ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΜΟΥ
Μαθητών Λόγος
Συλλογική προσπάθεια μιας ομάδας παιδιών του Γυμνασίου Βάμου είναι το με αρ. 7 τεύχος του περιοδικού 'Μαθητών Λόγος'. Συντακτική ομάδα, όπως κάνουν οι δημοσιογράφοι των μεγάλων περιοδικών, λένε την ομάδα τους τα σημερνά 'δασκαλάκια' του πάλαι ποτέ, αλλά και νυν και αεί ένδοξου Γυμνασίου Βάμου. 'Βασιστήκαμε στη φαντασία, την ευρηματικότητα, το ανήσυχο πνεύμα και την καλλιτεχνική δημιουργία των παιδιών για την παρουσίαση αυτού του περιοδικού που έχετε στα χέρια σας', μας λέει, μεταξύ των άλλων η Συντακτική Επιτροπή στον πρόλογο. 'Υπάρχουν παιδιά που κρύβουν απίστευτες δυνάμεις μέσα τους, δυνάμεις που σχετίζονται με το πνεύμα, τις Τέχνες, τη μουσική, τη δημιουργικότητα', μας λέει ο διευθυντής του Γυμνασίου Περικλής Μαχαιράς, αρχίζοντας τον δικό του πρόλογο. Και συνεχίζει: 'Δουλειά των εκπαιδευτικών, εκτός των άλλων, είναι και το να εντοπίσουν αυτές τις δυνάμεις και να τις αναδείξουν. Να δώσουν στους μαθητές τη δυνατότητα να πιστέψουν σ’ αυτές, να τις καλλιεργήσουν και ασφαλώς να τις καλλιεργήσουν δημιουργικά προς όφελος τους αλλά και προς όφελος του συνόλου'. Αυτό ακριβώς κάνουν οι υπεύθυνες για το περιοδικό καθηγήτριες, Πηνελόπη Αρκολάκη, Αικατερίνη Γκαγκαδέλη, Σοφία Εφραιμίδου και Ειρήνη Καλαϊτζάκη. Και χάρις σ’ αυτές ο 'Μαθητών Λόγος', καταγράφεται έτσι όπως καταγράφεται στις 30 σελίδες του ιδιαίτερα επιμελημένου αυτού περιοδικού. Δείτε τα περιεχόμενα και θα καταλάβετε πολλά... Κρίμα που από αυτόν τον Λόγο δεν χωρούν σήμερα στον Παιδότοπο περισσότερα. Και ως παλιός μαθητής του Γυμνασίου Βάμου το γράφω αυτό. Συνοδεύοντας τα συγχαρητήρια μου στα παιδιά και στους δασκάλους των. Καλή συνέχεια και θα τα ξαναπούμε.
Β.Θ.Κ.
Περιεχόμενα
Σελ. 2 Εθελοντισμός - κοινωνική αλληλεγγύη (Αρθρο)
Σελ. 4 Γυμνάσιο Βάμου - Ιστορικό Σχολείο
Σελ. 5 Κανόνες ασφαλούς χρήσης του Facebook
Σελ. 6 Μετάφραση όρων πληροφορικής
Σελ. 7 Διαφήμιση
Σελ. 9 Η Ελληνική Γλώσσα
Σελ. 11 Οι μαθητές γράφουν για τα χωριά τους
Σελ. 14 Περιβάλλον
Σελ. 15 Ενδιαφέροντα μαθητών (Τιτάν Καλυβών - Συνέντευξη με το φωτογράφο Μάνο Παπαδομανωλάκη - Φιλόλογος: Επάγγελμα ή λειτούργημα;)
Σελ. 21 Χιούμορ
Σελ. 22 Μαντινάδες
Σελ. 23 Ερωτήσεις γνώσεων
Σελ. 24 Βιβλιοπαρουσίαση (Μελήσιππος - Εγώ είμαι Εσύ)
Σελ. 25 Αγγλικά έθιμα
Σελ. 27 Ειδήσεις από το σχολείο μας
Σελ. 29 Καλλιτεχνική Δημιουργία (Ζωγραφική - Φωτογραφία)
Αγία Ελεούσα Καλαμιτσίου
Η Αγία Ελεούσα είναι μια εκκλησία, η οποία βρίσκεται στο Καλαμίτσι Αμυγδάλου, σε ένα μαγεμένο τόπο με γάργαρα νερά που τρέχουν από τις φυσικές αναβλύζουσες πηγές. Είναι η τελευταία από τους τρεις τόπους με πηγές: τον Αμυγδαλέ και τον Βακλέ. Δημιουργήθηκε προ αρχαιοτάτων χρόνων από τη ρήξη δύο μεγάλων λίθων. Η Αγία Ελεούσα γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, και ύστερα από την λειτουργία ακολουθεί μεγάλο πανηγύρι στο Βακλέ. Τα νερά των πηγών είναι αγιασμένα και ιαματικά, διότι διορθώνουν τις φθορές και θρέφουν τις πληγές. Επίσης τα δέντρα που βρίσκονται δίπλα στις πηγές είναι τυλιγμένα με ακρέβατο (ψαλιδόχορτο), το οποίο είναι θαυματουργό στο δέρμα και το χρησιμοποιούσαν ως σαμπουάν. Υπάρχει και μια μαντινάδα που λέει: Σαράντα μέτρα ακρέβαντο, θα κάμω κομποσκίνι, να δέσω τη φιλία μας, αιώνια να μείνει. Αυτό συμβολίζει το ύψος του. Δίπλα στην Αγία Ελεούσα είναι πολλές πηγές μαζεμένες, όμως λίγο πιο πέρα υπάρχουν τρεις απόμακρες και υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι στις τρεις απόμακρες πηγές υπάρχουν τρεις νεράιδες που αντιστοιχούν στην καθεμιά. Οι νεράιδες έχουν πάρει τα ονόματά τους από τον ουρανό, τον ήλιο και το νερό, έτσι ονομάστηκαν Ουρανία, Ηλιάννα και Υδρόννη. Κάθε βράδυ οι νεράιδες βγαίνουν από το νερό και με την χρυσόσκονη τους γλυκαίνουν το νερό, γι’ αυτό και το νερό τους είναι πιο γλυκό από τις άλλες πηγές. Παλιά οι κάτοικοι του Καλαμιτσίου ήταν υπερήφανοι για τον τόπο τους, αφού είχαν πόσιμο νερό (πράγμα το οποίο τότε ήταν σπάνιο) και πραγματοποιούσαν τις ανάγκες τους.
Επιπλέον κάθε μέρα χρειάζονταν περίπου ένα πιθάρι με νερό ανά οικογένεια, το οποίο συνήθως κουβαλούσαν μέσα σε στάμνες πάνω στον γάιδαρο. Ηταν τόπος ευλογημένος γιατί εξαιτίας των νερών, υπήρχε και γόνιμη γη με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους εκεί καλλιεργώντας. Τώρα υπάρχει τουριστική προβολή, ο χώρος έχει διαμορφωθεί και οι τουρίστες απολαμβάνουν τη θέα από ένα δέντρο κάνοντας πικ-νίκ.
Βοτζάκη Αργυρώ Α1
Μουσικό Εργαστήρι Γυμνασίου Βάμου
Το σχολικό έτος 2011-2012 είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά λειτουργίας του προγράμματος που κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Εκτός από τις δύο βασικές ζωντανές εκδηλώσεις που έγιναν στον χώρο του σχολείου παρουσιάστηκε CD με ηχογράφηση από μαθητές του σχολείου μας καθώς και DVD της εκδήλωσης. Επίσης πολλές άλλες εκδηλώσεις όπως οι σχολικές γιορτές (17η Νοεμβρίου, 28η Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου) και τα κάλαντα στην πλατεία του Βάμου στις 23 Δεκεμβρίου 2011 συμπληρώνουν την πλούσια δραστηριότητα της ομάδας.
Υπεύθυνοι καθηγητές:
Πογιαζής Γιώργος - Σμυρνάκης Τίτος.
Γυμνάσιο Βάμου-Ιστορικό σχολείο
Το Γυμνάσιο Βάμου ιδρύθηκε την εποχή της Κρητικής Πολιτείας (1898-1908/1913) σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό νόμο της 30ης Ιουλίου 1901 για την επανασύσταση των Ελληνικών Σχολείων.
Ιδρύθηκαν τότε 20 Ελληνικά Σχολεία στην Κρήτη, ένα από τα οποία ήταν και το Ελληνικό Σχολείο Βάμου.
Οι μαθητές που αποφοίτησαν από αυτό συνέχιζαν χωρίς εξετάσεις στο Τετρατάξιο Γυμνάσιο Χανίων.
Βασικά μαθήματα που διδάσκονταν στα πρώτα χρόνια ήταν οι ξένες γλώσσες και τα μαθήματα τεχνικών και γεωπονικών εργασιών.
Με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός των μαθητών αυξανόταν και η εκπαίδευση βελτιωνόταν, καθώς ο Βάμος εξελισσόταν σε διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο του Αποκόρωνα.
Πρώτοι Σχολάρχες από το σχολικό έτος 1901-1902 έως το 1910-1911 υπήρξαν οι Λουλουδάκης και Τσακίρης Γεώργιος.
Το 1911-19212 μετατράπηκε σε Τετρατάξιο Ημιγυμνάσιο το 1912-1913, σε Πεντατάξιο και το 1913-1914 σε Πλήρες Γυμνάσιο. Οι πόλεμοι που έγιναν στη διάρκεια του 20ου αιώνα σημάδευαν τη φοίτηση των μαθητών του σχολείου ενώ τα επαγγέλματα των γονέων τους (μεταπράτης, πιλοποιός, πανδοχέας, εργάτης, σανδαλοποιός, σαγματοποιός, καραγωγεύς, πεταλωτής, γανωτής κ.λπ.) σκιαγραφούν την οικονομική κατάσταση της περιοχής και τα επαγγέλματα των κατοίκων.
Από την ίδρυσή του μέχρι το 1936 στεγαζόταν στο κτήριο της Κουμεσιώνα, όπου σήμερα βρίσκεται η Αγροτική Τράπεζα.
Η Κουμεσιώνα χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, τότε που ο Βάμος ήταν έδρα του Λιβά (Νομού Σφακίων) και φιλοξενούσε κι άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Το 1936-1938 μεταφέρθηκε στο σημερινό κτήριο, όπου παλιότερα ήταν το Σεράγιο, δηλαδή το Διοικητήριο των Τούρκων που κάηκε στην επανάσταση του 1896.
Το 1949 προστέθηκαν με δωρεά του Δημητρίου Λαμπράκη δύο αίθουσες στο ισόγειο οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα για εκδηλώσεις. Το 1961 έφτασε να αριθμεί 10 αίθουσες μετά από την προσφορά δύο αιθουσών από τον Εμμανουήλ Κελαϊδή, πτέραρχο της αεροπορίας. Τέλος, το προαύλιό του εξωραΐστηκε την περίοδο 1966-1972 με τη δημιουργία σχολικών κήπων. Σημαντικές ήταν τα χρόνια αυτά οι πρωτοβουλίες των μαθητών με την επιστασία του αείμνηστου Γεωργίου Γωνιωτάκη.
Το Γυμνάσιο Βάμου παρέχει για 110 περίπου χρόνια από την ίδρυσή του, μόρφωση σε μια ιστορική επαρχία συντελώντας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική της ανάπτυξη. Πολλοί από τους μαθητές του διέπρεψαν ως λαμπροί επιστήμονες, καλλιτέχνες, νομικοί, πολιτικοί, εκπαιδευτικοί, ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι, κληρικοί κ.λπ..
Ζαννή Αφρούλα Α1
Κ.Π.Ε. Βάμου
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου ιδρύθηκε και άρχισε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2003.
Είναι Κέντρο Περιφερειακού Τύπου με δυνατότητα φιλοξενίας μαθητών και εκπαιδευτών. Εχει μεταστεγασθεί στο αναπαλαιωμένο Δημοτικό Σχολείο Κεφαλά στον Αποκόρωνα.
Οπως όλα τα ΚΠΕ, στοχεύει στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση, στην ευαισθητοποίηση και στην ενεργοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, των πολιτών, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη ποιότητα της ζωής στη κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Πραγματοποιούνται προγράμματα 1 ή 2 ημερών με θέματα που συνδέονται με τους βασικούς τομείς ανάπτυξης της περιοχής και προσφέρονται για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.
Τα προγράμματα υλοποιούνται στους χώρους του κέντρου παράλληλα με επισκέψεις για έρευνα στο πεδίο. Το θεωρητικό μέρος συμπληρώνεται με την αξιοποίηση της βιωματικής προσέγγισης. Το κέντρο συμμετέχει στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με τη συνεργασία Πανεπιστημίων και άλλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του εσωτερικού και εξωτερικού.
Κάθε χρόνο πολλά σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα επισκέπτονται το ΚΠΕ Βάμου για να έχουν μια ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων.
Αρκολάκη Δήμητρα Α1
Χανιώτικα νέα (02.06.2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου