ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ - ΕΠΟΧΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ
(ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ 9ου ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ)
(Χανιώτικα νέα, 27.9.2021 https://www.haniotika-nea.gr/epochi-perivallontikon-prokliseon-gia-tin-kriti-kai-olo-ton-planiti/ )
(ΦΩΤΟ) Εναρκτήρια Ημερίδα: O συντονιστής δάσκαλος λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης παρουσιάζει τον πρώτο ομιλητή, πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Φίλη)
Κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα για την Κρήτη αλλά και όλο τον πλανήτη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εναρκτήρια ημερίδας του 9ου Θερινού Σχολείου για την Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα Αγία Σοφία) στον Αποκόρωνα.
Για την αντίδραση των νέων στην περιβαλλοντική κρίση μίλησε ο π. Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης. Όπως ανέφερε ο κ. Φίλης κατά την διάρκεια της ενδιαφέρουσας ομιλίας του: « ο άνθρωπος καταστρέφει το κλίμα μέσω της οικονομικής ανάπτυξης για τους λίγους. Οι μόνοι που αμφισβητούν είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη, κορωνοιός δεν υπάρχει, το εμβόλιο έχει μικροτσίπ κτλ. Το έγκλημα είναι γνωστό: οι μεγάλες εταιρίες όπως οι ExxonMobil γνώριζαν ότι κατέστρεφαν το κλίμα εδώ και δεκαετίες αλλά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να παρεμποδίσουν τη γνώση. Στην εταιρία αυτή μαζί με την Total η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση έχουν αναθέσει την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη […] Μια έκθεση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2020 διαπίστωσε ότι τα κράτη που παράγουν ορυκτά καύσιμα σχεδιάζουν αυξήσεις των εξορύξεων κατά 2% ετησίως. Για να τηρηθούν όμως οι στόχοι του Παρισιού απαιτούνται περικοπές σε αυτά τα καύσιμα κατά περίπου 6-7% ετησίως. Επιπλέον οι χώρες του G20 στηρίζουν σήμερα λόγω Covid19 με 50% περισσότερα χρήματα τα ορυκτά καύσιμα από όσα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Ο κ. Φίλης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η μέση θερμοκρασία του κλίματος έχει ανέλθει κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου και εάν δεν γίνει κάτι πολύ δραστικό θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου σε λίγες δεκαετίες. «Αλλάζουμε σήμερα το κλίμα 100 φορές ταχύτερα από ό,τι εκείνο άλλαζε στην τελευταία περίοδο των παγετώνων. Από το 1960 έχουν χαθεί δάση έκτασης ίσως με 3,2 Ελλάδες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Ελευθερώνουμε στους ωκεανούς 8 εκατομμύρια τόνους πλαστικών ετησίως, κατά το National Geographic. Φέτος κάηκαν 1,8 εκατ. στρέμματα στην Ελλάδα με σοβαρές συνέπειες που θα τις δούμε πολύ σύντομα, όμως όποιο παράνομο κτίσμα ανεγερθεί μακροχρόνια αναμένεται να νομιμοποιηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Απαιτείται άμεση παύση εξορύξεων και ερευνών υδρογονανθράκων, αυστηρή θέσπιση ηπειρωτικών και θαλάσσιων περιοχών, άμεσος έλεγχος πλαστικών και συσκευασιών, σοβαρή συζήτηση υιοθέτησης κυκλικής οικονομίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης ενώ αναφερόμενους στους νέους είπε πως « οι νέοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η πλειοψηφία των πολιτικών και των ισχυρών τους εμπαίζουν. Κάποιοι αποφάσισαν να δράσουν…». «… Αν οι κυβερνήσεις αρκούνται σε αυτο-συγχαρητήρια και μεγάλα λόγια, οι νέοι απαιτούν κάτι περισσότερο: ειλικρίνεια και άμεση δράση. Αυτοί κρατούν την ελπίδα στα χέρια τους» κατέληξε ο κ. Φίλης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΣΔΑΝΗΣ
Οι ορυκτές πρώτες ύλες και περιβάλλον ήταν το θέμα της ομιλίας του Δρ. Γιώργου Μπαζδάνη, Μηχανικού Ορυκτών Πόρων, στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Όπως επεσήμανε ο κ. Μπαζδάνης «οι πρώτες ύλες και η αξιοποίησή τους είναι συνυφασμένες με την ανάπτυξη των χωρών και την ευημερία του πληθυσμού της γης». Τονίζοντας ότι οι σύγχρονες απαιτήσεις που επιβάλλουν νέα συστήματα οικολογικής παραγωγής, αποθήκευσης και κατανάλωσης ενέργειας, έχουν αλλάξει ριζικά το χάρτη αναγκαιότητας των πρώτων υλών. Ο ίδιος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πράσινη συμφωνία (Green Deal) αλλά και στην κυκλική οικονομία που στηρίζεται στην οικονομία της γνώσης και της εξειδίκευσης, παράγει υψηλή υπεραξία, αξιοποιεί και σέβεται τους φυσικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, μειώνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές πόρων, δημιουργεί θέσεις εργασίας και είναι απολύτως συμβατή με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
«Οι πρώτες ύλες βρίσκονται σε περίοπτη θέση στο κάδρο των Ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών. Περιορίζοντας τη χρήση τους αφενός, αλλά αφετέρου ενισχύοντας δράσεις, πρωτοβουλίες και δημιουργώντας συμμαχίες (το νέο πλαίσιο) προσπαθεί να διασφαλίσει τις πρώτες ύλες για συμβατικές αλλά και για καινοτόμες χρήσεις ενισχύοντας παράλληλα τις δυνατότητες μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προσαρμοστούν, τα πανεπιστήμια να βελτιώσουν τα προγράμματα σπουδών τους και η κοινωνία να αντιληφθεί την αναγκαιότητα αλλά και τις προσκλήσεις αυτής της μετάβασης» κατέληξε ο κ.Μπαζδάνης.
Μ. ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ ΚΑΙ ΕΥΗ ΤΖΙΝΕΥΡΑΚΗ
Στο Δίκαιο Περιβάλλοντος- Βασικές αρχές Δικαίου Περιβάλλοντος Εισηγήτρια αναφέρθηκε η Μαρία Μανιαδάκη, Δικηγόρος, Συνεργάτης Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης Όπως επεσήμανε, η υποβάθμιση και η ρύπανση του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε μείζον πρόβλημα διεθνώς τα τελευταία 50 χρόνια. Κάνοντας μια αναδρομή ΄όσον αφορά τα βήματα για την περιβαλλοντική πολιτική η κα Μανιαδάκη επεσήμανε ότι σήμερα το ενωσιακό περιβαλλοντικό δίκαιο περιλαμβάνει άνω των 400 κειμένων που τροποποιούνται και εκσυγχρονίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και καλύπτουν μεταξύ άλλων τους ακόλουθους τομείς: ποιότητα ατμόσφαιρας, ηχητική ρύπανση, ποιότητα και διαχείριση γλυκών και θαλάσσιων υδάτων, προστασία βιοτόπων και ειδών πανίδας και χλωρίδας, αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής
Για το Δίκαιο Περιβάλλοντος και τις βασικές αρχές του, ανέφερε ότι έχει σκοπό την καθολική νομική αντιμετώπιση του οικολογικού προβλήματος και ρυθμίζει μία νέα πτυχή της κοινής ζωής, η οποία συνδέεται με τη σχέση του ανθρώπου προς το φυσικό περιβάλλον
Παράλληλα επεσήμανε την έγκαιρη αξιοποίηση της καινοτομίας για την προστασία του περιβάλλοντος- ευρεία διεπιστημονική προσέγγιση του δικαίου περιβάλλοντος αλλά και την ανάγκη για μια ουσιαστική «περιβαλλοντική δημοκρατία» μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για την πληροφόρηση και συμμετοχή των πολιτών.
Για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από το άρθρο 24 του Συντάγματος, μίλησε επίσης η Εύη Τζινευράκη, Δικηγόρος, Συνεργάτης Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης, αναδεικνύοντας πτυχές της ελληνικής νομολογίας σχετικά με το ζήτημα.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Βαγγέλης Κακατσάκης, δάσκαλος, συγγραφέας. Συνδιοργανωτές του Θερινού Σχολείου είναι η Περιφέρεια Κρήτης και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, με αρωγό τον Δήμο Αποκορώνου. Την διοργάνωση στηρίζουν ο Δήμος Πλατανιά, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης, το ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου, το Κτήμα Λουπάκη και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννης & Ελένης Γαρεδάκη.“παρών” στην εκδήλωση έδωσαν ο aντιπεριφερειάρχης στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Λευτέρης Κοπάσης και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ελευθέριο Βενιζέλος Νικόλαος Παπαδάκης, ενώ γραπτό χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. Άρης Παπαδογιάννης.
Άπαντες στον χαιρετισμό τους, στάθηκαν στις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τοπική και όχι μόνον κοινωνία, επισημαίνοντας τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην ανάδειξη ζητημάτων και στην αλλαγή κουλτούρας των πολιτών. Παράλληλα αναδείχθηκε ο εκπαιδευτικός ρόλος που επιτελεί το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου και η προβολή του Αποκόρωνα μέσα από τις δράσεις του.
(Από εφ, Χανιώτικα νέα, 27.9.2021)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου