Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


ΜΕ ΞΕΝΑΓΟ ΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΥΣ "ΑΘΛΟΥΣ" ΕΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗ

 

 

 

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!

Για το ιδιαίτερα επιμελημένο 142 σελίδων, βιβλίο - λεύκωμα της νέας και πολλάς υποσχόμενης Χανιώτισσας δασκάλας Ειδικής Αγωγής Δήμητρας Μαραγκουδάκη, που κυκλοφορήθηκε πριν ένα χρόνο απ’ τις εκδόσεις “Ροδάμανθυς” του γνωστού και ως συγγραφέα Χρήστου Τσαντή, “άκουγα” τα καλύτερα.

Οταν ωστόσο ήρθε στα χέρια μου και το “γνώρισα”, διαπίστωσα τα... καλυτερότερα. Μοναδικό για τα παιδιά που έχουν δυσλεξία, αλλά όχι μόνο γι’ αυτά. “Εργαλείο” για όλους τους δασκάλους και για όλους τους μαθητές.... Προϊόν ευαισθησίας και γνώσης, ανθός της αγάπης μιας δασκάλας για τα παιδιά και καρπός της έγνοιας της γι’ αυτά... Ενα βιβλίο που πρέπει να διδάσκεται στα παιδαγωγικά τμήματα και να βρίσκεται σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες... Ενα βιβλίο γραμμένο και εικονογραφημένο “με λογισμό και μ’ όνειρο”... Ενα βιβλίο αγάπης για τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά με δυσκολίες στην μάθηση, αλλά και έγνοιας για την ελληνική γλώσσα... Ενα βιβλίο άθλος!.... Κάποιες απ’ τις σημειώσεις μου, ενώ το διάβαζα σαν παραμύθι ή αν προτιμάτε τους δώδεκα άθλους του “Ηρακλή” μαθητή. Δεν το συζητώ ότι θα επανέλθω, Θεού θέλοντος σ’ αυτό! Αξια κάθε επαίνου, Δήμητρα!

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,

δάσκαλος - λογοτέχνης

 

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ, ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΕ ΔΥΣΛΕΞΙΑ 

 

Ο Ηρακλής, ένας μαθητής με δυσλεξία είναι το σύμβολο για όλους τους μαθητές που βιώνουν μια δύσκολη σχολική ζωή. Αντί να παρουσιάζουμε τα γραμματικά φαινόμενα ως τέρατα μπροστά στα παιδιά, ας προσπαθήσουμε να τους δώσουμε έμπνευση, ώστε να εργαστούν δημιουργικά πάνω σε αυτά και αντί να τα αποστηθίσουν παροδικά να τα εντάξουν σταδιακά στο ρεπερτόριό τους.

Ντύσαμε τους κανόνες με λέξεις που με τη βοήθεια ταλαντούχων ανθρώπων έγιναν τραγούδια και τα τραγουδάμε συνεχώς. Αντικαταστήσαμε γράμματα με εικόνες για να χαράζονται στη μνήμη και ταυτόχρονα να αποτελούν εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων εικόνων. Στόχος είναι να αντικαταστήσουν τα ίδια τα παιδιά ένα γράμμα με μια εικόνα όταν δυσκολεύονται στην ορθογραφία. Συνθέσαμε αστείες ιστορίες, παίξαμε, δημιουργήσαμε κόμικς. […] Πίσω από τη φαινομενική δυσκολία των άθλων και τον αυστηρό του δάσκαλο ο Ηρακλής βρήκε τη δύναμη και τον τρόπο να τιθασεύσει πρώτα τους φόβους του και μετά να μετατρέψει το «δύσκολο» σε «εύκολο».

Φυσικά ένας καλός φίλος και σύμμαχος δεν κάνει διακρίσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο η αφήγηση είναι ηχογραφημένη, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι μικροί μου φίλοι. Με πολλή όρεξη μια παρέα αγαπημένων φίλων μαζευτήκαμε να ηχογραφήσουμε τις περιπέτειες του Ηρακλή και ελπίζω μέσα απ’ την καρδιά μου να καταφέρουμε να σας μεταδώσουμε όλη την αγάπη με την οποία πλημμυρίσαμε αυτή την προσπάθεια! Ακούστε το βιβλίο στο www.herokid.gr

(Από το προλογικό σημείωμα )

Ο ΗΡΩΑΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ

[...] Ένας μαθητής έχει να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και κάποιοι μαθητές έχουν επιπλέον τις μαθησιακές δυσκολίες να τους συνοδεύουν στη μαθητική τους πορεία και να προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι στο χτίσιμο μιας δύσκολης μέρας. Ένας τέτοιος μαθητής είναι και ο Ηρακλής. Έξυπνος, κοινωνικός, καλός φίλος, με φαντασία, ευγενικός και… δυσλεξικός! Η γραμματική και η ορθογραφία υψώνονται μπροστά του σαν βουνά. Φαίνονται απροσπέλαστα εμπόδια που του καταστρέφουν τη διάθεση, καταρρακώνουν την αυτοεικόνα του και τον οδηγούν στην άρνηση. Δεν είναι αυτοί αρκετοί λόγοι για να παραιτηθεί κάποιος από την προσπάθεια; Φύσικά και είναι! Εκτός αν πρόκειται για τον Ηρακλή…

Αν εσύ που κρατάς αυτό το βιβλίο είσαι μαθητής, μπορεί να μοιάζεις με τον Ηρακλή ή και όχι. Σίγουρα όμως θα μπορέσεις να ταξιδέψεις μαζί του, να δεις τις περιπέτειες και τους άθλους του, να τον θαυμάσεις για το θάρρος και την τόλμη του, να μάθεις το μυστικό του που τον κάνει ήρωα και να διαπιστώσεις μόνος/η σου αν αξίζει να φοβάσαι την ορθογραφία και τη γραμματική! Αν μοιάζεις με τον Ηρακλή, κρύβεις έναν ήρωα μέσα σου και δεν το ξέρεις! Τόλμα να τον ανακαλύψεις!

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

 

Ένα υπέροχο, πολυαισθητηριακό βιβλίο, χρήσιμο σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μικρούς μαθητές.

Οι δώδεκα άθλοι παντρεύονται αριστοτεχνικά με τα γραμματικά φαινόμενα, με τρόπο ευφάνταστο, καλλιτεχνικό, δημιουργικό, που αποτυπώνεται στην μνήμη και συντροφεύει γλυκά τους μικρούς μας φίλους στο ταξίδι της γνώσης και της μάθησης.

Ιωάννα Φαντζίκη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος MSc

 

 

Επιτέλους! Ένας τρόπος για να γίνει πιο προσιτή και ευχάριστη η εκμάθηση γραμματικής και ορθογραφίας.

Εξαιρετικό για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και όχι μόνο.

Ένα βιβλίο που αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη γιατί είναι βέβαιο ότι θα χρησιμεύσει σε μικρούς και μεγάλους.

Ιωάννα Μαλανδράκη, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Συλλόγου Asperger Χανίων



ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ

 

 

Η Δήμητρα Μαραγκουδάκη ζει και εργάζεται στα Χανιά. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης (2013) κι από εκεί κι έπειτα επιθυμώντας να ασχοληθεί με την ειδική εκπαίδευση ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο της ειδικής αγωγής. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στις «Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες» (ΜΑ Special Educational Needs στο University of East London, 2014) και λίγα χρόνια αργότερα στην «Εκπαιδευτική Ψυχολογία» (MSc Educational Psychology στο Πανεπιστήμιο Neapolis Pafos, 2019). Έπειτα έμαθε τη γραφή Braille, που παραμένει μέχρι και σήμερα η μεγάλη της αγάπη, εξειδικεύτηκε στην Αrt Τherapy (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και εμβάθυνε με σεμινάρια στον τομέα της ειδικής αγωγής. Αγαπά πολύ τη ζωγραφική με την οποία ασχολείται από παιδί και δε χάνει ευκαιρία να τη χρησιμοποιήσει με τους μαθητές της. Συνεχίζοντας το ταξίδι της ψάχνοντας τη δική της Ιθάκη ανακάλυψε την αγάπη της για τη συγγραφή και το σκάρωμα ιστοριών και εικόνων. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ειδική παιδαγωγός τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια εκπαίδευση, είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Asperger Χανίων και συνεχίζει τις σπουδές της…

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 5.8.2023) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου