Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Πού αλλού παρά στο Ινστιτούτο


Στσ? Αγίους Πάντες μάζωξη όμορφη και μεγάλη/ μαζώχτηκαν τα Μ.Μ.Ε. για να τα πούνε πάλι'. Η πρώτη απ? τις δύο μαντινάδες που μου έστειλε (βλέπε και 'στα πεταχτά' 19 Μαρτίου) μέσω κινητού, ο γνωστός τοις πάσι μαντιναδολόγος Ηλίας Σταματάκης, αναφερόμενος στην ημερίδα με θέμα 'Πολιτεία και Περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης' που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου.
'Στο Ινστιτούτο του Γαρέ του φίλου μου του Γιάννη/ που χρόνια τώρα πρόεδρος κατέχει είντα κάνει'. Η δεύτερη που αποτελεί συμπλήρωμα της πρώτης. Τα είπε όλα, σε περίληψη, στις δυο του μαντινάδες, ο Ηλίας ο Σταματάκης. Οντως 'μεγάλη' και 'όμορφη' η 'μάζωξη' των Μ.Μ.Ε. 'Μεγάλη' και 'όμορφη' με την έννοια ότι συνήλθαν επί τω αυτώ, μετά από πρόσκληση του υφυπουργού Εσωτερικών και κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή και παρουσία του, οι εκπρόσωποι όλων των ανά το πανελλήνιο εμπλεκόμενων δημοσιογραφικών φορέων για να ασχοληθούν με ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό, αυτό των σχέσεων Πολιτείας και Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης.
Μα 'μεγάλη' και 'όμορφη' και με την έννοια ότι σύμφωνα με τα λεχθέντα, το νέο σχετικό νομοσχέδιο που θα δοθεί σε λίγες μέρες σε δημόσια διαβούλευση, φιλοδοξεί να βάλει τέλος σε χρόνιες παθογένειες και ιδιαίτερα σ? αυτήν των πελατειακών σχέσεων μεταξύ Πολιτείας και Περιφερειακού Τύπου, σε μια εποχή που το τοπίο της Ενημέρωσης είναι εντελώς διαφορετικό απ? αυτό που ήταν χθες. Ε, λοιπόν, μιας τέτοιας σπουδαιότητας ημερίδα, πού αλλού, παρά στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, που χάρις κυρίως στην επιμονή και στο μεράκι του και εκδότη της εφημερίδας μας, προέδρου του, Γιάννη Γαρεδάκη, αποτελεί εδώ και τρία χρόνια μέρος του εξ αδιανεμήτου πλούτου του τόπου μας, μπορούσε να γίνει! Εδώ χτυπά η καρδιά κι εδώ δουλεύει ο νους της δημοσιογραφίας...

Ενα πρώτο βήμα συνεργασίας
'Οταν πρωτόγινε συζήτηση γι? αυτό το μεγάλο όραμα, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, εξέφρασα την πεποίθησή μου ότι επρόκειτο να γίνει ένα Ιδρυμα πανελλήνιας εμβέλειας. Ημουνα βέβαιος, διότι μπροστά ήταν ο Γιάννης Γαρεδάκης και μαζί, βέβαια, όλος ο Τύπος της Περιφέρειας. Το αποτέλεσμα είναι μπροστά μας. Μόνο αισιοδοξία μπορούμε ν? αντλούμε από τέτοια εγχειρήματα'.
Στάθηκε ξεχωριστά, χαιρετίζοντας την περί ης ο λόγος και στην προηγούμενη εύφημη μνεία εκδήλωση, στον ρόλο που ήδη παίζει το Ινστιτούτο ο και γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών 'Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος', αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος 'Αγία Σοφία', στους χώρους του οποίου, ως γνωστό, στεγάζεται το Ινστιτούτο, Νίκος Παπαδάκης. Σαν απάντηση σ? αυτά που ο Γιάννης Γαρεδάκης, είπε, σχετικά με την απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος 'Αγία Σοφία' (που ίδρυσε ως γνωστόν ο Παππούς, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης στην προσφορά του οποίου αναφέρθηκαν και οι δύο) να προσφέρει τους χώρους του για την εγκατάσταση και λειτουργία του Ινστιτούτου, μετά από ανακαίνιση. 'Εξαιρετικό' χαρακτήρισε, εξάλλου, τον χώρο 'για να βρεθούμε και να συζητήσουμε', ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Γιώργος Πετρουλάκης είπε ότι η πραγματοποίηση της ημερίδας είναι ένα πρώτο βήμα, ένα ουσιαστικό βήμα συνεργασίας...

Παιδεία και άνθρωπος
Χώρος και δημόσιος λόγος την προηγούμενη Κυριακή, Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητή Γιάννη Α. Φίλη. Συνειδητή ήταν η επιλογή, εκ μέρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, κατά τον γενικό διευθυντή της Κωνσταντίνο Κενανίδη, να είναι αυτός, ο ομιλητής της ημέρας του φετινού εορτασμού. Συνειδητή γιατί ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι, όπως είπε, η ανώτατη εκπαιδευτική αρχή του τόπου. Μα και γιατί ο Γιάννης Φίλης είναι ο... Γιάννης Φίλης.
Ενας θεωρητικός της πράξης κι ένας πρακτικός της θεωρίας ταυτόχρονα. Ενας 'αναγεννησιακός' άνθρωπος που ξέρει να μιλά καλά τόσο τη γλώσσα των αριθμών όσο και τη γλώσσα των ανθρώπων. Και βεβαίως ένας ενεργός πολίτης με 'φίλια' συναισθήματα για τον τόπο μας. Είναι σπουδαίο ότι η ομιλία του, 'Παιδεία και άνθρωπος', ο τίτλος της, δημοσιεύθηκε ολόκληρη στο ένθετο που κυκλοφορήθηκε από την εφημερίδα μας την Παρασκευή 18 Μαρτίου. Σπουδαίο με την έννοια ότι τέτοιας λογής κείμενα, ανάγκη πάσα να δημοσιεύονται για να τα 'γεύονται' οι πολλοί. Μ? ένα απόσπασμα, απ? τον πρόλογο, αυτής της ομιλίας κλείνω τούτη την εύφημη μνεία.
Και εν είδει πρόγευσης για όσους δεν την άκουσαν ή δεν τη διάβασαν: 'Είμαστε ό,τι είμαστε σε μεγάλο βαθμό χάρη στην κοινωνική μας οργάνωση. Αυτή η οργάνωση έχει τις φωτεινές και τις σκοτεινές της όψεις. Εχει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπίεση, την αλληλεγγύη και τη διαμάχη, τον διαφωτισμό και τη δεισιδαιμονία. Οπωσδήποτε όμως και αν ιδεί κανείς την κοινωνία, οποιεσδήποτε και να θεωρήσει ως κινητήριες δυνάμεις της, παντού θα διακρίνει την παιδεία'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου