ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ υπάρχουν δυο, στον ουρανό ο ένας/ το Νίππος είν ο δεύτερος και αλλού ποθές κιανένας'. Εντάξει, βάλτε εσείς αντί για το Νίππος το χωριό σας. Εγώ όπως την άκουσα να τη λέει ο μητροπολίτης μας Δαμασκηνός Παπαγιαννάκης, στην τράπεζα φιλοξενίας που παρέθεσε στο σπίτι του ο παπα-Μιχάλης μετά τη λειτουργία, ανήμερα του Τιμίου Σταυρού, στο χωριό μου, τη γράφω.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΝΑ ΓΡΑΨΩ... στα πεταχτά τα 'πεταχτά' και να ετοιμαστώ για να πάω στους Αγίους Πάντες του Αποκόρωνα, όπου μετά τον αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνoυ Δαμασκηνού Παπαγιαννάκη και την τέλεση τρισάγιου στη μνήμη του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, θα παρουσιαστεί το βιβλίο μου 'Στα πεταχτά: Επιλογή από το 2012)'. Η έγνοια μου. Δεν είμαι ποτέ της τελευταίας στιγμής, όσο να ?ναι όμως δεν μπορώ να πω, ότι, όταν χθες το πρωί έγραφα τη στήλη, τα είχα κάμει όλα. Εν πάση περιπτώσει...
'ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙΣ κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις', γράφει ο Πάουλο Κοέλιο στον 'Αλχημιστή' του. Κι εγώ αυτό το βιβλίο (την ιδέα μου την έβαλαν πολλοί αναγνώστες της στήλης, αυτό είναι αλήθεια) το ήθελα πολύ. Να ?ναι καλά ο ιδρυτής της εφημερίδας μας ο Γιάννης Γαρεδάκης, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, που αποδέχτηκε και μάλιστα με ενθουσιασμό την πρόταση: Να βγει με χορηγό τα 'Χανιώτικα νέα' το περί ου ο λόγος βιβλίο και να διατεθεί υπέρ του προγράμματος 'Βοήθεια στο σπίτι' του Κοινωφελούς Ιδρύματος 'Αγία Σοφία' και άλλων Φορέων αλληλεγγύης.
ΣΤΗΝ ΩΡΑΙΑ Ελλάδα της Αλληλεγγύης ή στην Αλληλεγγύη της Ωραίας Ελλάδας, αν προτιμάτε, είναι αφιερωμένο τούτο το βιβλίο, όπως μαρτυρεί στο σκίτσο του στο εξώφυλλο και ο Μπάμπης Κιαγιάς. Ο Μπάμπης! Δεν χρειάστηκε να του πω δεύτερη κουβέντα για να πάρει επάνω του τη μεγάλη ευθύνη του διανθίσματος όλων, χωρίς καμιά εξαίρεση των ημερών που μπήκαν με σκίτσα του. Τον ευχαριστώ και απ? αυτήν τη θέση. Πάμε, όμως, παρακάτω.
ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ Σοφίας και των τριών θυγατέρων της, Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης, σήμερα. Χρόνια πολλά, λοιπόν, στις Σοφίες, στις Ελπίδες και στις Αγάπες που γιορτάζουν, αλλά και στους Σταύρους, στις Σταυρούλες και στους Θεοκλήδες, με τρεις μέρες καθυστέρηση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!
'ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ υπάρχουν δυο, στον ουρανό ο ένας/ το Νίππος είν? ο δεύτερος και αλλού ποθές κιανένας'. Εντάξει, βάλτε εσείς αντί για το Νίππος το χωριό σας. Εγώ όπως την άκουσα να τη λέει ο μητροπολίτης μας Δαμασκηνός Παπαγιαννάκης, στην τράπεζα φιλοξενίας που παρέθεσε στο σπίτι του ο παπα-Μιχάλης μετά τη λειτουργία, ανήμερα του Τιμίου Σταυρού, στο χωριό μου, τη γράφω.
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ήχους απ? τις κοντυλιές και τις δοξαριές του Ρούσου Οικονομάκη και του Μανώλη Κουρκουνάκη, εκτός των άλλων, αναθυμήθηκα, με αφορμή μια μεγάλη κουβέντα που κάναμε με την κόρη του πρώτου στην αυλή της εκκλησίας, μετά τη λειτουργία. Ωραίες εποχές, ωραίων ανθρώπων!
«ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ δάσκαλό μας, τον συγχωρεμένο τον Χαβρεδοσήφη, να ξεκινά ψηλά από το Παϊδοχώρι να κατεβαίνει Κρητικός με βράκες, στιβάνια και σαρίκι και μια κατσούνα στο χέρι. Ασπρογένης μα λεβέντης. Και καθώς κατεβαίνει με τα πόδια συναντά τους χωριανούς που ξεκινούν για το ζευγάρι και το λιομάζωμα. Τους καλημερίζει με τ? όνομά τους. 'Καλημέρα Γιώργαινα. Κοντεύετε ν? απομαζώξετε; Και πότε θα στείλεις την Ελένη στο σχολειό να μάθει μια αράδα γράμματα;'. 'Καλημέρα Νικολάκη. Και πού θα ζευγαρίζεις σήμερα;'. 'Καλημέρα Δάσκαλε. Είντα κάνει ο γιος μου; Μαθαίνει μαθές τα γράμματα ή να τον πάρω στη σκαλίδα;'. Ετσι περπατούσε ο δάσκαλός μας και δίδασκε δρόμο - δρόμο τους ανθρώπους του λαού μιας και ώσπου να φτάσει στο σχολειό είχε διδάξει πολλά». Από το βιβλίο του Ειρηναίου Γαλανάκη 'Στοχασμοί από την Αγία Σοφία'.
'Ελιά βαθύρριζη, ανθός ευωδιαστός/ καρπός, που ωρίμασες με του αγέρα τη δροσοστάλαχτη πνοή/ και τ? αγριμιού το πνεύμα/ αντάμα με της λύρας τη γλυκοτράχηλη φωνή,/ στάσου κι αγνάντεψε τη μούσα σου, την Κρήτη,/ που ταξιδεύει στ? ανοιχτά, προς τις σειρήνες πέρα./ [...] Ψάλε μας, Γέροντα σοφέ, τον ύμνο π? ανασταίνει/ που απ? τον ύπνο το βαθύ και τους νεκρούς σηκώνει./ Στου Ψηλορείτη την κορφή τρέχα κι απάνω στάσου/ κι ως αντρειωμένος Κρητικός με τ? αετίσιο βλέμμα/ κήρυξε επανάσταση στις συνειδήσεις όλων,/ γιατί το θέλουν οι καιροί κι οι χρόνοι το προστάζουν'.
Από το ποίημα του αρχιμανδρίτη Ειρηναίου Βερυκάκη 'Στον Παππού της Κρήτης'.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (17.09.2013)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου