Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΚΟΥΤΣΑΚΗ: “ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΑΓΑΠΗ



Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης*

Ήταν να μην αρχίσω να διαβάζω το βιβλίο του γνωστού, ανά το πανελλήνιο, αλλά και διεθνώς, καταξιωμένου Χανιώτη συγγραφέα Πολυχρόνη Κουτσάκη, που είναι τώρα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Περθ της Αυστραλίας. Για το μυθιστόρημά του “Κάτι σαν αγάπη”, το τέταρτο βιβλίο τού “επισήμως πια ιδιωτικού ντετέκτιβ Γιώργου Δάντη”, μετά τη βραβευμένη με Κρατικό Βραβείο Τριλογία της Κρήτης (“Καιρός για ήρωες”. “Μια ανάσα μόνο”, Δεν είσαι εδώ”) που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. ο λόγος.

Δεν θα το κρύψω ότι διαβάζοντάς το ανυπομονούσα για τη συνέχεια και το τέλος, όσο προχωρούσα, τόσο ανυπομονούσα περισσότερο. Ωστόσο, προχωρούσα με… βήμα σημειωτόν, έχοντας πάντα το μολυβάκι στο χέρι, καθώς ένιωθα την ανάγκη να γράψω τούτο, το άλλο και το παράλλο. Και βέβαια απολαμβάνοντας τα παράλληλα προϊόντα της γραφής του, όπως το χιούμορ του, την φιλοσοφική του διάθεση την αγάπη και τις γνώσεις του για την πατρική γη, για παράδειγμα.

Είναι φανερό ότι ο Πολυχρόνης Κουτσάκης, που μας “αποφανίζει” ως Χανιώτες, γράφει πρώτα απ’ όλα για δική του ευχαρίστηση. Και βέβαια ότι ξέρει να χρησιμοποιεί συγκινησιακά τη γλώσσα σε βαθμό υπέρτατο, όντας σ’ ένα συνεχή διάλογο με τον αναγνώστη του, λειτουργώντας,ωστόσο και σαν δάσκαλος λογοτεχνικής γραφής.

Καλοτάξιδο το “Κάτι σαν αγάπη” σου. Πολυχρόνη! Και στο επόμενο βιβλίο σου με το καλό! Να συνεχίσεις να “αποφανίζεις” και με την γραφή σου, τα Χανιά, την Κρήτη και την Ελλάδα, η ευχή μου.

*δάσκαλος, λογοτέχνης




(Χανιώτικα νέα, 30 Μαϊου 2024) 


https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/pfbid048SFGFrSgM6LindKVaDLBf99HnVfsoVb8TNEf8d6iMRkz6dYT8pxhSu7UJTVfmERl?notif_id=1717053865308927&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

https://www.haniotika-nea.gr/to-vivlio-toy-polychroni-koytsaki-kati-san-agapi/


Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ



ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ




Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης 

Μάχη της Κρήτης…Πέρασαν 83 χρόνια από εκείνο τον Μάη του 1941… Τι έγινε άραγε τότε; Τι έγινε εκείνες τις ηµέρες; Τι επακολούθησε σε τούτον τον τόπο; Στα χωριά µας; Πόσοι σκοτώθηκαν, πώς! Πόσοι εκτελέστηκαν; Πώς και γιατί; Πόσοι αιχµαλωτίστηκαν, πού! Πόσοι εστάλησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζήδων; Πόσοι από αυτούς εξοντώθηκαν εκεί; Πόσοι επέζησαν και κατάφεραν να επιστρέψουν; Πόσα χωριά καταστράφηκαν; Πόσες περιουσίες; Πόσα παιδιά ορφάνεψαν και πόσες γυναίκες µαυροφορέθηκαν;
Πώς επέρασε τόση ζωή και χάθηκε σε µια σκόνη λήθης;
Ποιος θυµάται; Τι θυµάται; Έως πότε θα µπορούµε να θυµούµαστε; Αξίζει να θυµούµαστε; Πρέπει;
Όλο και πιο λίγοι οι παρόντες πλέον στις όποιες εκδηλώσεις που πολύ σωστά πραγµατοποιούνται τούτες τις ηµέρες!
Ένα χρέος ανεξόφλητο που όµως, πολύ φοβούµαι πως µε τον καιρό, αρχίζει να σβήνει, να φθίνει!
Λίγοι πια οι παππούδες και οι γιαγιάδες που τα έζησαν, και οι “επίσηµες εκδηλώσεις” -πολλές φορές δεν ακουµπούν τις ψυχές!
Τέτοιες ηµέρες επανέρχεται το πολύ σοβαρό αίτηµα, επιτέλους να δηµιουργηθεί ένα µουσείο εδώ στα Χανιά για τη Μάχη της Κρήτης!
Ένα από αυτά τα Μουσεία όπου ο επισκέπτης θα µπορεί να πληροφορηθεί τι έγινε σε αυτόν τον τόπο εκείνο το Μάιο αλλά και τι επακολούθησε!
Ένα µουσείο που θα... δηγάται για την αιµατοβαµµένη και χαροκαµένη Κρήτη!
∆εν το αξίζει η Κρήτη; ∆εν το αξίζουν οι παππούδες µας; ∆εν το επιζητούν οι απογόνοι µας;
Ίσως όχι!
Ίσως και να µην είµαστε άξιοι να συντηρήσουµε  την Ιστορία µας όπως τόσοι και τόσοι άλλοι έχουν επιτύχει να κάνουν!  
Κι εδώ που τα λέµε τουλάχιστον(!) είµαστε άξιοι να αδειοδοτούµε και να σηκώνοµε 5στερα, 6στερα κ.λπ.

(Χανιώτικα νέα, Τετάρτη, 29.5,2024) 

Τρίτη 28 Μαΐου 2024

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ



 Η ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ (28 ΜΑΪΟΥ 2018




Μη αναμενόμενη ευλογία (μου ανακοινώθηκε μάλιστα μόλις την παραμονή) η χειροθεσία μου σε Αναγνώστη για την όποια προσφορά μου ως ιεροψάλτη στην Ενορία του χωριού μου, στο εκκλησάκι της καρδιάς μου, στο Άγιο Πνεύμα του Νίππους, ανήμερα της Χάρης του. Πολλές και θερμές οι ευχαριστίες μου στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό για την ξεχωριστή αυτή για μένα τιμή, όπως και για τα λόγια που είπε για το πρόσωπό μου. και βέβαια στον αγαπητό μου παπα - Μιχάλη Χριστουλάκη για την πρόταση. Αιωνία η μνήμη των γονέων μου Θεοκλέους και Δέσποινας, όπως και του μακαριστού παπα - Χρίστου Χριστουλάκη, που με ανέβασε 10 χρονών παιδάκι στο ψαλτήρι.. "Το επ εμοί ενόσω ζω και αναπνέω και σωφρονώ", για να χρησιμοποιήσω τη φράση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, δε θα πάψω να ψάλλω στις εκκλησίες του χωριού μου προς δόξαν Θεού...

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΙΠΠΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Ευστράτιος Χατζηδάκης Δ/ντής Γραφείου Τύπου της Ι.Μ.Κ.Α.
Πανηγυρικά και με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η ημέρα της ιδιαίτερης τιμής του παρακλήτου και Παναγίου Πνεύματος στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Νίππος Αποκορώνου.
Στην πανηγυρική και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός ο οποίος στον πνευματοφόρο λόγο του μετέδωσε στο πλήθος του πιστού λαού τις εμπειρίες του Παναγίου Πνεύματος στη ζωή όλου του κόσμου.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον αγαπητό δάσκαλο και συγγραφέα κ. Ευάγγελο Κακατσάκη.
Ο κ. Κακατσάκης γεννήθηκε στο Νίππος Χανίων από γονείς αγρότες το 1948. Είναι απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, σπούδασε στην Πάντειο Σχολή (σημερινό Πάντειο Πανεπιστήμιο) και μετεκπαιδεύτηκε στις Επιστήμες της Αγωγής. Εργάστηκε για 36 χρόνια ως δάσκαλος. Έχει ασχοληθεί ενεργά, με τον πολιτισμό και την παράδοση. Είναι συνεργάτης, απ’ τα μέσα της 10ετίας του 1970, της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”. Εκτός των άλλων δημοσιευμάτων του (ποιήματα, διηγήματα, επιφυλλίδες, χρονογραφήματα, άρθρα, μελέτες κ.λπ.) έχουν κυκλοφορήσει σε βιβλία και ποιητικές του συλλογές.





https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/pfbid02fhrECXznM2HVicGNPYm2aygUC6Z6eEG142peWyBd2mGkvfh5TX4EGkhZQJ1otrDLl?comment_id=992786429205898&notif_id=1716882003009354&notif_t=feed_comment&ref=notif

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

ΠΟΙΗΣΗ

 ΤΩΡΑ ΠΟΥ…



Τώρα που οι σταυρώσεις

έγιναν καθημερινή συνήθεια,

όσα χελιδόνια

δε βρίσκετε ανοιχτές πόρτες,

όσα φιλιά μένετε μετέωρα,

όσα τριαντάφυλλα δε δηλώσατε

υποταγή, καλώς ορίσατε.

Η ψυχή μου σας ανήκει!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ

("ΚΑΖΟΒΑΡ". Γ' Έκδοση, "ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ", Χανιά 2014) 


https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/pfbid02CPkokNHcfSAx3AAfMoVvehtJBmUfZENoUvTq9aB9xQAUncG1B6kRtGs13AjAG11Wl?comment_id=1140339903924263&notif_id=1716731355027512&notif_t=feed_comment&ref=notif

https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/pfbid08YK6ZhMnpC2Y2UYQypvqaBSM1Bzt6CqMNYK2Z8or2NQ392nVXg3yuqqyMEsmSUY7l?comment_id=465319895976109&notif_id=1716699587989798&notif_t=feed_comment&ref=notif


Σάββατο 25 Μαΐου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Ε1 ΤΑΞΗ 9ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΝΑ "ΝΤΟΜΙΝΟ" ΑΓΑΠΗΣ



Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!

Από τη θεωρία στην πράξη και από την πράξη στη θεωρία… και το αντίστροφο. Για τον Εθελοντισµό ο λόγος στον σηµερινό Παιδότοπο. Για τις εργασίες των παιδιών της Ε1 τάξης του 9ου ∆ηµ. Σχ. Χανίων, που µου έστειλε η γνωστή στους αναγνώστες της στήλης, δασκάλα τους Γιώτα Μπούρα πρόκειται. ‘‘Εθελοντισµός ένα ''ντόµινο'' αγάπης’’, ο τίτλος του.
Και βέβαια διδάσκεται ο εθελοντισµός στα παιδιά!
Συγχαρητήρια Γιώτα και µια ζωή ∆ασκάλα και ως πρόεδρος του ∆.Σ. του ΚΥΤΤΑΡΟΥ Χαλέπας Μαρία Κληµατσάκη.
Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος - λογοτέχνης



Ένας μονάχος δύσκολα μπορεί \ Όσο κι αν θέλει πολλούς να βοηθήσει.

Γι’ αυτό ενωθήκαμε γίναμε πολλοί\ Μια γειτονιά να δώσουμε τη λύση... Μια αλήθεια που εύκολα τη διαπιστώνουμε στην καθημερινή μας ζωή ειδικά όταν χρειαζόμαστε βοήθεια. Μαζί μπορούμε καλύτερα.

Τα παιδιά του Ε1 του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων ασχολήθηκαν με τον εθελοντισμό, ερεύνησαν και έγραψαν τις παρακάτω εργασίες και στη συνέχεια τις παρουσίασαν στον ραδιοφωνικό σταθμό του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου rat fm ως αληθινοί δημοσιογράφοι! Η δασκάλα της τάξης Γιώτα Μπούρα



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ;

Η εθελοντική εργασία φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων. Με τον όρο εθελοντισμός εννοούμε την προσφορά υπηρεσιών από το άτομο προς το κοινωνικό σύνολο χωρίς χρηματική ανταμοιβή, με δική του βούληση και συνήθως υποστηρίζοντας τις δράσεις μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, ενός φορέα, μιας ομάδας, μιας κοινότητας κ.α.  Αφορά, υπηρεσίες που προσφέρονται από το άτομο ή από ομάδες ατόμων ελεύθερα, χωρίς επιβολή ή καταναγκασμό.  Ένα άτομο μπορεί να γίνει εθελοντής σε οποιαδήποτε ηλικία, αρκεί πρώτα να μπορεί να προσέχει και να σέβεται τον εαυτό του.




ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ;

Μέσα από την εμπειρία του το παιδί μαθαίνει:

Το πόσο σημαντικό είναι να συμβάλλει στο περιβάλλον στο οποίο ζει, ώστε να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Να αναγνωρίζει και αξιοποιεί τις προσωπικές του δεξιότητες.

Να συνεργάζεται και λειτουργεί αποτελεσματικά σε μία ομάδα.

Να έρχεται σε επαφή με νέους ανθρώπους και να γνωρίζει νέες κουλτούρες και πολιτισμούς.

Να αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, δημιουργεί νέες φιλίες



ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ;

- Ανθρώπινα δικαιώματα

- Ενημέρωση-πρόληψη-ευαισθητοποίηση

-Κοινωνική αλληλεγγύη (μετανάστες – πρόσφυγες – άνθρωποι που ζουν σε κατάσταση φτώχειας, κακοποιημένες γυναίκες, θύματα οικογενειακής ή άλλης βίας κ.α.)

-Ευπαθείς κοινωνικά ομάδες

-Φυσική-Περιβαλλοντική προστασία

-Πολιτισμός

- Αθλητισμός

- Δράσεις για νέους-παιδιά-ηλικιωμένους

-Υγεία – Πρόνοια

-Προβλήματα τοπικών κοινωνιών

-Πολιτική προστασία (σε φυσικές καταστροφές)




ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

  1. Προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους γύρω του κι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον του.

  2. Είναι ανιδιοτελής , δηλαδή δεν αμείβεται για τις υπηρεσίες του.

  3. Προσφέροντας μαθαίνει, κερδίσει σε γνώση και εμπειρία.

  4. Αποκτά δεξιότητες και τις βελτιώνει.

  5. Είναι υπεύθυνος και συνεπής σε ό,τι αναλαμβάνει.

  6. Συνεργάζεται και βοηθάει τα μέλη της ομάδας στην οποία συμμετέχει.

  7. Δεν απογοητεύεται από την αποτυχία και τα τυχόν λάθη.

  8. Κοινωνικοποιείται και κάνει νέους φίλους.

  9. Προσφέρει σε διαφορετικούς τομείς ανάλογα με τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντά του.

10.Είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας.



ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Ορίζοντας (Ασχολείται με την στήριξη παιδιών και ενηλίκων που πάσχουν από καρκίνο)

ΚΗΦΑΑΜΕΑ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας – Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία)

Πρόσκοποι Χανίων

Chania Animal Protection (Φιλοζωική οργάνωση)

ΚΥΤΤΑΡΟ ΧΑΛΕΠΑΣ

Το Κύτταρο Χαλέπας είναι o σύλλογος της ομώνυμης χανιώτικης συνοικίας που από το 2011 δραστηριοποιείται για ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινότητα και τα σχολεία της περιοχής

Το Ε1 επέλεξε το Κύτταρο Χαλέπας μια και βρίσκεται στη γειτονιά μας . Το «Κύτταρο Χαλέπας» συστάθηκε το 2011 από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων αρχικά του 9ου, 10ου, 11ου Δημοτικών Σχολείων / Νηπιαγωγείων της Χαλέπας και του 7ου Γυμνασίου και στη συνέχεια και του Μουσικού Σχολείου Χανίων. Έτσι, το «Κύτταρο Χαλέπας»:

Έχει συστήσει και λειτουργεί αδιαλείπτως από τον Δεκέμβριο του 2011 Παντοπωλείο Αλληλεγγύης σε χώρο του ΤΕΙ στην Ευαγγελίστρια και έχει διοργανώσει ή/και συμμετάσχει σε πλήθος από εκδηλώσεις και δράσεις.

Έτσι λοιπόν κι εμείς τα παιδιά του Ε1 πήραμε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, φτιάξαμε ζωγραφιές και αφίσα για το Κύτταρο και όλοι μαζί ξεκινήσαμε για να τα δώσουμε ακολουθώντας το παράδειγμα του καλού εθελοντή. Εκεί μας υποδέχτηκε η πρόεδρος του Δ. Σ. κ. Μαρία Κληματσάκη και μας βοήθησε να τα τοποθετήσουμε στα ράφια και να μάθουμε πώς λειτουργεί ένα κοινωνικό παντοπωλείο.





Στη συνέχεια μας φιλοξένησε ο φοιτητικός ραδιοφωνικός σταθμός rat fm που βρίσκεται δίπλα στο Κύτταρο και μιλήσαμε για τον εθελοντισμό.

Στο τέλος τραγουδήσαμε με τον κ. Γιάννη Τσαραμανίδη το τραγούδι του Κυττάρου. Αυτό γράφτηκε από την κυρία μας Γιώτα Μπούρα για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ που έκανε το 11ο Δ. Χανιών για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Ένας μονάχος δύσκολα μπορεί

όσο κι αν θέλει πολλούς να βοηθήσει.

Γι’ αυτό ενωθήκαμε γίναμε πολλοί

μια γειτονιά να δώσουμε τη λύση.



Κύτταρο είναι η ζωή

είναι μικρό μα κρύβει την ουσία .

Ντόμινο αγάπης γίναμε μαζί

δίνουμε απλόχερα και παίρνουμε ευτυχία.



Στην αλυσίδα της χαράς κι εσύ

γίνε ένας κρίκος πιο δυνατοί θα βγούμε

Κι αν κάποτε βοήθεια χρειαστείς

κοντά σου εμείς να ξέρεις θα βρεθούμε.



Τα παιδιά του Ε1

Αλισαβάκης Μάρκος, Γαλανάκης Χρήστος, Καράμπελας Αχιλλέας, Κατσαφράκη Αναστασία, Κοντεκά Δώρα, Λαζαρίδη Έλενα, Μαραγκουδάκης Μανώλης, Μουτάφη Ραφαέλα, Μποτσαράκης Κωνσταντίνος, Μποτσαράκης Μάριος, Ξενάκης Βαρδής, Παπαδάκης Βασίλης, Σοκιαλίδη Δέσποινα, , Τσερκάκη Στέλλα-Μυρτώ , Φουντουλάκη Μαρία- Κατερίνα


https://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-e1-taxi-9oy-d-s-chanion-ethelontismos-ena-ntomino-agapis/





Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ

Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Τα συναντώ και πάντοτε, όποια ώρα κι αν διασταυρωθούν τα βήµατά µας, χαµογελώ κάποτε σκυφτός να κρύψω αυτό το χαµόγελο, άλλες φορές το αφήνω να φανεί, πάντοτε όµως χαµογελώ εντός µου και νιώθω εκείνες τις στιγµές την καρδιά µου να αναπεταρίζει!

Και όπως αποµακρύνοµαι από κοντά τους, κάνω προσευχή «Θε µου έχε τα καλά! Να ανοίξουν τα φτερά τους, να πετάξουν ψηλά, εκεί όπου το φως και τα όνειρά τους!».
«Η οµορφιά θα σώσει τον κόσµο», σκέφτοµαι! Έτσι ακριβώς όπως είχε γράψει ο Ντοστογέφσκι -δικό του το απόφθεγµα!
Αυτήν την οµορφιά χαίροµαι, κάθε που βλέπω τα καλά παιδιά σε παρέες ή κατά µόνας, όταν περιµένουν στη στάση των λεωφορείων ή σχολούν από τα σχολεία τους, καθώς κατευθύνονται προς στα φροντιστήριά τους ή περιµένουν έξω από αυτά, για να περάσει ο γονιός να τα πάρει!
Αυτήν την οµορφιά απολαµβάνω καθώς συνοµιλούν µεταξύ τους ή στέκονται αµίλητα και ποιος ξέρει πού να τρέχει ο λογισµός τους κι ενώ βρίσκονται µπροστά σ’ ένα… “κατώφλι”! Ένα από τα πολλά κατώφλια, ένα από τα πολλά σκαλοπάτια, έναν από τους δρόµους µιας ολόκληρης ζωής που τα περιµένει! Αυτήν τη θετική αύρα νιώθω τριγύρω µου, δεν είµαι ωστόσο αφελής· ξέρω πως η αγωνία τους, αυτών και των δικών τους, των δασκάλων τους είναι πραγµατικότητα, πλέον καλούνται να διαχειριστούν το άγχος και διάφορα άλλα δυνατά συναισθήµατα που όλα φυσιολογικά είναι: της νιότης, της Άνοιξης, της λαχτάρας, του ονείρου, των ονείρων!
Σε όλα τα παιδιά του Λυκείου που τώρα γράφουν εξετάσεις, σε όλα τα παιδιά της Tρίτης Λυκείου που προετοιµάζονται για τις Πανελλήνιες, καλή δύναµη, καλή επιτυχία!
Και µε µία υποσηµείωση· είµαστε ευτυχείς, χαρούµενοι που υπάρχετε!
Η οµορφιά σας θα σώσει τον κόσµο!

(Χανιώτικα νέα, Τετάρτη 22.5.2024)

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

 Α3 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ 
Η ΕΥΔΟΚΙΑ ΣΚΟΡΔΑΛΑ - ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ

Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Για την επίσκεψη της συγγραφέα Ευδοκίας  Σκορδαλά - Κακατσάκη στην τάξη τους, στο πλαίσιο ενός Προγράµµατος Φιλαναγνωσίας τον προηγούµενο µήνα, µας µιλούν στον σηµερινό Παιδότοπο τα παιδιά της Α1 τάξης του 4ου Γυµνασίου Χανίων, µετά το εν είδει προλόγου κείµενο τής και υπεύθυνης για το πρόγραµµα καθηγήτριάς τους Κατερίνας Κλωθάκη. «Τύχη µας να γνωρίσουµε τη συγγραφέα Ευδοκία  Σκορδαλά- Κακατσάκη», γράφει ένα από τα παιδιά… Τύχη, ωστόσο και για τη συγγραφέα να τα γνωρίσει. Τύχη για όλους-όλες τους-τις συγγραφείς να επισκέπτονται τα παιδιά στις τάξεις του και να µιλούν για το έργο τους. Σε κάθε ευκαιρία και όχι µόνο, µε αφορµή την Ηµέρα του Παιδικού Βιβλίου. Συγχαρητήρια, κυρία Κατερίνα Κλωθάκη, για το πρόγραµµα Φιλαναγνωσίας που “τρέξατε” τη φετινή σχολική χρονιά στο σχολείο σας. Να χαίρεστε τους µαθητές σας και να σας χαίρονται!

Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος - λογοτέχνης




Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό αγκάλιασαν οι μαθητές του Α3 ,του 4ου Γυμνασίου Χανίωντο Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας που ξεκινήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο .

Οι δράσεις κορυφώθηκαν με την ευκαιρία που είχαν οι μαθητές να γνωρίσουν από κοντά την εξαιρετική συγγραφέα Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη ,αφού πρώτα την είχαν ‘γνωρίσει’ και θαυμάσει μέσα από τα βιβλία της. Η χαρισματική της προσωπικότητα , η ευγένεια της ,το ευρηματικό της χιούμορ κέρδισαν το ενδιαφέρον των φιλομαθών μαθητών μας. Είχαν την ευκαιρία να μάθουν ποια είναι τα στάδια συγγραφής μιας λογοτεχνικής ιστορίας μέχρι να φτάσει στα χέρια των αναγνωστών και πώς μπορεί ένα βιβλίο να γίνει έμπνευση για μια θεατρική παράσταση ,για ένα ποίημα ,ένα τραγούδι και για μια πλούσια εικονογράφηση .Τα παιδιά έγιναν για λίγο δημοσιογράφοι και εικονογράφοι αφού η κ. Ευδοκία τους ενθάρρυνε στη δημιουργικότητά τους!

Είχαμε την τύχη να μας διαβάσει με τη ζεστή φωνή της αποσπάσματα από έργα που δεν έχουν ακόμα εκδοθεί και η λαχτάρα να το πάρουμε στα χέρια μας εκφράστηκε αυθόρμητα !

Ευδοκία ,σε ευγνωμονώ για τη φιλία σου και τη συνεργασία σου .

Να είσαι άξια ,δημιουργική και αειθαλής πάντα!

Κατερίνα Κλωθάκη ,φιλόλογος




Τύχη για μας να γνωρίσουμε την συγγραφέα Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη. Μας παρουσίασε τα βιβλία της, μας μίλησε για τα συναισθήματα που ένιωθε, καθώς έγραφε, αλλά και για την χαρά που εισπράττει, κάθε φορά που ανακαλύπτει ένα καινούριο θέμα και του δίνει ζωή μέσα από ένα βιβλίο.

Όλοι εμείς, είχαμε την ευκαιρία, να συνομιλήσουμε μαζί της, να της κάνουμε διάφορες ερωτήσεις, γι' αυτήν και τα βιβλία της. Εκείνη, πάντα ευγενική, φιλική, χαμογελαστή και με αίσθηση χιούμορ, απαντούσε σε όλες τις απορίες μας. Είναι, αρκετά, ευαισθητοποιημένη, με τα παιδιά, προσπαθώντας να δώσει αίσιο τέλος στις ιστορίες της.

Προσωπικά, είμαι πολύ χαρούμενος που γνώρισα ένα τέτοιο πρόσωπο, καθώς με βοήθησε να αγαπήσω περισσότερο τα βιβλία, να γνωρίσω καινούρια πρόσωπα και καταστάσεις, να αναπτύξω το λεξιλόγιό μου και να προσπαθήσω να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Κωνσταντίνος Ανέστη Παραδάς



Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε τις ιστορίες της και τα μηνύματα που παίρνουν στα παιδιά, καθώς τα προβλήματα που συναντάνε οι πρωταγωνιστές των βιβλίων είναι βγαλμένα από τη ζωή. Ακούσαμε ένα τραγούδι σχετικό με το όλο θέμα και ταυτόχρονα ζωγραφίσαμε τα συναισθήματα που μας δημιούργησε όλη αυτή η εμπειρία με την Κυρία Κακατσάκη.

Προσωπικά πιστεύω ότι τα συγκεκριμένα βιβλία είναι κατάλληλα για να περάσουν το μήνυμα στα παιδιά πως η ζωή έχει δυσκολίες και πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με ελπίδα και αισιοδοξία. Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι “Ο Ευτύχης και το ουράνιο τόξο” καθώς δείχνει με έναν αισιόδοξο και ευρηματικό τρόπο την αρρώστια του Ευτύχη και την εξηγεί με λεπτομέρειες έτσι ώστε να την καταλάβουν και άτομα μικρότερης ηλικίας. Αυτή η εμπειρία ήταν συναρπαστική και μας έδωσε μηνύματα που θα τα θυμόμαστε για μια ζωή. Αντωνία Πατεράκη



Ήταν πολύ ξεχωριστή εμπειρία η επίσκεψη της κυρίας Ευδοκίας. Μας είπε ότι ξεκίνησε να γράφει στην ηλικία μας και αυτό μας έβαλε σε σκέψεις! Επιπλέον, μας διάβασε και αποσπάσματα από βιβλία της που ετοιμάζονται να εκδοθούν .Είδαμε φωτογραφίες από μια θεατρική παράσταση που έχει εμπνευστεί από τα βιβλία της .

Αυτό που μου έκανε πιο πολύ εντύπωση είναι το τραγούδι που ακούσαμε για την ιστορία του ''Ευτύχη ''.Πολύ 'έντονα συναισθήματα ξυπνάει κάθε βιβλίο της κυρίας Ευδοκίας αφού όλα παρουσιάζουν προβλήματα και προβληματισμούς που μας απασχολούν. Παρουσιάζονται με φανταστικούς χαρακτήρες ,παιδιών- ηρώων και ευρηματικών ζώων ,ενώ η εικονογράφηση σε κάθε βιβλίο είναι πολύ εντυπωσιακή .

Ανυπομονώ να διαβάσω και τα επόμενα έργα της και να τα παρουσιάσει στο σχολείο μας !

Αναστάσιος Ιντζές

Η γνωριμία μας με την συγγραφέα Ευδοκία Σκορδαλά Κακατσάκη ήταν υπέροχη. Μάθαμε πολλά πράγματα για τη διαδικασία της συγγραφής των βιβλίων. Αυτό που μου άρεσε πολύ είναι ότι  μας διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της ''Ο Ευτύχης και το ουράνιο τόξο''. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας  και μας εξήγησε πόσο μελέτησε και ερεύνησε για να παρουσιάσει ένα τόσο ευαίσθητο θέμα με τρυφερό τρόπο.  Όλα τα βιβλία της Ευδοκίας Σκορδαλά Κακατσάκη έχουν ωραία μηνύματα  και ευαισθητοποιούν  ή προσφέρουν  νέες γνώσεις με μια άλλη ματιά ! Χάρη  στην γνωριμία μας με την συγγραφέα περάσαμε δημιουργικά τον χρόνο μας, μαθαίνοντας πολλά και ενδιαφέροντα .Ήταν μία συναρπαστική  εκπαιδευτική εμπειρία. Εύχομαι να μας δοθεί ξανά η ευκαιρία να μιλήσουμε με την Ευδοκία Κακατσάκη ώστε να μπορέσει να μας παρουσιάσει και άλλα  βιβλία της. Έλενα Απ. Ψαριανού 

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 25.5.2024) 


https://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-a3-4oy-gy-nasioy-chanion-i-eydokia-skordala-kakatsaki-stin-taxi-mas/



Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

ΠΟΙΗΣΗ

                                                                      ΑΘΑΝΑΣΙΑ (1941)




Αντί για ψωμί τις μέρες αυτές
δείπνησαν τη λεβεντιά.
Ήπιαν το κρασί της δόξας.
Έτσι χορτάτους τους βρήκε ο θάνατος.
Η Κρήτη φόρεσε το μαύρο τσεμπέρι της
κι έψαλλε το «Χριστός Ανέστη».
Ο θάνατος αυτός ονομάστηκε
Αθανασία.
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης 
"ΚΑΖΟΒΑΡ, Γ΄Έκδοση, " Πυξίδα της Πόλης", Χανιά 2014) 
*Με αφορμή την επέτειο της ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/pfbid0ntGGWwfVR3hLaedzbufMDBRDVxQd2DHrjnaDd8wg61w59gsSA1kQAPtwRDBMcb9Wl?comment_id=993195565751399&notif_id=1716103383872818&notif_t=feed_comment&ref=notif

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΚΟΛΠΟΣ ΜΗΝ ΜΑΣ ΕΡΘΕΙ ΜΑΚΑΡΙ




Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Το σύννεφο έφερε βροχή κι έχουµε µείνει… µοναχοί!
Μοναχοί και µόνοι σαν την καλαµιά στον κάµπο, ένα έθνος ανάδελφον που έχω την αίσθηση ότι τώρα περισσότερο από ποτέ προσπαθεί να σταθεί στα σαρακοφαγωµένα πόδια του.
Η Ελλάς του 2000 που τραγουδούσε ο Καζαντζίδης, παραµονές της έλευσης της νέας χιλιετηρίδας, δεν έχει καµία σχέση µε την Ελλάδα του 2024!
Tότε προσπαθούσαµε να γίνουµε τραγουδιστάδες, τώρα είµαστε πληκτρολογάδες, µε λόγο άλογο και όπου βγει!
Ιδανικό κατασκεύασµα που χωράµε σε όποιο χαρτί περιτυλίγµατος µας προµοτάρουν και µας θαµπώσει η λάµψη του! 
Όµως καµία σχέση δεν έχει κι ο κόσµος όπως τον γνωρίζαµε έως τώρα· κι ελάχιστα είναι πλέον εκείνα που µας κάνουν εντύπωση ή µας σοκάρουν!
Το χειρότερο όλων· οι µνήµες µοιάζουν να φθίνουν, ενώ ακόµη και η µνήµη µας γίνεται όλο και κοντύτερη! Πλέον έχει γίνει ένα µε το έδαφος που κάποτε το υπερασπίζονταν οι παππούδες µας και η θωριά µας δεν φαίνεται να φτάνει υψηλότερα! “Μελιγκουνίζουµε”* για επιβίωση, καµιά επιβεβαίωση δεν θα µας κάνει να αναλογιστούµε ότι είµαστε άνθρωποι και πρέπει να ορίζουµε τις τύχες µας! 
∆εν ξέρω αν θα πρέπει να ανησυχούµε πραγµατικά ή αν απλά πρέπει να αποδεχόµαστε µία πραγµατικότητα - πραγµατικό ποτάµι που µε ορµή παίρνει στο διάβα του τα πάντα!
Οι αντιστάσεις όλο και µειώνονται ή υπάρχουν και εµφανίζονται κυρίως στα ανούσια!
Στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνονται παιδιά, άµαχοι, ένας λαός αφανίζεται κι εµείς ξεφαντώνουµε και µαλώνουµε για τη Γιουροβίζιον!
Η Μακεδονία είναι ελληνική, έχει και νεοεκλεγείσα πρόεδρο µα κανένα tik - tok δεν θα διδάξει την Ιστορία!
Copy paste οι φράσεις που παπαγαλίζουµε και όπως µας τις σερβίρουν, θα φτάσει η εποχή που δεν θα γνωρίζουµε την προέλευσή τους ή µήπως ζούµε τώρα αυτήν την εποχή;
Κι όσο για την ακρίβεια, αυτή δεν υπάρχει!
Μας το λέει ο κ. υπουργός και ο e-katanalotis!

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 15..5.2024) 

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Ε' ΤΑΞΗ ΔΗΜ. ΣΧ. ΒΑΡΥΠΕΤΡΟΥ

 ΉΡΘΕ Η ΑΝΟΙΞΗ, ΗΡΘΕ ΚΙ Ο ΜΑΗΣ... 


Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!

Για την άνοιξη, µε ιδιαίτερη αναφορά στον Μάιο ο λόγος στον σηµερινό, πρώτο µεταπασχαλινό Παιδότοπο από τα παιδιά της Ε΄ τάξης ∆ηµ. Σχ. Βαρυπέτρου, στον απόηχο του εορτασµού της Λαµπρής και της Πρωτοµαγιάς. Μου άρεσαν πάρα πολύ οι εργασίες τους όπως βέβαια και το εισαγωγικό κείµενο της δασκάλας τους, της άγνωστης µου προσωπικά Καλοµοίρας - ∆έσποινας Αραπάκου. Κατά τη δασκάλα και οι µαθητές της… Πολύ σας ευχαριστώ, καλά µου Πεµπτάκια και καλή µου συναδέλφισσα! Όπως βέβαια και τον εκ των διαχρονικών στυλοβατών του Παιδότοπου καλό µου φίλο, διευθυντή τους απ’ τη φετινή σχολική χρονιά, Βαγγέλη Παγωνίδη.
Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος - λογοτέχνης

Άνοιξη… Η εποχή που έρχεται μετά τον χειμώνα και αλλάζει χρώμα στο κάδρο της ζωής μας… Και ο Μάιος είναι κυριολεκτικά ο μήνας της Άνοιξης….Το μουντό γκρι γίνεται έντονο κίτρινο, κόκκινο, πράσινο, μπλε… Γεμίζει τους ανθρώπους με χαρά και αισιοδοξία! Αμέτρητοι είναι οι καλλιτέχνες, που την ύμνησαν και τα έργα τους έμειναν στην ιστορία. Οι μαθητές της τάξης μας σαν άλλοι καλλιτέχνες δημιούργησαν στην τάξη δικά τους τραγούδια και ζωγραφιές για την άνοιξη, ακούγοντας ταυτόχρονα έργα μεγάλων ποιητών, όπως ο Οδ. Ελύτης, που έγραψαν πως «…Αν δεν κουβαλάς την Άνοιξη μέσα σου, πρέπει να μάθεις να την χτίζεις. Από το χειρότερο σκοτάδι στο πιο λαμπερό φως.[…] Και μη στενοχωριέσαι αν ξαφνικά χαθεί ή απλά δεν σου έρθει. Διότι, την Άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις» (Εκ του πλησίον, 1998)

ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ- ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΑΠΑΚΟΥ, Δασκάλα Ε’ τάξης

Η Άνοιξη είναι μία από τις τέσσερις εποχές του χρόνου, ανάμεσα στον χειμώνα και το καλοκαίρι. Το όνομά της σημαίνει άνοιγμα, γιατί κατά τη διάρκειά της «ανοίγουν» τα λουλούδια, τα φυτά, τα δέντρα, τα πουλιά και τα ζώα που βρίσκονταν μέχρι τότε σε χειμερία νάρκη. Πολλοί λαοί γιορτάζουν τον ερχομό της άνοιξης με διάφορες τελετές για να καλωσορίσουν τον ερχομό της. Στην Ελλάδα την Πρωτομαγιά, που είναι η κυρίαρχη γιορτή της Άνοιξης, φτιάχνουμε ένα στεφάνι από λουλούδια της περιοχής μας, το οποίο κρεμάμε στην πόρτα των σπιτιών μας, για να διώξουμε το κακό. Τα στεφάνια παραμένουν στις πόρτες των σπιτιών μέχρι την παραμονή του Άγιου Ιωάννη του Θεριστή (Κλήδονα) στις 23 Ιουνίου, οπότε και καίγονται, για να δοθεί το επίσημο ξεκίνημα του καλοκαιριού με το θερινό ηλιοστάσιο.

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ


Περίμενα, περίμενα την Άνοιξη να έρθει, \ Το χελιδόνι το μικρό στον ουρανό να παίξει. Τα ήθη και έθιμα της άνοιξης είναι πολλά. Τα «μαρτάκια» τα φορούν τα παιδιά όλο τον μήνα Μάρτιο και σύμφωνα με την παράδοση μάς προστατεύουν από τον ήλιο. Φτιάχνονται από λευκή και κόκκινη κλωστή, που συμβολίζουν την αγνότητα και τη χαρά αντίστοιχα. Τα «χελιδονίσματα» είναι ένα άλλο έθιμο κατά το οποίο παρέες παιδιών κρατούν μια ξύλινη χρωματιστή κατασκευή, στο οποίο υπάρχει ένα ομοίωμα χελιδονιού, που κινείται περιστροφικά. Γυρνούν από σπίτι σε σπίτι στα χωριά, λένε το τραγουδάκι της χελιδόνας και οι νοικοκυρές τα ανταμείβουν με ξερά σύκα, γλυκά, αυγά κ.α. Το Μάιο την 1η του μήνα βγαίνουμε στην εξοχή, φτιάχνουμε μαγιάτικο στεφάνι και φοράμε- εμείς τα κορίτσια- λουλούδια στο κεφάλι… Ο Μάιος είναι μήνας της Άνοιξης, της φύσης και της νιότης, των χρωμάτων και των λουλουδιών…Είναι ο μήνας της ζωής….

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗ



Ρόδα και τριαντάφυλλα

Η άνοιξη ανθίζει

Τις ομορφιές του ο Θεός

Σ’ αυτήν έχει χαρίσει



Καλώς τηνε την Άνοιξη

Με τα πολλά τα ξόμπλια

Λογής λογής τα λούλουδα

Σ’ αυλές και περιβόλια



Τα κρύα επεράσανε

Τα χιόνια έχουν φύγει

Τα χελιδόνια ήρθανε

Και η Λαμπρή μυρίζει

Ο Μάης με τριαντάφυλλα

Μ’ όνειρα ποτισμένα

Και με αγάπης μυρωδιά

Είναι παντού στρωμένα.



Η χειμωνιά επέρασε

Κι ήρθε η λαμπρή η μέρα

Πολλοί ξεφαντωθήκανε

Με μια καλή παρέα

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΑΤΖΙΑΣ



Ανοιξούλα,

ξανθούλα, ομορφούλα

Για αντάμωσε

να σε χαρώ!

Σαν την Άνοιξη θαρρώ

Τον χειμώνα δεν εσκέφτομαι

Γιατί την άνοιξη μπορώ

Όλη τη μέρα να γυρνώ!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΔΗΛΙΕΡΑΚΗΣ


Όλες μ’ αρέσουν οι εποχές

Μα μία ξεχωρίζει

Η Άνοιξη που ο κήπος μας

Μοσχοβολά κι ανθίζει!

Από τον κήπο της καρδιάς

Λουλούδια θα μαζέψω

Και στο Βαρύπετρο ευθύς

Να ‘ρθω για να το πέψω

ΙΑΚΩΒΟΣ ΔΕΛΑΚΗΣ



Περπατώ, περπατώ στο δάσος… όμως δεν φοβάμαι γιατί είναι Άνοιξη. Ο λύκος δεν είναι πια εδώ, το σκοτάδι έφυγε και δεν το φοβάμαι πια! Περπατώ, περπατώ στο δάσος… να κόψω μερικά λουλούδια για δώρο στη μαμά μου, γιατί είναι πια Άνοιξη!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ΕΥΜΕΝΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ



Στην αγκαλιά η άνοιξη

Ανθεί και λουλουδίζει

Κι ας χειμωνιάζει κι ας βροντά

Κι ας βρέχει κι ας χιονίζει.



Η άνοιξη το όνομά

Το πήρε μοναχή της

Γιατί τα δέντρα ανθίζουνε

Μέσα στην εποχή της.

Το Μάιο τον λαχταρώ

Και τόνε περιμένω

Κάθε στιγμή Πρωτομαγιά

Στεφάνι πάντα πλέκω



Οι δυσκολίες είναι πολλές…



Παλεύω… δε σωπαίνω…

Και το κεφάλι μου ψηλά

Σηκώνω κι ανασαίνω.

ΣΤΕΛΛΑ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗ


Ήρθε πάλι η άνοιξη

Ήρθαν και τα λουλούδια

Πράσινα η γη φορεί

Και ανθίζει το κλαρί

Και παντού χαράς χοροί

Και χαράς τραγούδια.



Έλιωσαν στις κορυφές

Των βουνών τα χιόνια

Άνοιξε η τριανταφυλλιά

Ήρθαν πάλι τα πουλιά

Ήρθαν και τ’ αηδόνια.

Όλη η πλάση γέμισε ομορφιές και κάλλη

Τραγουδήστε την παιδιά με χαρούμενη καρδιά

Πριν μαράνει τα κλαδιά ο χειμώνας πάλι.

ΜΑΝΩΛΗΣ- ΡΑΦΑΗΛ ΤΣΙΚΟΥΔΑΚΗΣ

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 11.5. 2024)


https://www.haniotika-nea.gr/author/vaggeliskakatsakis/


https://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-e-taxi-i-sch-varypetroy-irthe-i-anoixi-irthe-ki-o-mais/