Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΒΡΟΝΤΕΡΟ το “όχι” της Κρήτης στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, στο Αρκάδι, την προπαραμονή της εθνικής μας επετείου, της 25ης Μαρτίου 1821. Πόσο αποφασισμένοι είμαστε ως Κρητικοί να επιμείνουμε μέχρι το τέλος; Πόσο έτοιμοι είμαστε να συντονίσουμε και με άλλους τις κινήσεις μας; Η Μεσόγειος είναι αυλή και του δικού μας σπιτιού!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
Η ΠΟΙΗΣΗ δεν αλλάζει τον κόσμο, βοηθά όμως τους ανθρώπους ν’ αλλάζουν, να μην τους ξελείπει η ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουν, αλλάζοντας οι ίδιοι, ν’ αλλάξουν με τη σειρά τους τον κόσμο. Μια ζωή σ’ αυτή τη γραμμή ο και τακτικά συνεργάτης της εφημερίδας μας, διακεκριμένος δημοσιογράφος, κατ’ εξοχήν, ωστόσο, ποιητής Δημήτρης Κακαβελάκης.
Μια ζωή στις επάλξεις του χρέους, ενάντια στις κάθε μορφής τυραννίες, κόντρα στις εξουσίες που καταδυναστεύουν τον άνθρωπο. Μια ζωή στην αναζήτηση αντισωμάτων “για κάθε θρησκεία, για κάθε πολιτική, για κάθε αποστράγγισμα”…
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την πρόσφατη επανακυκλοφορία των “Αντι-σωμάτων” του, απ’ τις εκδόσεις “ΕΡΕΙΣΜΑ”, ύστερα από 37 χρόνια (είχαν πρωτοβγεί σε βιβλίο απ’ τις εκδ. “ΠΛΕΙΑΣ” το 1977), η αναφορά. Ολα τριγύρω αλλάζανε κι όλα τα ίδια έμειναν, για να μεταφέρω στον Αόριστο τον στίχο του γνωστού τραγουδιού, όμως μόνο σε ρόλο Σισύφου δεν βλέπει τον εαυτό του ο Κακαβελάκης. Τίποτα δεν είναι χαμένο, αν δεν το αφήσουμε να χαθεί. 
ΒΡΟΝΤΕΡΟ το “όχι” της Κρήτης στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, στο Αρκάδι, την προπαραμονή της εθνικής μας επετείου, της 25ης Μαρτίου 1821. Πόσο αποφασισμένοι είμαστε ως Κρητικοί να επιμείνουμε μέχρι το τέλος; Πόσο έτοιμοι είμαστε να συντονίσουμε και με άλλους τις κινήσεις μας; Η Μεσόγειος είναι αυλή και του δικού μας σπιτιού!
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ! Το σύνθημα των Ελλήνων που ξεσηκώθηκαν το 1821. Ενωσις ή θάνατος! Το σύνθημα των Κρητικών, απ’ το 1866 και ύστερα. Μιλήσαμε αρκετά γι’ αυτές τις φοβερές επωδούς των προγόνων, την παραμονή της εθνικής μας επετείου, με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο. Κάποιοι δεν τις εννοούσαν, ενώ κάποιοι άλλοι τις περιγελούσαν, μου είπε πάνω στην κουβέντα.
 ΣΤΟ ΨΑΞΙΜΟ για ένα διημερεύον ή διανυκτερεύον φαρμακείο από χθες το μεσημέρι και επ’ αόριστον. Τι όραμα κι αυτό η Ελλάδα του Αδώνιδος Γεωργιάδου!
 “Η ΧΩΡΑ μας είναι γεμάτη/ από ακέφαλες προτομές,/ από δικέφαλους αετούς, από ανεγκέφαλους αρχηγούς./ Πολύ δύσκολο να βρεις/ ένα σωστό κεφάλι στη θέση του”. Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΝΙΩΘΕΙΣ ΟΜΟΡΦΑ την ημέρα της γιορτής σου, όταν σου εύχονται, ο καθένας με τον τρόπο του, οι συγγενείς και οι φίλοι, τα χρόνια πολλά. Πιο όμορφα όμως νιώθεις όταν σου εύχονται για τον εγγονό σου, όταν τυχαίνει μάλιστα να έχει το ίδιο όνομα μ’ εσένα! Πολλές ευχαριστίες σε όλους!
 Ο ΔΙΟΤΙΜΟΣ ο Στωικός, ο Επίκτητος και ο μαθητής του Τιμοκρατής κατηγορούσαν τον Επίκουρο λέγοντας ότι είναι πορνογράφος και επιρρεπής στις ερωτικές και γαστριμαργικές απολαύσεις. Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά ήταν απλώς συκοφαντίες. Γιατί υπάρχουν αρκετοί μάρτυρες του παροιμιώδους ήθους του. Η ευγνωμοσύνη του προς τους γονείς του, η ευεργεσία προς τους αδελφούς του και η καλοσύνη απέναντι στους δούλους του, όπως φαίνεται από τη διαθήκη του καθώς η αγάπη του προς τους Θεούς και προς την πατρίδα, ήταν ανώτερες κάθε περιγραφής. Κατά τον Διοκλή, ο Επίκουρος και οι μαθητές του ζούσαν πολύ φτωχικά στον Κήπο, αρκούμενοι σε λίγο κρασί, γιατί γενικά το ποτό τους ήταν το νερό.Ο Επίκουρος δεν επέβαλε στους φίλους του να καταθέτουν στο κοινό ταμείο τις περιουσίες τους και -ο ίδιος το αναφέρει στις επιστολές του- αρκούνταν σε λίγο ξερό ψωμί και νερό. Σε μια από αυτές μάλιστα γράφει σε κάποιον φίλο του: “Στείλε μου λίγο τουλουμίσιο τυρί, για να μπορώ, όταν θέλω, να ζω πολυτελώς”. Τέτοιος ήταν ο Επίκουρος. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, “Σαββάλας”). 
“Γεμάτη αντιήρωες η διαδρομή/ Και ήρωες η επιδρομή/ Η εξουσία περιγράφει την υπερ-εξουσία/ και κινητοποιεί τα μέσα/ Να βγαίνουν έξω τίγρεις/ Να κατασπαράζουν οπτασιαζόμενους/ Βαδίζοντας για καινούρια φορεσιά/ Οι γυμνοί τις εξισώσεις του/ Χαμού αγνοούνε και προχωρούνε/ Ανάμεσα από κύματα σιωπής/ Στην έκρηξη του κόσμου”. Το ποίημα “Εξισώσεις Χαμού” του Δημήτρη Κακαβελάκη. ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/files-ke-fili-kalimera-2/#ixzz2xA9szNyw
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου