Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
Zωή σαν μυθιστόρημα ή μυθιστορηματική η ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου; Και τα δύο μοιάζουν απόλυτα ταιριαστοί τίτλοι όταν κάποιος θέλει να αναφερθεί στον μεγάλο Κρητικό πολιτικό και τον βίο του.
Tαιριαστός εξάλλου είναι και ο τίτλος του τελευταίου πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου: “Ελευθέριος Βενιζέλος – Σελίδες μιας πολυτάραχης ζωής”, που συνέγραψε ο διευθυτής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης, σε έκδοση του Ιδρύματος. Πρόκειται για «μια συνοπτική εξιστόρηση της πολυτάραχης ζωής του Ελευθερίου Βενιζέλου, που συνδέεται άρρηκτα με τη μοίρα του ελληνισμού, αλλά και με σημαντικές διεθνείς εξελίξεις κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα», όπως διαβάζουμε και στο οπισθόφυλλο της έκδοσης.
Και πράγματι ο αναγνώστης από την πρώτη σελίδα ακολουθεί την πορεία αυτής της πολυτάραχης ζωής
-συνεπαρμένος- με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του παρά μόνο όταν θα φτάσει στο τέλος. Αλλά και τότε εξακολουθεί να αναζητά πολλά από εκείνα τα σημεία του να τα μελετήσει ή να αφεθεί απλά στην εξιστόρηση όπως αυτή γλαφυρά δίδεται από τον συγγραφέα του! Εχει την ανάγκη -ο αναγνώστης- να περιδιαβεί ξανά και ξανά στα τελευταία μεγάλα ραντεβού της Ιστορίας τόσο της Κρήτης όσο και του σύγχρονου ελληνικού κράτους, να ξαναδιαβάσει για (κάποια από) τα έργα και τις ημέρες του Ελ. Βενιζέλου, κατανοώντας και συμφωνώντας γιατί δικαίως του έχει αποδοθεί ο τίτλος του εθνάρχη.
Πολλά μπορεί να αναρωτηθεί, να διεργαστεί, να σκεφτεί κάποιος διαβάζοντας τη συνοπτική αυτή βιογραφία που βασίζεται -όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο- «σε μία εκτεταμένη βιογραφία που πρόκειται να εκδοθεί εντός του 2017 από το Ιδρυμα». Μπορεί εξάλλου αβίαστα να προβεί σε συγκρίσεις με τη σύγχρονη εποχή μας που θα τον κάνουν πολλάκις να σκεφτεί ότι «ένας πολιτικός σαν το γέρο Βενιζέλο είναι αυτός που λείπει στη σύγχρονη Ελλάδα».
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να αποτελέσει μία ουσιαστική εισαγωγή για όποιον επιθυμεί να έχει μία πρώτη επαφή με τη μεγάλη αυτή “μυθική” προσωπικότητα, τον «μεγαλύτερο πολιτικό άνδρα που έβγαλε η ελληνική φυλή από την εποχή του Περικλή» όπως σημείωνε ο Ντ. Λόιντ Τζωρτζ, πρ. πρωθυπουργός της Βρετανίας το 1938.
Χανιώτικα νέα (07.09.2016)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου