«Σας παρακαλώ ευλαβώς όπως αποκαλύψητε και παραδώσητε εις την λατρείαν και ευγνωμοσύνην του Εθνους [...] τον Βασιλοπαίδα Γεώργιον τον Κρήτα».Με αυτά τα λόγια που απευθύνονταν στον βασιλιά Παύλο, τελείωνε ο «εκφωνηθείς κατά τα αποκαλυπτήρια λόγος» του Στυλιανού Κούνδουρου, προέδρου της επιτροπής ανεγέρσεως του ανδριάντα του πρίγκηπα Γεωργίου στην πλατεία της Σούδας στις 25 Μαΐου του 1958.
Δείτε περισσότερα... ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Πρίγκηπα Γεωργίου
Παρουσία της Μαρίας Βοναπάρτη, αρχών και πλήθους κόσμου στο λιμάνι της Σούδας στα τέλη Μαΐου του 1958
«Σας παρακαλώ ευλαβώς όπως αποκαλύψητε και παραδώσητε εις την λατρείαν και ευγνωμοσύνην του Εθνους [...] τον Βασιλοπαίδα Γεώργιον τον Κρήτα».
Με αυτά τα λόγια που απευθύνονταν στον βασιλιά Παύλο, τελείωνε ο «εκφωνηθείς κατά τα αποκαλυπτήρια λόγος» του Στυλιανού Κούνδουρου, προέδρου της επιτροπής ανεγέρσεως του ανδριάντα του πρίγκηπα Γεωργίου στην πλατεία της Σούδας στις 25 Μαΐου του 1958.
Στην εφ. “Νέα Εποχή” δημοσιεύθηκε τόσο ο λόγος που εκφωνήθηκε παρουσία της βασιλικής οικογένειας, πλήθους αρχών και πολύ κόσμου αλλά και ρεπορτάζ για την όλη τελετή.
Τα αποκαλυπτήρια άρχισαν μετά από επιμνημόσυνη δέηση «προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κρήτης κ. Ευγενίου». Ακολούθησε ο λόγος του Σ. Κούνδουρου και «μετά την ομιλίαν ο Βασιλεύς και η Πριγκήπισσα Μαρία, χήρα του Πρίγκηπος Γεωργίου (σ.σ. η Μαρία Βοναπάρτη) ανήλθον επί του βάθρου του ανδριάντος και απεκάλυψαν αυτόν[...]. Τέλος ο Γραμματεύς της Επιτροπής ανεγέρσεως του ανδριάντος δικηγόρος κ. Μιχάλης Φραντζεσκάκης, απήγγειλε παλαιόν ποίημα αφιερωμένον εις τον Πρίγκηπα Γεώργιον».
Στην τελετή παρόντες ήταν αγωνιστές των Κρητικών Αγώνων ενώ μετά τα αποκαλυπτήρια παρήλασαν μια διμοιρία της τότε Ανακτορικής Φρουράς, αντιπροσωπείες Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, οδηγών, προσκόπων, η Φιλαρμονική του Δήμου κ.ά..
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο ανδριάντας ήταν έργο του κρητικού γλύπτη Γιάννη Κανακάκη του οποίου έργα βρίσκονται σε όλη την Κρήτη και όχι μόνο, (σημ.: έχει φτάξει προτομές ηρώων στην πλατεία 1866 ενώ δικός του είναι και ο Κρητικός στις Βρύσες Αποκορώνου).
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιτροπή ανεγέρσεως πέρα από τους Σ. Κούνδουρο (πρόεδρος) και Μ. Φραντζεσκάκη (γραμματέας), ταμίας ήταν ο Ιωάννης Αλεξάκης (αντιστράτηγος ε.α.) ενώ σύμβουλοι ήταν οι Ιωάννης Καλλιτσουνάκης (ακαδημαϊκός) και Ιωάννης Μαρκιανός (καθηγητής πανεπιστημίου).
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το άγαλμα… απομακρύνθηκε από τη θέση του!
Εκτοτε πολλή συζήτηση και διά του Τύπου έχει γίνει για την τύχη του αλλά και την επανατοποθέτησή του… στη Σούδα που ως γνωστόν ο πρίγκηπας Γεώργιος είχε φτάσει ως ύπατος αρμοστής Κρήτης στις 9 Δεκεμβρίου του 1898
Σημ.: Στην παρακάτω
διεύθυνση http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=2590 του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου υπάρχουν στιγμιότυπα από την τελετή εγκαινίων
Χανιώτικα νέα (031.05.2014)
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/apokaliptiria-andrianta-tou-prigkipa-georgiou/#ixzz33NYnt43n
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου