Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 6 Απριλίου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

1ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΜΟΥΡΝΙΩΝ 
ΠΑΙΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΑΥΡΙΟ


Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
“Παιδιά χτες, παππούδες σήµερα” ο τίτλος της δράσης που υλοποιείται σε σχολεία των Χανίων και των Αθηνών από το “θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο” της γνωστής και στους αναγνώστες της στήλης σκηνοθέτιδος, ραδιοφωνικής παραγωγού και ηθοποιού Βαλεντίνας Παπαδηµητράκη. Μια πρώτη “γεύση” απ’ την παροουσίασή του στο 1ο ∆ηµ. Σχ. Μουρνιών στα παιδιά της Ε’ τάξης στον σηµερινό Παιδότοπο. Να ‘ναι καλά η Βαλεντίνα και βέβαια η διευθύντρια του Σχολείου Στέλλα Σουχλάκη και οι συνάδελφοί της Άννα ∆αβράδου και Γιάννης Μυλωνάκης για το υλικό που έφτασε στα χέρια µου. ‘‘Παιδιά σήµερα, παππούδες αύριο’’, ο τίτλος της δράσης που θα έβαζαν τα παιδιά, µας λέει στο εν είδει εισαγωγής κείµενό του ο τελευταίος αν τα ρωτούσαµε... Συγχαρητήρια!

Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος - λογοτέχνης






Πληροφορίες για το πρόγραμμα

Τίτλος: Παιδιά χτες, παππούδες σήμερα

Σχεδιασμός δράσης: Βαλεντίνα Ππαδημητράκη, Τάσος Καρακύκλας

Υλοποιείται παράλληλα στα Χανιά και στην Αθήνα από το “Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο “υπό την Αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και με την υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Συμμετείχαν με βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις άνθρωποι τρίτης ηλικίας από τα ΚΑΠΗ Ν. Χώρας.

Εφαρμογή του προγράμματος στα Χανιά: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Σοφία Σαμαρά

Στον Νομό Χανίων συμμετέχουν τα Σχολεία: 15ο Χανίων, 16ο Χανίων, 1ο Μουρνιών. 8ο Χανίων, 2ο Χανίων, και Φρε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές ζωγράφισαν την γιαγιά κ. Κατερίνα Αναστασάκη και τον παππού κ. Αλέξανδρο Καλαϊτζίδη όπως τους φαντάστηκαν ως παιδιά.


Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε στο Σχολείο μας την κ. Βαλεντίνα Παπαδημητράκη και συμμετείχαμε με τα παιδιά της τάξης μας στην εκπαιδευτική δράση διαγενεακής επικοινωνίας με τίτλο «Παιδιά χτες, παππούδες σήμερα».

Μια πραγματικά εμπνευσμένη δράση η οποία οδήγησε τα παιδιά σε ένα ταξίδι στο παρελθόν των παππούδων του κόσμου αλλά και των δικών τους παππούδων. Τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι και οι παππούδες τους ήταν κάποτε παιδιά με όνειρα, ελπίδες, όμορφες μα και δύσκολες στιγμές στη ζωή τους. Σύγκριναν το τότε και το τώρα και προβληματίστηκαν με αυτή τη σύγκριση. Οι αφηγήσεις των παππούδων ίσως τα οδήγησαν σε μια επανεκτίμηση των αγαθών που αυτά έχουν στη διάθεσή τους σήμερα μα κυρίως τα οδήγησαν στο να συνειδητοποιήσουν πόσο τυχερά είναι που οι παππούδες τους είναι παρόντες στη ζωή τους.


Θαρρώ πως, με την ολοκλήρωση της δράσης σήμερα, μπορώ να πω ότι τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τον κύκλο της ζωής με τον ομορφότερο τρόπο. Και αν τα ρωτούσαμε ποιος ήταν ο τίτλος της δράσης στην οποία συμμετείχαν, αρκετά ίσως έλεγαν πως ο τίτλος είναι «Παιδιά σήμερα, παππούδες αύριο», οραματιζόμενα το δικό τους το μέλλον, τη δική τους όμορφη πορεία στη ζωή.

Γιάννης Μυλωνάκης, Δάσκαλος

Πριν μερικές ημέρες, η κυρία Βαλεντίνα επισκέφθηκε το σχολείο μας για να μιλήσουμε για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.

Παρακολουθήσαμε κάποια βίντεο όπου διάφοροι παππούδες και γιαγιάδες μιλούσαν για τα παιδικά τους χρόνια. Κάποια παιδιά δεν είχαν σκεφτεί πριν ότι και οι παππούδες ήταν κάποτε παιδιά. Τους ακούσαμε να μιλούν για τα παιχνίδια και για τις δυσκολίες τους στο σχολείο. Καθώς τους ακούγαμε, ήταν σαν να τους βλέπαμε κιόλας όταν ήταν παιδιά! Με χαρά διαβάσαμε και ιστορίες που μας διηγήθηκαν οι δικοί μας παππούδες! Επίσης, παίζοντας, γνωρίσαμε και λογοτεχνικά βιβλία με ήρωες παππούδες και γιαγιάδες!

Πολύ μας άρεσε που ήρθε η κυρία Βαλεντίνα στο σχολείο μας! Άραγε, θα είμαστε κι εμείς τόσο καλοί παππούδες και γιαγιάδες όταν φτάσουμε σε μεγάλη ηλικία; Αυτό σκεφτόμασταν όταν αποχαιρετούσαμε την επισκέπτριά μας…

Τα παιδιά του E2 (Εκπαιδευτικός: Γιάννης Μυλωνάκης)

Περάσαμε πολύ όμορφα σε αυτό το πρόγραμμα με την κυρία Βαλεντίνα και την κυρία Σοφία. Μιλήσαμε για τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, διαβάσαμε ιστορίες που μας εξιστόρησαν οι ίδιοι. Παρακολουθήσαμε κάποια βίντεο και μάθαμε αρκετά πράγματα για το πώς περνούσαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες, πώς ήταν οι συνθήκες ζωής εκείνη την εποχή, πώς ήταν το σχολείο και τι παιχνίδια έπαιζαν. Επίσης διασκεδάσαμε πολύ με τα παιχνίδια που παίξαμε και τις διαφορετικές γλώσσες που φτιάξαμε και μιλήσαμε. Ήταν ένα ευχάριστο και δημιουργικό πρόγραμμα με πολλές δραστηριότητες. Θα μας μείνει αξέχαστο γιατί ήμασταν όλοι μαζί, μια ομάδα. Τέλος ήταν εκπληκτικές οι ζωγραφιές που καταφέραμε να κάνουμε με τις γιαγιάδες και τους παππούδες και πολύ συγκινητικό που ζήσαμε και μοιραστήκαμε αυτή την εμπειρία…

Σας ευχαριστούμε!!

Τα παιδιά του E1 (Εκπαιδευτικός: Άννα Δαβράδου)


Τα πράγματα αλλάζουν

Όταν ο παππούς μου ήταν μικρό παιδί όπως εμένα έπαιζε με τους φίλους του με βόλους πάνω στα πεζοδρόμια ή έπαιζαν στα οικόπεδα κυνηγητό ή άλλα παλιά παιχνίδια. Τότε όμως δεν υπήρχαν βιντεοπαιχνίδια όπως σήμερα, αλλά ήταν καλύτερο να παίζει με τους φίλους του παρά να παίζει βιντεοπαιχνίδια όλη μέρα. Τις μέρες που είχαν σχολείο πήγαιναν με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο. Όταν χτυπούσε όμως το κουδούνι για μάθημα, κάνανε μάθημα όπως εμείς. Όταν χτυπούσε κουδούνι για να βγουν διάλειμμα, πήγαινε ο παππούς μου με τους φίλους και παίζανε ασταμάτητα. Όταν χτυπούσε κουδούνι για να σχολάσουν, φεύγανε γρήγορα σαν στρουθοκάμηλοι.

Όταν γυρνούσαν σπίτι τους έτρωγαν το φαγητό τους, διαβάζανε για την αυριανή μέρα και πήγαιναν να παίξουν, αλλά άφηναν το παιχνίδι αν οι γονείς τους φώναζαν να πάνε για βραδινό και για ύπνο.

Γιάννης Αυγουστής, (μαθητής Ε’2)

Σάββατο, 6 Απριλίου 2024) 

https://www.facebook.com/profile.php?sk=approve&highlight=2332297583630006&log_filter=review&queue_type=friends&notif_id=1712402011349748&notif_t=mention&ref=notif#2332297583630006

https://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-1o-dim-sch-moyrnion-paidia-simera-pappoydes-ayrio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου