Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

ΕΥΔΟΚΙΑ

ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ
"ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ" ΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡΑ ΟΥΓΚΩ

 

 Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη 

Πήγαινα στην Τετάρτη Δημοτικού όταν είδα τους “Αθλίους”. Εκείνη την υπέροχη ασπρόμαυρη ταινία, με τον Ζαν Γκαμπέν στον ρόλο του Γιάννη Αγιάννη. Θυμάμαι πως έκλαψα με λυγμούς για τα πάθια του. Πως ένιωσα να κακίζω με όλη μου την ψυχή τον Ιαβέρη. Για πολύ καιρό, η ταινία τριβέλιζε το νου μου, στοίχειωνε τα όνειρά μου. Για πολύ καιρό, αναρωτιόμουν αν όλα αυτά που είδα, ήταν αληθινά…
Στην πρώτη Γυμνασίου έμαθα πως οι “Άθλιοι” ήταν βιβλίο (!) που έγραψε ο Ουγκώ. Μας μίλησε για τον συγγραφέα και το έργο του η καθηγήτρια Γαλλικών. Μας διάβασε μάλιστα, στα γαλλικά παρακαλώ, μια παράγραφο από τους “Misérables”! Και μας παρότρυνε να το βρούμε και να το διαβάσουμε! Εκείνη την εποχή ελάχιστες από τις συμμαθήτριές μου είχαν βιβλιοθήκη στα σπίτια τους. Δεν είχα κανένα εξωσχολικό βιβλίο, αλλά είχα γευτεί την ομορφιά της λογοτεχνίας μέσα από τα βιβλία που δανειζόμουν από εκείνες.
Και ναι, μου δάνεισαν και τους “Αθλίους”! Και χώθηκα με λαχτάρα στις σελίδες του! Και με συνεπήρε η πλοκή του, η περιγραφή των χαρακτήρων του, η καθαρόαιμη λογοτεχνική, ποιητική γραφή του. Κι ας ήταν σε μετάφραση και διασκευή για παιδιά! Να ήταν έτσι όλα τα βιβλία που κυκλοφορούν…
Πολλές φορές ξαναγυρίζω στους “Αθλίους”. Και με γοητεύουν ακόμα. Γιατί περιγράφουν την αέναη πάλη του καλού με το κακό. Την αγωνία του ανθρώπου να βγει από το σκοτάδι στο φως, από την ασχήμια στην ομορφιά, από το ψέμα στην αλήθεια, από την αδικία στο δίκιο, από τον θάνατο στη ζωή, από την Κόλαση στον Παράδεισο! Γιατί… όπως το ευαγγέλιο ευαγγελίζονται την αγάπη!

Δημοσιεύθηκε στο αφιέρωμα της εφ. "Χανιώτικα νέα" (5,8,2023) με κείμενα άλλων 5 συγγραφέων με τον γενικό τίτλο "Το παιδικό βιβλίο που αγάπησα" (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δημήτρης Μαριδάκης - Νικολέτα Βρέκα)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου