Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΣΤΩΝ ΓΟΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΓΗ...

 


Όλοι οι δρόμοι της πάλαι ποτέ ένδοξης επαρχίας και νυν δυναμικού δήμου των Αποκορώνων, θα οδηγούν σήμερα Τρίτη, 22 Αυγούστου, «επί την ηλίου δύσιν» στο Νεροχώρι, το χωριό που γεννήθηκε, ανδρώθηκε και στο οποίο διαρκώς επέστρεφε ο μακαριστός μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης. Όπως γίνεται χρόνια τώρα, ζώντος ακόμα του Παππού (+2013) την παραμονή της εορτής του Αγίου Ειρηναίου, επισκόπων Λουγδούνων (Λυών Γαλλίας). Με την καθιέρωση της Μεγάλης των “Ειρηναίων” Γιορτής, στον αύλειο χώρο της Αγίας Μαρίνας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου της Καταγομένων απ’ την τοπική κοινότητα και σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αγία Σοφία” και τον Δήμο Αποκορώνου. «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης: Η ενσάρκωση της ελληνορθοδόξου παράδοσης», το θέμα της ομιλίας του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού που είναι εφέτος ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που θα γίνει, όπως πάντα, μετά τον καθιερωμένο εσπερινό στον φιλόξενο αύλειο χώρο της Αγίας Μαρίνας.

«Μνημονεύομεν Ειρηναίο Γαλανάκη… Και γι’ αυτά που είπε και έγραψε, έτσι όπως αυτός τα είπε και τα έγραψε. Κυρίως, όμως, γι’ αυτά που έπραξε, έτσι όπως τα έπραξε. Σαν ένας πρεσβευτής του ουρανού στη γη. Ως άνθρωπος του Θεού, που λειτουργούσε και εξακολουθεί να λειτουργεί στο όνομά του. Ως πραγματοποιός οραματιστής που αποδείκνυε διαρκώς ότι το μέγεθος του ρόλου δεν εξαρτάται απ’ το μέγεθος της σκηνής. Ως ένας σύγχρονος άγιος που λάμπει σαν αυγουστιάτικο μεσημέρι στο πρόσωπο του η ορθοδοξία, που είναι, γι’ αυτόν, πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα ορθοπραξία! Είμαι ένας απ’ εκείνους που σημαδεύτηκαν απ’ την γνωριμία μας. Τι σημασία, όμως, έχει, αν τον γνωρίσαμε ή δεν τον γνωρίσαμε από κοντά; Αν είμαστε ή δεν είμαστε συγχωριανοί και συνεπαρχιώτες του; Αν ανήκαμε ή δεν ανήκαμε στα ποίμνια της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου και της Μητρόπολης Γερμανίας, που ο Θεός του εμπιστεύτηκε να ποιμάνει; Όλοι χωρούν «στο ποίμνιο της φιλίας και της αγάπης του», όπως χαρακτηριστικά έχει γράψει ο ίδιος. Όλοι, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, φύλο, εθνικότητα και ηλικία, χωρούν στην πλατεία του, στην πλατεία Ειρηναίου Γαλανάκη. Κάτω απ’ την σκιά ενός γέρω - κυπάρισσου, όπως καληώρα αυτόν που βρίσκεται στο Κοιμητήριο του Αγίου Αντωνίου στο έμπα του Νεροχωριού…

«Κοίταξα και τούτη τη φορά όλο αυτόν τον περίγυρο με τους ξερότοιχους και τους τροχάλους και πλειότερα σκέφτηκα τον παππού μου, που κατέβηκε φτωχός βοσκός από τον Μαδαρό στο Νεροχώρι και με την δούλεψη και την γνωστικάδα του, έγινε νοικοκύρης κι ανάθρεψε γιους και θυγατέρες. Κάθε χειμώνα, λέει, με το ζευγάρι και την σκαλίδα του ξεχαλίκιαζε την χαλέπα του από τις πέτρες, και κάθε καλοκαίρι την νύχτα με το αυγουστιάτικο φεγγάρι, εκεί που ‘βοσκε το κοπάδι του, αναμάζωνε τις πέτρες αυτές κι έκτιζε τροχάλους και δεσιές, για να μην παίρνει η βροχή το λίγο χώμα της χαλέπας». Από το βιβλίο του Παππού «Των Γονικών μου Γη ιερή/ και πώς να σε ξεχάσω» (Εισαγωγικό κείμενο, επιμέλεια: Σταμάτης Απ. Αποστολάκης). Έκδοση: Κοινωφελές Ίδρυμα “Αγία Σοφία”, Χανιά, 2015.

ΚΑΙ,,, ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΟΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΜΟΡΩΝ Για την μεγάλη των Εμπόρων της πόλης μας Γιορτή, που θα γίνει σήμερα, ο λόγος στις σημερινές μαντινάδες της Νεκταρίας Θεοδωρογλάκη. «Οι έμποροι της Πόλης μας απόψε θα γιορτάσουν/ με μουσική και με χορό, θα μας διασκεδάσουν», μας λέει στην πρώτη. «Νύχτα λευκή στον Κάτωλα είμαστε καλεσμένοι/ η Χάληδων στολίστηκε όλους μας περιμένει», μας λέει στην δεύτερη. «Στην Χάληδων κάνουν γιορτή οι έμποροι στοχάσου/ έλα να πάμε, μάτια μου, φόρεσε τα καλά σου», μας λέει στην τρίτη, που έχει ιδιαίτερη... στόχευση.

O ΓΚΟΥΑΡΝΤΙΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ «Φταίει η κοινωνία, δεν είναι πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Ο ρατσισμός δεν είναι πρόβλημα, είναι κοινωνικό φαινόμενο. Είναι παντού, όπως και η βία. Γιατί η διαφορά του πλούσιου με τον φτωχό είναι πολύ μεγάλη. […] Ο μισός πλανήτης υποφέρει από την πείνα, ο άλλος μισός πεθαίνει λόγω ανεβασμένης χοληστερίνης. Όσα συνέβησαν στην Ελλάδα συμβαίνουν και σε άλλες χώρες». Επί «του τύπου των ήλων» της κοινωνικής γάγγραινας που την λέμε “οπαδική βία”, η δήλωση του προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι Πεπ Γκουαρντιόλα...

Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 22.8.2023) 

 https://www.haniotika-nea.gr/ston-gonikon-toy-tin-ieri-gi/





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου