Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

ΣΤΑΣΕΙΣ (ΒΙΒΛΙΟ)


ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ
ΤΟ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ


Γράφει η Νανώ Κουτσάκη - Σπανουδάκη
• Βιωματικά διηγήματα – ρεπορτάζ με πολυπολιτισμικές δια-ΣΤΑΣΕΙΣ 
• Αφιερωμένο στη Μνήμη Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη
Τί πραγματεύεται το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Κακατσάκη “Μια Στάση εδώ –Μια στάση εκεί”; Mα, τo πολυπολιτισμικό εμείς με αφορμές παρμένες από τη σύγχρονη Χανιώτικη και όχι μόνο καθημερινότητα – επικαιρότητα.
• Όπως και η ομώνυμη στήλη του άλλωστε. Μόνο που τα 67 απανθίσματα κειμένων του 2017 τα οποία περιλαμβάνει ή έκδοση των Χανιώτικων Νέων, διαβασμένα ήδη από τους χιλιάδες αναγνώστες των Χανιώτικων Νέων και της στήλης του, ανασυνθέτουν τα γεγονότα έτσι ώστε ο αναγνώστης να τα απολαμβάνει ως ένα ενιαίο βιβλίο με διηγήματα.
Βιωματικά “ρεπορτάζ”
• Αυτό είναι -μεταξύ πολλών άλλων- το νέο βιβλίο του λογοτέχνη, ποιητή, αρθρογράφου, δημοσιογράφου Βαγγέλη Κακατσάκη. Είναι βιωματικά διηγήματα – ρεπορτάζ. Με τον ίδιο σε ρόλο αυτόπτη μάρτυρα, συναρπαστικού αφηγητή, ορθοτομούντα τη γλώσσα την ελληνική, το κρητικό ιδίωμα και τις μαντινάδες μας αλλά και τη γλώσσα της αγάπης. Σε ρόλο υπερασπιστή των αδυνάτων. Υπέρμαχο της αλληλεγγύης και του εμείς. Με το δικό του έμμεσο παραβολικό αλλά και ενίοτε κριτικό τρόπο.
• Το εξομολογείται στον πρόλογο του βιβλίου του γράφοντας: «Αν μη τι άλλο “βιωματικό”, γενικότερα το γράψιμό μου. Σπίτια μου οι λέξεις, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση. Είτε κάνω στάση σ’ ένα “παπαδιαμάντειο” πανηγύρι, είτε σε μια εκδήλωση, είτε σ’ ένα απ’ τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα των μνημονίων ή στις γειτονιές του πλανήτη».
• Το “Μια στάση εδώ – Μια στάση εκεί”, είναι πρωτίστως, η τοπική μας, χανιώτικη ζώσα πραγματικότητα. Γραμμένη όμως με τον ανεπανάληπτο -κλασικό πλέον στους φανατικούς και αγαπητικούς αναγνώστες του- Κακατσάκειο τρόπο γραφής.
• Είναι αληθινές, βιωματικές ιστορίες τοπικών δρώμενων που όμως συνδέονται με “χειρουργικό” τρόπο -λόγο, με τα ήθη, έθιμα, τους πνευματικούς δασκάλους του Εθνους, τους ποιητές, τους λογοτέχνες, τις οικουμενικές αξίες του πολιτισμού μας.
Διαχρονική επικαιρότητα
• Για όλα τα παραπάνω-και πολλά ακόμα που ασφαλώς θα ειπωθούν κατά την παρουσίαση του νέου αυτού βιβλίου του Βαγγέλη Κακατσάκη, στις 28 Ιανουαρίου 2019 οπότε και θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου- η συμπυκνωμένη αυτή έκδοση αναδεικνύει αφ ενός τη διαχρονική επικαιρότητα των χρονογραφημάτων – διηγημάτων – ρεπορτάζ του αρθρογράφου. Αφετέρου δε, προβάλλει για τον μελλοντικό αναγνώστη, τη σημερινή πολιτισμική ζωή της χώρας και των Χανιών. Δίνοντας το καλύτερο ερέθισμα για όσους θέλουν να ανατρέξουν στα αρχεία της εφημερίδας αλλά και στην τρέχουσα καθημερινή έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση των Χανιώτικων Νέων για να ενημερωθούν.
• Οπως και “Τα Πεταχτά”, το “Μια στάση εδώ – Μια στάση εκεί” εκδόθηκε χάρις στον ιδρυτή των Χανιώτικων Νέων αλλά και εμπνευστή και δημιουργό του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη και του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, που, όπως γράφει και στον πρόλογό του ο συγγραφέας ευχαριστώντας, «αποτελούν εξ’ αδιανεμήτου πλούτο για τον τόπο μας».
• Ευχαριστίες επίσης εκφράζει και στη συγγραφέα ζωγράφο Αγγέλα Μάλμου για την σύνθεση του εξωφύλλου αλλά και σε άλλους συντελεστές της έκδοσης.
• Και πράγματι η σύνθεση του εξωφύλλου της Αγγέλα Μάλμου είναι η πραγμάτωση του μια εικόνα χίλιες λέξεις. Αφού καταφέρνει να «χωρέσει» την πεμπτουσία των κειμένων του βιβλίου. Όπως τις πολλές αναφορές του βιβλίου σε δρώμενα, μνήμες και ρήσεις του αλησμόνητου Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη. Σημειολογική και η παρουσία του ανδριάντα του Δασκαλογιάννη, του προσφυγόπουλου Αμίρ αλλά και του μοναδικού στην Ελλάδα Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη που διευθύνεται με επιτυχία από την Ελια Κουμή και άλλους άξιους συνεργάτες.
• Το βιβλίο προλογίζει, σύντομα και περιεκτικά, ο ίδιος ο Γιάννης Γαρεδάκης.
Οι “στάσεις” είναι το δεύτερο βιβλίο του Κακατσάκη μετά “Τα πεταχτά” που κυκλοφόρησαν το 2013 με επιλογές από την αρθρογραφία του. Χώρια βέβαια τα βιβλία ποίησης, λογοτεχνίας, διηγήματα, άρθρα, χρονογραφήματα, ρεπορτάζ και μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε πολλά έντυπα εδώ και 45 χρόνια που ο Κακατσάκης ασχολείται με τον πολιτισμό και την παράδοσή μας. Χώρια η Δασκαλοσύνη βέβαια. “Ιππότης” της άλλωστε έχει ονομαστεί εδώ και χρόνια από εξέχοντες θεσμικούς άρχοντες της πόλης μας.
Σχολή


• «Ιππότης της Δασκαλοσύνης»! Εδώ είμαστε, μονολόγησα με το που το θυμήθηκα.
• Δάσκαλος για τους μαθητές του. Κοινωνικός δάσκαλος για τους αναγνώστες. «Κακατσάκειος Σχολή δημοσιογραφικού χρονογραφήματος είναι “τα ΠΕΤΑΧΤΑ” είχα γράψει στις 12/9/2013, όταν πρωτοκυκλοφορήθηκε το πρώτο βιβλίο του με απανθίσματα από την ομώνυμη στήλη του.
• Θα το επαναλάβω. Ο τρόπος του δημοσιογραφείν του Βαγγέλη Κακατσάκη έχει δημιουργήσει “σχολή” δημοσιογραφικού χρονογραφήματος. Δημοσιογραφικού ρεπορτάζ. Δημοσιογραφικής παρουσίασης των τοπικών αλλά και πανελλαδικών δρώμενων. Επειδή όλα αυτά τα “ντύνει” με αναφορές στην ιστορία, στην ποίηση, στην παράδοση, στα έθιμα, στα ήθη μας. Και φυσικά στην τρέχουσα πολιτισμική δημιουργία.
• Πολλοί, λυπηθήκαμε… πολύ όταν η στήλη του “Τα Πεταχτά” έκλεισε τον κύκλο της.
• Αποζημιωθήκαμε όμως όταν η νέα στήλη των “Στάσεων” όχι μόνο συνέχισε τη δημοσιογραφική πολυπολιτισμική της διάσταση αλλά, έχοντας πλέον τη δυνατότητα για λίγο μεγαλύτερο κείμενο, αναδεικνύει και πολλές άλλες δια-στάσεις, κατά-στάσεις, ανα-τάσεις, αντι-στάσεις των θεμάτων που πραγματεύεται.
• Σημείωση: Τα έσοδα από το βιβλίο που υπάρχει στo Φαρμακείο Νικηφοράκη επί της Ηρώων Πολυτεχνείου θα διατεθούν για τα Φιλόπτωχα Συσσίτια Σπλάντζιας, ενώ τα έσοδα από την παρουσίασή του θα διατεθούν για ανάγκες της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.
Μνήμη Ειρηναίου Γαλανάκη

«Να αγαπάτε τον συνάνθρωπό σας, να συγχωρείτε τα λάθη του και να υπερασπίζεστε το δίκιο του, από το ψωμί, ως την ελευθερία και την ειρήνη του κόσμου». Από τις παρακαταθήκες του Παππού
• Στη «Μνήμη του Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη του Χριστιανού», αφιερώνει το νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Κακατσάκης, γράφοντας: «Και γιατί ο Παππούς “μνημονεύεται” όσο κανένας άλλος στις “Στάσεις” του 2017, μα και γιατί ήταν Εκείνος που κι εμένα, όπως και πάμπολλους άλλους σημάδεψε, η αφιέρωση. Να έχουμε την ευλογία του, η ευχή μου. Και να μην ξεχνούμε να τον μνημονεύουμε. Μαζί με τον Διονύσιο Σολωμό και τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη…».


1 σχόλιο:

  1. Υπόχρεος στην αγάπη σου, Νανώ! Διαχρονικά υπόχρεος! Από τα βάθη της καρδιάς το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩΩ... μου. Ατέλειωτα τα ΩΜΕΓΑ του! Τιμή μεγάλη για μένα, μα και ευλογία ταυτόχρονα, η παρουσίαση και των "ΣΤΑΣΕΩΝ" μου στους "ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥΣ ΣΦΥΓΜΟΥΣ" σου, στην υπέροχη στήλη των "ΧΑΝΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ", της εφημερίδας μας. Με τον δικό σου, όπως πάντα, μοναδικό τρόπο. ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΕ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή