Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, λοιπόν, ο μήνας που πολλοί απ’ τους 'απανταχού' επιστρέφουν στο χωριό τους, στη γενέθλια γη, στο πατρικό σπίτι. Για να ζωντανέψουν τις χορταριασμένες αυλές, για να γεμίσουν με τα βήματά τους ρημαγμένους δρόμους, για να θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια, για να μοιραστούν αναμνήσεις. Για να πάρουν δυνάμεις. Αύγουστε καλέ μου μήνα/ να ’σουν δυο φορές τον χρόνο! Δεν ισχύει μόνο για τα συκοστάφυλα ετούτη η παροιμία.
Τ’ ΑΪ ΛΙΟΣ με το μαντήλι/ του Σωτήρος με κοφίνι! Μια ακόμα παροιμία που θέλει να μας δείξει ότι τα φρούτα τώρα τον Αύγουστο είναι άφθονα. Αύγουστος και πάλι Αύγουστος!
ΔΡΙΜΕΣ, πάντως, δηλαδή αποφράδες, γρουσούζικες, επειδή κάποιες κακές δυνάμεις, ξαπολιούνται να κάνουν κακό, θεωρούνταν σε κάποια μέρη της πατρίδας μας οι πρώτες έξι ή δώδεκα μέρες του Αυγούστου. Γι’ αυτό δεν λούζουνταν να μην πέσουν τα μαλλιά τους, δεν κολυμπούσαν να μη βγάλουν σπυριά, δεν κλάδευαν, δεν έκοβαν ξύλα, δεν παντρεύονταν...
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. Ούτε γάμοι ούτε βαφτίσεις γίνονται τις πρώτες 15 μέρες του Αυγούστου. Οχι γιατί οι μέρες είναι γρουσούζικες, βέβαια, αλλά γιατί είναι (ή έμειναν στη συνείδησή μας σαν) νηστήσιμες. Γίνεται γάμος ή βάφτιση χωρίς πιλάφι; Για κανονικό πιλάφι κι όχι για γαριδοπίλαφο λέω...
ΑΝΟΙΧΤΕΣ οι μέρες αυτές για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ωστόσο. Ομορφες βραδιές στα χωριά μας, κυρίως. Για νηστεύοντες και μη νηστεύοντες.
ΚΑΙ ΜΗΝΑΣ των πυρκαγιών, δυστυχώς, ο Αύγουστος. Κάθε χρόνο το ίδιο απαίσιο έργο στις οθόνες μας. Η Ελλάδα στις φλόγες! Η Ελλάδα στο έλεος των εμπρηστών!
ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΞΟΧΗΝ τουριστικός μήνας ο Αύγουστος. Επιβεβαιώνεται κι εφέτος παρά τα όποια προβλήματα, αυτό. Και με το παραπάνω. Αυξημένη η τουριστική κίνηση από τις χώρες του Βορρά στα Χανιά, για παράδειγμα. Χανιά, τόπος να ζεις! Μα και τόπος να κάνεις διακοπές. Πού θα πάεις να βρεις καλύτερα!
ΚΑΙ ΜΗΝΑΣ των μουσαφίρηδων, βέβαια, ο Αύγουστος! Καλώς ήρθατε και καλώς να ’ρθετε κι όπως μας βρήκατε κι όπως μας βρείτε. Να το πω με τη γνωστή μαντινάδα: Χίλια καλώς μας ήρθανε οι φίλοι οι γ’ εδικοί μας/ κι αν δεν χωρούν στο σπίτι μας πάνω στην κεφαλή μας!
ΕΝΑΣ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΣ έφτιαξε κρασί και το σφράγισε σ’ ένα βαρελάκι. Ο δούλος του όμως έκανε μια τρύπα στο κάτω μέρος του βαρελιού και τραβούσε το κρασί. Ο σχολαστικός τότε απόρησε που το κρασί είχε ελαττωθεί, ενώ το βούλωμα ήταν ανέπαφο. Κάποιος, λοιπόν, στον οποίο ανέφερε τον προβληματισμό του, του υπέδειξε να ελέγξει μήπως είχε αφαιρεθεί το κρασί από το κάτω μέρος του βαρελιού. Και ο σχολαστικός απάντησε: 'Πάψε, ρε χαζέ. Δεν λείπει το κάτω μέρος του κρασιού αλλά το πάνω'. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας' (Εκδόσεις 'Σαββάλας').
'[...] Κι ως άφοβος από καιρό,/ σε γνώριμο ωκεανό,/ τύλιξε στο μαντήλι σου/ του ταξιδιού τ’ απομεινάρι/ κι ένα κομμάτι ουρανό/ στο δάκρυ μουσκεμένο./ Ο Αύγουστος υπόσχεται/ ένα Λαέρτη άνεμο/ να γεμίζει τη μαΐστρα/ της καρδιάς, με το ταξίδι/ που τελειώνεται στη σκέψη/ εκείνης της επιστροφής'.
Από το ποίημα 'Του Αυγούστου' του Κώστα Στεφανόπουλου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)
Χανιώτικα νέα (ο4.08.2011)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου