Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Δ1 ΤΑΞΗ 14ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ 

ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΣΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!

Για πέντε απ’ τους πιο σπουδαίους, διάσηµους ανθρώπους της πατρίδας µας, µας µιλούν στον σηµερινό ‘‘Παιδότοπο’’ µε τα κείµενα και τις ζωγραφιές τους, τα παιδιά του πρώτου τµήµατος της τετάρτης τάξης του 14ου ∆ηµ. Σχ. Χανίων. Για τον αξέχαστο Κρητικό λυράρη και τραγουδιστή Νίκο Ξυλούρη, για την επίσης αξέχαστη αγαπηµένη των παιδιών συγγραφέα Αγγελική Βαρελά, τη σπουδαία ηθοποιό Jennifer Aniston, τον καθηγητή στο Πανεπιστήµιο της Μασαχουσέτης Μιχάλη ∆ερτούζο και τον δικό µας Χανιώτη παραολυµπιονίκη και παγκόσµιο πρωταθλητή κολύµβησης Αντώνη Τσαπατάκη… Για µια εργασία που έγινε στο πλαίσιο της συµµετοχής τους στο ευρωπαϊκό πρόγραµµα etwinning πρόκειται, µας λέει η δασκάλα τους Σταυρούλα Σταυροπούλου στο εισαγωγικό της σηµείωµα. Συγχαρητήρια και σ’ αυτήν και βέβαια στα παιδιά για την πραγµατικά ξεχωριστή αυτή εργασία του. Κι αν έχουν ανάγκη από πρότυπα τα παιδιά!

Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος - λογοτέχνης



Οι μαθητές του Δ1 τμήματος του 14ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα etwinning παρουσίασαν στους συνεργάτες τους διάσημα πρόσωπα της χώρας μας. Οι μαθητές αποφάσισαν να μοιραστούν τις εργασίες τους, ώστε να γνωστοποιήσουν ότι στη χώρα μας υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι που αποτελούν πρότυπα και είμαστε περήφανοι.

Η δασκάλα Σταυρούλα Σταυροπούλου

Αγγελική Βαρελά – Συγγραφέας παιδικών βιβλίων




Η Αγγελική Βαρελά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορικό Αρχαιολογικό. Το πρώτο της βιβλίο ήταν το «Η Ελλάδα κι εμείς», ενώ το δεύτερο «Με το χαμόγελο στα χείλη» αναφέρεται στη ζωή της κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Με το παιδικό βιβλίο ασχολήθηκε από το 1966 στο οποίο αφοσιώθηκε, και κατέκτησε αρκετά βραβεία. Συγκεκριμένα το «Φιλενάδα φουντουκιά μου» έλαβε Έπαινο Βραβείου Janusz Korczack, ενώ το «Καλημέρα, Ελπίδα» τιμήθηκε με Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Επίσης, έγραψε αναγνωστικά για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Απεβίωσε στις 9 Αυγούστου 2022. Άφησε όμως πίσω της μεγάλη «κληρονομι». Θαυμάζουμε την Αγγελική Βαρελά γιατί ο τρόπος που μας μεταδίδει τις γνώσεις της μέσα από τα βιβλία της δείχνουν πόσο πολύ αγαπούσε αυτό που έκανε.

Μαθητές: Εύα, Μανώλης, Κριστιάνα, Μαργαρίτα



Νίκος Ξυλούρης – Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής


  


Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε στα Ανώγεια Ρεθύμνου το 1936. Στην οικογένειά του υπήρχαν πολλοί λυράρηδες. Από μικρή ηλικία έπαιζε σε γιορτές και πανηγύρια σε ολόκληρη την Κρήτη. Κατάφερε να ηχογραφήσει τον πρώτο του δίσκο το 1958. Το 1966 κέρδισε το πρώτο βραβείο σε ένα φεστιβάλ μουσικής στο Σαν Ρέμο παίζοντας με τη λύρα του ένα συρτάκι. Μετακόμισε στην Αθήνα και συνεργάστηκε με σπουδαίους μουσικούς, στιχουργούς και συνθέτες. Το 1973, την εποχή της δικτατορίας, ξεσήκωσε τον λαό με τη φωνή του. Το 1976, η Γαλλική Μουσική Ακαδημία Charles Cross του απονέμει το 1ο βραβείο στην κατηγορία της Διεθνούς Λαϊκής Μουσικής. Ο Νίκος Ξυλούρης είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Κρήτη και τα τραγούδια του τραγουδιούνται μέχρι σήμερα. Κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την κρητική μουσική και αγαπούσε ιδιαίτερα τον τόπο του. Μαθητές: Άννα, Ευτυχία, Έλενα. Μιχάλης



Jennifer Aniston – Ηθοποιός στο Hollywood





Η Jennifer Aniston γεννήθηκε το 1969 στην Καλιφόρνια. Ο πατέρας της κατάγεται από τα Χανιά. Το επίθετό της είναι Αναστασάκη. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στη Νέα Υόρκη,, όμως όταν ήταν μικρή για έναν χρόνο επέστρεψε στα Χανιά. Έγινε παγκοσμίως γνωστή από τη συμμετοχή της στην πολύ επιτυχημένη σειρά “FRIENDS”, που πρωταγωνίστησε. Η σειρά διήρκησε 10 χρόνια, ενώ συνεχίζει να προβάλλεται ακόμη. Πρωταγωνίστησε σε αρκετές ταινίες. Η Τζένιφερ Άνιστον εκτός από μια αστέρας του Χόλιγουντ διακρίνεται για την ενσυναίσθηση και τη βοήθεια της προς τον συνάνθρωπο. Οι πράξεις φιλανθρωπίας αξίζει να προβάλλονται και να ευαισθητοποιούν και άλλους ανθρώπους.

Μαθητές: Δήμητρα, Μία, Σοφία



Αντώνης Τσαπατάκης – Παραολυμπιονίκης


Ο Αντώνης Τσαπατάκης γεννήθηκε το 1988 στα Χανιά. Πρόκειται για Έλληνα παραολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή κολύμβησης. Από πολύ μικρός ξεκίνησε μαθήματα κολύμβησης, ενώ μέχρι τα 12 κέρδισε αρκετά βραβεία. Το 2005 άρχισε να φοιτά στη σχολή Αστυφυλάκων. Όμως, ένα ατύχημα με τη μηχανή του, που συνέβη το 2006, τον καθήλωσε σε καροτσάκι. Όμως, δεν τα παράτησε. Σε μόλις 9 μήνες επέστρεψε στην πισίνα και άρχισε συμμετείχε πλέον ως αθλητής ατόμων με αναπηρία. Στην κατοχή του έχει περισσότερα από 20 μετάλλια, ενώ έχει συμμετάσχει σε παραολυμπιακούς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα. Μάλιστα, έσπασε και το ευρωπαϊκό ρεκόρ το 2015. Το 2016 έγραψε και το πρώτο του παιδικό βιβλίο με τίτλο «Το όνειρο» που πραγματεύεται θέματα ισότητας, μεταφέροντας μηνύματα για την ισότητα των παιδιών με ιδιαιτερότητες.

Ο Τσαπατάκης είναι ένας αθλητής που θαυμάζουμε, γιατί με τη στάση του δείχνει καθημερινά ότι αξίζει να αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας, ακόμη κι αν νιώσουμε ότι τελείωσαν όλα και δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ. Το πάθημα του το «εκμεταλλεύεται» για να διδάξει μικρούς μαθητές σχετικά με θέματα οδικής ασφάλειας και τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς.

Μαθητές: Άγγελος, Δημήτρης, Θοδωρής

Μιχάλης Δερτούζος – Καθηγητής πανεπιστημίου


Ο Μιχάλης Δερτούζος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Καταγόταν από την Άνδρο. Η συνεισφορά του στο τομέα της πληροφορικής ήταν μεγάλη. Ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στο τμήμα μηχανολόγων μηχανικών και πληροφορικής. Υπήρξε καινοτόμος σε διάφορα πεδία της τεχνολογίας και του παγκόσμιου ιστού. Ήταν πρωτοπόρος στο να ορίσει το World Wide Web (www) και ιδρυτής γραφικών και έξυπνων τερματικών.

Ο Μιχάλης Δερτούζος οραματίστηκε πολλά από τα επιτεύγματα που χρησιμοποιούμε σήμερα, αλλά και που θα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον. Σημαντικές προβλέψεις του αποτέλεσαν η χρήση προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή και η αύξηση της αυτοματοποίησης στο χωροχρόνο, που πραγματοποιήθηκε με τη ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου. Είναι σημαντικό να θαυμάζουμε επιστήμονες που συντέλεσαν στην τεχνολογική εξέλιξη του κόσμου.

Μαθητές: Αντώνης, Γιώργος, Ευτύχης

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 20.4.2024) 


https://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-d1-14oy-dim-scholeioy-chanion-pente-diasima-prosopa-tis-choras-mas/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου