Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Α΄ΤΑΞΗ 2ου ΓΕΝ. ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ 
ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ 
Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο! 

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο! 

Στη Αγορά των Χανίων, που, όπως λέει η γνωστή μαντινάδα δεν υπάρχει άλλη, μας ξεναγούν, μέσα από τον σημερινό Παιδότοπο, τα παιδιά της Α΄τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Χανίων. Ν ΄ναι καλά ο, και γιος του καλού μου φίλου, του γνωστού τις πάσι συγγραφέα της Κάινας Αποκορώνου, Ιάσονα Μαυροματάκη, καθηγητής τους στη Βιολογία. Δική του ιδέα και η επίσκεψη και οι εργασίες των μαθητών του. Πάντα τέτοιας λογής όμορφες και χρήσιμες επισκέψεις, Γιώργο! 
Σας χαιρετώ νε αγάπη όλους! 

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης 
δάσκαλος







Μαθητές της Α΄Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Χανίων στο πλαίσιο του μαθήματος Διαχείριση   Φυσικών Πόρων εξερεύνησαν την Δημοτική Αγορά .Την Ιστορία της , την Αρχιτεκτονική της  , καθώς και τα  μαγαζιά με τα προϊόντα τους και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο .
Ανακάλυψαν ότι το Φεβρουάριο του 1909 τελειοποιούνται τα σχέδια της ενώ στις 14 Αυγούστου 1911 πραγματοποιείται η θεμελίωση ανεπίσημα από τον τότε Δήμαρχο Εμμ. Μουντάκη και το έργο ξεκινάει άμεσα . Το σχέδιο της Αγοράς ήταν του ντόπιου μηχανικού Κ. Δρανδάκη που ακολούθησε το πρότυπο της σκεπαστής Αγοράς της Μασσαλίας . 
Η Δημοτική Αγορά έχει σχήμα σταυρού και οι τέσσερις “ακτίνες” του σταυρού , είναι προσανατολισμένες σαν πυξίδα .
Η κύρια Νότια είσοδος είναι κατασκευασμένη εξολοκλήρου από λαξευτό πυρόλιθο ενώ η Βόρια , Ανατολική και Δυτική είσοδος είναι κατασκευασμένες από πέτρα , πιθανόν υπολείμματα των προμαχώνων Piatta Forma . Η σκεπή έχει σιδερένιο σκελετό με κεραμίδια και τζάμι που επιτρέπει τον φυσικό φωτισμό του χώρου .
Τα εγκαίνια της Δημοτικής Αγοράς από τον τότε πρωθυπουργό Ελ.Βενιζέλο στις 4 Δεκέμβρη 1913 , τρεις μέρες πριν την επίσημη τελετή ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα .
Επειδή το βλέμμα και οι απόψεις των νέων παιδιών έχουν ενδιαφέρον  αξίζει να διαβαστούν οι απαντήσεις τους στα  2 ερωτήματα, που ακολουθούν…

Γιώργος Μαυροματάκης
Βιολόγος


Τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από την εξερεύνηση σας στη Δημοτική Αγορά;
 



“ Εξερευνώντας την Αγορά όλοι παρατηρήσαμε πως από όταν ήμασταν μικρά παιδιά , η Αγορά δεν έχει αλλάξει. Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν διαφέρει από την Αγορά πριν δέκα χρόνια που ζει στις μνήμες μας αλλά έχει υποστεί μάλιστα σημαντική παρακμή. Το γεγονός αυτό μας έκανε εντύπωση αφού η Δημοτικά Αγορά αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό κτίριο για την πόλη μας , είναι ένας γνωστός τουριστικός προορισμός κι όμως φαίνεται να είναι παντελώς αφημένη στην φθορά του χρόνου . ”
                                                                   Μαριάννα Π. , Ελένη Π. , Άννα Μαρία Π. , Έλενα Π.






“Μας έκανε εντύπωση η ποικιλία των μαγαζιών και των προϊόντων , το κτίριο είναι ιστορικό και επιβλητικό . Βρήκαμε ανθρώπους ευγενικούς και πρόθυμους να μας βοηθήσουν και τέλος πιστεύουμε πως μέσα από την Δημοτική Αγορά προωθούνται οι μικροί παραγωγοί”
                                                                                                     Γιάννος Π. , Εύα Π. , Λίζα Π.


Εάν σας ζητήσουν να βελτιώσετε την εικόνα της Δημοτικής Αγοράς τι αλλαγές θα προτείνετε ;



“Η Δημοτική Αγορά είναι από τα κτίρια με την μεγαλύτερη ιστορία στα Χανιά .Τα τελευταία χρόνια όμως φαίνεται το σημαντικό αυτό κτίριο να είναι σε άθλια κατάσταση .Για να αλλάξει αυτό αρχικά χρειάζεται ανανέωση έτσι ώστε να πάρει την μορφή που είχε πριν 30 χρόνια , με πολύ πιο οργανωμένα μαγαζιά . (μαγαζιά της ίδιας κατηγορίας μαζεμένα )”
                                             Χάρης Π. , Αλέξανδρος Ρ. , Παύλος Π. , Δημήτρης Π. , Πέτρος Ξ.

“Η Δημοτική Αγορά είναι ένα έργο πολιτιστικής κληρονομιάς και χρειάζεται ανακαίνιση . Πρέπει να αλλάξει το ταβάνι το οποίο όχι μόνο είναι άσχημο αισθητικά αλλά επιτρέπει την βροχή να εισέλθει. Τα μαγαζιά να βαφτούν ομοιόμορφα και σε κάθε διάδρομο να υπάρχει μόνο ένα είδος μαγαζιών.”
                                           Ανδριάνα Ρ. , Ανδρέας Π. , Ολυμπία Π. , Προκόπης Π. , Βασίλης Π.





“Καταρχάς είναι απαραίτητο να ανακαινιστεί η οροφή του κτιρίου , αφού όχι μόνο δεν είναι καλαίσθητη αλλά βάζει σε κίνδυνο τους πελάτες και τους περαστικούς .Επίσης η εξευτελιστικά βρόμικη κατάσταση των υαλικών της οροφής δεν επιτρέπει στο φως να εισέλθει μέσα στο κτίριο κάτι που οι αρχιτέκτονες θεωρούσαν βασικό αισθητικό στοιχείο. Συνεπώς , δημιουργείται μια σκοτεινή και ερμητική ατμόσφαιρα . Επίσης είναι αναγκαίο να τεθούν σε εφαρμογή κανονισμοί για να εξασφαλίσουν  μια πιο ομοιόμορφη εικόνα της αγοράς  , ένας σχεδιασμός της μορφής των καταστημάτων για να μην υπάρχει η χαοτική εικόνα που υπάρχει σήμερα ”
                                                                                                     Γιάννος Π. , Εύα Π. , Λίζα Π.

“ Κατά την εκδρομή μας στη Δημοτική Αγορά η κατάσταση στην οποία την βρήκαμε ήταν δυσάρεστη αν όχι απαράδεκτη . Με σκοπό να βελτιωθεί αυτή η υποτιμητική για τον τόπο μας εικόνα πολλά μέτρα θα μπορούσαν να παρθούν . Για παράδειγμα η συντριπτική πλειοψηφία των μαγαζιών θα έπρεπε να πουλάει τοπικά φαγώσιμα προϊόντα  και όχι τουριστικά είδη . Για μια πιο όμορφη εικόνα , επίσης , σημαντικό θα ήταν να μην γίνεται τόση πολλή χρήση πλαστικού και να επικρατεί περισσότερη καθαριότητα .Θα μπορούσε επιπλέον να αλλάξει η θέση των μαγαζιών ώστε μαγαζιά που εμπορεύονται παρόμοια προϊόντα να βρίσκονται κοντά όπως γινόταν παλαιότερα . Τέλος ιδανικό θα ήταν αν το κάθε μαγαζί δεν δρούσε μεμονωμένα και η αγορά οργανωνόταν ώστε να υπάρχει ένα συλλογικό κλίμα και εικόνα που αντιπροσωπεύουν τον χαρακτήρα της πόλης μας ” 
                                                                   Μαριάννα Π. , Ελένη Π. , Άννα Μαρία Π. , Έλενα Π.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου