Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΣΤΟ ΛΙΜΝΟΠΗΓΑΔΟ, μια μαγευτική τοποθεσία μεταξύ Νίππους, Βαφέ και Βρυσών, όπου το εκκλησάκι της Ανάληψης ή στον Αγιο Κωνσταντίνο του Φρε; Τι όνειρο κι αυτό που είδα στον ύπνο μου προχθές! Ημουνα δέκα χρονών λέει… Χρόνια πολλά και καλά στους Κωνσταντίνους τις Κωνσταντίνες και τις Ελένες,  όπως κι αν τους φωνάζουν, 
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ






Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΔΙΠΛΟΣΚΟΛΟ! Και της Ανάληψης του Χριστού (τ’ Αναληψίου, όπως έλεγε η μάνα μου) και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης σήμερα. Χρόνια πολλά και καλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες τα ονόματά τους όπως κι αν τους φωνάζουν, λοιπόν: Στον Κωνσταντίνο, στην Ελένη, στον Κωστή, στην Ελενα (Λένα), στον Κώστα (Κωστάκη), στην Κωνσταντίνα (Ντίνα) και βέβαια στη Λίλη! Αυτό δα έλειπε να το ξεχάσω!
ΣΤΟ ΛΙΜΝΟΠΗΓΑΔΟ, μια μαγευτική τοποθεσία μεταξύ Νίππους, Βαφέ και Βρυσών, όπου το εκκλησάκι της Ανάληψης ή στον Αγιο Κωνσταντίνο του Φρε; Τι όνειρο κι αυτό που είδα στον ύπνο μου προχθές! Ημουνα δέκα χρονών λέει…
«ΚΟΚΚΙΝΑ ρόδα του Μαγιού στους τάφους θα σκορπίσω/ και των παιδιών σου, Κρήτη μου, τη μνήμη θα τιμήσω». Από τον φίλο ιερωμένο η μαντινάδα. Οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης έχουν αρχίσει ήδη σ’ όλο τον νησί, ιδιαίτερα στον Νομό Χανίων και συνεχίζονται. Μήνας της Κρήτης ο Μάης. Κι αν παραμένουν ζωντανές οι μνήμες απ’ τα που έγιναν εκείνες τις μέρες! «Δεν την πατείτε ’σεις μωρέ, την Κρήτη, ανάθεμά σας!».
ΜΕ ΤΗ δύναμη των όπλων τότε: Με τη δύναμη του χρήματος σήμερα. Ο πόλεμος είναι πόλεμος άσχετα αν αλλάζει μορφή. Πιο δύσκολος τότε ή τώρα; Το πρώτο ερώτημα. Τι κάνουμε σήμερα που οι εχθροί υφέρπουν στις φλέβες του έθνους; Το δεύτερο και καθοριστικό.
ΑΠΡΙΛΗΣ, Μάης, κοντά το θέρος; Πολλά κρίνονται στη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός της χώρας μας Αλέξης Τσίπρας με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στη Ρίγα της Λετονίας. Οχι πάντως όλα. Ακόμα και μια συμφωνία, η όποια “καλή”, ας πούμε συμφωνία, δεν λύνει το πρόβλημα. Αγώνας διαρκείας αυτός που δίνει η πατρίδα μας. Δεν έχει τέλος αυτή η μάχη…
«ΣΑΝ ΗΡΘΕ η λευτερά/ μας μέτρησε έναν – έναν./ Ολοι παρόντες!/ Εξόν από Κείνον που την έφερε…». Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΧΑΡΗ Στρατιδάκη, σχολ. σύμβουλο, της Περιφέρειας Δημ. Εκπ/σης Ν. Χανίων, Χανιά. Σας ευχαριστώ κατάπολλα και για τη χαρά που μου δώσατε να επιστρέψω στα πρώτα δασκαλικά μου χρόνια και να μοιραστώ την όποια εμπειρία μου με τους συναδέλφους μας δασκάλους, στη διημερίδα! που διοργανώσατε πρόσφατα για τον Πολιτισμό της Κρήτης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και για τα βιβλία – δώρα σας: Το “370 μνημειακά κενά στην ιστορική τοπογραφία του Ρεθύμνου” και το “Τετράδιο Σχολικού Μουσείου Δήμου Ρεθύμνης. Αμνάτος 2015”. Τι αίσθηση κι αυτή να διαπιστώνεις ότι ο κλάδος των δασκάλων δεν αποπαίδισεν!
«ΑΚΟΜΗ και σήμερα (σ.σ. την ημέρα της Ανάληψης) μπορεί να δει κανείς ανθρώπους (συνήθως γυναίκες) να μπαίνουν στα αβαθή της θάλασσας και να μετρούν τα κύματα που τους ακουμπούν. Αν τους περάσουν σαράντα κύματα θα εξασφαλίσουν προστασία από τα ενοχλητικά έντομα, από τον ήλιο του καλοκαιριού, ακόμα και από τις δαιμονικές δυνάμεις που δρουν ευκολότερα σε μεταβατικές περιόδους. Παλαιότερα, συνήθιζαν να λένε κάθε φορά που περνούσε το κύμα: “Αναλήβγετ’ ο Χριστός/ αναλήβγομαι κι εγώ/ τα κακά μου στο γιαλό” εννοώντας, βέβαια, τα ακάθαρτα και διαβολικά πνεύματα». Από το βιβλίο “Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη” του Νίκου Ψιλάκη.
«Το ρω του Μάρτη είναι οξύ και στρίγγλο,/ σαν τ’ αστραπόβροντο στην καταιγίδα./ “Μάρτης – γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης”. /Το ρω του Απρίλη είναι τρυφερό, ερωτικό,/ σαν τ’ όνειρο στα μάτια του Ερωτόκριτου/ και της Αρετούσας./ “Έστησ’ ο έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη”. /Το ρω του Μάη καβάλησε τη φοραδίτσα/ της πρωινής δροσιάς κι έφυγε καλπάζοντας,/ κυνηγημένο κατά πόδας/ από την πύρινη απειλή του δρεπανιού του θεριστή./ “Όταν ο μήνας δεν έχει ρω, βάλε στο κρασί νερό”./ Το ρω του Έαρος συναιρείται σε έναν τριμερή Σταυρό από κέδρο, πεύκο και κυπαρίσσι,/ και σ’ ένα με άρρητα ρήματα θεοπρεπή/ λιγυρώς ρερητορευμένο μονόγραμμα ΧΡ,/ τρόπαιο αήττητο της ευσεβούσης Ρωμηοσύνης».
Το ποίημα “Το ρω του Εαρος” του Ι.Α. Χαρκιολάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (21.05.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-298/#ixzz3amMOL4mj 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου