Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ

Γιατί ο Σαλής σήμερα; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούσα να απαντήσω για πολλές ημέρες, αμφιταλαντευόμενος για την αιτία που με ώθησε να καταπιαστώ εν μέσω Αποκριάς με τον θάνατο ενός μαύρου βαρκάρη που όταν πέθανε -τέτοιες ημέρες πριν από 47 χρόνια- δεν ετάφη, αλλά «τον πέταξαν όπως ακριβώς τα σκυλιά και τον σκέπασαν όχι με λουλούδια αλλά με την μπολτόζα»,
Δείτε περισσότερα... ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ
Γράφει ο Νεεκτάριος Ευ. Κακατσάκης



Δημοσιεύματα στον χανιώτικο Τύπο για το “θέμα” που προέκυψε μετά το “φευγιό” του Σαλή τέτοιες ημέρες το 1967

Γιατί ο Σαλής σήμερα; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούσα να απαντήσω για πολλές ημέρες, αμφιταλαντευόμενος για την αιτία που με ώθησε να καταπιαστώ εν μέσω Αποκριάς με τον θάνατο ενός μαύρου βαρκάρη που όταν πέθανε -τέτοιες ημέρες πριν από 47 χρόνια- δεν ετάφη, αλλά «τον πέταξαν όπως ακριβώς τα σκυλιά και τον σκέπασαν όχι με λουλούδια αλλά με την μπολτόζα», όπως γράφει ο Μιλτιάδης Βαρδάκης στην εφ. “Αλήθεια” της 6ης Μαρτίου του 1967!
Ισως να ευθύνεται απλά η… επικαιρότητα, αφού τότε όπως και σήμερα δεν έχουμε πάψει να κρίνουμε τον διπλανό μας με βάση το χρώμα, το θρήσκευμα ή τη… διαφορετικότητά του! Ισως πάλι και να μην είναι ο παραπάνω λόγος…
Ο θάνατος και η ταφή του Σαλή εκείνη την εποχή είχε απασχολήσει αρκετούς Χανιώτες οι οποίοι με επιστολές και άρθρα τους στον τοπικό Τύπο (“Παρατηρητής”, “Αλήθεια”, “Εθνική φωνή” κ.λπ.) έκαναν ακόμη και εκκλήσεις προς τον μητροπολίτη για παραχώρηση ενός κομματιού γης «στην άκρη του Αγίου Λουκά για να τον θάψουν», όπως διαβάζουμε σε άρθρο με υπογραφή Μ.Λ.Σ. και στο οποίο αναφέρεται ότι ο Σαλής «μαζύ με το “Φάρο” ήταν το σύμβολο του παλιού γραφικού χανιώτικου λιμανιού».
Εξάλλου όλοι ανεξαιρέτως οι αρθρογράφοι – επιστολογράφοι αναφέρονται σε περιστατικά στα οποία ο Σαλής βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη παρότι ο ίδιος ήταν φτωχός!
Ο Μ. Βλς. με επιστολή του  στην “Εθνική Φωνή” αναφέρει: «Ενας απλός άνθρωπος του Θεού ήταν κι αυτός που, ενώ δεν ήταν χριστιανός, είχε την καλοσύνη κλεισμένη στην ψυχή του». Στο τέλος της επιστολής μάλιστα προτείνει «να βρεθούν μερικοί Χανιώτες να συλλέξουν χρήματα για να γίνη ένας τάφος τουλάχιστον [...]». Επιπλέον προτρέπει την εφημερίδα «να ανοίξη μια στήλη για τον τάφο του Σαλή» σημειώνοντας ότι «σας στέλνω πρώτος 100 δραχμές κι όσοι θέλουν ας ακολουθήσουν το παράδειγμά μου».
Το αρχικό μου ερώτημα νιώθω ότι τελικά απαντήθηκε… διαβάζοντας πληθώρα δημοσιευμάτων της εποχής εκείνης και όχι μόνο, αλλά και τα όσα αναγράφονται στο πίσω μέρος της φωτ. που παραθέτουμε: ο Σαλής ήταν «τίμιος, εργατικός. Πιστός, μεγάλος φιλάνθρωπος… “ψυχούλα”» σημειώνει ο αείμνηστος Μιχάλης Γρηγοράκης…

Χανιώτικα νέα (01.03.2014)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/o-kalokardos-salis-ton-ftochon/#ixzz2uiJznUcr
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου