Εδώ Λαμπεντούζα, εδώ Λέσβος
Η αλληλογραφία μας
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Εδώ Λαμπεντούζα, εδώ Λέσβος
Πήραν στα χέρια τους ένα συγκλονιστικό κείμενο και μας το έδωσαν στη σκηνή μ’ έναν ακόμη πιο συγκλονιστικό τρόπο. Τα που μου είπε μια καλή φίλη, με την οποία παρακολουθήσαμε μαζί το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στο θέατρο “Κυδωνία” της πόλης μας, το έργο “Λαμπεντούζα” του Αντερς Λοστγκάρντεν (μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης), σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Βιρβιδάκη, με τον ίδιο στον ρόλο του Στέφανο και την Κατερίνα Μαντίλ στον ρόλο της Ντενίζ, επί σκηνής. Με τον Αιμίλιο Καλογερή στον ρόλο του βοηθού – σκηνοθέτη και με τη βοήθεια της Ξανθής Κόντου, του Δημήτρη Ιατρόπουλου και της Μαρίας Μπαλαντίνου, που είχαν την ευθύνη των σκηνικών – κοστουμιών, της σύνθεσης των ήχων και των φωτισμών, αντίστοιχα.
Συγκλονιστική παράσταση! Συνυπογράφω. Ολοι όσοι είδαν το έργο συνυπογράφουν κι όλοι όσοι θα το δουν (οι παραστάσεις συνεχίζονται και τον Φεβρουάριο, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, θα συνυπογράψουν. Μετά λόγου γνώσεως. Είμαι βέβαιος. Συγκλονισμός (βλ. “Μείζον Λεξικό” των Τεγόπουλου – Φυτράκη) πάει να πει συντάραξη, τράνταγμα και μεταφορικά ψυχική αναστάτωση, σφοδρή συγκίνηση. Βαθιές ρωγμές στον εφησυχασμό της συνήθειας και στη συνήθεια του εφησυχασμού, συμπληρώνω. Βαθιές ρωγμές στο βάθος των οποίων, όμως, επιμένουν να φυτρώνουν κυκλάμινα. Οσο υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να υψώνουν τη σημαία της καλοσύνης, η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο δεν δολοφονείται. Ποιος είπε ότι το θέατρο δεν πρέπει να έχει πρωτίστως παιδαγωγικό χαρακτήρα και ότι δεν πρέπει να λειτουργεί και σαν εργαλείο αφύπνισης;
Ξαναδιαβάζω το κείμενο της “Λαμπεντούζα” απ’ το ιδιαίτερα επιμελημένο πρόγραμμα – βιβλίο που κυκλοφόρησε η “ΜΝΗΜΗ”, η Εταιρεία Θεάτρου, τα νήματα της οποίας κινεί ο δημιουργός της Μιχάλης Βιρβιδάκης (μέσα σ’ όλες τις έγνοιες του και η έκδοση των έργων που ανεβάζει) που είχε την πρόνοια να αγοράσει η φίλη μου. Ξαναζώ σκηνή – σκηνή την παράσταση με το μολυβάκι ανά χείρας. Τη “διήγηση” του Στέφανο και τη “διήγηση” της Ντενίζ, εναλλάξ. Του Στέφανο ενός Ιταλού ψαρά, που ζει στη Λαμπεντούζα, στο μικρό αυτό νησί καταμεσής στη Μεσόγειο και η δουλειά του (δουλειά να σου πετύχει!) είναι να περισυλλέγει τα σαπισμένα πτώματα των μεταναστών που πνίγονται μπροστά στην πύλη του ευρωπαϊκού παραδείσου και τη διήγηση της μιγάδας Ντενίζ που ζει σε κάποια άθλια γωνιά της Μεγάλης Βρετανίας και η δουλειά της (επίσης δουλειά να σου πετύχει) είναι να γυρνά από πόρτα σε πόρτα για να μαζεύει τις καθυστερημένες δόσεις δανείων κι έτσι να γίνεται αυτόπτης μάρτυς της ενυπάρχουσας δίπλα στον “παράδεισο” ευρωπαϊκής “κόλασης”. Συμπάσχω, θυμώνω, αγανακτώ, δακρύζω, ελπίζω! Γιατί ο άνθρωπος δείχνει καλοσύνη; Ερώτηση. «Διότι ο άνθρωπος είναι γεννημένος να δείχνει καλοσύνη». Η απάντηση.
«Εκτός από μια ελάχιστη μειοψηφία κοινωνικά ψυχοπαθών, το ανθρώπινο είδος έχει έμφυτη την τάση να συμπάσχει. Μονάχα όταν στερούμε από τα άτομα την ανθρώπινη διάστασή τους -όταν δηλαδή παύουμε να τους φανταζόμαστε σαν ανθρώπινα όντα που δεν διαφέρουν καθόλου από μας τους ίδιους- τότε διαβρώνεται η ικανότητά μας να συμπάσχουμε». Τα που γράφει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του με τίτλο “Και οι μετανάστες άνθρωποι είναι. Αυτό το απλό γεγονός φαίνεται να το έχουμε ξεχάσει”, το οποίο υπάρχει στο πρόγραμμα – βιβλίο, ο Owen Jones στην εφ. “The Gurdian” (28.8.2015). Συμφωνώ.
Σπάνιο είδος στη φύση και στην ιστορία ο άνθρωπος! Οταν είναι άνθρωπος! Αλήθεια τι μορφή θέλουμε να έχει η κοινωνία που ζούμε; Εδώ Λαμπεντούζα, εδώ Λέσβος! Τα φώτα ανάβουν! Αχ αυτό το υγρό αλλοπρόσαλλο λάμδα!
Η αλληλογραφία μας
Σύλλογο Διδασκόντων Λαμπρακείου Γυμνασίου Βάμου: Καλοσύνη σας να μου στείλετε το αφιερωμένο στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Μία φορά κι έναν καιρό στην καστροπολιτεία του Αποκόρωνα” Ημερολόγιο 2016 του Σχολείου σας (μας). Πολλά, κατάπολλα, τα ευχαριστώ μου, γι’ αυτό. Σας εύχομαι να ολοκληρωθεί με επιτυχία η μελέτη των 5 κάστρων (Απτέρας, Ιτζεδίν, Καλυβών, Ν. Χωριού και Κυριακοσελίων) της πάλαι ποτέ Επαρχίας μας. Συγχαρητήρια για όλα όσα συλλογικά, αλλά και ατομικά, πράττετε χάριν των μαθητών σας!
Χανιώτικα νέα (09.02,2016)
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/edo-lampentouza-edo-lesvos/#ixzz3zgiBIMYg
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου