροιμίες και παραβολές από τη φυσική ζωή των πετεινών του ουρανού και των κρίνων του αγρού και άλλα διάφορα πράγματα αλλά και ανθρώπων διακεκριμένων μας ωθούν στην εμβάθυνση των μεγάλων νοημάτων και αξιών της ιστορίας και του πολιτισμού.

Χανιώτικα νέα (Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021)

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

"ΤΑ ΧΑΪΚΟΥ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ"
ΧΑΡΑ ΜΟΥ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 

Στίχοι ποιητών \ δεκαεφτά συλλαβές\ όμορφος κόσμος 
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης *


Νέες αλλά και παλαιότερες ποιητικές φωνές θα ενωθούν σε μία συλλογική έκδοση χαϊκού, με τίτλο «Τα Χαϊκού της άνοιξης», που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ανεμολόγιο μέσα στην άνοιξη!

Το χαϊκού είναι μια ιαπωνική ποιητική φόρμα. Παραδοσιακά αποτελείται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών, οι οποίες τοποθετούνται σε τρεις στίχους για έμφαση (ή σε έναν, χωρισμένο με κενά), δηλαδή από 17 συλλαβές. Είναι η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο και διαβάζεται με μία αναπνοή. Το θέμα του ποιητικού διαγωνισμού είναι ελεύθερο. Ο τίτλος προέκυψε διότι η άνοιξη έχει πολλές έννοιες και εκφάνσεις, και για τον καθένα από εμάς συμβολίζει και κάτι διαφορετικό. Η παρούσα συλλογή είναι μια πράξη δημιουργίας, και ως εκ τούτου μια πράξη επανάστασης, απέναντι στους δύσκολους και αβέβαιους καιρούς που διανύουμε, όπως κάθε άνοιξη είναι μια πράξη επανάστασης απέναντι στον χειμώνα. Ας ενώσουμε λοιπόν τις ποιητικές μας φωνές, και ας δημιουργήσουμε με τα ταπεινότερα υλικά, τις λέξεις, το υπόστρωμα που πάνω του θα ανθίσει η προσωπική μας άνοιξη.

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, αλλά και ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους:

Αλέξανδρο Δαμουλιάνο (ποιητής-συγγραφέας)

Βαγγέλη Κακατσάκη (δάσκαλος-λογοτέχνης)

Αργυρώ Μαργαρίτη (συγγραφέας)

Αριέττα Μουτούση (ηθοποιός)

Κάκια Ξύδη (συγγραφέας-εκδότρια)

 

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1) Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι ενήλικες που γράφουν στην ελληνική γλώσσα.

2) Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει από τρία έως πέντε χαϊκού, αλλά μόνο τρία του κάθε δημιουργού που εγκρίνονται προς έκδοση θα συμπεριληφθούν στη συλλογή.

3) Τα έργα δεν πρέπει να έχουν εκδοθεί σε ατομική ή συλλογική έκδοση στην Ελλάδα.

4) Τα έργα θα πρέπει να αποσταλούν σε ηλεκτρονική μορφή (σε αρχείο word) στο e-mail: ekdoseis.anemologio@gmail.com με την ένδειξη «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΧΑΪΚΟΥ», και να συνοδεύονται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

5) Έγκυρα θεωρούνται τα έργα που ακολουθούν τη γνωστή φόρμα των χαϊκού, δηλαδή πέντε συλλαβές στον πρώτο στίχο, εφτά στον δεύτερο και πέντε στον τρίτο (5-7-5). Όσα χαϊκού δεν πληρούν αυτές τις προδιαγραφές, δεν θα ληφθούν υπόψη.

6) Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης των έργων από την κριτική επιτροπή, οι δημιουργοί των οποίων τα έργα θα συμπεριληφθούν στη συλλογική έκδοση, θα ενημερωθούν μέσω e-mail.

7) Η συμμετοχή στον διαγωνισμό, καθώς και η συμμετοχή στη συλλογική έκδοση, είναι δωρεάν.

8) Ο διαγωνιζόμενος εγγυάται για το πρωτότυπο του έργου του και αναλαμβάνει κάθε ευθύνη έναντι τρίτων ως προς την πρωτοτυπία του.

 

 * Το βιβλίο με χαϊκού  των μαθητών μου της Γ1 τάξης του Δημοτικού  Σχολείου των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ (σχ. χρονιά 2008 - 2009), με τίτλο "Οι τέσσερις εποχές", που επιμελήθηκα και προλόγισα,   στον νου μου, όταν η και καλή μου φίλη, υπεύθυνη της Διαδικτυακής Βιβλιοφιλικής Ομάδας ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Γιούλη Τσακάλου, μου πρότεινε να συμμετέχω στην κριτική επιτροπή ΤΩΝ ΧΑϊΚΟΥ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ από τις εκδόσεις ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ. Με χαρά το ΝΑΙ στο τηλεφώνημα που μου έκανε δυο μέρες μετά η υπεύθυνη του εκδοτικού η εκδότρια  Κάτια Ξύδη. Όσοι πιστοί, προσέλθετε...

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΦΑΝΦΑΡΑΣ

Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης 

Tο τέρας που όλοι εψάχναμε το πιάσαμε! Το τέρας που όλοι το γνωρίζαν ή είχαν ακούσει και κανένας δεν μίλαγε γι’ αυτό! Το τέρας συνελήθφη. Μάθαμε και το όνομά του και το πώς και το πού και το γιατί! Μετά ήρθε η ώρα για να του χυμήξουμε όλοι μαζί και να το ξεσκίσουμε· το κάναμε!

Την πρώτη ημέρα το ξεσκίσαμε κανονικά! Τη δεύτερη, το ξελουρίσαμε όπως του αρμόζει, την τρίτη και την τέταρτη και όλες τις επόμενες το τέρας το διασύρουμε όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε!

Κι εγώ μένω όλο αυτόν τον καιρό να παρακολουθώ πολλούς από αυτούς τους αμέμπτου ηθικής να συνεχίζουν εδώ και μέρες τον χαβά τους! Παλιά τους τέχνη κόσκινο θα μου πεις!
Μένω να παρακολουθώ τα κοράκια και τους γύπες, τα όρνια και τους καναβούς που ψόφια σάρκα τρώνε και επιβιώνουν…

Το μοναδικό(!!) αυτό τέρας της Πατρίδος το πιάσαμε και εξακολουθητικά το ξεσκίζουμε! Και πια προσπαθούμε να βγάλουμε ό,τι μεγαλύτερο μίσος και μένος μας έχει απομείνει, επάνω του!

Και ξημέρωσε κι άλλη ημέρα! Κι εμείς συνεχίζουμε να το κατακρεουργούμε· παλιά μας Τέχνη κόσκινο!

Μια χώρα ολόκληρη ασχολείται πια μ’ αυτό!

Εξάλλου πια το ζήτημα το αναγάγαμε και στη σφαίρα της πολιτικής! Λες και ο βιαστής ψυχών, ο λωποδύτης, ο αγύρτης, πάντα ανήκει σε ένα συγκεκριμένο χώρο!

Και μένω να παρακολουθώ να εξαπολύουν πυρά ακόμη και άνθρωποι που έχουν κάνει επάγγελμα τον φαρισαϊσμό, ένθεν κι ένθεν!

Μια λογική φαρισαϊσμού που πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις φτάνει στα κόκκινα!

Και από κοντά η… ξεκατινιά της θλιβερής τους ύπαρξης!

Η υπόθεση Λιγνάδη έχει πάρει την άγουσα για τη Δικαιοσύνη!

Το τέρας θα δικαστεί…

Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι “άσπρα κοράκια, μαύρα κοράκια» του ποιητή Φανφάρα, του ποιητή που στο τέλος -αν θυμάστε καλά την ταινία “Ξύπνα Βασίλη”- παραδέχθηκαν και όσοι τον έβριζαν αρχικά!

Βέβαια θα μου πεις «στη χώρα της φανφαρολογίας» τι περιμένεις και συ βρε άνθρωπέ μου να βρεις;

Για άλλη μια φορά έχω την αίσθηση ότι εκτός του ότι χάνουμε και το δέντρο και το δάσος και την ουσία!

«Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα άλλάξει ποτέ»!

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 24.2.2021)

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

"ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ"


«Καημένε Μακρυγιάννη να ‘ξερες/ γιατί το τζάκισες το χέρι σου/ το τζάκισες για να χορεύουν σέικ/ τα κωλόπαιδα». Και το “ποίημα” αυτό του πάντα ωσεί παρόντος Ντίνου Χριστιανόπουλου στο νου μου, ενώ έχω αποφασίσει για το περιεχόμενο της στήλης και το μολύβι περιμένει με ανυπομονησία ν’ αρχίσει το γράψιμο. Αλήθεια, αν στη θέση του Μακρυγιάννη έβαζε ο ποιητής τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας, τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που δεν “τζάκισε” μόνο το χέρι του (ειρήσθω εν παρόδω ότι είχε χάσει το δεξί του χέρι ως αξιωματικός του ρωσικού στρατού το 1814 στη Μάχη της Δρέσδης) αλλά πέθανε δυο μήνες μετά την αποφυλάκισή του απ’ τις αυστριακές φυλακές στη Βιέννη, στις 31 Ιανουαρίου 1828, ποιο θα ήταν το ποίημα; Γιατί θα του έλεγε ότι πέθανε, αυτός ένας πρίγκιπας παραπεταμένος και σε πλήρη ένδεια, σε ξένη γη, ο ποιητής; Μετέωρο το ερώτημα…

«Η ώρα ήλθεν, ω Άνδρες Έλληνες! Πρό πολλού οι λαοί της Ευρώπης, πολεμούντες υπέρ των ιδίων Δικαιωμάτων και ελευθερίας αυτών, μας επροσκάλουν εις μίμησιν, αυτοί, καίτοι οπωσούν ελεύθεροι, επροσπάθησαν όλαις δυνάμεσι να αυξήσωσι την ελευθερίαν, και δι’ αυτής πάσαν αυτών την Ευδαιμονίαν. Οι αδελφοί μας και φίλοι είναι πανταχού έτοιμοι, οι Σέρβοι, οι Σουλιώται, και όλη η Ήπειρος, οπλοφορούντες μας περιμένωσιν· ας ενωθώμεν λοιπόν με Ενθουσιασμόν! Η Πατρίς μας προσκαλεί! Η Ευρώπη, προσηλώνουσα τους οφθαλμούς της εις ημάς, απορεί διά την ακινησίαν μας, ας αντηχήσωσι λοιπόν όλα τα Όρη της Ελλάδος από τον Ήχον της πολεμικής μας Σάλπιγγος, και αι κοιλάδες από την τρομεράν κλαγγήν των Αρμάτων μας. Η Ευρώπη θέλει θαυμάση τας ανδραγαθίας μας, οι δε τύραννοι ημών τρέμοντες και ωχροί θέλουσι φύγει απ’ έμπροσθέν μας». Η αρχή από την επαναστατική προκήρυξη της Επανάστασης του 1821 που τελειώνει με τη φράση «Εις τα όπλα λοιπόν φίλοι, η Πατρίς μας προσκαλεί» και την υπογράφει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης. «Την 24ην Φεβρουαρίου 1821 Εις το γενικόν στρατόπεδον του Ιασίου».

Σαν χθες, 22 Φεβρουαρίου 1821, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον ποταμό Προύθο και υψώνει τη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες της Μολδοβλαχίας. Σαν αύριο, 24 Φεβρουαρίου 1821, η έκδοση της προκήρυξής του, η επίσημη έναρξη της των Ελλήνων Επανάστασης. «Ήμουν κι εγώ εκεί αυτές τις μέρες δίπλα στον Αρχηγό, ονειρεύτηκα τις προάλλες. Όντας φοιτητής, ένας από τους 500 περίπου Έλληνες φοιτητές που αφήσαμε τις σπουδές μας στα πανεπιστήμια της Ευρώπης και πήραμε μέρος στη συγκρότηση του Ιερού Λόχου. Και στη δοξολογία που έγινε δυο μέρες μετά στις 26 του μήνα, που έγινε στο ναό των Τριών Ιεραρχών, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Βενιαμίν ευλόγησε την πρόχειρη σημαία και παρέδωσε το ξίφος με έμβλημα τον Σταυρό, επίσης ήμουν… Μέχρις εκεί. Ύστερα ξύπνησα. Με τις δυο πρώτες στροφές απ’ την ωδή του Ανδρέα Κάλβου “Εις τον Ιερόν Λόχον”, στον νου μου. «Ας μη βρέξει ποτέ/ το σύννεφον, και ο άνεμος/ σκληρός ας μη σκορπίσει/ το χώμα το μακάριον/ που σας σκεπάζει.// Ας δροσίζει πάντοτε με τ’ αργυρά της δάκρυα/ η ροδόπεπλος κόρη·/ Κι αυτού ας ξεφυτρώνουν αιώνια τα άνθη», για τους Ιερολοχίτες που έπεσαν στις 19 Ιουνίου 1821 στο Δραγατσάνι. Η δαρτή βροχή που έβρεχε κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε σταματήσει…

ΚΟΡΩΝΟΊΚΑ… ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Με μια μικρή ρίμα του φίλου ιερωμένου αρχίζει η στήλη σήμερα. Για τις μάσκες ο λόγος με χιουμοριστική διάθεση. Και γιατί άνοιξε από χθες το Τριώδιο, η περίοδος των Αποκράδων. Πάμε! «Μας έκανε να γίνουμε ο Κόβης μασκαράδες,/ πολίτες και πολιτικοί ακόμα και παπάδες./ Σαν μουσουλμάνες φερετζέ έβαλαν κι οι γυναίκες/ και οι γιαγιάδες φαίνονται στα μάτια μας μπεμπέκες». Ακριβώς όπως τα λέτε, πάτερ! Μασκαράδες γίναμε, ας όψεται ο Κόβης, όπως λέτε σήμερα τον κορωνοϊό που τον λέγατε Κόβητα ή Κοβητά.

Ενώ το Ηράκλειο (ο δήμος Ηρακλείου) έχει μπει στο “κόκκινο” (στις περιοχές αυξημένου κινδύνου στο χάρτη Υγειονομική Ασφάλειας και Προστασίας για τη διασπορά του κορωνοϊού), δηλαδή, τα Χανιά εξακολουθούν να “πλέουν” με “κίτρινη” σημαία. Να κοιμούμαστε ήσυχοι; Ε, όχι δα! Δεν αργεί το κακό να γίνει φάντασμα. Ένα το κρατούμενο. Να πρασινίσει όλη η Ελλάδα, όσο γίνεται πιο γρήγορα, η ευχή όλων μας. Ωστόσο, να προσέχουμε, να προσέχουμε, να προσέχουμε… τι άλλο;

«Θα αναρτήσω στίχους για την πανδημία/ στο facebook και στο Διαδίκτυο/ με ύφος φυσικό θα ’χω φωτογραφία/ στη chezlong με σώμα ημι-ύπτιο», λέει στη (για) τη νέα ποιητική του συλλογή “Pixels” (εκδ. “ΚΕΔΡΟΣ”), που είναι το ενδέκατο ποιητικό του βιβλίο ο Δημήτρης Κοσμόπουλος. “Pixels” στη γλώσσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι τα εικονοστοιχεία, οι ψηφιακοί κόκκοι που αποτελούν την ηλεκτρονική εικόνα η οποία έχει πια υποκατασταθεί στη θέση της αληθινής ζωής», όπως επισημαίνεται και στο Δελτίο Τύπου για την έκδοση…

Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 23.2.2021) 

https://www.haniotika-nea.gr/machoy-yper-pisteos-kai-patridos/

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ Α

 ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 

"ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ" είναι ο τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής του Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη, που κυκλοφορεί ελεύθερα στο Διαδίκτυο από τις 21 Φεβρουαρίου 2021, ( https://online.fliphtml5.com/rsfkr/sohg/ )




 Η ποιητική αυτή συλλογή ( Σχεδιασμός - Σελιδοποίηση: Αντώνης Π. Βακάκης, Επιμέλεια: Γιώργος Κουκουράκης, Υπεύθυνος Ψηφιακής Ἐκδοσης: Παναγιώτης Αλεβαντής ) που είναι η έκτη του ποιητή περιλαμβάνει 30 από τα ποιήματα που γράφτηκαν κατά την περίοδο της πρώτης, λόγω κορωνοϊού, καραντίνας (Μάρτιος -Μάιος 2020, που συνέπεσε και με το Πάσχα).  Με τα ποιήματα αυτά συμμετείχε στον 6ο Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό "Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ" 2020,που διοργάνωσε η International Art Akademy, και πήρε το 2ο Βραβείο (πρώτο δε δόθηκε) και το βραβείο ΗΣΙΟΔΟΣ. Στις προθέσεις του είναι να ακολουθήσει και έντυπη έκδοση, εμπλουτισμένη και με άλλα σχετικά ποιήματα, αφού ο κορωνοϊός επιμένει να μας τυραννά. 



Το ποίημα "Θέλω τα χελιδόνια μου", που παρατίθεται ως δείγμα γραφής, γράφτηκε στις 2 Απριλίου 2020 

Κατασκεύασαν σιδερένια κοράκια

και τα έστειλαν να κυνηγήσουν

τους ιούς 

της ατμόσφαιρας.

Οι άνθρωποι βγήκαν στις στέγες των σπιτιών

και χειροκροτούσαν για τη δεδομένη νίκη.

Όντως σε λίγο δεν υπήρχαν ιοί.

Ούτε χελιδόνια υπήρχαν, ωστόσο,

διαπίστωσαν με τρόμο οι άνθρωποι.

Θέλω τα χελιδόνια μου,

είπε κλαίγοντας ένα κορίτσι.


Ένα αγόρι μεταμόρφωσε –

ως διά μαγείας –

τα κοράκια σε περιστέρια

και τα χελιδόνια επέστρεψαν.

 https://fliphtml5.com/rsfkr/sohg


ΠΟΙΗΣΗ

ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ 




Στον πρόναο,

σε μια σκοτεινή γωνιά, 

πολύ πριν σημάνει η καμπάνα, 

μόνος με τον Θεό,

ο τελώνης.

 

Καταμεσής του ναού,

κάτω από τον μεγάλο πολυέλαιο,

με το που τελειώνει η λειτουργία,

κατά τη διανομή του αντίδωρου,

ο φαρισαίος. 

 

Και για τους δύο

το Κύριε ελέησον.   

  

ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ ( "Τα χελιδόνια του μοναχού",
Β΄Έκδοση, ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, Χανιά 2020)

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ




Β, Γ΄ ΚΑΙ Δ΄ ΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ 

ΖΩΑ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ 


Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο! 

Για τον χειμώνα τα κείμενα και οι ζωγραφιές των παιδιών των Β', Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολ. Γραμβούσας Κισάμου, που έχουν δασκάλα τη γνωστή από πολλές εργασίες μαθητών της Βασιλική Χαραλαμπίδου, στον προπερασμένο Παιδότοπο, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου. Για τα ζώα που πέφτουν σε νάρκη τον χειμώνα οι εργασίες των παιδιών των Α΄ , Γ΄ και Δ΄ που έχουν δασκάλα την άγνωστή μου προσωπικά εξ' Αθηνών ορμώμενη κα Αμάντα  Ξιάρχου.  Υπέροχες οι εργασίες και των δε, όπως και των μεν. Άξιος ο μισθός (η ηθική ικανοποίηση, δηλαδή, τι άλλο; ) και της κυρίας Αμάντας, λοιπόν, όπως και των συναδελφισσών της , για τη βοήθειά τους, βέβαια. 

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους! 

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης 

δάσκαλος 




Να ΄μαστε πάλι εδώ. Δεν ξέρω αν το θυμάστε αλλά πριν δυο εβδομάδες οι μαθητές μας των Β΄, Ε΄+ Στ΄ τάξεων σας είχαν γράψει για το χειμώνα. Εμείς λοιπόν θα σας παρουσιάσουμε τα ζώα που τον χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Σας έχουμε γράψει και μερικά αινίγματα, ένα για κάθε ζώο. Για να δούμε, αν θα τα βρουν οι φίλοι σας, όταν τους τα πείτε..  Θερμές ευχαριστίες στις αξιόλογες συναδέλφους Χρυσούλα Κουτσούκου, δασκάλα Ε.Β.Π.  Εμμανουέλλα Τσιμπλάκη, δασκάλα Παράλληλης Στήριξης και Αθανασία Πολύχρου, δασκάλα του Ολοήμερου, για τη βοήθειά τους.

Αμάντα Ξιάρχου, Δασκάλα Α΄,Γ΄+ Δ΄τάξεων

ΖΩΑ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ

Κάποια ζώα το χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Πέφτουν για ύπνο για πολύ καιρό και δεν ξυπνάνε όσο έχει κρύο. Αυτό συμβαίνει γιατί δε βρίσκουν τροφή και δεν αντέχουν το κρύο. Έτσι τρώνε περισσότερο για να αποθηκεύσουν λίπος, φτιάχνουν φωλιές κι επιλέγουν ασφαλή μέρη για να προστατευτούν από τους εχθρούς τους. Τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη είναι : η αρκούδα, η νυχτερίδα, ο βάτραχος, το σαλιγκάρι, το φίδι, η χελώνα, ο σκαντζόχοιρος, το μυρμήγκι, το ποντίκι, ο σκίουρος, ο ασβός και η σαλαμάνδρα.

Στέλλα Μυλωνάκη, Δ΄τάξη




ΑΡΚΟΥΔΑ

 Η αρκούδα πέφτει σε χειμερία νάρκη με τα πρώτα κρύα σε μια ζεστή σπηλιά. Αν κάποιος την ενοχλήσει, ξυπνάει εύκολα.  Αίνιγμα:   Έχει γούνα μαλακή και όρεξη για μέλι. Τι είναι;                                         

Σάρα Στούλα , Γ΄τάξη

ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ

Η νυχτερίδα για να κοιμηθεί το χειμώνα θέλει μια ήσυχη φωλιά, συνήθως σε μία κουφάλα δέντρου. Εκεί κρέμεται ανάποδα και τυλίγεται με τα φτερά της. Αίνιγμα Είναι μαύρη φτερωτή και ανάποδα γυρίζει. Τι είναι;                                      \

  Δώρα Μ., Γ΄τάξη



ΒΑΤΡΑΧΟΣ

 Ο βάτραχος πέφτει κι αυτός σε χειμερία νάρκη κρυμμένος σε τρύπες στο χώμα ή στη λάσπη. Κάποιοι βάτραχοι κοιμούνται στο βυθό της λίμνης. Εκεί, αναπνέουν από το δέρμα τους. Αίνιγμα: Ξεχωρίζει απ΄ τη φωνή του και απ΄ το πράσινο κορμί του. Τι είναι;  

Ζαρέ Περτζέτζι, Δ΄τάξη

ΧΕΛΩΝΑ

 Η χελώνα όταν έρθει ο χειμώνας ψάχνει μαλακό χώμα για να κοιμηθεί. Βάζει το κεφάλι της μέσα στο καβούκι της και κοιμάται μέχρι την άνοιξη.    Αίνιγμα: Το σπίτι κουβαλώ και αργά περπατώ. Τι είναι;                                     

  Λεντιόν Ντόμη, Δ΄ τάξη

ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ

Το σαλιγκάρι πέφτει σε χειμερία νάρκη όπως και η χελώνα. Κλείνεται μέσα στο κέλυφός του, αφού πρώτα σκάψει τρύπα στο χώμα.     Αίνιγμα: Κέλυφος και κέρατα έχω και σημάδια γύρω μου αφήνω. Τι είναι;  

Κατερίνα Κομπογεννητάκη, Δ΄τάξη

ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ

 Ο σκαντζόχοιρος όταν έρχεται ο χειμώνας και πεινάει κουλουριάζεται σαν κουβάρι. Φτιάχνει τη φωλιά του με φύλλα κάτω από ένα δέντρο. Όσο κοιμάται ακούει κάθε ήχο γύρω του. Αίνιγμα: Είναι μαύρο, μικρό και πολύ αγκαθωτό. Τι είναι;                  

Στεφανία Μυλωνάκη, Γ΄τάξη

ΦΙΔΙ

 Το φίδι, όπως και ο σκαντζόχοιρος κουλουριάζεται κάτω από τις πέτρες ή τους βράχους. Δεν αντέχει το κρύο και πέφτει σε βαθύ ύπνο.        Αίνιγμα: Είναι μακρύ, σέρνεται στη γη κι όταν νευριάζει πάντα σε τρομάζει. Τι είναι;

Σέβι Κούχια, Δ΄τάξη

ΜΥΡΜΗΓΚΙ

 Το μυρμήγκι για να προφυλαχτεί από τον χειμώνα φτιάχνει φωλιά μέσα στο χώμα ή στα δέντρα. Όλο το καλοκαίρι μαζεύει τροφή για να φάει όταν ξυπνήσει. Αίνιγμα: Είμαι μικρό, εργατικό και σπόρους κουβαλώ. Τι είναι;           

Δέσποινα Μαρκουλάκη, Δ΄τάξη

ΠΟΝΤΙΚΙ

 Το ποντίκι πέφτει σε χειμερία νάρκη γιατί δε βρίσκει την τροφή του. Έτσι χτίζει τη φωλιά του από φύλλα και κλαράκια. Κοιμάται μέχρι την Άνοιξη Αίνιγμα: Είναι μικρό , γρήγορο και του αρέσει το τυρί. Τι είναι;

 Κυριακή Καστανοπουλάκη, Α΄τάξη

ΣΚΙΟΥΡΟΣ

Ο σκίουρος πριν κοιμηθεί τρώει πολύ για να παχύνει. Η φωλιά του είναι μέσα σε τρύπες δέντρων. Μερικές φορές ξυπνάει αλλά δε βγαίνει έξω. Αίνιγμα: Με τη φουντωτή ουρά, τρέχει πάνω στα κλαδιά. Τι είναι;

Πωλίνα Καστανοπουλάκη-Δάφνη Περτζέτζι Α΄τάξη

ΑΣΒΟΣ

 Ο ασβός δεν κοιμάται αλλά κινείται λιγότερο γιατί κάνει κρύο. Σκάβει τη φωλιά του μέσα στο χώμα με φύλλα ή άχυρα για να ζεσταίνεται; Αίνιγμα: Μες το δάσος ξεχωρίζει κι από μακριά μυρίζει. Τι είναι;

Μιχάλης Μαργαριτάκης-Κλεντιόν Σούλι, Α΄τάξη



ΣΑΛΑΜΑΝΔΡΑ

 Η σαλαμάνδρα (σαύρα) το χειμώνα πέφτει κι αυτή σε χειμερία νάρκη. Βγαίνει απ΄το νερό και κρύβεται κάτω από τις πέτρες ή τα κούτσουρα. Αίνιγμα: Αλλάζει χρώμα και πεινάει και στους τοίχους περπατάει. Τι είναι;

Ηλίας Παπαντωνάκης- Ισαάκ Τσακαλίδης, Α΄τάξη

 

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 20.2.2021)