Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Α΄ ΚΑΙ  Β΄ ΤΑΞΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ "ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ" 

ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ



Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Μια πρωτότυπη δράση, µια ‘‘εµπειρία ζωής’’ που έζησαν τα πρωτάκια και δευτεράκια του ∆ηµ. Σχ. των Εκπαιδευτηρίων ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ - ΜΗΤΕΡΑ της πόλης µας, το θέµα του σηµερινού Παιδότοπου. Για την ξεχωριστή νύχτα διανυκτερεύοντας µια νύχτα του περασµένου Φλεβάρη στο σχολείο τους ο λόγος.
Ευχαριστίες στις δασκάλες των παιδιών Ευαγγελία Μυλωνάκη και Αλεξάνδρα Καρφάκη για το ‘‘ρεπορτάζ’’ τους και βέβαια τον γνωστό στους αναγνώστες της στήλης δ/ντή του Σχολείου Κώστα Μανωλάκη, που εκτός των άλλων είχε και τον ρόλο του ταχυδρόµου.
 Ναι έχει απόλυτο δίκιο η Maria Montessori: «Το σπουδαιότερο δώρο που µπορούµε να δώσουµε στα παιδιά µας είναι οι ρίζες της υπευθυνότητας και τα φτερά της ανεξαρτησίας...».

Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους,
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης



δάσκαλος - Λογοτέχνης

Διανυκτέρευση στο Σχολείο 




Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 τα παιδιά της Α΄ και Β΄ τάξης άρχισαν να καταφθάνουν στο σχολείο λίγο πριν τις 19:00 και μέχρι να συμπληρωθεί απαρτία, κάθισαν στα χαλάκια παίζοντας επιτραπέζια. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες, οργανώθηκαν και συνεργάστηκαν με κοινό σκοπό, να ετοιμάσουν το βραδινό φαγητό τους (πίτσα). Μέχρι να ψηθεί η πίτσα, η κυρία Μαριάννα Μαυροματάκη έπαιξε με τα παιδιά με μία δραστηριότητα messy play, προσπαθώντας να φάνε μακαρόνια μόνο με το στόμα, κρατώντας τα χέρια πίσω. Αφού απολαύσαμε το φαγητό μας και είδαμε την ταινία «Το άγριο άλογο», συνεργαστήκαμε για την τοποθέτηση και το στρώσιμο των στρωμάτων και των υπνόσακων. Στη συνέχεια, κάθε παιδί ακολούθησε τη ρουτίνα υγιεινής του, ώστε να προετοιμαστεί για τον ύπνο (πλύσιμο δοντιών, τουαλέτα, κλπ). Διαβάσαμε στα παιδιά παραμύθια και το καθένα ξεφύλλισε το δικό παιδικό βιβλίο. Μετά  χαλάρωσαν και κατάφεραν να κοιμηθούν. Το επόμενο πρωί, ετοιμάσαμε πλούσιο πρωινό (φτιάξαμε φρέσκο χυμό, ψήσαμε ψωμάκια και απλώσαμε πραλίνα σοκολάτας ή μαρμελάδα), συμπληρώνοντας τον μπουφέ με εδέσματα που είχαν φέρει οι γονείς των παιδιών από το προηγούμενο βράδυ. Πριν καταφθάσουν οι πρώτοι γονείς, χορέψαμε και παίξαμε στο μπαλκονάκι, απολαμβάνοντας τη μαγική πρωινή θέα από το Κρητικό πέλαγος και τα χιονισμένα Λευκά Όρη.





Όπως είπε η σπουδαία επιστήμονας και παιδαγωγός Maria Montessori σχεδόν έναν αιώνα πριν, «η εκπαίδευση είναι μία διαδικασία, που διεξάγεται φυσικά από το παιδί και κατακτάται, όχι με την ακρόαση λέξεων, αλλά μέσα από εμπειρίες στο περιβάλλον του». Εξάλλου, σκοπός της εκπαίδευσης είναι η απόκτηση πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων για τη ζωή. Μέσα από τέτοιες δράσεις τα παιδιά εκπληρώνουν κοινωνικούς στόχους (οργάνωση και συνεργασία για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού, όπως η προετοιμασία του φαγητού της ομάδας), συναισθηματικούς στόχους (συναισθηματική ενδυνάμωση, αφήνοντας την ασφάλεια του σπιτιού τους), ψυχοκινητικούς στόχους (αυτομέριμνα καθώς προετοιμάζονται για ύπνο, φροντίζοντας την προσωπική τους υγιεινή, π.χ. πλύσιμο των δοντιών, κ.ά.). 


Ιδιαίτερα για τα παιδιά της Α’ τάξης, οι κινήσεις όπως το ζύμωμα, το στύψιμο του χυμού ή το άπλωμα της πραλίνας στο ψωμί, γυμνάζουν το χέρι του παιδιού, ενισχύοντας την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, και είναι πολύ σημαντικές για αυτή την περίοδο της πρώτης γραφής. Τέλος, τα παιδιά έχουν πολύ ενεργή εμπλοκή, ενώ ο δάσκαλος έχει περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο. Έτσι, μέσα από την αυτενέργεια, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του παιδιού, η οποία στη συνέχεια οδηγεί στην αυτονομία. Όπως είπε η Maria Montessori: “Το σπουδαιότερο δώρο που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας, είναι οι ρίζες της υπευθυνότητας και τα φτερά της ανεξαρτησίας”. Αισθανόμαστε πολύ τυχερές που το σχολείο μας, υποστηρίζει πάντα οποιαδήποτε καινοτόμα δράση θέλουμε να υλοποιήσουμε, καθώς έτσι αισθανόμαστε κι εμείς ότι υπηρετούμε ουσιαστικά την σπουδαία αυτή Επιστήμη. Ευχαριστούμε πάρα πολύ και τους γονείς, για την υπέροχη συνεργασία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα, την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν πάντα και την ανταπόκριση που συναντάμε από μεριάς τους σε όλες μας τις δράσεις. Επίσης ευχαριστούμε τη διεύθυνση του σχολείου που υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες και τη Νέλια Μανωλάκη για τις υπέροχες φωτογραφίες και βίντεο.


Οι δασκάλες Ευαγγελία Μυλωνάκη (Β΄τάξη) και Αλεξάνδρα Καρφάκη (Α’ τάξη)

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 

Nadia: Περισσότερο μου άρεσε που κοιμήθηκα με τους φίλους μου.

Γιώργος: Από τα σνακς μου άρεσαν περισσότερο τα Doritos. Επίσης μου άρεσε το παιχνίδι με την κυρία Μαριάννα, που φάγαμε τα μακαρόνια χωρίς χέρια. Τέλος, μου άρεσε που το πρωί στύψαμε τον χυμό μόνοι μας!


Στέλιος: Μου άρεσε πολύ που ετοιμάσαμε το βραδινό και το πρωινό μας μόνοι μας και που κοιμήθηκα δίπλα στον καλύτερό μου φίλο.

Μιχάλης: Μου άρεσε που είδαμε ταινία και φάγαμε βραδινό και πρωινό όλοι μαζί.

Eva: Περισσότερο απόλαυσα τις αγκαλιές με την κυρία μου!

Kellen: Μου άρεσε πολύ όλη η εμπειρία και θα τη θυμάμαι για πάντα!

Στέλλα: Η πίτσα που φτιάξαμε έγινε πεντανόστιμη!

Άρτεμις: Μου άρεσε πολύ που κοιμήθηκα με την καλύτερή μου φίλη. Το πρωί ο μπουφές που ετοιμάσαμε ήταν πολύ όμορφος και όλα ήταν πεντανόστιμα!

Ελένη: Το πρωινό και η πίτσα έγιναν τέλεια και η ταινία μου άρεσε πολύ!


Στέφανος: Μου άρεσε που κοιμήθηκα μέσα στον υπνόσακό μου. Ήταν πολύ μαλακός!

Θωμάς: Περισσότερο απ’ όλα μου άρεσε που κατάφερα και έψησα τα ψωμάκια του πρωινού.

Ηρακλής: Μου άρεσε το φαγητό και η ταινία, γιατί ήταν σαν πάρτυ!

Ειρηναίος: Μου άρεσε που κοιμήθηκα στο σχολείο, γιατί ένιωσα γενναίος χωρίς τη μαμά και τον μπαμπά.

Αδριάνα: Μου άρεσε που έμεινα ξύπνια λίγο παραπάνω. Ένιωσα μεγάλη!

Gabi: Μου άρεσε που ζυμώσαμε την πίτσα μόνοι μας, τα επιτραπέζια και ο χορός!

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 30.3.2024) 


https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/pfbid0Y2tucyrMx5dnDqBmLJ1LEcFb6W2XkTj3CbSExxiDFX8ubxpwrSpAbsZtvqhP6JfZl?notif_id=1711787024563168&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif


https://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-mia-axechasti-nychta-sto-scholeio-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου