Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

 ΣΤΟ 9ο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

«Το Θερινό Σχολείο μας το παρακολουθούνε/ όσοι το περιβάλλον μας κατέχουν ν’ αγαπούνε…// Γίνεται ένατη χρονιά αυτή η ημερίδα, \ όσο θα συνεχίζεται, θεριεύει η ελπίδα».

Απ’ τη γνωστή Χανιώτισσα καλή μαντιναδολόγο Νεκταρία Θεοδωρογλάκη, οι δυο αυτές μαντινάδες που γράφτηκαν ειδικά για την περίσταση, εν είδει προλόγου στη σημερινή εναρκτήρια ημερίδα. Καλώς βρεθήκαμε, με ένα χρόνο απουσίας, λόγω κορωνοϊού στο 9ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας στον ευλογημένο αυτό τόπο, στους Άγιους Πάντες της πάλαι ποτέ επαρχίας και νυν δυναμικού Δήμου Αποκορώνου. Εδώ όπου πριν από 40 περίπου χρόνια ένας άγιος στη λαϊκή συνείδηση επίσκοπος, ο απ’ το διπλανό Νεροχώρι ορμώμενος μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης, δημιούργησε δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας το ομώνυμο κοινωφελές Ίδρυμα, ένα ίδρυμα πίστης, αγάπης και ελπίδας, και όπου στην πορεία, το 2010, στέγασε αφού ανακαινίστηκε εκ βάθρων και το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, εμπνευστής του οποίου ήταν ο και ιδρυτής και τότε διευθυντής της εφημ. “Χανιώτικα νέα” πρόεδρος του Ινστιτούτου Γιάννης Γαρεδάκης.

Με τη συμβολή του και τότε αντιπροέδρου του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” και γενικού διευθυντή του Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος” Νίκου Παπαδάκη. Θεσμός πια, όχι μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων αλλά ευρύτερα το Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας. Ένα σχολείο στην υπηρεσία της διά βίου Παιδείας που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – αναπληρωτής καθηγητής του ο Αντώνης Σκαμνάκης, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, με αρωγό τον Δήμο Αποκορώνου και τη στήριξη του δήμου Πλατανιά, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, του Βοτανικού Πάρκου Κρήτης, του ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνης, του κτήματος Λουπάκη και του μοναδικού στο είδος του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη. Ένα σχολείο που θα λειτουργεί και θα λειτουργείται για πέντε μέρες και που έχει στο πρόγραμμά του, εκτός από τη σημερινή ημερίδα, την οποία έχω την τιμή να συντονίζω, κι άλλες λίαν ενδιαφέρουσες δράσεις – ομιλίες, εργαστήρια, βιωματικά εργαστήρια, ασκήσεις υπαίθρου, ένα στρογγυλό τραπέζι, με θέμα την τοπική δημοσιογραφία και επισκέψεις, πολλές επισκέψεις, όπως αυτές στο Κτήμα Λουπάκη, στο Μουσείο Ελιάς των Βουβών, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, στο Ξυλόσκαλο του Ομαλού, στον Βοτανικό Κήπο, στο Μουσείο Τυπογραφίας, στο Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος, στην Αρχαία Κυδωνία κ.λπ. Πολλά, συν τοις άλλοις τα μέρη που έχετε να γνωρίσετε και μάλιστα βιωματικά, καλοί μας φίλοι, φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και επαγγελματίες δημοσιογράφοι, μαθητές του 9ου Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας. Κι αν έχει ομορφιές να σας δείξει ο τόπος μας! Κι αν φωνάζει με τον τρόπο του να τον αγαπούμε, να τον σεβόμαστε, να τον προστατεύουμε. Ας έρθουμε, όμως, στους χαιρετισμούς για να συνεχίσουμε μετά με τις εισηγήσεις…

Τα που είπα εισαγωγικά ως συντονιστής της Εναρκτήριας Ημερίδας του περί ου ο λόγος Σχολείου, που άρχισε τη λειτουργία του το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου και τελειώνει αύριο Τετάρτη 29 του μήνα, παραπάνω. Για την… ιστορία η δημοσίευσή τους στις σημερινές στάσεις, στις οποίες φιλοξενούνται και κάποιοι απ’ τους στίχους του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Φίλη (σπουδαίος και ως ποιητής), που ήταν ο πρώτος ομιλητής – “Η αντίδραση των νέων στην περιβαλλοντική κρίση”, ο τίτλος της ομιλίας του.

Το πρωί ο Φαέθων έζευξε το άρμα του ήλιου/ και το παρέδωσε στη Chevron, στη BP, στη Shell/ και όταν η γη πυρπολήθηκε/ και η στάθμη της θάλασσας ανήλθε/ ο Ζευς αδυνατούσε να κατανοήσει τον νέο μύθο/ από μακριά αγναντεύοντας/ την παραλία σαν έκπληξη/ στην τελευταία στροφή/ με το εκκλησάκι μετέωρο πάνω απ’ το λευκό νερό/ έτοιμο να φύγει νότια/ έτοιμο να βυθιστεί μαζί με τους ευκαλύπτους αύτανδρο στις θρυμματισμένες λέξεις που έχω καταφύγει». Το ποίημα “Η κλιματική αλλαγή βυθίζει την παραλία της Καραθώνας”.

Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 28.9.2021)

https://www.haniotika-nea.gr/sto-9o-therino-scholeio-dimosiografias/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου