Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Δ1 ΤΑΞΗ ΔΗΜ. ΣΧ. ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΝ "ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ... 
Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο! 
Στην κεντρική θέση του σημερινού Παιδότοπου μια ταχυδρομική κάρτα εποχής που αναφέρεται στους αγώνες της Κρήτης για την Ένωσή της με την Ελλάδα. Γύρω απ’ αυτήν τα αισθαντικά γράμματα που έγραψαν τα παιδιά της Δ1 τάξης του Δημ. Σχολείου ΔΔΜΝ Ναυστάθμου Κρήτης στον Ελευθέριο Βενιζέλο, διανθισμένα με σχετικά σκίτσα κι ένα σημείωμα της δασκάλας των, στο οποίο μας εξηγεί με τον δικό της ξεχωριστό δασκαλικό λόγο το “γιατί” και το “πώς” έφτασαν σ’ αυτά οι μαθητές της, απονέμοντας τα εύσημα στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” για το Εκπαιδευτικό πακέτο “Ελευθέριος Βενιζέλος, Στα βήματά του…” Οχι! Δεν μπορούσα να φανταστώ καλύτερο Παιδότοπο απ’ αυτόν, όταν ο διευθυντής του εν λόγω Σχολείου και γνωστός στους αναγνώστες της στήλης Αριστόκριτος Τωμαζινάκης, μου τηλεφώνησε πριν λίγες μέρες για να μου πει ότι μια δασκάλα με τους μαθητές της που δουλεύουν ένα θέμα για την Ενωση που πιθανόν να μ’ ενδιέφερε… για δημοσίευση με αφορμή την επέτειο, στη 1η Δεκεμβρίου… Και σ’ εσένα τα εύσημα Αριστόκριτε! Κυρίως όμως στη δασκάλα, την Αννα Νικολακάκη και στους μαθητές της. Και παράδειγμα για μίμηση αυτό που έκαναν, έτσι, όπως το έκαναν… Να χαίρεσαι τους μαθητές σου, Αννα! Να χαίρεστε τη δασκάλα σας, καλά μου Τεταρτάκια του Δημ. Σχ. του Ναυστάθμου Κρήτης! Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, 
Δάσκαλος
Με οδηγό το εκπαιδευτικό πακέτο για τον Βενιζέλο Με οδηγό το εκπαιδευτικό πακέτο “Ελευθέριος Βενιζέλος, Στα βήματά του…” (σπουδαίο δημιούργημα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος) και λόγω της 1ης Δεκεμβρίου, επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα που κοντοζυγώνει… κουβεντιάσαμε μέσα στην τάξη για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Τον Επαναστάτη, τον Πολιτικό, τον Δημιουργό, τον Μύθο… Τα παιδιά με μεράκι, προσοχή και σεβασμό δούλεψαν, με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν, προσπαθώντας παράλληλα να συγκρίνουν γεγονότα του χθες με το σήμερα. «Ακουμπήσαμε» αξίες, ταξιδέψαμε σε έννοιες σπουδαίες.  Μεγάλη αποκοτιά να μελετάς τον «Γέρο – Βενιζέλο» μα… με φάρο την καθαρή ψυχή και όχημα τη μεγάλη καρδιά… τα παιδιά πάντα τα καταφέρνουν! Γράψαμε επιστολές στον «Αγαπημένο μας, Ελευθέριο…» καταθέτοντας τις σκέψεις μας. Αθώα, ειλικρινή, εύστοχα σχόλια, κάποια «μπράβο» και πολλά «ευχαριστώ»… Ευχαριστούμε για την φιλοξενία! Σας χαιρετούμε και σας αγαπούμε! Με εκτίμηση  


Η δασκάλα της τάξης Αννα Νικολακάκη
Αγαπητέ μου Ελευθέριε, ξέρω ότι προσπάθησες πολύ για να ενώσεις την Ελλάδα με την Κρήτη. Ησουν ο πιο έξυπνος που μπορούσε… Ησουν πρωθυπουργός, ήσουν δικηγόρος… πώς τα έκανες όλα αυτά; 
Με αγάπη Μπάμπης
Αγαπητέ μου Ελευθέριε,  σ’ ευχαριστώ που έκανες μεγαλύτερη την Ελλάδα. Λυπάμαι που προσπάθησαν να σε δολοφονήσουν δύο φορές…
 Με αγάπη  Ιλιάνα
Αγαπητέ Ελευθέριε,  Έκανες το όνειρό σου πραγματικότητα, έκανες την Ελλάδα μεγαλύτερη για τη δικαιοσύνη! Η Κρήτη είναι πια μέρος της Ελλάδας… Με εκτίμηση Αλέξανδρος Αγαπημένε Ελευθέριε, Ηθελα να σου πω ένα ευχαριστώ γιατί ένωσες την Κρήτη, το σπίτι μου, με την Ελλάδα.. Μπράβο που πολέμησες για να ενώσεις τα κομμάτια. Μπράβο που είχες θάρρος και μπράβο για τον κόπο που έδωσες… Νιώθω τώρα που σου μιλώ μεγάλη προσοχή και μεγάλη εκτίμηση. 
 Με μεγάλη αγάπη Νεφέλη
Αγαπημένε Ελευθέριε Βενιζέλε,  Θα ήθελα να σε γνωρίσω μια φορά. Να δω πως είναι να είσαι δικηγόρος, πολιτικός, δημοσιογράφος…. Ήσουν μοναδικός κι ευγενικός άνθρωπος. Θέλω να γίνω σαν κι εσένα! 
Με αγάπη  Σοφία, η φίλη σου!
Αγαπητέ Ελευθέριε,  Αν ήσουν άρωμα θα μύριζες σαν τα παιδιά σου. Σαν τη γυναίκα σου και τους γονείς σου… Αν ήσουν ήχος, πιστεύω πως θα ήσουν ενός αγίου. Αν ήσουν άγγιγμα, θα ήσουν μια αγκαλιά, αν ήσουν εικόνα θα ήσουν βιβλίο κι αν ήσουν αντικείμενο… γράμμα.  
Με αγάπη  Ειρήνη

Αγαπημένε μου Ελευθέριε, από τότε που γεννήθηκες, ήσουν πάντα αυστηρός με τους εχθρούς της Ελλάδας. Δε νοιαζόσουν για τον εαυτό σου, ήσουν άξιος και δυνατός. 
 Με πολλή αγάπη Λυδία
Αγαπητέ μου Ελευθέριε, Μας έμαθες πολλά. Όπως το ότι με καλή θέληση όλα μπορείς να τα καταφέρεις. Θα ήθελα να σου μοιάσω! Ελπίζω η ελευθερία να μας κρατήσει όλους ενωμένους!  Ήσουν η ελευθερία και σ’ αγαπούμε!
Με σεβασμό  Σκεύος
Αγαπητέ μου Ελευθέριε,  Ο Θεός σε προστάτεψε από τις δύο δολοφονικές επιθέσεις. Ησουν καλός με όλους τους Ελληνες. Σου στέλνουμε ευχαριστώ και μην ανησυχείς για το σπίτι σου… 
Από τον Γιώργο
Αγαπημένε μου Ελευθέριε,  πώς τα κατάφερες να ενώσεις την Κρήτη με την Ελλάδα; Είσαι τυχερός που, χάρις στον Θεό, κατάφερες να γλιτώσεις από αυτούς που σε μισούσαν.  Όταν πήγαμε στο λιμάνι των Χανιών εκδρομή, ζωγραφίζαμε, εκεί που πάτησες… Νιώθω ευγνώμων που κατάφερες να φτιάξεις την Ελλάδα.  
Με αγάπη  Θωμάς


Αγαπημένε μου Ελευθέριε,  Θέλω να σου πω πως θέλω να γίνω και γω σαν κι εσένα κι άμα ζούσες θα ήμασταν χαρούμενοι, γιατί ήσουν καλός πρωθυπουργός και γιατί αγαπάς τον Χριστό. Ηταν άδικο να σε διώξουν. Σε ευχαριστώ!
 Με αγάπη  Ειρήνη
Αγαπητέ μου Ελευθέριε,  ευχαριστούμε επειδή είμαστε τώρα ελεύθεροι χάρις σε εσένα. Σε ένοιαζε μόνο η Ελλάδα, ήταν πάνω από σένα, διάβαζες πολύ και δε σε ένοιαζε άμα σκοτωθείς!  
Από τον Αγγελο
Αγαπημένε μου Ελευθέριε,  Σε ευχαριστώ που έκανες τη χώρα μας πιο μεγάλη! Παρόλο που είμαι μικρή… εσένα θα ψήφιζα! Πάντα θα σε θαυμάζω πιο πολύ απ’ όλους τους άλλους.  
Με αγάπη Νεφέλη


Αγαπητέ Ελευθέριε,  ήσουν τόσο μορφωμένος, έκανες τόσα πράγματα… Νιώθω ότι ήσουν ένας καλός άνθρωπος γιατί ήσουν υπομονετικός και προσπάθησες πολύ. Αλεξάνδρα Αγαπητέ Λευτέρη, Σε ευχαριστώ. Είσαι σπουδαίος. Δε φοβήθηκες. Είχες την αλήθεια και το δίκιο μαζί σου… Είχες όνειρα για όλους τους άλλους. 
Παναγιώτης
Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 30. 11.2019)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου