Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


E.E.E.E.K. XANΙΩΝ – 13ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
ΜΑΖΙ Σ'ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο! 
«Τέσσερα “Ε” στη σειρά κι ένα “Κ”. ΕΕΕΕΚ Χανίων. Τα αρχικά ενός ακόμα σχολείου, μιας νέας δομής στον χώρο της Ειδικής Αγωγής, που εδώ και 3 χρόνια λειτουργεί στον τόπο μας. Στο πρώην
Πολυκλαδικό Λύκειο Ακρωτηρίου συγκεκριμένα. Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, ο επί- σημος τίτλος του. Τα αρχικά του σε πλήρη ανάπτυξη. Ευχάριστο, Ευφρόσυνο, Εύφορο, Ευτυχισμένο Κέντρο για τα 20 συνολικά παιδιά, τα φιλαράκια τα καλά, τους μαθητές του. Ετσι διαβάζω εγώ τα αρχικά ύστερα απ’ την επίσκεψή μου και την παραμονή μου σ’ αυτό το Σχολείο για 4 ώρες, φεύγοντας». Ο πρόλογος σ’ ένα δισέλιδο αφιέρωμά μου με τίτλο “Το σχολείο των τεσσάρων “Ευ” που φιλοξενήθηκε πριν από 14 χρόνια (Τετάρτη 14 Ιουνίου 2006) στη στήλη της εφημερίδας μας “Αυτός ο τόπος ο μικρός ο μέγας” ύστερα από την αξέχαστη επίσκεψή μου σ’ αυτό, με ξεναγό τον και καλό φίλο διευθυντή του Νεκτάριο Λιλικάκη. Για ένα πρόγραμμα συνεκπαίδευσης του υπέροχου αυτού σχολείου, με το 13ο Δημ. Σχ. Χανίων, τη φετινή σχολική χρονιά, ο λόγος στον σημερινό Παιδότοπο. Αποστολέας του υλικού (οποία συγκίνησις), ο άνθρωπος που με ξενάγησε τότε, και που εξακολουθεί να διευθύνει το σχολείο των τεσσάρων “Ευ”…

Ταγμένος μια ζωή στο χώρο της ειδικής αγωγής ο φίλος μου που λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο το “εμείς” του Συλλόγου Διδασκόντων προς όφελος των μαθητών του.
Αξιοι συγχαρητηρίων, ωστόσο η διευθύντρια και οι δάσκαλοι με τους μαθητές του 13ου Δημ. Σχ. Χανίων. Καλή συνέχεια, την επόμενη σχολική χρονιά».

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος





Οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Χανίων χτίζουν γέφυρες με μαθητές του 13ου ΔΣ Χανίων.

Τη φετινή σχολική χρονιά το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Χανίων συνεργάστηκε με το  13ο ΔΣ Χανίων, στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος συνεκπαίδευσης, βάσει του ΦΕΚ 3561/4-11-2016, με γνώμονα τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την  αποδοχή , την ευαισθητοποίηση και την κοινωνική ενσωμάτωση μαθητών με αναπηρία στην τυπική εκπαίδευση.

Το εγχείρημα ήταν απλό, καθώς  όλη η σχολική κοινότητα το επιθυμούσε πολύ, αλλά και αρκετά σύνθετο,  γιατί ήταν πολύ στοχευμένο, κυρίως στην ευαισθητοποίηση για τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η συνύπαρξη  των σχολείων μας είχε καθοριστεί μια φορά την εβδομάδα και μας εξέπληξε όλους  θετικά.   Οι μικροί μαθητές  του  13ου ΔΣ μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τη  διευθύντρια κα Γιαννουλάκη Τριανταφυλλιά, αγκάλιασαν  τους μαθητές μας με τόσο αγάπη  και ζεστασιά που η συνάντηση αυτή έμεινε αξέχαστη στην ψυχή των μαθητών μας!

Οι μαθητές μοιράστηκαν την εμπειρία με παιχνίδια, συναισθήματα , ήχους, χρώματα, ζωγραφιές, τραγούδια και μικρές φιλίες δημιουργήθηκαν.  

Η μεθοδολογία του προγράμματος διασφάλιζε την πρόσβαση και την ενεργή συμμετοχή όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το κλείσιμο των σχολείων λόγω Κορωνοϊου μας ξάφνιασε όλους και έτσι οι μικροί μας φίλοι του 13ου ΔΣ, σκέφτηκαν να μας στείλουν την αγάπη τους μέσα από τις πανέμορφες  ζωγραφιές τους,  αλλά και  τα τρυφερά γράμματα τους. Θέλησαν  να μας δώσουν δύναμη και κουράγιο  την δύσκολη εκείνη περίοδο.  Άλλωστε έτσι κάνουν οι αληθινοί φίλοι ..και ας μη βλέπονται συχνά. 

 Η χαρά των δικών μας μαθητών μεγάλη και υπόσχεσή μας να  ξαναβρεθούμε ώστε να συνεχιστεί αυτή η όμορφη σχέση.

Για τους παραπάνω λόγους ,ο Διευθυντής του Ε.Ε.Ε.ΕΚ., Νεκτάριος Λιλικάκης,  ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.)  Χανίων, ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς   και την διευθύντρια  του 13ου Δημοτικού Σχολείου για τις όμορφες ζωγραφιές που μας έστειλαν, την αγάπη τους,  αλλά και για την επιτυχή υλοποίηση τους προγράμματος συνεκπαίδευσης , δίνοντας ραντεβού για την επόμενη σχολική χρονιά!!!


Στην υλοποίηση του προγράμματος από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί:

1.      Μαραβελάκη Ναυσικά ΠΕ30

2.       Σίπκα Χρυσούλα ΠΕ11.01

3.       Πιλαφά Παναγιώτα ΤΕ16.50

4.       Χριστοφορίδου Δέσποινα ΠΕ 78

5.       Σταυρουλάκη Αγγελική ΔΕ1

Από το 13ο ΔΣ Χανίων συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί.

1.       Βαβούρη Κλειώ Γ΄τάξη

2.       Μοχλάκη Γεωργία Γ΄τάξη

3.       Σαλαπάτα Ελένη Γ΄τάξη

4.       Λιβυάκη Ιωάννα Γ’ τάξη

5.       Τραγούδας Κωνσταντίνος   Ε΄τάξη

6.       Στεφανάκου Ευγενία- Ιωάννα  Ε΄τάξη

7.       Χατζηπαναγιώτου Μανόλης (τμημα ένταξης)












Λίγα λόγια για την συνεκπαίδευση από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς της δράσης.

Τα παιδιά κ οι εκπαιδευτικοί του 13ου Δ.Σ. μας υποδέχτηκαν με την πιο μεγάλη και ζεστή αγκαλιά που είχαν. Η ευαισθητοποίηση και η  αποδοχή που πήγαζε από τα βλέμματα τους μας επιβεβαίωσε το λόγω ύπαρξης  τέτοιων προγραμμάτων. Τα χαμόγελα των παιδιών μας η επιβράβευσή μας…

Μαραβελάκη Ναυσικά 




Στο 13ο δημοτικό σχολείο Χανίων φέτος, εμείς τα παιδιά  και οι καθηγητές του ΕΕΕΕΚ Χανιών, πήραμε μέρος στο πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης. Όλοι μαζί πιασμένοι χέρι-χέρι μάθαμε την έννοια της συνεκπαίδευσης της συνύπαρξης και της συμπόρευσης σαν δίδυμες γραμμές των οριζόντων....

Πιλαφά Παναγιώτα




Σας ευχαριστούμε παιδιά, για την αποδοχή, τη συνεργασία τη φροντίδα και την αγάπη !!! Καλό καλοκαίρι παιδιά !!

Σταυρουλάκη Αγγελική




Η αγάπη και η ενσυναίσθηση που επέδειξαν οι μαθητές του 13ου δημοτικού σχολείου Χανίων προς τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Χανίων κατά το πρόγραμμα της συνεκπαίδευσης ήταν συγκινητική. Η ισότιμη αποδοχή των μαθητών της ειδικής αγωγής μπορεί να αποτελέσει  ένα όμορφο παράδειγμα προς όλους και να υπάρξει η αρχή μιας συνεκπαίδευσης-συνεργασίας και με άλλες σχολικές μονάδες.

Σίπκα Χρυσούλα

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 4.7.2020)













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου