Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Β. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ



Το Γενικό Λύκειο Αλικιανού Χανίων επισκέφτηκε ο δάσκαλος και λογοτέχνης, κ. Βαγγέλης Κακατσάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ποίησης που γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου. Ο κ. Κακατσάκης ήταν προσκεκλημένος από την διεύθυνση του σχολείου και την υπεύθυνη της δράσης, την φιλόλογο, κ. Κοκοτσάκη Ανδρονίκη.

Ο κ Κακατσάκης συνομίλησε με τους μαθητές του Α3 πάνω στην τελευταία του ποιητική συλλογή «Τα χελιδόνια του μοναχού «. Η κ. Κοκοτσάκη είχε συζητήσει το προηγούμενο διάστημα με τους μαθητές για την ζωή και το έργο του κ. Κακατσάκη.

Ο κ. Κακατσάκης συστήθηκε στους μαθητές και ξεκίνησε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα για την ποίηση.

Οι μαθητές εξέφρασαν ενδιαφέρον για το πώς και πότε ξεκίνησε ο κ. Κακατσάκης να γράφει ποίηση κι έμειναν έκπληκτοι όταν εκείνος τους απάντησε ότι το πρώτο του ποίημα το έγραψε όταν φοιτούσε στην τρίτη Γυμνασίου.

Την πρώτη του ποιητική συλλογή την εξέδωσε στα 23 του χρόνια.

Η πιο πρόσφατη ποιητική του συλλογή έχει ένα έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα, ενώ στην ερώτηση από που εμπνέεται για να γράψει ποίηση τους απάντησε χαρακτηριστικά ότι όλη η ζωή μας είναι ένα ποίημα, από το τιτίβισμα ενός χελιδονιού μέχρι τις αναμνήσεις που έχουμε.

Ανέφερε ότι πάντα στο σακάκι του έχει ένα μολυβάκι κι ένα σημειωματάριο που γράφει κάθε φορά που κάτι θα του κάνει εντύπωση ή ένας στίχος που θα σκεφτεί.

Στην ερώτηση μαθητών ποιό ποίημα ξεχωρίζει απάντησε ότι είναι δύσκολο να πει γιατί κάθε ποίημα έχει κάτι να πει. Παρ’όλα αυτά, τους διάβασε δύο ποιήματα, αφιερωμένα στην μητέρα του και τον πατέρα του, γεγονός που του προκάλεσε συγκίνηση!

Ποιητής γίνεσαι ή γεννιέσαι; Ο κ. Κακατσάκης θεωρεί ότι η ενασχόληση με την ποίηση είναι συνεχής, δεν φτάνει μόνο το ταλέντο, πρέπει να γράφεις ξανά και ξανά και μάλιστα παρότρυνε τους μαθητές να γράφουν, να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους, είτε αυτά είναι ευχάριστα, είτε δυσάρεστα γιατί η ποίηση απελευθερώνει τον άνθρωπο.

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 22.3.2024) και https://www.zarpanews.gr/chania-sto-gel-alikianoy-o-logotechnis-vaggelis-kakatsakis-milise-stoys-mathites-gia-tin-poiisi-photos/

Σημείωση: Όλα έγιναν όπως όμορφα έγιναν προπάντων χάρις στην καθηγήτρια την παιδιών φιλόλογο - δημοσιογράφο, ιδιαίτερα γνωστή για τις εκπομπές της στο ZARPA RADIO 89,6 Ανδρονίκη Κοκοτσάκη (δικό της και το κείμενο) Κατάπολλα και από εδώ το ευχαριστώ μου, όπως βέβαια και στα παιδιά, τα φιλαράκια τα καλά . Η καλύτερη μου να επιστρέφω στις αίθουσες διδασκαλίας... Β.Θ. Κ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου