Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Ήλιε, κόκκινε αρχηγέ
Υπάρχει ελπίς για τον Περιφερειακό Τύπο;
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης



Ήλιε, κόκκινε αρχηγέ


Στο πιο ψηλό σημείο του ουράνιου στερεώματος για το βόρειο ημισφαίριο της γης, στο οποίο ανήκουμε κι εμείς, και στο πιο χαμηλό για το νότιο, βρέθηκε πριν από τρεις μέρες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 20ής Ιουνίου, ο ήλιος μας, ο απόλυτος και αδιαμφισβήτητος αρχηγός του πλανητικού μας συστήματος. Και επίσημα, λοιπόν, καλοκαίρι για μας τους… βορειοημισφαιρίτες και επίσημα χειμώνας για τους… νοτιοημισφαιρίτες.

«Ήλιε, κόκκινε αρχηγέ/ δώσ’ το σύνθημα εσύ/ κι η χαρά ν’ αναστηθεί/ το σκοτάδι θα πεθάνει/ και θ’ ανάψει η χαραυγή». Και οι στίχοι αυτοί από το γνωστό τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου στο νου μου, ενώ γράφω αυτήν τη “στάση”, με αφορμή το φετινό, θερινό για μας, λιοστάσι. Μαζί μ’ αυτούς κι άλλοι πολλοί, πάμπολλοι, από άλλα τραγούδια, που αναφέρονται στον Μεγάλο Αρχηγό, στην πηγή της ζωής, για τον πλανήτη μας. Οπως αυτοί του Οδυσσέα Ελύτη, που τους τραγουδούν στεντορεία τη φωνή, “τα τζιτζίκια”, για παράδειγμα: «Ζει και ζει και ζει…/ο βασιλιάς ο ήλιος ζει».

“Χαιρετίσματα” στον Ηλιο, οι φωτιές τ’ Άι – Γιαννιού που επιμένουμε ακόμα ν’ ανάβουμε την παραμονή και την ημέρα της Χάρης του, στις 23 και 24 του Ιούνη. Μα κι ένα, κατά κάποιον τρόπο, είδος συμπαράστασης στον Αρχηγό, που, όπως πιστεύει ο λαός μας, τη στιγμή της τροπής “τρέμει”. Ισως κάτω από το βάρος της ευθύνης του…

Υπάρχει ελπίς για τον Περιφερειακό Τύπο;


«Στο μετερίζι τσ’ ανθρωπιάς και στση τιμής το χρέος/ εκειά θα στέκω πάντα ορθός κι ας είμ’ ο τελευταίος». Και η μαντινάδα αυτή στο νου μου, ενώ παρακολουθούσα τις προάλλες, την περασμένη Κυριακή (Κυριακή της Πεντηκοστής) μεσημεριάτικα στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, που επιμένει αποκλειστικά χάρις στον και εμπνευστή του ιδρυτή της εφημερίδας μας Γιάννη Γαρεδάκη, να λειτουργεί στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου, όπου και το Ιδρυμα “Αγία Σοφία”, τις εργασίες της ημερίδας με θέμα “Περιφερειακός Τύπος: Σύγχρονες τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές”, που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, να ’ναι καλά ο επίκουρος καθηγητής του Αντώνης Σκαμνάκης που ήταν και ο κεντρικός εισηγητής. Για λογαριασμό του Επαρχιακού (Περιφερειακού) Τύπου στο σύνολό του που επιμένει να υπάρχει κόντρα στα μύρια όσα προβλήματα και στις διαρκώς επιδεινούμενες καταστάσεις, που τον απειλούν με εξαφάνιση.

“Υπάρχει ελπίς”, το μήνυμα που εξέπεμψαν με τις ομιλίες τους τόσο ο Αντώνης Σκαμνάκης που παρουσίασε ρεαλιστικά παραδείγματα από το εξωτερικό για τη στήριξη των επαρχιακών εφημερίδων όσο και η εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΥ Νέλλη Κατσαμά και οι εκπρόσωποι των εκδοτών Μανόλης Χαλκιαδάκης (ΣΗΠΕ), Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος (ΕΙΗΕΕ) και Αντώνης Μουντάκης (ΕΙΕΤ) και ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου και διευθυντής της εφημερίδας μας Παρασκευάς Περάκης. Φτάνει βέβαια να τείνει επιτέλους η Πολιτεία “ευήκοον ους” στις διατυπούμενες προτάσεις πριν μπει οριστικά η ταφόπετρα. Θα το κάνει; 

Ίδωμεν! Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος δεν ήτανε πάντως αρνητικός. Το αντίθετο μάλιστα…
Εκ των ων ουκ άνευ η ανάγκη στήριξης του Ινστιτούτου τόσο από την Πολιτεία όσο και από τους εμπλεκόμενους με την ενημέρωση φορείς. Αναγκαία συνθήκη για τη διατήρηση της ελπίδας ότι το μετερίζι του επαρχιακού Τύπου δεν θα πέσει…

Χανιώτικα νέα (24.06.2016)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου