Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 





Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης 

Μια… πολύ ενδιαφέρουσα ταινία µε τον τίτλο “το ολοκαύτωµα της Σαµοθράκης” του Έλληνα σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, βγήκε στις αίθουσες τούτες τις µέρες που γιορτάζουµε τον ξεσηκωµό του 1821!

Ενδιαφέρουσα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους!

Πρόκειται για µία ταινία που αφορά σε ένα άγνωστο γεγονός -ένα από τα πολλά άγνωστα γεγονότα- το ολοκαύτωµα της Σαµοθράκης την 1η Σεπτεµβρίου του 1821 και τον σφαγιασµό χιλιάδων κατοίκων της (γυναικόπαιδα και άντρες) ενώ πολλοί άλλοι αιχµαλωτίστηκαν και πουλήθηκαν ως σκλάβοι στα σκλαβοπάζαρα!  

Ο σκηνοθέτης σε παλαιότερη συνέντευξη του είχε δηλώσει πως τον έθλιβε «το γεγονός που δεν υπάρχει πουθενά το ολοκαύτωµα της Σαµοθράκης. Εγώ µεγαλωµένος στη Βόρεια Ελλάδα αυτό που άκουγα πάντοτε το παράπονο του κόσµου ήταν πάντα το ‘‘δεν λένε τίποτα για εµάς τα βιβλία για αυτά που συνέβησαν στην Θράκη και στη Μακεδονία’’».

Αυτό τον ώθησε να δηµιουργήσει µια τριλογία ταινιών για την Επανάσταση του 1821 (“Έξοδος 1826” και “Πολιορκία” οι άλλες δύο), θέλοντας να  αναδείξει κάποιες κρυφές ιστορικές πτυχές και όπως λέει «να αναγκάσω τον κόσµο να αναζητήσει αυτά τα γεγονότα από βιβλία, είτε ακόµη και από το διαδίκτυο προκειµένου να µάθει καλύτερα την ελληνική ιστορία».

Πόσοι γνωρίζουµε άραγε την τοπική µας ιστορία! Πόσο πολύ αποκοµµένοι και γιατί είµαστε από το παρελθόν µας;

Τούτες τις µέρες καλούµαστε να γνωρίσουµε ή και να ανακαλύψουµε τις ρίζες µας!

Το οφείλουµε και στους εαυτούς µας και στα παιδιά µας, κυρίως στους παππούδες µας!

Σε εκείνους που πίστεψαν στην Ελευθερία και που η δική τους αυταπάρνηση, µας πρόσφερε µια ελεύθερη πατρίδα! 

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 27.3.2024) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου