Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ελιές! Να ξυπνάς, να βλέπεις τις λιόκαλες μέρες του Νοέμβρη και να ζηλεύεις που δεν έχεις ακόμη βγει στις ελιές κι ας έφτασε ο καιρός τους. Εφτασε ο καιρός καλέ μου που πέφτουν οι ελιές...

ΤΟ ΘΕΜΑ δεν είναι, βέβαια, αν θα βγεις στις ελιές, αλλά αν θα βρεις να μαζώξεις απ’ τ’ απομάζουδα που άφησε ο δάκος. Παραέκαμε οφέτος τη δουλειά του ο ερίφης!

ΚΙ ΑΝΤΕ και βγήκες, κι άντε και βρήκες, ό,τι βρήκες, να μαζώξεις. Στη ζημιά θα ‘σαι! Ούτε το μεροκάματό σου δεν θα πλερωθείς! Στον πάτο που έπιασε παραμένει η τιμή του λαδιού.

ΕΒΓΑΛΑΜΕ κι οφέτος, παιδί μου, της χρονιάς μας το λάδι! Πόσο διαφορετική ήταν αλήθεια, η βιοφιλοσοφία της μάνας μου. Πόσο διαφορετική ήταν αλήθεια, η βιοφιλοσοφία των παλιών μας. Δόξα σοι ο Θεός, έλεγαν, όταν έβγαζαν ίσα ίσα το γεμεκλίκι τους!

ΘΑ ΤΗΝ ΦΙΛΗΣΩ την ελιά που ‘χεις στο μάγουλό σου... Εδώ σε θέλω, Ηλία Σταματάκη. Φίλος αναγνώστης, θέλει λέει, να συμπληρώσεις τη μαντινάδα.

ΤΙ ΟΣΟΝΟΥΠΩ καταφτάνουν; Κατέφτασαν και στρογγυλοκάθισαν στα υπουργεία μας οι απεσταλμένοι των... Αλμουνιοτρισέδων. Ω της εθνικής μας ανεξαρτησίας το κεφάλαιον!

ΚΑΤΑ ΤΑ ΔΥΟ τρίτα υπέγραψε, με καθυστέρηση 35 χρόνων βέβαια, τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Σαμαράς. Η εθνική ανεξαρτησία και η λαϊκή κυριαρχία είναι το νόημα του Πολυτεχνείου, μας είπε. Ας έβαζε και την κοινωνική απελευθέρωση με δημοκρατικές διαδικασίες. Τί θα έχανε;

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ Πολυτεχνείου δίχως μικροεπεισόδια, δακρυγόνα και συλλήψεις δεν γίνεται. Να μην καεί όμως η Αθήνα γίνεται. Πέρασε το κρας τεστ και μάλιστα με καλό βαθμό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΕΙΜΑΣΤΕ  η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ενωμένη Ευρώπη, λέει. Ούτε οι σταύλοι του Αυγεία στον καιρό τους, να είμαστε. Και σε ρόλο Ηρακλή ο Γιώργος Παπανδρέου;

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ πεθαίνουν πέντε (5) άτομα στην Ελλάδα απ’ το τσιγάρο, γράφει μεταξύ των άλλων, σε μήνυμα που μου έστειλε χθες ο φίλος γιατρός - ποιητής Γρηγόρης Γεωργουδάκης, με αφορμή την 18η Νοεμβρίου, που είναι λέει αφιερωμένη στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Ας γρηγορούμε! Η υπόθεση δεν σηκώνει τσιγάρο! Το κάπνισμα σκοτώνει!

ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ δια βίου μαθητής των ανθρώπων και δικαστής της αλήθειας των πραγμάτων και των ανθρώπων, μου δήλωσε ότι είναι ο άγνωστος σ’ εμένα προσωπικά, δάσκαλος και διδάκτορας φιλοσοφίας, Δημήτριος Σιδηρόπουλος. Βρήκε το blog μου “στα χαμένα του Δικτύου”, λέει. Τιμή μου που τον έχω αναγνώστη.

ΕΝΑΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ ρωμαίος στρατιώτης παρουσιάστηκε κάποτε στον αυτοκράτορα Οκταβιανό και του ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη για κάποια υπόθεσή του. Ο Οκταβιανός ανέθεσε τότε σ’ έναν ικανό νομικό να τον βοηθήσει. Ο παλαίμαχος, όμως, είπε στον αυτοκράτορα: “Οταν με χρειάστηκες στον πόλεμο, δεν έστειλα άλλον στην θέση μου. Οπως λοιπόν, πολέμησα αυτοπροσώπως για σένα, έτσι κι εσύ, αυτοπροσώπως, πρέπει να με βοηθήσεις τώρα που έχω την ανάγκη σου”. Ο Οκταβιανός ευχαριστήθηκε απ’ την απάντηση του στρατιώτη του κι έδωσε ο ίδιος λύση στο ζήτημά του.

“Το θαυμαστό κορμό/ μιας προγονικής ελιάς/ γοητευμένος αντικρίζω/ το βλέμμα μου αόρατη γραφίδα,/ επίμονα διερευνά/ την κοπιαστική πορεία των γραμμών./ Από την Γη στον Ουρανό./ Αιώνων διαδρομή./ Μ’ ευλάβεια σωπαίνω./ Φιλόδοξος ζωγράφος καθώς είμαι,/ την παντοτινή ουσία των πραγμάτων/ σ’ ένα σχεδίασμα πασχίζω να συλλάβω.”
Ποίημα του Φίλιππου Μάνου για την ελιά

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου