Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
“Το χωριό μας η Κάινα”
Ενα βιβλίο πρότυπο, το οποίο αποτυπώνει το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της Κάινας Αποκορώνου σκιαγραφώντας ταυτόχρονα τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων της αλλά και την καθημερινότητα μιας άλλης εποχής, αποτελεί το βιβλίο του Ιάσονα Μαυροματάκη “Το χωριό μας η Κάινα”.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν το Κοινωφελές Ιδρυμα “Αγία Σοφία” και η Ενορία Κάινας.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο συγγραφέας κ. Μαυροματάκης και ιερέας Χρήστος Παπουτσάκης αναγορεύτηκαν εταίροι του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” για τη σημαντική προσφορά τους στον Αποκόρωνα και το Ιδρυμα.
ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο κ. Μαυροματάκης τόνισε, ότι το πρώτο ερέθισμα για τη συγγραφή του βιβλίου προήλθε από τα χρόνια ακόμα που είχε διατελέσει Πρόεδρος της Κοινότητας Κάινας: “Θέλησα, εκτός από τα έργα που έγιναν για το χωριό και επί της εποχής μου και επί των προηγούμενων, να καταγραφούν κάποια πράγματα για το χωριό μας. Ετσι ξεκίνησα να ερευνώ για τα στοιχεία, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στο βιβλίο. Επιδίωξή μου ήταν να καταγραφεί σε γλώσσα απλή και κατανοητή, οτιδήποτε αφορά την Κάινα και τους Καϊνιανούς στο πέρασμα του χρόνου”.
Η συγκέντρωση του υλικού - όπως εξήγησε ο κ. Μαυροματάκης - κράτησε πάνω από 15 χρόνια και μεγάλο μέρος των στοιχείων βασίστηκε σε προφορικές συνεντεύξεις - μαρτυρίες προχωρημένης ηλικίας κατοίκων του χωριού, οι οποίοι μνημονεύονται στο βιβλίο: “Το βιβλίο θέλω να παραμείνει ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές και στους Καϊνιανούς, οι οποίοι με τίμησαν επανειλημμένα, μου συμπαραστάθηκαν και μου συμπαραστέκονται στο βαρύ πένθος μου”, συμπλήρωσε ο συγγραφέας.
“ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ”
Από την πλευρά του ο δάσκαλος και λογοτέχνης κ. Βαγγέλης Κακατσάκης χαρακτήρισε το βιβλίο ως ένα “νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν” και πρόσθεσε, ότι όντας ο συγγραφέας γέννημα θρέμμα της περιοχής και ο τελευταίος Πρόεδρος της Κοινότητας του χωριού κατόρθωσε να συλλέξει πλήθος στοιχείων λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου και να τα παρουσιάσει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο: “Ο Ιάσονας Μαυροματάκης δεν χρησιμοποιεί καθόλου τυχαία το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο της αντωνυμίας: Δεν λέει το χωριό “μου” λέει το χωριό “μας”, γιατί ακριβώς, όπως μπορεί ο κάθε αναγνώστης να διαπιστώσει, το εγώ του διαχέεται μέσα στο εμείς και το εμείς του χωριού του αντανακλάται στο δικό του το εγώ”.
Ο κ. Κακατσάκης υπογράμμισε, ότι χαρακτηριστικό γνώρισμα του βιβλίου είναι οι 272 έγχρωμες φωτογραφίες, μέσα από τις οποίες ο συγγραφέας έχει απαθανατίσει εκτός από τους ανθρώπους της Κάινας, τα σπίτια, τις εκκλησίες, τους δρόμους, τα πηγάδια, τις πηγές και πολλά άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του χωριού, τα οποία σιγά - σιγά χάνονται: “Είναι, λοιπόν, ένα βιβλίο μνήμης, ένα βιβλίο που πραγματικά τιμά το χωριό του και που αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. Θα πρέπει να κάνει ο καθένας μας το κατά δύναμην για να διασώσουμε όλον αυτόν τον πλούτο πριν χαθεί μέσα στην παγκοσμιοποίηση”, είπε καταλήγοντας ο κ. Κακατσάκης.
Ο Εφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μιχάλης Ανδριανάκης χαρακτήρισε τη συνεισφορά του βιβλίου σημαντική δεδομένου - όπως τόνισε - ότι καταγράφεται σε αυτό, με εξαιρετική επιμέλεια, ό,τι έχει σχέση με την Ιστορία, την αρχιτεκτονική και την καθημερινή ζωή στην Κάινα: “Νομίζω, ότι αυτό είναι ένα πρότυπο βιβλίο στο είδος του και καλό είναι να το μιμηθούν και τα άλλα χωριά”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδριανάκης.
Δημ. Μαρ.(Χ.Ν. 18..8.2010)
Εχω πρόβλημα με την ανάρτηση των Πεταχτών...Ελπίζω να ξεπεραστε
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου