Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟΝ περίεργον και τόσον ασύλληπτον πράγμα ο βίος, ώστε και μία χιόνος νιφάς, πίπτουσα εις το τζάμι του παραθύρου σου και μη πίπτουσα εις το πλαίσιον, πίπτουσα εδώ και μη πίπτουσα εκεί, δύναται ν 'αποτελέση ακαριαίως συνθήκην από την οποίαν εξαρτάται η ψυχολογία μιας στιγμής της ζωής σου. Απ' τη "Χρυσή Διαθήκη" του πολύ Πολύβιου Δημητρακόπουλου αντέγραψα το παραπάνω ρητό. Για να συνοδεύσει τον πρωινό καφέ σαν προβληματισμός.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ δικαστές στην Αθήνα. Για να μην μένει η εντύπωση πως υπάρχουν δικαστές μόνο στο Βερολίνο. Στον απόηχο της δίκης για την απόδραση των Παλαιοκώστα - Ριτζάι το επιμύθιο.
Ο ΕΘΝΙΚΟΣ μας δραπέτης, του εθνικού μας δραπέτη, τον εθνικό μας δραπέτη, εθνικέ μας δραπέτη!
ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο για την απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Ριτζάι. Ολα μπορεί να τα χάσουμε εκτός απ’ το χιούμορ, τη διάθεση να διακωμωδούμε τα πάντα, εμείς οι νεοέλληνες. Για τη φουκαριάρα... την τσέπη μας το κάνουμε. Για να μην αισθάνεται άδεια!
ΑΠ’ ΤΗΝ ΨΩΡΩΚΩΣΤΑΙΝΑ στην Παλαιωκώσταινα κι από εκεί στην Νεοκώσταινα. Πες το έτσι, αν έτσι σου αρέσει, ρε μεγάλε! Γι’ αυτό θα μαλώσουμε;
ΤΑ GOLDEN ΒΟYS κλαίνε και τα silver girls τους σκουπίζουν τα δάκρυα. Στη μια σκηνή, στη σκηνή του γραφείου. Τα Silver girls κλαίνε και τα golden boys τους σκουπίζουν τα δάκρυα. Στην άλλη σκηνή, στη σκηνή του σπιτιού. Και στις δύο σκηνές πρωταγωνιστούν τα δάκρυα.
Η ΥΠΑΡΞΗ συγκριτικού (και υπερθετικού) βαθμού στα επίθετα προϋποθέτει την ύπαρξη θετικού. Με την έννοια αυτή δεν μπορούμε να λέμε ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός αν δεν υπάρχει κατάλληλος πρωθυπουργός. Νομίζω.
Ω ΞΕΙΝ ΑΓΓΕΛΕΙΝ τοις γονεύσι, ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων χρήμασι τρεφόμενοι. Από φοιτητές η παρωδία του γνωστού επιγράμματος του Σιμωνίδη. Για να μη λένε ορισμένοι ότι δεν ξέρουν να μιλούν καλά ελληνικά την έφτιαξαν. Για να αποδείξουν ότι και αρχαία ελληνικά ξέρουν άμα λάχει να πούμε.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ την έκδοση κοινού ευρωομολόγου! Μια παρηγοριά είναι κι αυτή. Γι’ αυτό μη μας κάνετε τη δύσκολη κυρία Μέρκελ. Πείτε πως θα το εκδώσετε εν καιρώ και δεν πειράζει που δεν θα το εκδώσετε. Αυτό που μετράει είναι η ψυχολογία.
ΝΑ ’ΡΧΟΝΤΑΙ οι δημοσκοπήσεις! Προς τις αρμόδιες εταιρείες η έκκληση. Είναι αδύνατο να κανονίσουμε την πορεία μας, σαν άτομα, σαν κόμματα, σαν χώρα εν τέλει, χωρίς αυτές. Γι’ αυτό να ‘ρχονται οι δημοσκοπήσεις. Οσο το δυνατόν περισσότερες δημοσκοπήσεις.
ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ στο Τσάμπιονς Λίγκ ο Παναθηναϊκός, με την Ξάνθη στο Κύπελλο Ελλάδος η ΑΕΚ. Στα σαλόνια αυτοί, στα αλώνια εμείς, γείτονα. Είναι να μη ζηλεύουμε;
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ με το διάλογο για την Παιδεία, αλήθεια; Ξεκίνησε; Συνεχίζεται; Τελείωσε πριν αρχίσει; Εγώ δημοσκόπηση κάνω. Κάθε απάντηση δεκτή.
ΜΙΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ και άλλη μία και πάει μας τελείωσε ο φετινός Φλεβάρης. Στο καλό και να μας ξανάρθει του χρόνου με νέα απόδραση Παλαιοκώστα. Αν εν τω μεταξύ τον έχουν ξαναπιάσει.
ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ του Τρωικού πολέμου την περιγράφει ο ποιητής Ομηρος στο έργο του Ιλιάδα. Το ποίημα αυτό αρχίζει με τη σύγκρουση του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα, που συγκλονίζει το στρατόπεδο των Αχαιών, γι’ αυτό και η πρώτη λέξη της Ιλιάδας είναι η “μήνις” δηλαδή ο θυμός του Αχιλλέα.
“Μιλάμε εύκολα γι’ αρρώστιες/ του στομαχιού, της μέσης, των ποδιών/ ακόμα και της καρδιάς ή του εγκεφάλου./ Μιλάμε λιγότερο γι’ αρρώστιες/ των νεύρων, του φύλου, της ψυχής/ έστω περαστικές σαν το συνάχι./ Είναι κι οι επιδημικές αρρώστιες/ των λέξεων, των ήχων, των εικόνων/ που μεταδίδονται εποχικά στην ομιλία μας”.
Το ποίημα “Αρρώστιες” του Τίτου Πατρίκιου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(Petaxta.blogspot.com)
Βαγγέλης Κακατσάκης
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Χανιώτικα Νέα(27.02.09)

1 σχόλιο:

  1. Φοβάμαι μην παρασυρθώ, αποπλανηθώ από τα πεταχτά σου και γίνω μανιακή κομπιουτερού που δεν το θέλω γιατί έχω κι άλλα να κάνω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή