Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010


ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Ωσεί παρών
Βαγγέλης Κακατσάκης | 14.06.2010
Ολοι οι δρόμοι του Νομού οδηγούσαν προχθές, Σάββατο 12 Ιουνίου, αργά το απόγευμα, στους Αγίους Πάντες τ’ Αποκόρωνα. Τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου γαρ, που τώρα και ένα περίπου χρόνο στεγάζεται στις εκ βάθρων ανακαινισθείσες εγκαταστάσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία” και πολλοί, πάμπολλοι συναθροίστηκαν εκεί. Ανθρωποι του Τύπου, απ’ όλη την Ελλάδα και από διάφορα μέρη της Ευρώπης, δάσκαλοι της δημοσιογραφίας, εκπρόσωποι πανεπιστημιακών τμημάτων, ινστιτούτων Τύπου και δημοσιογραφικών ενώσεων, ιδιοκτήτες εφημερίδων και απλοί δημοσιογράφοι. Και βεβαίως εκπρόσωποι αρχών και φορέων. Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, η υπουργός Παιδείας και δια βίου μάθησης Αννα Διαμαντοπούλου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Αρναουτάκης, ο τέως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τύπου Γιώργος Πετρουλάκης, οι βουλευτές του Νομού Ευτύχης Δαμιανάκης, Μανώλης Σκουλάκης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, δήμαρχοι και άλλοι διάφοροι. Μα προπάντων κόσμος πολύς. Φίλοι και αναγνώστες των “Χανιώτικων Νέων”, βασικά, που ήθελαν να δηλώσουν παρόντες στο μεγάλης σημασίας ιστορικό αυτό γεγονός, στο επίσημο άνοιγμα, δηλαδή, των πυλών του Ινστιτούτου, για να εκφράσουν τη χαρά τους και να ευχηθούν “καλή επιτυχία”. Κοντά σ’ αυτούς και μια ευάριθμη ομάδα από τον Σύλλογο των Αδιόριστων Εκπαιδευτικών που ήρθαν για να φωνάξουν το δίκιο τους, θυμίζοντας σε τελική ανάλυση τη δύναμη που εξακολουθεί να έχει η δημοσιογραφία.
Ωσεί παρών ήταν ωστόσο στην όλη εκδήλωση, τόσο κατά τη διάρκεια του Αγιασμού και των εγκαινίων, όσο και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Ινστιτούτου και των ομιλιών που ακολούθησαν ο εμπνευστής και δημιουργός του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία”, ο εκ Νεροχωρίου Αποκορώνου ορμώμενος, σεβασμιότατος μητροπολίτης, πρώην Κισάμου και Σελίνου, Ειρηναίος Γαλανάκης. Κι ήταν σαν να έψαλε κι αυτός μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τον νυν Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου και τους παρόντες παπάδες της επαρχίας των Αποκορώνων το “Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου”. Κι ήταν σαν να έκοψε κι αυτός μαζί με την Υπουργό και τον τέως πρόεδρο της Βουλής την κορδέλα των εγκαινίων. Κι ήταν σαν να έδωσε πρώτος αυτός την ευλογία του. “Ν’ αγαπάτε τούτο το Ιδρυμα, παιδιά μου, να τ’ αγαπάτε”, ήταν σαν να είπε.
Ο ρόλος του δημιουργού
“Αν δεν ήσουν εσύ μπροστάρης δεν θα γινόταν τίποτα”. Αυτά μεταξύ των άλλων είπε, απευθυνόμενος στον και διευθυντή της εφημερίδας μας Γιάννη Γαρεδάκη, σε μια αποστροφή του λόγου του, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, στα περί ου ο λόγος στις σημερινές εύφημες μνείες εγκαίνια, ένας εκ των ομιλητών. Ανάλογα εύσημα απένειμαν, ωστόσο, στον και πρόεδρο του ΙΕΤ, κι όλοι όσοι μίλησαν μετά απ’ αυτόν. Αλλος έτσι κι άλλος αλλιώς ο καθένας με τον τρόπο του, από την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και τον τ. πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, που μίλησαν πρώτοι, μέχρι και τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τον από Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίο, που έκλεισε τους χαιρετισμούς, όλοι μίλησαν για το τρίτο “στοίχημα” (ο όρος ανήκει στον και καλό φίλο του Γιάννη Γαρεδάκη και δικό μου τ. γενικό γραμματέα της ΕΣΗΕΑ Κώστα Μπετινάκη. Τα δύο πρώτα στοιχήματα του Γ.Γ. είναι τα “Χανιώτικα Νέα και το Μουσείο Τυπογραφίας”) ζωής που έβαλε και στο τέλος κέρδισε ο Γαρεδάκης. Με εμφανή δυσφορία τα άκουγε όλα τούτα, τα απολύτως ειλικρινή ωστόσο, αυτός. Την ξέρω καλά την φιλοσοφία του, που στηρίζεται στη φράση του Κοπέρνικου που λέει για τον ρόλο του προπέτη και τον ρόλο του δημιουργού. Ο καθένας μας πρεπει να κάνει το χρέος του από τη θέση που βρίσκεται. Να είναι, δηλαδή, για να χρησιμοποιήσω μια φράση που έχει πει σε άλλη ευκαιρία, ο εκ των βασικών υποστηρικτών του Ινστιτούτου, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Μεϊμάρης, “ένας μικρός θεός” στον χώρο του. Ενας μικρός θεός, “που αναγκάζει” για να θυμηθώ μια φράση του Πάουλο Κοέλιο από τον “Αλχημιστή”, όλο το σύμπαν να συνωμοτήσει για να πετύχει αυτό που θέλει. Ε, λοιπόν, το ‘χει αυτό το χάρισμα ο Γαρεδάκης. Γι’ άλλη μια φορά το παραδέχτηκα ακούγοντάς τον ν’ αναφέρεται ονομαστικά σ’ όλους όσοι βοήθησαν να γίνει το όραμα πράξη.
O αγώνας συνεχίζεται...
Μνημόνιο συνεργασίας του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (του πρώτου και του μόνου εν Ελλάδι, να μην ξεχνιόμαστε) με το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης. Μνημόνιο Συνεργασίας με το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάθεση συνεργασίας από ανάλογα ινστιτούτα που λειτουργούν στην Ευρώπη. Αναγγελίες για χορήγηση βραβείου σε δημοσιογράφους από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και υποτροφιών από εφημερίδες του ΣΗΠΕ (Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων). Ενθάρρυνση από τους έλληνες αλλά και από τους ξένους δασκάλους της δημοσιογραφίας και υποσχέσεις για βοήθεια. Ενα μέρος της προίκας του νεογέννητου Ινστιτούτου, που έχει κάνει ήδη τα πρώτα του βήματα σ’ ένα τοπίο δύσβατο με βάρκα την ελπίδα.
“Τα δύσκολα πέρασαν, τα δυσκολότερα έρχονται”, είπε εν προκειμένω ο εμπνευστής και βασικός δημιουργός του Ινστιτούτου, ο Γιάννης ο Γαρεδάκης κατά τα εγκαίνια. “Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για την υλοποίηση των στόχων, αφού το όποιο πρόγραμμα πρέπει να γίνει αποδεκτό απ’ αυτούς στους οποίους απευθύνεται”, κάποια απ’ τα λόγια του, κατά το κλείσιμο των εργασιών, τη δεύτερη μέρα. Ο αγώνας συνεχίζεται. Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου