Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΟΙ ΚΑΛΥΒΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ _ ΜΙΧΑΛΗ ΒΛΑΒΟΓΙΛΑΚΗ
Γλυκό σαν το λάδι και δροσερό απ’ το καλυβιανό μαϊστράλι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 22 Ιουνίου στις Καλύβες. Ιδιαίτερα στον πιτήδεια, με γούστο και μεράκι, διαμορφωμένο χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στον περικαλλή ναό της Αγίας Παρασκευής και στον βενετσιάνικο αλευρόμυλο, όπου η παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε ο και θεολόγος ιστορικός, εφημέριος της όμορφης και ιστορικής κωμόπολης π. Μιχαήλ Α. Βλαβογιλάκης με τίτλο “Καλύβες: ιστορία μνημεία”. Ενα απ’ τα καντούνια του Αποκόρωνα ο και διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία”, το οποίο ως γνωστό ίδρυσε ο Αγιος Ειρηναίος Γαλανάκης, ο Χριστιανός.

Ο π. Μιχάλης Βλαβογιλάκης με καταγωγή από το Κόκκινο Χωριό Αποκορώνου, γεννήθηκε στα Χανιά το 1958. Αποφοίτησε από την Ιερατική Σχολή Κρήτης το 1977 και από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1982. Παρακολούθησε μαθήματα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, καθώς και στον Τομέα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής Θεολογίας στη Μέση Εκπαίδευση και έχει δημοσιεύσει εργασίες σχετικές με ιστορικά θέματα και τη δράση του κλήρου στην Κρήτη κατά τον 19ο αιώνα. Μνημειώδες το 768 σελίδων(!) βιβλίο του “Εκκλησία και Αγώνες της Κρήτης (1856-1905) που εκδόθηκε το 2011 από το Εθνικό Ιδρυμα “Ερευνών και Μελετών” Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και τις “Εκδόσεις Ι. Σιδερή”.

«Σπονδή του παρόντος στο παρελθόν», χαρακτήρισε το βιβλίο του παπα-Μιχάλη για τις Καλύβες, ο πρώτος από τους ομιλητές της περί ου ο λόγος παρουσίασης, την οποία συντόνιζε η αντιδήμαρχος του Δήμου Αποκορώνου Αργυρώ Μπενάκη, πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Λιονάκης. Για «μια πόρτα ανοιχτή στην ιστορία» έκανε λόγο, μεταξύ των άλλων η δεύτερη εκ των ομιλητών, φιλόλογος – ιστορικός Στέλλα Αλιγιζάκη. Είναι ένα βιβλίο, κατ’ εξοχήν “βιωματικό”, τόνισε ο τρίτος ομιλητής ο πρώην έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης. Ιδιαίτερα “αγαπητικές” οι αναφορές και των τριών στο πρόσωπο μα και το σύνολο έργο του παπα Μιχάλη. Όπως και του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού Παπαγιαννάκη, του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη και του γενικού διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκου Παπαδάκη στους χαιρετισμούς τους, μετά την αντιφώνηση του συγγραφέα. Καθολική η εκτίμηση που χαίρει ο παπα-Μιχάλης Βλαβογιλάκης, που φορεί, όπως είπε ο πρωτοσύγκελλος (στο περίπου τα λόγια του) με επιτυχία και το ράσο του ιεροκύρηκα και τον τρίβωνα του ιστοριογράφου.

Έργο του καλυβιανού εμείς, οι “Καλύβες” του παπα-Μιχάλη Βλαβογιλάκη, που ειρήσθω εν παρόδω κυκλοφορεί και σε αγγλική έκδοση με χορηγό τον Μιχάλη Παπαδάκη. Και γιατί είναι έκδοση της τοπικής ενορίας. Και γιατί καθοριστική, εκτός των άλλων, ήταν η βοήθεια της και συνεργάτιδος της εφημερίδας μας Ειρήνης Καλαϊτζάκη και του Πέτρου Βλαχάκη σε φωτογραφικό υλικό. Κυρίως, όμως, γιατί στις 128, ιδιαίτερα επιμελημένες και με πάμπολλες φωτογραφίες διανθισμένες, σελίδες του βιβλίου έχουν “πιάσει στασίδι”, προβάλοντας τα γεγονότα, δίπλα στους επώνυμους, κυρίως, οι “ανώνυμοι” Καλυβιανοί, αυτοί που λέμε “χειρώνακτες” της ιστορίας, ανά τους αιώνες.

«Η έλλειψη μιας ολοκληρωμένης συγγραφής: για την ιστορία, τα μνημεία και την ανθρώπινη δραστηριότητα των Καλυβών ήταν ένα κίνητρο για να συλλέγω στοιχεία. Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια. Οταν ερευνούσα για άλλα θέματα σημείωνα, ό,τι εύρισκα σχετικό με τις Καλύβες περισσότερο για να μάθω για το παρελθόν αυτού του τόπου. Η αρχική περιέργεια γέννησε την επιθυμία να συνθέσω μια εργασία για την ιστορία και τα μνημεία των Καλυβών. Η συγγραφή ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2017 […] Ως χρέος τιμής και έκφρασης αγάπης γι’ αυτόν τον τόπο, που υπηρετώ πάνω από 31 χρόνια καταθέτω στην κρίση σας, με πολλή χαρά, αυτό το σύντομο οδοιπορικό της χιλιόχρονης ιστορίας του». Τα που είπε, μεταξύ των άλλων, στην αντιφώνησή του ο παπα-Μιχάλης. Και σαν προσκλητική πρόκληση και σαν προκλητική πρόσκληση, το άκουσα…
Χανιώτικα νέα (29. 6.2018)
http://www.haniotika-nea.gr/i-kalives-tou-papa-michali-vlavogilaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου