Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
e-mail:kakatsakis:sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

T’ AΪ ΦΙΛΙΠΠΟΥ σήμερα (σήμερα για σας που με διαβάζετε, χθες για μένα που γράφω) και όπως ξέρετε κι αν δεν το ξέρετε να το μάθετε, από αύριο άρχιζε πάλαι ποτέ η Μικρή Σαρακοστή το Σαρανταήμερο, όπως το λέγαμε. Τη σήμερον ημέρα ελάχιστοι πρέπει να την τηρούν και γι’ αυτό χρησιμοποίησα αόριστο, ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω Ενεστώτα. Το Σαρανταήμερο εξακολουθεί να ισχύει, βλέπετε.

Τ’ ΑΪ ΜΗΝΟΣ εμήνυσα και τ’ Αϊ Φιλίππ’ αυτού ‘μαι. Ο χειμώνας το έλεγε πάλαι ποτέ αυτό. Τί σημαίνει; Αν του Αϊ Μηνά δεν κάνει την εμφάνισή του ο χειμώνας σίγουρα πρέπει να την κάνει τ’ Αγίου Φιλίππου. Αν το λέει στην εποχή μας ρωτάτε; Το λέει , δεν το λέει, ποιος ακούει τους χειμώνες και τα καλοκαίρια τη σήμερον ημέρα.
ΕΝΑ ΒΗΜΑ πριν από την πανδημία της γρίπης. Και να το κάνουμε δεν χάλασε ο κόσμος. Οι πολλοί σίγουρα θα επιβιώσουν. Εστω κι αν κάποιοι απ’ αυτούς αρρωστήσουν.

ΕΝΑ ΒΗΜΑ πριν από την χρεωκοπία της χώρας. Εδώ μυρίζει... αλμουνιακό μπαρούτι για το... μαύρο πρόβατο.

ΟΧΙ ΑΛΛΑ χαστούκια, κύριοι κύριοι Αλμουνιοτρισέδες! Αφήστε τα μάγουλά μας ήσυχα τουλάχιστον για τρεις μήνες. Αφήστε τα να συνέλθουν κάπως.
ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ και κάτι; Ας είμαστε ειλικρινείς! Και να σας πω και κάτι; Ας είμαστε ειλικρινείς! Και να σας πως και κάτι; Ας είμαστε ειλικρινείς! Οχι τρεις αλλά τριάντα τρεις φορές έπρεπε να γράψω αυτές τις δύο φράσεις. Τόσες όσες τις λέει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη.

ΑΦΟΥ ΕΙΔΑΜΕ τον Αβραμόπουλο να στηρίζει τον Σαμαρά, γιατί να μην δούμε τον Ψωμιάδη να στηρίζει Ντόρα; Ολα γίνονται.

ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι ο πρωθυπουργός που δεν βαριέται να βαριέται. Οπως κάποιοι άλλοι, ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε. Σ’ αυτό συμφωνούν όλοι.

ΟΣΑ ΣΧΟΛΕΙΑ δεν κλείνουν λόγω της νέας γρίπης θα κλείσουν λόγω καταλήψεων κι όσα σχολεία δεν κλείνουν λόγω καταλήψεων θα κλείσουν λόγω της νέας γρίπης. Καλά Χριστούγεννα και ευτυχές το νέο έτος!

ΔΕΜΕΝΟ ΕΧΟΥΝ τον γάϊδαρό τους οι Ελληνες διεθνείς μας ποδοσφαιριστές στους αγώνες της εθνικής μας εναντίον της Ουκρανίας. Σε όλους τους τόνους είχαν δηλώσει πόσο δύσκολος αντίπαλος είναι η ουκρανική ομάδα.

ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ και τα γράφεις; με ρώτησε τις προάλλες που συναντηθήκαμε, φίλος γιατρός, ποιητής. Στα ποιήματα με τα οποία κλείνω τη στήλη αναφερόταν. Ολα σε τελευταία ανάλυση είναι υπόθεση... φλασιάς. Οπως και η διατύπωση μιας ιατρικής γνωμάτευσης. Η απάντησή μου.

Ο ΤΟΛΣΤΟΗ διηγόταν κάποτε σ’ ένα φιλικό του κύκλο, πως όταν βρισκόταν στην Πετρούπολη, τον είχαν σταματήσει δύο τρεις φορές ληστές στους δρόμους τη νύχτα και του άδειασαν τις τσέπες. “Και γιατί δεν είχες μαζί σου ένα πιστόλι;” τον ρώτησαν οι φίλοι του. Ο Τολστόη τους απάντησε: “Τί να το κάνω; θα μου το έπαιρναν κι αυτό!”

“Σ’ εκείνο το προγονικό δάνειο/ απόστημα οι τόκοι ρέουν εντός μου/ Οσο κι αν μπήγω το μαχαίρι να καθαρίσω τα τοιχώματα/ εκείνοι καλπάζουν στα ύψη/ Σαθρά και τα θεμέλια του οίκου που χρεώθηκα/ Οι τοκογλύφοι καραδοκούν μέσα από τις ρωγμές/ Οσφραινόμενοι/ Το κενό που χάσκει ανυπεράσπιστο”
Το ποίημα "Μελύδριον" της Ελένης Διαμαντοπούλου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!


>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου