Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Ημείς ο,τιδήποτε και αν συμβή εις την χώραν αυτήν, δεν θέλομεν τον κ. Ε. Βενιζέλον. Γνωρίζομεν ότι ο άνθρωπος αυτός εκπροσωπεί την βίαν, τον φόνον, τον διωγμόν, την δήωσιν, την υπό των φίλων του σπατάλην του δημοσίου χρήματος, την υπό των οπαδών του διαχείρισιν της εξουσίας κατά τον πλέον βάρβαρον, τον πλέον άθλιον τρόπον». Αυτά από τον εκδότη και αρθρογράφο της εφημ. “Καθημερινή” σε άρθρο του στις 27 Δεκεμβρίου 1920. «Ανθρωπος όπως όλοι, κοινός οργανισμός, καλός ή κακός, μικρός ή μέγας, δειλός ή γενναίος, ευθύς ή διεστραμμένος, δεν υπήρξεν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Υπήρξε κάτι πλέον αυτών και όλα μαζί, εκδήλωσις όλων εις την υπέρτατην των δύναμιν, εις την υψίστην μορφήν των». Και αυτά, μεταξύ των άλλων, την επομένη του θανάτου του, στις 19 Μαρτίου 1936, πάντα απ’ τον Γεώργιο Βλάχο… εκ των πλέον σφοδρών πολέμιων του Μεγάλου Κρητικού Πολιτικού ο ιδρυτής της “Καθημερινής”…
«Αν πριν από 60-70 χρόνια κάποιος έλεγε πως η “Κ” θα έβγαζε τη βιογραφία του Βενιζέλου, θα ακουγόταν παράδοξο. Όμως οι χώρες ωριμάζουν, οι εφημερίδες ωριμάζουν και η Ιστορία ωριμάζει μέσα μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αν έχει κάνει κάτι η “Κ” είναι πως έχει συμβάλει στην έννοια της εθνικής συνεννόησης και στο να ξεπεραστούν οι διχασμοί». Τα που είπε ο σημερινός διευθυντής της “Καθημερινής” Αλέξης Παπαχελάς, αρχίζοντας την ομιλία του στην παρουσίαση της Βιογραφίας του Εθνάρχη, που έγραψε ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης, και την οποία προσφέρει στους αναγνώστες της, σε τέσσερις τόμους. Για να χαρακτηρίσει στη συνέχεια τον Ελ. Βενιζέλο “απόστολο του κοσμοπολίτικου ελληνισμού” και “αρχιτέκτονα της σχολής του πολιτικού ρεαλισμού”. Κατάμεστο, όπως “λένε” οι πληροφορίες μου, κι όπως διάβασα σε διάφορα ρεπορτάζ, το αμφιθέατρο του Ιδρύματος Γουλανδρή στο Παγκράτι, στην εν λόγω παρουσίαση που έγινε πριν από λίγες μέρες την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, με ομιλητές εκτός από τον δ/ντή της “Καθημερινής” τον πρώην καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών – ιστορικό Γιώργο Μαυρογορδάτο και βέβαια τον συγγραφέα.
Σε δυο τόμους, 1158, διανθισμένων με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σελίδων κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2017 η εν λόγω βιογραφία με τίτλο “Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο άνθρωπος, ο ηγέτης” από το Ιδρυμα και τις εκδόσεις της “Εστίας”, για να επανακυκλοφορήσει ένα χρόνο μετά σε δεύτερη έκδοση. Για ένα έργο ζωής, ένα έργο – άθλο, που μόνο ο ταυτισμένος με το Ιδρυμα γενικός δ/ντής του μπορούσε να γράψει, πρόκειται. Για ένα έργο που διαβάζεται, κατά κοινή ομολογία, σαν μυθιστόρημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν στηρίζεται και η τελευταία του λεπτομέρεια στη βιβλιογραφία και στις επιστημονικές πηγές. Ενα έργο που δεν είναι σε καμιά περίπτωση αγιογραφία και που αναδεικνύει τον Βενιζέλο των Ελλήνων ως ηγέτη αλλά και ως άνθρωπο, χωρίς να παρασιωπά τα λάθη του.
Να διαβαστεί η Βιογραφία του Βενιζέλου, που έγραψε ο Νίκος Παπαδάκης, από όσο γίνεται περισσότερους Ελληνες η σκέψη των ανθρώπων της “Καθημερινής” που τους οδήγησε σε συνεργασία με το Ιδρυμα, στην επανέκδοσή της. Σίγουρα πιο χρηστική απ’ τις ούτως ή άλλως εξαντλημένες προηγούμενες, αφού έχει χωριστεί σε 4 τόμους. (“Τα χρόνια της Κρήτης, 1864-1910”, “Ανόρθωση και διπλασιασμός της Ελλάδας – Εθνικός Διχασμός1910-1917”, “Διπλωματικοί θρίαμβοι – Εκλογική ήττα και εξορία, 1917-1920” και “Πρωθυπουργός της ειρήνης και της ανασυγκρότησης – Το τέλος, 1928-1936”, οι τίτλοι των). Αξιοι κάθε εύφημης μνείας για την πρωτοβουλία τους για την ιστορία της πατρίδας μας. «Ολβιος εστίν όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν»… Και της δικής του, να προσθέσω έχοντας υπόψη δυο δεδομένα, ανόμοια μεταξύ τους. Το ότι η έκδοση γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έκδοση της “Καθημερινής”, είναι το ένα. Οτι και στην περί ης ο λόγος έκδοση υπάρχει η αφιέρωση “Στη μνήμη της γυναίκας μου Μαρίνας” του συγγραφέα, αλλά και η προσθήκη “Παπαδής” στο επώνυμό του (Παπαδής ακουγόταν ο πατέρας του) είναι το άλλο…
Και στην Πάτρα, μεθαύριο Κυριακή 19 Ιανουαρίου και ώρα 7:30 μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας η παρουσίαση του βιβλίου “Ελευθέριος Βενιζέλος – ο άνθρωπος ο ηγέτης” του γενικού διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκου Παπαδάκη (Παπαδή), με διοργανωτή τον Κύκλο “μαγναύρα” για τον ελληνικό πολιτισμό. Ο συγγραφέας του έργου, τον οποίο θα προλογίσει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Σήφης Μπουζάκης, θα μιλήσει με θέμα “Στρατηγικές επιλογές στην Εξωτερική Πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου”, ενώ αποσπάσματα από τη βιογραφία θα διαβάσει ο γράφων τη στήλη…
Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 17. 1.2020)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου