Ευλογία, ευλογία πολλαπλή, για τον τόπο μας, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, μα και για την Περιφέρεια Κρήτης στο σύνολό της, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου που έχει ως γνωστό την έδρα του στους Άγιους Πάντες (Ίδρυμα “Αγία Σοφία”) Αποκορώνου. Από ιδρύσεώς του εδώ και 10 χρόνια, χάρις στην επιμονή, κυρίως, του και ιδρυτή της εφημερίδας μας, τότε προέδρου του Συνδέσμου Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΥ-ΠΕ), Γιάννη Γαρεδάκη. Και γιατί, εκτός όλων των άλλων, λειτουργεί, έτσι όπως λειτουργεί, κάθε χρονιά και πιο οργανωμένα το Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (καθοριστικός ο ρόλος του γνωστού Χανιώτη επίκουρου καθηγητή του Αντώνη Σκαμνάκη) και τη βοήθεια τοπικών φορέων.
Θεσμός πια το περί ου ο λόγος Σχολείο, ένα σχολείο στην υπηρεσία της “δια βίου παιδείας” στη γενική της έννοια, που λειτούργησε και λειτουργήθηκε κι εφέτος (από 21 έως 30 Ιουλίου) για 6η συνεχή χρονιά. “Περιβάλλον και ψευδείς ειδήσεις”, το θέμα της ανοιχτής ημερίδας που έγινε το Σάββατο 22 Ιουλίου στο Ινστιτούτο και άρχισε με χαιρετισμούς από εκπροσώπους αρχών και φορέων. “Περιβάλλον και Τουρισμός” το θέμα της ανοιχτής ημερίδας που έγινε την Τρίτη 25 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατανιά. “Περιβάλλον και Οικοσυστήματα” το θέμα της ανοιχτής εσπερίδας που έγινε την Τετάρτη 26 Ιουλίου, στο Μουσείο Τυπογραφίας “Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη”… Για να μείνω μόνο σ’ αυτά και να μην κάνω καμιά αναφορά σε όλα τα άλλα, τα πολλά και καλά, που έλαβαν χώρα… “Οταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ, το σχόλιό μου….”.
Επιστρέφω αργά το βράδυ, όταν τελείωσε η ανοιχτή εσπερίδα στο Μουσείο Τυπογραφίας “Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη”, στο σπίτι μου, ανοίγω τον φάκελο με τον γενικό τίτλο “Life Natura 2000-Value Crete” που μου έδωσαν (τι δώρο κι αυτό!) και αφήνομαι “περιδιαβάζοντας” το πλούσιο υλικό του, ενώ ταυτόχρονα σκέφτομαι τα “κέρδη” απ’ την παρακολούθηση των ομιλιών που έγιναν. Προπάντων, ωστόσο, στην ιδιαίτερα ζωντανή συζήτηση που έγινε στο τέλος μεταξύ των συμμετεχόντων στην εσπερίδα, χωρισμένων σε έξι κοινωνικές ομάδες, των πολιτών, των ακτιβιστών, του Συλλόγου ενοικίασης οχημάτων ανώμαλου εδάφους, της Δημοτικής Αρχής, των δημοσιογράφων έντυπου μέσου και των δημοσιογράφων ραδιοτηλεοπτικού μέσου, ο νους μου. Μια έγχρωμη, γραμμένη στ’ αγγλικά, αφίσα, που ενημέρωνε για τη “νέα” δραστηριότητα”, ένα “sandfari” που (τάχα) γίνεται στον Κάτω Σταλό, στο Μάλεμε, στο Γεράνι, στη Νέα Κυδωνία και στην Αγία Μαρίνα, η αφόρμηση… “Μανθάνειν διά του συμμετέχειν”! Βασική, πάντα σύγχρονη, αυτή η παλιά σύγχρονη, παιδαγωγική αρχή!
Φλισκούνι και αροσμαρής, φασκομηλιά και δυόσμος/αμάραντος και γιασεμιά να ‘ν’ ο δικός μας (σας) κόσμος. Να μια ωραία “περιβαλλοντική” κρητική μαντινάδα, εν είδει επιλόγου στις σημερινές Στάσεις. Εξαιρετικά αφιερωμένη στους νέους και στις νέες δημοσιογράφους που συμμετείχαν στο φετινό Θερινό Σχολείο.
Η αλληλογραφία μας
Μοναχό Πέτρο (Ζώτο), Μονή Γρηγορίου, Άγιο Όρος: Οσμή ευωδίας πνευματικής, αποπνέουν και τα 34 ποιήματα της συλλογής σας “Κραυγή Αθωνικής Σιωπής” (Β’ έκδοσις, Άγιον Όρος, 2001) που είχατε την καλοσύνη να μου χαρίσετε ως ευλογία κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου. «Σε κάθε στίχο αναπνέεις την κατανυκτική ατμόσφαιρα βαθιάς πίστεως, πυρετικής λαχτάρας, γλυκιάς νοσταλγίας και αδιάκοπης πνευματικής προσπάθειας για την κατάκτηση της βασιλείας του Θεού». Και, βέβαια, προσυπογράφω τα που σημειώνει, μεταξύ των άλλων, στην εισαγωγή του ο τ. λυκειάρχης – λογοτέχνης Παναγιώτης Κυρούσης.
Αυτά προσώρας
Χανιώτικα (νέα (1.Αυγούστου 2017)…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου