Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝ ΝΙΠΠΩ

Δεν είναι τυχαίο ότι Μεγάλοι άνδρες κατάγονται από την Κρήτη: ο Βενιζέλος,ο Καζαντζάκης, ο Θεοδωράκης, ο El Greco….Και είναι αναγκαίο οι Κρητικοί να διατηρήσουν την ταυτότητα τους, τον πολιτισμό, τα ήθη και τις παραδόσεις τους» λέει Χανιώτης καρδιολόγος στην Αμερική Μάικ Βασιλομανωλάκης που κατάγεται από το Νίππος Αποκορώνου ο οποίος ως παραγωγός μουσικής του καλλιτέχνη Ομάρ Άκραμ, έγινε γνωστός για το το Grammy που κέρδισε το 2012 για το αλμπουμ «Echoes of Love».
Δείτε περισσότερα... ΕΝ ΝΙΠΠΩ
Ελένη Φουντουλάκη

Μάικ Βασιλομανωλάκης
ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΠΠΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

«Δεν είναι τυχαίο ότι Μεγάλοι άνδρες κατάγονται από την Κρήτη: ο Βενιζέλος,ο Καζαντζάκης, ο Θεοδωράκης, ο El Greco….Και είναι αναγκαίο οι Κρητικοί να διατηρήσουν την ταυτότητα τους, τον πολιτισμό, τα ήθη και τις παραδόσεις τους» λέει Χανιώτης καρδιολόγος στην Αμερική Μάικ Βασιλομανωλάκης ο οποίος ως παραγωγός μουσικής του καλλιτέχνη Ομάρ Άκραμ, έγινε γνωστός για το το Grammy που κέρδισε το 2012 για το αλμπουμ «Echoes of Love».
Με σπουδές στην Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και εξειδίκευση στην καρδιολογία, είναι ενεργό μέλος των Ελληνοαμερικανικών Ενώσεων αλλά και της Ελληνικής Ιατρικής Κοινότητας.
Ο Χανιώτης γιατρός ζει στο Λος Άντζελες αν και η καταγωγή του είναι από το Νίππος Αποκορώνου. Οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αμερική, αναζητώντας επαγγελματικές ευκαιρίες. Το 1960, σε ηλικία 7 ετών, επέστρεψε με τους γονείς στην Ελλάδα με την προοπτική να μείνουν μόνιμα ωστόσο επαγγελματικοί λόγοι οδήγησαν την οικογένεια και πάλι στο Σικάγο.
Ασκεί την καρδιολογία, ενώ παράλληλα η αγάπη του για την μουσική τον οδήγησε το 2012 στο Staples Center, χαρίζοντας του ένα Γκράμι για το άλμπουμ του Omar Akram «Echoes of Love»
Τον ρωτάμε πως συνδέεται η Ιατρική με την Τέχνης της Μουσικής και μας απαντά: « για μένα ήταν κάτι το διαφορετικό. Σε ένα πάρτι, κάποιος φίλος μου πρότεινε να επενδύσω σε έναν νέο μουσικό από το Αφγανιστάν με δυνατότητες οι γονείς του οποίου ήταν διπλωμάτες και είχε ζήσει σε διάφορα μέρη του κόσμου. Και όντως με συγκίνησε η μουσική του Άκραμ, και συμφώνησα να τον βοηθήσω να δημιουργήσει τον πρώτο του δίσκο, για τον οποίο χρειάστηκαν 2 χρόνια. Μάλιστα καταφέραμε να κερδίσουμε το Grammy το 2012. Όπως είπα και στην τελετή, σημασία δεν είχε το βραβείο αλλά όλη αυτή η διαδρομή μέσα στην μουσική. Και πως είναι ωραίο να δίνεις ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα».
Στερεότυπα για τους Έλληνες
Σχετικά με τα στερεότυπα που υπάρχουν στις ΗΠΑ για τους Έλληνες ο ίδιος μας λέει « έχουν γράψει πολλά στην Αμερική π.χ οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, πως παίρνουν την σύνταξη πολύ νωρίς, πως στο δημόσιο δεν δουλεύουν έξι ημέρες την εβδομάδα κτλ Όταν όμως τους δείχνουμε έρευνες όπου καταγράφουν ότι οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες την εβδομάδα από άλλες χώρες της Ε.Ε, ότι δεν ισχύει η φημολογία πως παίρνουν συντάξεις στα 50 αλλά το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι πως δεν έχει πια ευκαιρίες εργασίες και τα παιδιά δεν έχουν δουλειές, σταματάνε να μιλάνε αρνητικά. Αρχίζουν και καταλαβαίνουν πως το πρόβλημα είναι αλλού…».
Ο Χανιώτης ομογενής πιστεύει ότι « ο Έλληνας όταν φεύγει από την Ελλάδα, δουλεύει πιο σκληρά από ό,τι άλλες εθνότητες. Γι΄ αυτό οι Έλληνες της Αμερικής θεωρούνται επιτυχημένοι σε σχέση με άλλες εθνότητες. Σύμφωνα με έρευνα που είχε γίνει το 1980, οι πιο πλούσιοι ήταν οι Εβραίοι και δεύτεροι οι Έλληνες. Οι πιο μορφωμένοι όμως ήταν οι Έλληνες και δεύτεροι οι Εβραίοι. Η ίδια έρευνα όταν ξανά έγινε το 1990 οι Έλληνες ήταν οι πιο πλούσιοι και πιο μορφωμένοι, Οι Έλληνες είναι πολύ εργατικοί, έχω φίλους Έλληνες που διατηρούν εστιατόρια και δουλεύουν πολύ σκληρά, 16 ώρες την ημέρα. Μα γι΄ αυτό είναι επιτυχημένοι και σε οικονομικό και σε επιστημονικό επίπεδο. Για παράδειγμα έχουμε στην Αμερική υπάρχει μεγάλος αριθμός Ελλήνων γιατρών πχ οι Έλληνες Γιατροί Νοτίου Καλιφόρνια, όπου υπήρξα πρόεδρος και τώρα είμαι γραμματέας».
Τον ρωτάμε για την φυλλοροή νέων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν ψάχνοντας καλύτερες ευκαιρίες εργασίας και μας λέει: « αυτό είναι πολύ άσχημο για την Ελλάδα, διότι χάνει το καλύτερο επιστημονικό δυναμικό της. Μέσα από την Παγκρητική Ένωση στην οποία συμμετέχω εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα με ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό. Όμως χωρίς νέους γιατρούς πώς θα λειτουργήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία μας;»
« Εδώ στα Χανιά είναι όλοι οι δικοί μου άνθρωποι, ξαδέλφια μου, θείοι και θείες… Και στεναχωριέμαι για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Γι΄ αυτό και οι απόδημοι λέμε στους Αμερικανούς, ”προσέξτε μην έρθετε και εσείς στην θέση της Ελλάδας. Βέβαια η μόνο διαφορά είναι ότι η Αμερική μπορεί να τυπώσει δικά της χρήματα. Αν δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, θα ήμασταν χειρότερα από την Ελλάδα…» ανέφερε ο κ. Βασιλομανωλάκης ο οποίος ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι « η Ελλάδα, η χώρα μας θα αρχίσει σιγά σιγά να φεύγει από την δύσκολη κατάσταση και θα ξανα βρει την θέση που της αξίζει»
Νόστος για την Κρήτη
Η Κρήτη είναι πάντα στην καρδιά του Χανιώτη ομογενή καρδιολόγου και όπως μας λέει: « οι Κρητικοί είναι πολύ ενωμένοι στο εξωτερικό. Άλλωστε η Παγκρητική είναι η δεύτερη πιο μεγάλη οργάνωση στην Αμερική μετά τους American Hellenic Educational Progressive Association ( AHEPA), τους Ικαριώτες και τους Άρκαδες οι οποίοι όμως δεν είναι τόσο ενωμένοι μεταξύ τους. Πολύ με συγκινεί να σκέφτομαι την Κρήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι Μεγάλοι άνδρες κατάγονται από την Κρήτη ο Βενιζέλος, ο Θεοδωράκης, ο Καζαντζάκης, ο El Greco. Έπειτα την φιλοξενία της Κρήτης δεν την συναντάς πουθενά…Και είναι αναγκαίο οι Κρητικοί να διατηρήσουν την ταυτότητα τους, τον πολιτισμό, τα ήθη και τις παραδόσεις τους».

Χανιώτικα νέα (10.09.2015)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου